Πολιτισμος

5 χρόνια ΚΠΙΣΝ: Οι εκδηλώσεις για τα γενέθλιά του

Ένα πενθήμερο με παραστάσεις, δρώμενα, εκθέσεις και συζητήσεις για τα πέντε χρόνια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

62222-137653.jpg
A.V. Team
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο "Οθέλλος" του Βέρντι σε σκηνοθεσία, σκηνικά και φωτισμούς Ρόμπερτ Ουίλσον στην ΕΛΣ
Ο "Οθέλλος" του Βέρντι σε σκηνοθεσία, σκηνικά και φωτισμούς Ρόμπερτ Ουίλσον στην ΕΛΣ © Lucie Jansch

Το ΚΠΙΣΝ γιορτάζει την πρώτη του πενταετία με ένα πενθήμερο εκδηλώσεων - Δείτε το πρόγραμμα

Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μπήκε στη ζωή μας με την παράδοσή του στην ελληνική πολιτεία ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου το γιορτάζει με ποικιλία εκδηλώσεων και δράσεων, σε ένα πρόγραμμα με την καλλιτεχνική συνεργασία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Η μεγάλη γιορτή του ΚΠΙΣΝ, στην οποία συμμετέχει και η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) με τις παραστάσεις Οθέλλος και Φτηνά Τσιγάρα, και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), θα κορυφωθεί με μια φαντασμαγορική έκπληξη στην Αγορά, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.

"Φτηνά τσιγάρα", Ρένος Χαραλαμπίδης
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης με τα "Φτηνά τσιγάρα" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ © Κωνσταντίνος Ρήγος

ΚΠΙΣΝ: Πέντε μέρες γιορτής για τα 5 χρόνια 

Οι συζητήσεις

Με αφορμή την πρώτη του πενταετία, το ΚΠΙΣΝ διοργανώνει μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα το ΚΠΙΣΝ ως πρότυπο δημοσίου χώρου και σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, η διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Έλλη Ανδριοπούλου, και έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος οι πρώην πρωθυπουργοί της χώρας, από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ έως και σήμερα.

Προγραμματίζεται, επίσης, μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις καινοτομίες στον σχεδιασμό και την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ με ομιλητές ανθρώπους που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν εργαστήρια αλλά και ένα speed mentoring session, με στόχο την ενδυνάμωση της νέας γενιάς και την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων της.

Εκδηλώσεις για όλους

Μια νέα χορογραφία στα Σιντριβάνια, ένα θεαματικό σόου πυροτεχνημάτων, συναυλίες, events και απρόσμενα happenings, παραστάσεις χορού, εκθέσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, roller skates shows, παρελάσεις κρουστών, αγώνες κανόε καγιάκ και τηλεκατευθυνόμενης ιστιοπλοΐας στο Κανάλι, ψυχαγωγικές δράσεις για οικογένειες, αγώνες σκάκι, ποδόσφαιρο 5Χ5 στο Ξέφωτο, προγράμματα για σχολεία: η γιορτή απλώνεται σε διαφορετικές γωνιές του ΚΠΙΣΝ και έχει προτάσεις για κάθε ηλικία, στην πλειονότητα τους με ελεύθερη είσοδο.

5 χρόνια ΚΠΙΣΝ: τι θα δούμε στην ΕΛΣ

Στις 23 Φεβρουαρίου, την ημέρα που συμπληρώνονται τα 5 χρόνια του ΚΠΙΣΝ, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος την πρεμιέρα μιας σημαντικής διεθνούς συμπαραγωγής της με το Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν. Πρόκειται για την εμβληματική όπερα του Τζουζέππε Βέρντι, Οθέλλος, που βασίζεται στο ομώνυμο σαιξπηρικό αριστούργημα και παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη και σκηνοθεσία, σκηνικά, φωτισμούς του Ρόμπερτ Ουίλσον – στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Παράλληλα, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, τρεις από τις παραστάσεις του νέου μιούζικαλ Φτηνά Τσιγάρα, των Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και Ρένου Χαραλαμπίδη -στις 19, 20 και 23 Φεβρουαρίου-, αφιερώνονται στην επέτειο των 5 ετών του ΚΠΙΣΝ. Στο μιούζικαλ, το οποίο σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος, σε λιμπρέτο του Πέτρου Βουνισέα, συμμετέχει ένα πολυσυλλεκτικό καστ ταλαντούχων ηθοποιών-τραγουδιστών με πείρα σε ολόκληρο το ευρύ φάσμα του χώρου του θεάματος.

