Πολιτισμος

Summer in the city 2022: Τέχνη, μουσική και εκδηλώσεις που δεν χάνουμε

Σταθερά πληθωρικό το αθηναϊκό καλοκαίρι έχει προτάσεις για όλους. Διαβάστε εδώ για να μπείτε στον ρυθμό του

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 832
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέγαρο Μουσικής, κήπος
Συναυλία στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών © Χάρης Ακριβιάδης

Καλοκαίρι στην Αθήνα 2022: εκθέσεις, συναυλίες, προβολές

Εικαστική ομοβροντία
Οι διάσημες υπογραφές και τα πολυαναμενόμενα καλέσματα δε θα λείψουν από τις εικαστικές μας διαδρομές. Όρεξη να έχουμε και ραντεβού υπάρχουν, από την καρδιά της πόλης έως τα προάστια. Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (από 16/6) αναμένουμε τη μεγάλη ομαδική, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, με τίτλο «Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος», που εξετάζει τους μηχανισμούς κατασκευής, τη δομή και την ιδεολογική ρητορική που ενέχει το οικοδόμημα του έθνους και του κράτους. Εδώ και η πρώτη ατομική στην χώρα μας του πολυβραβευμένου (και με το Turner Prize 2019) Lawrence Abu Hamdan, ο οποίος μέσα από τις ταινίες του διερευνά ζητήματα αμφισβητούμενων συνόρων, ιθαγένειας και ελευθερίας μετακίνησης· οι γλυπτικές μορφές της Jennifer Nelson με σκουπίδια της οικογένειάς της· ο φωτογραφικός διάλογος της Ειρήνης Βουρλούμη με τη ματιά του ζωγράφου παππού της Ανδρέα Βουρλούμη, αλλά και του Αντώνη Πίττα με τον πρωτεργάτη του De Stijl, Theo van Doesburg.

«Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος» στο ΕΜΣΤ
«Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος» στο ΕΜΣΤ: άποψη από τη ζωγραφική εγκατάσταση του Thomas Kilpper

Η βραβευμένη στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας γλύπτρια Katharina Fritsch θα έχει την τιμητική της στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου (από 18/6), ενώ στο ΔΕΣΤΕ περισσότερα από 30 έργα μας ταξιδεύουν στο περίτεχνο, υφασµένο µε µνήµες, παραδοχές, γεγονότα και µυθοπλασία, σύµπαν της Kaari Upson.

Στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο το «Dream on» συγκεντρώνει 18 εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, μέρος της δωρεάς της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου προς τέσσερα μεγάλα μουσεία –ανάμεσά τους το… μεταλλαγμένο γιγαντιαίο καλαμάρι του John Bock, η ιδιόμορφη συσκευή του Michael Landy που μας καλεί να θυσιάσουμε μια ενεργή πιστωτική μας κάρτα και το θαυμαστό σπήλαιο του Thomas Hirschorn.

"Dream on" στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
Άποψη της έκθεσης "Dream on" του ΝΕΟΝ και της Βουλής των Ελλήνων στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Στα οπωσδήποτε και ένα πέρασμα από τα Μουσεία Κυκλαδικής Τέχνης και Μπενάκη για τις συναντήσεις του Brice Marden και του John Craxton αντίστοιχα, με το φως και το τοπίο της χώρας μας αλλά και την ελληνική αρχαιότητα, ενώ περιμένουμε στην Εθνική Πινακοθήκη τα εγκαίνια της αναδρομικής για τον μεγάλο ζωγράφο Κωνσταντίνο Παρθένη και στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη γνωστά και άγνωστα έργα του Σπύρου Παπαλουκά (από 12/7).

