Πολιτισμος

Αισχύλεια 2022: Τι φέρνει το φετινό φεστιβάλ στην Ελευσίνα

Επιστρέφει για 48η χρονιά με 20 εκδηλώσεις, εικαστική εγκατάσταση από τον Κωστή Βελώνη και ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου

62222-137653.jpg
A.V. Team
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φεστιβάλ Αισχύλεια στο Παλαιό Ελαιουργείο
Παράσταση στα Αισχύλεια στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας © Γιάννης Κουσκούτης

Αισχύλεια 2022: Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ στην Ελευσίνα από την Κυριακή 28 Αυγούστου έως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ηχηρές θεατρικές παραγωγές με δημοφιλείς πρωταγωνιστές (ο Αίαντας από το Εθνικό Θέατρο, η «Ελένη» του ΚΘΒΕ, το επετειακό «Ακούω ήχον κώδωνος» του Θεάτρου Στοά, οι Θεσμοφοριάζουσες σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, η Μήδεια με τους Αθηνά Μαξίμου και Αιμίλιο Χειλάκη, ο Φιλοκτήτης με τον Τάσο Νούσια κ.ά.), συναυλίες με αγαπημένους ερμηνευτές (όπως η Τάνια Τσανακλίδου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Ρίτα Αντωνοπούλου), διακεκριμένες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και η in situ γλυπτική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη στο Παλαιό Ελαιουργείο μας βάζουν ήδη ιδέες να κατηφορίσουμε και φέτος στην Ελευσίνα. Το φεστιβάλ Αισχύλεια επιστρέφει για 48η χρονιά, από την Κυριακή 28 Αυγούστου έως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 με 20 εκδηλώσεις, την εικαστική έκθεση-θεσμός για τους φιλότεχνους και τον καθιερωμένο ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου.

Ο Κωστής Βελώνης στο Παλαιό Ελαιουργείο

Καθιερωμένο ραντεβού για τους φιλότεχνους, τη φετινή επιτόπια εικαστική εγκατάσταση στον προαύλιο χώρο πίσω από το ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου υπογράφει ο γνωστός γλύπτης Κωστής Βελώνης. Η εγκατάσταση που ετοιμάζει αντλεί έμπνευση από τον μύθο της Δήμητρα, θεάς της καλλιέργειας και της γονιμότητας, και της κόρης της, Περσεφόνης. Με μία αυστηρή γεωμετρική οριοθέτηση που λειτουργεί ως ένας μηχανισμός κυοφορίας αλλά και συγκομιδής, οι αγροτικές δραστηριότητες συνδέονται με την ερωτική πράξη. Ωστόσο, η ερωτική αφήγηση στη μνημειακή αυτή γλυπτική εγκατάσταση δεν θα υπογραμμίζεται μόνο με το τριγωνικό σχήμα της δομής της, αλλά εντοπίζεται και στη λειτουργικότητα της κατασκευής. Οι «μηροί της Δήμητρας» λειτουργούν ως ένα καταφύγιο εντόμων με ορόφους που αποτελούνται από διαφορετικά ανακυκλώσιμα υλικά και φυτά, τα οποία «αποπλανούν» όλα τα είδη των εντόμων, που συνδράμουν στη διαδικασία της επικονίασης.

«Παρατηρούσα στην Ελευσίνα, κυρίως τους ανοιξιάτικους μήνες, τη λειτουργία της επικονίασης, το ζευγάρωμα των ζουζουνιών. Αυτή η εικόνα, λοιπόν, με καθοδήγησε σε μια οικο-κριτική ερμηνεία του τόπου, η οποία ούτως ή άλλως ήταν πάντα παρούσα μέσω της μυθολογίας στα Ελευσίνια Μυστήρια» μας αναφέρει ο καλλιτέχνης σχετικά. «Η γλυπτική εγκατάσταση “Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα” έχει ως αφετηρία την μυθολογική και ιστορική παράδοση της Ελευσίνας και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μελέτης για την τεκτονική σύσταση του ανιμισμού. Η θεά Δήμητρα και η κόρη της, η Περσεφόνη, προσφέρουν την ιδανική αφήγηση για τον σχεδιαστικό εναγκαλισμό του ανόργανου με το οργανικό στοιχείο και το πώς φαινομενικά διαφορετικές οντότητες και φυσικά φαινόμενα, που ορίζονται από την κίνηση ή την ακινησία, την έμψυχη και την άψυχη ύλη, την άνθηση και τον μαρασμό, μπορούν να αλληλεπικαλύπτονται και να μην λειτουργούν αντιθετικά.