Τέσσερις εκθέσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στο αίθριο του 4ου ορόφου, η έκθεση «Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης» αναδεικνύει τον ρόλο που διαδραματίζει η τυπογραφία στα κρίσιμα χρόνια του Αγώνα, ενώ η έκθεση «Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση του νέου Ελληνικού Κράτους» διερευνά τον τρόπο με τον οποίο συνομιλούν εμβληματικά έργα του Ευρωπαϊκού και του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Στον 2ο όροφο της ΕΒΕ, ο ζωγράφος Μιχάλης Μαδένης μέσα από την ενότητα «Οι εξόριστοι» παρουσιάζει μία σειρά πορτρέτων των τροφίμων ενός ψυχιατρείου που αποκαλύπτουν το δράμα της ψυχικής νόσου. Στο ισόγειο, η έκθεση της Monumenta «Ιχνηλατώντας την ανθρώπινη παρουσία και ζωή» έχει ως θέμα την ιστορία του χώρου όπου οικοδομήθηκε το ΚΠΙΣΝ, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

5 χρόνια ΚΠΙΣΝ: ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Gandini Juggling
Οι Gandini Juggling με την παράσταση "4Χ4: Ephemeral Architectures" στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ © AshASK

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Gandini Juggling: 4x4: Ephemeral Architectures

21 και 22 Φεβρουαρίου, 20.30

Οι Gandini Juggling -μετά την μεγάλη επιτυχία του Smashed που παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τον Μάρτιο του 2019- επιστρέφουν στο ΚΠΙΣΝ για δύο συναρπαστικές παραστάσεις. Στο 4x4: Ephemeral Architectures τέσσερις ζογκλέρ και τέσσερις χορεύτριες μοιράζονται την ίδια σκηνή και δημιουργούν μια υβριδική παράσταση τσίρκου και σύγχρονου χορού που εξερευνά τα όρια του χώρου και ιχνηλατεί τα μονοπάτια μίας φαντασιακής αρχιτεκτονικής. Μέσα από περίτεχνα ζογκλερικά, χορευτικές φιγούρες και μια νέα μουσική σύνθεση, το “Suspended Opus 69” του Nimrod Borenstein, η τέχνη συναντάται επί σκηνής με την επιστήμη των μαθηματικών και την ομορφιά των αρχιτεκτονικών μοτίβων.

Εισιτήρια: Ζώνη Α - γενική είσοδος €20 / Ζώνη Β - γενική είσοδος €15, μειωμένο €10

Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι

23 Φεβρουαρίου, 19.30

Ο τετράπρακτος Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι ακολουθεί την αφήγηση του ομώνυμου σαιξπηρικού αριστουργήματος, αποδίδοντας την ιστορία με μουσική εκρηκτικής δύναμης και υποδειγματική οικονομία εκφραστικών μέσων. Ο ηρωισμός του Οθέλλου, το άσβεστο μίσος του Ιάγου, η αγνότητα και η καλοπιστία της Δυσδαιμόνας σκιαγραφούνται μοναδικά μέσα από τη σύνθεση του Βέρντι. Η μοναδικής ακρίβειας μουσική αποδίδει θεαματικά την καταιγίδα που μαίνεται στη θάλασσα, αλλά και κυρίως το ψυχικό τοπίο του κεντρικού ήρωα, που θα καταποντιστεί από το βάθρο της δόξας του, παραδομένος στο ένστικτο της ζήλιας του. Η προτελευταία όπερα του Βέρντι σημείωσε τεράστια επιτυχία στην πρώτη της παρουσίαση το 1887 στη Σκάλα του Μιλάνου και έκτοτε βρίσκεται στο ρεπερτόριο όλων των λυρικών θεάτρων και στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων του κοινού.

Στον επώνυμο ρόλο ο πιο περιζήτητος Οθέλλος της εποχής μας, ο Αλεξάντρς Αντονένκο, ο οποίος την τελευταία δεκαετία διαγράφει μια εντυπωσιακή πορεία στα κορυφαία λυρικά θέατρα του πλανήτη. Στον ρόλο του Ιάγου ο Έλληνας διακεκριμένος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Τον ρόλο της Δυσδαιμόνας θα ερμηνεύσει η διεθνώς αναγνωρισμένη υψίφωνος της ΕΛΣ Τσέλια Κοστέα. Μαζί τους οι μονωδοί της ΕΛΣ Δημήτρης Πακσόγλου, Γιάννης Καλύβας, Πέτρος Μαγουλάς, Μαρίνος Ταρνανάς, Παύλος Σαμψάκης, Βιολέττα Λούστα, η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ.

