Πολιτισμος

Πέθανε ο ηθοποιός Αντρέ Βιλμς σε ηλικία 74 ετών

Γνωστός και για την συνεργασία με του με τον Φινλανδό σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
André Wilms
André Wilms © ΕPA Pool

Σε ηλικία 74 ετών πέθανε ο ηθοποιός Αντρέ Βιλμς, ένας σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου αλλά και σκηνοθέτης.

Ηθοποιός του θεάτρου και του σινεμά, θεατρικός σκηνοθέτης, ο Αντρέ Βιλμς έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό πρωταγωνιστώντας στην ταινία «La Vie est un long fleuve tranquille» (1988) του Γάλλου Ετιέν Σατιλιέ, και στην συνέχεια έγινε αγαπημένος των σινεφίλ με την συνεργασία του με τον Άκι Καουρισμάκι.

Μαζί γύρισαν τις ταινίες «La Vie de bohème» (Μποέμικη ζωή, 1992), «Les Leningrad Cowboys rencontrent Moïse» (1994), «Juha» (1999), «Le Havre» (Το λιμάνι της Χάβρης, 2011), «L’Autre Côté de l’espoir» (Η άλλη όψη της ελπίδας, 2017), ταινίες που σημαδεύονται από πρόσωπα χιμαιρικά, ποιητικούς διαλόγους, διαποτισμένες από το πνεύμα του ουμανισμού που διαπερνά το έργο του Καουρισμάκι.

Ο Αντρέ Βιλμς ξέσπαγε σε γέλια όταν τον ρωτούσαν πώς λειτουργεί σε ένα πλατό όταν δεν καταλαβαίνει καθόλου την γλώσσα του σκηνοθέτη: «Οι μεγάλοι σκηνοθέτες δεν έχουν ανάγκη να μιλήσουν! Μού έλεγε: «Παίξε σαν ηλικιωμένος τζέντλεμαν. Μην τρέχεις. Μη αναποδογυρίζεις πράγματα… όλοι τρέχουν στις σημερινές ταινίες».

«Ο Άκι είναι ένας από τους σπάνιους σκηνοθέτες που δεν παίρνει τους ηθοποιούς για αναλφάβητους, αν και υπάρχουν πολλοί», έλεγε.

Γεννημένος το 1947 στο Στρασβούργο, ο Βιλμς έχει συνεργαστεί επίσης ως ηθοποιός με τον σκηνοθέτη Michael Grüber στα έργα «Φάουστ» του Γκαίτε, «Ο θάνατος του Δαντόν» του Γκέοργκ Μπύχνερ και «Ο Πόλος» του Ναμπόκοφ. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Αντρέ Βιλμς εργάζεται επίσης ως σκηνοθέτης θεάτρου και όπερας, έχοντας παρουσιάσει έναν εντυπωσιακό όγκο έργων. Είχε σκηνοθετήσει έργα σε διάφορα φεστιβάλ και μεγάλα θέατρα, όπως στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μονπελιέ, στην Όπερα του Μονπελιέ, στο Marstall του Μονάχου, στο Théâtre de la Colline του Παρισιού, στη Ναντέρ, στη Φρανκφούρτη, στην Κομεντί Φρανσαίζ, στο φεστιβάλ Schwetzonger και στο Théâtre de l’Athénée Louis-Jouvet του Παρισιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