Η αρχιτεκτονική κλίμακα της κατασκευής συνενώνει τη μοίρα ως μονάδα μέτρησης με τη μοίρα ως πεπρωμένο και τύχη. Το διακύβευμα αυτού του ορθωμένου και κάθετου ανθρωπομορφικού χωραφιού δεν αφορά μονάχα στην επιφάνεια της γης και το ύψος μιας “ανεμόφιλης” κατασκευής, αλλά απευθύνεται και σε μια αντίστροφη πορεία, όπου το ύψος μπορεί να γίνει αντιληπτό ως έσχατο βάθος. Όλες οι αγροτικές δραστηριότητες τις οποίες φροντίζει η Δήμητρα (γη μήτηρ) με το όργωμα, τη σπορά και τον θερισμό, αφορούν και το χθόνιο στοιχείο. Η Περσεφόνη και η διαμονή της στον Άδη κάποιους μήνες του χρόνου αντανακλούν τη συνέχιση μιας μόνιμης υπαρξιακής αφήγησης με τον φυσικό κύκλο ζωής των φυτών ως σύμβολο γέννησης, θανάτου και αναγέννησης».

Η έκθεση ανοίγει στις 28 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου ενώ τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 20:30.

Αισχύλεια 2022: Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ στην Ελευσίνα

Η αυλαία στο θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου ανοίγει μουσικά την Κυριακή 28 Αυγούστου με την Ρίτα Αντωνοπούλου και κιθαριστή και συνθέτη Μανόλη Ανδρουλιδάκη «Μαζί» σε ένα πρόγραμμα για τον έρωτα και την αφύπνιση της ψυχής (είσοδος ελεύθερη).

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου ξεκινούν οι προβολές στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας με την ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του τμήματος Orizzonti, του 77ου φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας. Το σενάριο συνυπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο Σταύρος Ράπτης και πρωταγωνιστούν οι Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου και Αργύρης Μπακιρτζής (Διάρκεια : 90 λεπτά. Ώρα έναρξης: 21:15. Είσοδος: 5€).

Την Τρίτη 30 Αυγούστου θα προβληθεί το πολυσυζητημένο «Λούγκερ» του Κώστα Χαραλάμπους, σε σενάριο του ιδίου και της Πένυς Φυλακτάκη. Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας, Γιωργής Τσουρής, Στεφανία Γουλιώτη, Ερρίκος Λίτσης, Μαίρη Σταυρακέλλη, Κυριακή Γάσπαρη, Νίκος Χίλιος (Διάρκεια : 127 λεπτά. Ώρα έναρξης: 21.15. Γενική είσοδος 5€).

Την Τετάρτη 31 Αυγούστου το θέατρο Στοά παρουσιάζει την παράσταση «Ακούω ήχον κώδωνος» για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, μία συρραφή αποσπασμάτων από έργα του Μποστ. Η μουσική είναι του Βασίλη Δημητρίου και του Διονύση Τσακνή, πάντα πάνω σε στίχους του Μποστ. Παίζουν: Θανάσης Παπαγεωργίου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Αργύρης Παυλίδης, Γιώργος Ζιόβας, Ευδοκία Σουβατζή, Άννα Μονογιού, Εύα Καμινάρη, Άρης Τρουπάκης, Μαρία Νίκα κ.ά. Η παράσταση είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής και η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου.

Αφιερωμένη σε όλη την οικογένεια η Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου. Στο μιούζικαλ «Μαδαγασκάρη» τα ζώα το σκάνε από το ζωολογικό κήπο για να επιστρέψουν στην άγρια φύση. Η σκηνοθεσία και η απόδοση του κειμένου είναι της Θέμιδας Μαρσέλλου. Ο Ίαν Στρατής είναι ο Αλεξ, το αναποφάσιστο λιοντάρι, ο Αλέξης Νίκολας είναι ο Μάρτυ, η αστεία ζέβραη Έμιλυ Λυμπεροπούλου υποδύεται την πληθωρική Γκλόρια, τον ιπποπόταμο, ο Αρσένιος Γαβριηλίδης είναι ο Μέλμαν, η φοβική καμηλοπάρδαλη, και ο Γιάννης Ζαραγκάλης, ο βασιλιάς Τζούλιαν. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου.