Οι λάτρεις της φωτογραφίας θα κατηφορίσουν για το Athens Photo Festival στο Μπενάκη της Πειραιώς. Όταν, όμως, η διάθεση σηκώνει βραδινές υπαίθριες συναντήσεις με την τέχνη, στο Πεδίον του Άρεως «παραμονεύουν» άλλα, ψηφιακά «Plasmata» στην ομότιτλη έκθεση του Ιδρύματος Ωνάση. Ηχηρά (διεθνή και εγχώρια) ονόματα, πάντως, βρίσκουμε και σε αίθουσες τέχνης, καθώς ο Albert Oehlen εκθέτει στην Gagosian Athens, ο Oliver Ressler στο State of Concept και ο Στέλιος Φαϊτάκης στην Allouche Benias.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική

Σε ποια συναυλία και φεστιβάλ να πρωτοπάμε; Το Athens Music Week (22-24/6) επιστρέφει δυναμικά στην Τεχνόπολη με δεκάδες συζητήσεις και παρουσιάσεις, εργαστήρια, showcase συναυλίες, dj sets, networking events και άλλα δρώμενα. Θα κλείσει με ένα φεστιβαλικό live στην Κεντρική Σκηνή της Τεχνόπολης και closing party στο Bios μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Athens Music Week 2022
Athens Music Week 2022 στην Τεχνόπολη

Το φεστιβάλ Release Athens 2022, με περισσότερα από 30 διεθνή ονόματα, έχει ένα πολυσυλλεκτικό line up στην Πλατεία Νερού: dancefloor στιγμές με Parov Stelar, ARTBAT και Kevin de Vries (18/6), ποπ υπερπαραγωγή με Pet Shop Boys, Thievery Corporation και Κ. ΒΗΤΑ (30/6), punk rock ραντεβού με Iggy Pop, Liam Gallagher, Sleaford Mods, The K’s (2/7) και Clutch, The Hellacopters (19/7), metal μεγαθήρια όπως Manowar, Rotting Christ (22/6), Judas Priest και Cradle Of Filth (15/7), Sabaton και Blind Guardian (21/7), Slipknot και Sepultura (23/7), indie συναντήσεις με London Grammar, Hooverphonic, LP (27/6).

Iggy Pop
Iggy Pop

Στο Κατράκειο της Νίκαιας (2/7) καταφθάνει για ένα live ο ΛΕΞ με το νέο δίσκο «Μετρό» στις αποσκευές του.

Ηλεκτρικές κιθάρες και headbanging στο ΟΑΚΑ: Οι Scorpions συναντούν τον Alice Cooper (6/7)· το EJEKT Festival 2022 υποδέχεται τους Muse, μαζί με τους Yungblud, Nothing But Thieves και Danai Nielsen (29/6) και οι Iron Maiden (17/6) υπόσχονται το πιο εντυπωσιακό show που έχει δει ποτέ η Ελλάδα, στο πλαίσιο της «Legacy Of The Beast Tour». Scream For Them, Athens! Στο Hρώδειο το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί μουσικούς θρύλους, μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής, πειραματικά σχήματα μεταξύ των οποίων: Jan Garbarek Group με τη συμμετοχή του Trilok Gurtu (22/6), Patti Smith (25/6), Ibrahim Maalouf (28/6), Max Richter (29/6), Autechre (5/7), Λεωνίδας Καβάκος (6/7), Νίκος Πορτοκάλογλου «Εφ’ όλης της ύλης» (8-9/7).

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου "Εφ' όλης της ύλης" στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022 © Πάνος Γιαννακόπουλος

Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ο Fantastic Negrito έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για μια ηλεκτρισμένη blues βραδιά (18/7), οι Placebo επιστρέφουν καλεσμένοι των Rockwave Nights (21/7) και οι Calexico δίνουν το παρών ξανά σ’ αυτό τον χώρο μετά από 22 χρόνια (28/7).

Με διάθεση… λυρική

Το κλασικό ρεπερτόριο συναντά τη σύγχρονη δημιουργία στο καλοκαιρινό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στην έδρα της στο ΚΠΙΣΝ, η «Μέσα Χώρα» (8, 10, 12, 13/7), η νέα όπερα του Άγγελου Τριανταφύλλου σε λιμπρέτο του Γιάννη Αστερή, έρχεται να εγείρει ερωτήματα για το γήρας, τη μοναξιά, την αρρώστια και τις εύθραυστες οικογενειακές σχέσεις. Ερμηνευτές του λυρικού τραγουδιού αλλά και της έντεχνης μουσικής (Χάρης Ανδριανός, Μαρίνα Κρίλοβιτς, Θεοδώρα Μπάκα, Σαβίνα Γιαννάτου, Έλλη Πασπαλά κ.ά.) συναντιούνται σε ένα σπονδυλωτό έργο «για όσους στο λυκόφως της ζωής τους στραφήκαν προς τα μέσα και πέθαναν από μοναξιά», όπως σημειώνει ο Νίκος Καραθάνος ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία.