Τα εισιτήρια για την παράσταση της 23ης Φεβρουαρίου έχουν εξαντληθεί.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Φτηνά Τσιγάρα των Παναγιώτη Καλαντζόπουλου / Ρένου Χαραλαμπίδη

19, 20, 23 Φεβρουαρίου, 20.30

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η πασίγνωστη ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη μετατρέπεται σε μιούζικαλ σε μουσική Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και λιμπρέτο Πέτρου Βουνισέα. Μια «ρομαντική οπερέτα» σε 34 σκηνές και 19 τραγούδια για ανεκπλήρωτους έρωτες, συλλέκτες στιγμών και φιλιά που δεν βρήκαν τον δρόμο τους.

Ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος προσθέτει 16 νέα τραγούδια στην αρχική παρτιτούρα της ταινίας ενώ η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου θα εστιάσει στον αισθησιακό πυρήνα αυτής της sui generis ταινίας περιπλάνησης με στοιχεία φιλμ νουάρ συμπυκνώνοντας τις τοποθεσίες του πρωτότυπου σεναρίου γύρω από ένα πολυμορφικό, παραισθησιογόνο lounge.

Στον ρόλο του επί σκηνής αφηγητή, ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Ρένος Χαραλαμπίδης συμπυκνώνει το αισθητικό στίγμα μιας παράστασης που διεξάγεται εν είδει «φλας μπακ» ανάμεσα σε δύο χρονικές ζώνες: Ο κεντρικός χαρακτήρας του αθηναϊκού flâneur (που ενσάρκωνε ο Χαραλαμπίδης στην πρωτότυπη ταινία) μοιράζεται εδώ ανάμεσα στον παροντικό και τον παρελθοντικό εαυτό του, ρίχνοντας ένα βλέμμα νοσταλγικό αλλά και κριτικό στην καθοριστική, για τον ήρωα και για την πόλη, μετάβαση τόσο από τη νωχελική μετεφηβεία στην ωριμότητα όσο και από τον 20ο στον 21ο αιώνα.

Εισιτήρια: €15, €20 / Φοιτητικό: €10

ΠΑΡΚΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Evanescent του Atelier Sisu 

19 έως 28 Φεβρουαρίου, 06.00-24.00

Ξέφωτο

Μια νέα φωτιστική εγκατάσταση, το Evanescent του Atelier Sisu έρχεται για να μεταμορφώσει το Ξέφωτο. Οι υπερμεγέθεις, πολύχρωμες, εντυπωσιακές και φαινομενικά εύθραυστες «φούσκες» των καλλιτεχνών από την Αυστραλία, προσγειώνονται στο ΚΠΙΣΝ στις 19 Φεβρουαρίου και δημιουργούν ένα ονειρικό τοπίο στον πιο εμβληματικό χώρο συνάντησης του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. 

Με το πέρασμα από την ημέρα στη νύχτα και από το φως στο σκοτάδι, συνεχώς εναλλασσόμενες χρωματικές συνθέσεις διαμορφώνουν μία μοναδική οπτική που μεταβάλλεται διαρκώς, ακριβώς όπως τα χρώματα και οι υφές στο Πάρκο. Αντλώντας έμπνευση από τα φυσικά φαινόμενα, το Evanescent προσκαλεί τους επισκέπτες να στρέψουν το βλέμμα στον κόσμο γύρω τους, έναν κόσμο εύθραυστο και παροδικό όπως ακριβώς μία πολύχρωμη φούσκα.

Είσοδος ελεύθερη

ΦΑΡΟΣ

Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ

Ευγένιου Ο’ Νηλ, Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα

20 Φεβρουαρίου, 17.00

Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, επιστρέφουν για πέμπτη χρονιά και τρεις σκηνοθέτριες της νέας γενιάς καταπιάνονται με τρία θεατρικά κείμενα-σταθμούς που θέτουν στο επίκεντρο τη μητρότητα και τη συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου, όπως αυτή άρρηκτα συνδέεται με την πρωταρχική εμπειρία. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου με το αριστούργημα του Ευγένιου Ο’ Νηλ, Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Οκτώ ηθοποιοί και ένας μουσικός θα ξετυλίξουν την ιστορία της οικίας των Μάννον. Με τη χρήση μικροφώνων, ήχων και την ανάδειξη των υπεροχών σκηνικών οδηγιών του Ο' Νήλ, αυτός ο οκταμελής «Χορός» θα αφηγηθεί -και σε στιγμές θα αναπαραστήσει- τον αιχμηρό λόγο του Αμερικανού συγγραφέα σαν μια ιστορία γνωστή από τα παλιά.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10€, μειωμένο 5€

Jazz Chronicles: Γιώργος Κοντραφούρης Baby Trio

21 Φεβρουαρίου, 21:00

Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, στις 21:00, o παγκοσμίου φήμης πιανίστας και οργανίστας ανεβαίνει στον Φάρο με δύο πρώην μέλη του Baby Trio -του εμβληματικού μουσικού σχήματός του-, για μια συναυλία με δισκογραφημένες και αδισκογράφητες συνθέσεις του ιδίου, καθώς και του κιθαρίστα Κωνσταντίνου Στουραΐτη, και απρόβλεπτες μουσικές διασκευές.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10€, μειωμένο 5€