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου έρχονται οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Τη μετάφραση υπογράφει ο Κ.Χ.Μύρης (Κ. Γεωργουσόπουλος). Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Παναγιώτης Κατσώλης, Αλέξης Βιδαλάκης, Σταύρος Μαρκάλας και 9μελής χορός. (Γενική είσοδος 15€, Μειωμένο 8€).

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την τραγωδία «Αίας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη και μετάφραση Νίκου Παναγιωτόπουλου. Παίζουν: Δημήτρης Ήμελλος, Δέσποινα Κούρτη, Τάσος Μικέλης, Γιάννης Νταλιάνης, Εύη Σαουλίδου, Στάθης Σταμουλακάτος, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Χατζόπουλος (Γενική είσοδος 15€, Μειωμένο 8€).

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου «Εκτός τόπου και χρόνου» θα επιδιώξει να διακτινίσει τους θεατές ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με τα τραγούδια του (Γενική είσοδος 15€, Μειωμένο 8€).

Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, το θερινό σινεμά στην παραλία παίζει την «Αγία Έμυ» της Αρασέλης Λαιμού, σε σενάριο που έγραψε η ίδια με την Giulia Caruso. Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, συμμετείχε επίσημα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ. Πρωταγωνιστούν: Αμπιγκέιλ Λόμα, ΑσμίνΚιλίπ, Μιχάλης Συριόπουλος, Αντζελι Μπαγιάνι, Ειρήνη Ιγγλέση, Κου Ακίνο κ.α. (Διάρκεια : 113 λεπτά. Ώρα έναρξης: 21.15. Γενική είσοδος 5€).

Η Μήδεια του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, παρουσιάζεται την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου. Πρωταγωνιστούν οι Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιος Χειλάκης, ΑναστάσηςΡοϊλός, Μυρτώ Αλικάκη, Γιώτα Νέγκα και 9μελής Χορός. Τη μουσική έγραψε και εκτελεί επί σκηνής ο Δημήτρης Καμαρωτός (Γενική είσοδος 15€, Μειωμένο 8€).

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της in situ γλυπτικής εγκατάστασης «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα» του γνωστού γλύπτη Κωστή Βελώνη, στον προαύλιο χώρο πίσω από το ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου. Μια παραγωγή της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 28.08-19.09 Δευτέρα - Κυριακή 19:00-23:00, 20.09-23.10 Τετάρτη - Κυριακή 17:00-21:00. Κατά τη διάρκεια των θεατρικών παραστάσεων του φεστιβάλ, η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 20:30.

Την ίδια ημέρα, θα προβληθεί η ταινία «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ζακλίν Λέντζου, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα Encounters της Berlinale 2021 και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Ρέικιαβικ. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Σοφία Κόκκαλη κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο Μόντρεαλ και στη Θεσσαλονίκη και ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στα βραβεία Ίρις, στα οποία η ταινία κέρδισε και το βραβείο μοντάζ. Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μαρία Ζορμπά, Νικήτας Τσακίρογλου, Έλενα Τοπαλίδου, Καίτη Ιμπροχώρη. (Διάρκεια: 109 λεπτά. Ώρα έναρξης: 21.15. Γενική είσοδος 5€).

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, η Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης και η πολυσχιδής Μάρθα Φριντζήλα μας προσκαλούν σε μια βραδιά-αφιέρωμα στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη (Γενική είσοδος 15€, Μειωμένο 8€).

Με την «Ελένη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου καταφθάνει την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην Ελευσίνα. Πρωταγωνιστούν: Έμιλυ Κολιανδρή, Θέμης Πάνου, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Καύκας, Έφη Σταμούλη κ.ά. (Γενική είσοδος 15€, Μειωμένο 8€).

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Αισχύλεια συστήνει το Παιδί Τραύμα, έναν εκπρόσωπο της εναλλακτικής μουσικής σκηνής που κρατάει μυστική την πραγματική ταυτότητά του. Πρώτη δουλειά του στη δισκογραφία το άλμπουμ «Μυστικές Χορευτικές Κινήσεις», ενώ το επόμενο, με τίτλο «Θα Καταστρέψω τον Κόσμο» βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός παρανοϊκού εγκληματία που συνελήφθη στα μέσα της δεκαετίας του 1990 (Γενική Είσοδος 5€).