Για την παρουσία της στο Ηρώδειο, η ΕΛΣ ποντάρει σε ένα κλασικό και αγαπημένο οπερατικό θρίλερ. Η ιστορία της Τόσκα του Πουτσίνι (28-31/7) ζωντανεύει από τις φωνές των Κριστίνε Οπολάις και Τσέλια Κοστέα, με τους Ραμόν Βάργκας και Τζόρτζιο Μπερρούτζι ως Καβαραντόσσι και τους Δημήτρη Πλατανιά και Τάση Χριστογιαννόπουλο στον ρόλο του Σκάρπια. Μια παράσταση-αναβίωση της σκηνοθεσίας του Ούγκο ντε Άνα, με τον Φιλίπ Ωγκέν στο πόντιουμ.

"Τόσκα" από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο
Η "Τόσκα" του Πουτσίνι από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022 © Βασίλης Μακρής

Στον κήπο του Μεγάρου

Το… μενού προβλέπει δροσιά και θεάματα, κάποια μάλιστα χωρίς εισιτήριο, στην καρδιά της πόλης. Πώς να μην πιάσουμε και φέτος θέση στο γρασίδι; Βάλαμε στο μάτι τις ορχηστρικές συναντήσεις κορυφής που φέρνουν οι μαγνητοσκοπημένες συναυλίες της UNITEL –με την Φιλαρμονική της Βιέννης και την μεσόφωνο Τσετσίλια Μπάρτολι (23/6), τον σερ Σάιμον Ρατλ και τη Φιλαρμονική του Βερολίνου (30/6), τον Άντρις Νέλσονς με τη Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ και τον πιανίστα Γέφιμ Μπρόνφμαν (7/7). Δωρεάν και τα live για τη Γιορτή της Μουσικής (21/6) από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το συγκρότημα κρουστών ΤΥΠΑΝΑ και νέους καλλιτέχνες. Από τη σκηνή θα περάσουν και ο Δώρος Δημοσθένους (28/6) με διάθεση ερωτική και η Μαρίνα Σάττι (1/7) με αγαπημένα και νέα κομμάτια. Αν, πάλι, η παρέα είναι σινεφίλ επιβάλλεται το ραντεβού για την προβολή του θρυλικού «Νοσφεράτου» του Μούρναου, που επενδύει μουσικά ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος (17/6).

Μαρίνα Σάττι
Μαρίνα Σάττι

Τα… άλλα θερινά

Αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια, το Athens Open Air Film Festival επιστρέφει σε πάρκα, πλατείες και μνημεία και (δωρεάν) δώρα φέρνει. Μέχρι το τέλος Αυγούστου περίπου 20 γνωστές και αγαπημένες ταινίες θα προβληθούν στην πλατεία Κοτζιά (Πρισίλα, η βασίλισσα της ερήμου), στην Τεχνόπολη (Depeche Mode 101 και Wild at heart), στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας (ο Δράκουλας του Κόπολα), στη Ρωμαϊκή Αγορά (οι Μοντέρνοι Καιροί του Τσάπλιν με μουσική επένδυση του Τζεφ Βάνγκερ), στην Ακαδημία Πλάτωνος (η τριλογία Before του Ρίτσαρντ Λινκλέϊτερ), κ.α.

Στην ταράτσα της Ταινιοθήκης, πάλι, για μια εβδομάδα θα πρωταγωνιστεί ο κινηματογραφικός Ιάκωβος Καμπανέλλης (23-28/6), μέσα από φιλμ για τα οποία υπέγραψε το σενάριο ή σκηνοθέτησε.

Αφιερωμένο εξαιρετικά στο ντοκιμαντέρ το 1ο Φεστιβάλ Σινέ Ελευσίς / In situ realities (7-10/7) στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και στο πάρκινγκ του Ελαιουργείου στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας. Αντλώντας έμπνευση από τον διαχρονικά πολύπτυχο χαρακτήρα της ίδιας της πόλης, ποντάρει σε ταινίες τεκμηρίωσης σε σχέση με την αρχαιολογία, την ιστορία, την εθνογραφία και το περιβάλλον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