Η Τάνια Τσανακλίδου παρουσιάζει το «Μαγικό Κουτί - Μέρος Δεύτερο», την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου. Μαζί με τον Σπύρο Μάνεση στο πιάνο, τον Κώστα Νικολόπουλο στις κιθάρες και τον Νίκο Παπαϊωάννου στο μπάσο και το τσέλο, μας ταξιδεύουν σε ένα σύμπαν ποίησης, ομορφιάς και ελευθερίας. (Γενική είσοδος 15€, Μειωμένο 8€).

Μικρομηκάδικη η Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Από το μπαλκόνι» της Ιωάννα Σουλτάνη, «Βανκούβερ» του Βαγγέλη Φάμπα, «Πήγα είδα άκουσα» της Μαίρης Μπουλή, «Soul Food» του Νίκου Τσεμπερόπουλου και «Brutalia, Εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή. (Είσοδος ελεύθερη, με δελτίο εισόδου. Ώρα έναρξης: 21:15).

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και η Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον διεθνή τραγουδιστή Γιώργο Περρή τραγουδούν «Πάρε με αγκαλιά και πάμε» και όχι μόνο. (Γενική είσοδος 15€ Μειωμένο 8€).

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στη σκηνή θα βρεθούν ο Φοίβος Δεληβοριάς με τον Δημήτρη Μεντζέλο και τη Νεφέλη Φασούλη ενώ τη βραδιά θα ανοίξει η μπάντα Babuska. (Γενική είσοδος 15€, Μειωμένο 8€).

Η αυλαία των εκδηλώσεων πέφτει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου με την παράσταση «Φιλοκτήτης» από τα Θεατρικά Δρώμενα «Ίασμος». Η τραγωδία του Σοφοκλή ανεβαίνει σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, σκηνοθεσία της Μαρλέν Καμίνσκυ και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Constantine Skourlis. Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας, Γιώργος Αμούτζας και η Μαρία Πρωτόπαππα. (Γενική είσοδος 15€, Μειωμένο 8€).

Ο 7ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στη διαδρομή Αθήνα-Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού. Περιλαμβάνει αγώνα 21 χλμ με εκκίνηση από τον Κεραμεικό (στις 08:30) και αγώνα 5 χλμ στην Ελευσίνα (εκκίνηση στις 09:00). Δήλωση συμμετοχής στο eleusisimimarathon.gr


INFO:

Προπωλήσεις εισιτηρίων: Aisxylia.gr, ticketplus.gr, στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας (Πεζόδρομος Νικολαΐδου& Β. Λάσκου, Τρίτη.-Σάβ. 11.00-14.00 & 18.00-22.00), στο Παλαιό Ελαιουργείο (κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 19.00-22.00) και σε Σημεία Ticketplus (πληροφορίες ticketplus.gr).

Παραστάσεις & συναυλίες: Ώρα έναρξης: 20.30, Γενική Είσοδος: 15€ , μειωμένο: 8€
Κάρτες διαρκείας: Ατομική 80€, Μειωμένη 60€, Οικογενειακή 160€ (αποκλειστικά για οικογένεια 4 ατόμων). Ισχύουν από 31/8 έως και 19/9 και μόνο για τις αναγραφόμενες παραστάσεις. Κάθε κάρτα παρέχει στον κάτοχό της το δικαίωμα διακεκριμένης θέσης. Το προνόμιο δεν ισχύει αν προσέλθετε μετά τις 20.15.
Προβολές στον θερινό κινηματογράφο: Ώρα Έναρξης: 21.15 Γενική είσοδος: 5€

Πώς θα πάτε στην Ελευσίνα:

Προαστιακός: Αποβίβαση Σταθμός Μαγούλας και μετά επιβίβαση στα λεωφορεία Αρ. Γραμμής 879 ή 863 (Θριάσιο Νοσοκομείο - Ελευσίνα).

Σταθμός Μετρό "Αγία Μαρίνα": αποβίβαση στο Σταθμό "Αγία Μαρίνα" και μετά επιβίβαση στο λεωφορείο της γραμμής 876 (Σταθμός Μετρό Αγία Μαρίνα – Ελευσίνα).

Λεωφορεία:

ΚΤΕΛ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Μέγαρα- Αθήνα επιβίβαση από Θησείο

881 Ελευσίνα - Ασπρόπυργος – Ρουπάκι Μάνδρα – Ελευσίνα

845 Πειραιάς - Ελευσίνα (μέσω Θηβών)

871 Πειραιάς - Ελευσίνα (μέσω Λ. Σχιστού)

876 Σταθμός Μετρό Αγίας Μαρίνας – Ελευσίνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