Jazz Chronicles: Σωκράτης Σινόπουλος Quartet

22 Φεβρουαρίου, 21:00

Γνωστό για την ιδιαιτερότητα του ήχου του, που συνδυάζει τον αρχέγονο ήχο τη λύρας με το πιάνο τρίο έχοντας επιρροές από τις ελληνικές και συγγενείς μουσικές παραδόσεις, τον κόσμο της τζαζ, αλλά και της σύγχρονης μουσικής, το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ. Ο Σινόπουλος στη λύρα, μαζί με τους Γιάννη Κυριμκυρίδη στο πιάνο, τον Δημήτρη Τσεκούρα στο μπάσο και τον Δημήτρη Εμμανουήλ στα τύμπανα θα παρουσιάσουν υλικό από τα άλμπουμ του κουαρτέτου με τίτλο Eight Winds και Metamodal που εκδόθηκαν από την ECM αλλά και νέες συνθέσεις που θα ακουστούν για πρώτη φορά.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10€, μειωμένο 5€

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης»

29/12/2021 - 27/02/2022, 09:30-20:00

Αίθριο 4ου ορόφου, ΕΒΕ

Ποια είναι τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης; Πότε ξεκινά και ποια είναι η διάρκεια της λειτουργίας τους; Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη λειτουργία τους; Ποια είναι η συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση; Μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς αυτών των τυπογραφείων από τις συλλογές της ΕΒΕ αναδεικνύεται ο ρόλος που διαδραματίζει η τυπογραφία στα κρίσιμα χρόνια του Αγώνα. Από το 1821 έως το 1827 τα τυπογραφεία υπηρετούν ποικιλοτρόπως τους σκοπούς της Επανάστασης παρά τις δυσκολίες σε θέματα τόσο τεχνικού εξοπλισμού όσο και ανθρώπινου δυναμικού. Σαράντα τέσσερα μικρά κατά το μάλλον ή ήττον βιβλία, επτά εφημερίδες και τουλάχιστον διακόσια είκοσι μονόφυλλα αποτελούν την παραγωγή τους.

Είσοδος ελεύθερη

«Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση του νέου Ελληνικού Κράτους»

29/12/2021 - 27/02/2022, 09:30-20:00

Αίθριο 4ου ορόφου, ΕΒΕ

Έργα επιφανών στοχαστών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού (Λοκ, Βολταίρος, Εγκυκλοπαιδιστές κ.ά.) παρουσιάζονται συνδυαστικά με τις μεταφράσεις τους στα ελληνικά από εξίσου σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Ευγένιος Βούλγαρης, Ρήγας Βελεστινλής και Αδαμάντιος Κοραής).

Είσοδος ελεύθερη

Μιχάλης Μαδένης, "Οι εξοριστοι" στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο ΚΠΙΣΝ
Μιχάλης Μαδένης, "Οι εξοριστοι" στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο ΚΠΙΣΝ

Μιχάλης Μαδένης, «Οι Εξόριστοι»

31/01/2022 - 31/03/2022, 09:30-20:00

Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών, 2ος όροφος, ΕΒΕ

Ο Μιχάλης Μαδένης ζωγραφίζει τρόφιμους ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου, αποκαλύπτοντας, μέσα από τις ταλαιπωρημένες τους μορφές, το δράμα της ψυχικής νόσου. Αυτοί είναι οι αληθινοί εξόριστοι της ζωής και της κοινωνίας, εξόριστοι και από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Στη σειρά αυτή των πορτρέτων, ο καλλιτέχνης αναδεικνύει ως κυρίαρχη φόρμα τη ζωγραφική ή σχεδιαστική επιφάνεια του προσώπου. Τις μορφές τις περιβάλλει απροσδιόριστος σκοτεινός χώρος, από τον οποίο αναδύονται και φωτίζονται δυνατά. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να προσέξει όλες τις λεπτομέρειες των εικονιζόμενων.

Είσοδος ελεύθερη

Monumenta «Ιχνηλατώντας την ανθρώπινη παρουσία και ζωή»

Από 19 Φεβρουαρίου, 09:30-20:00

Ισόγειο, ΕΒΕ

Από νεκρόπολη στην αρχαιότητα, σε έλος τη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο, σε ιππόδρομο στους νεότερους χρόνους και στο ΚΠΙΣΝ από το 2017, ο χώρος του ΚΠΙΣΝ κρύβει πολλές ιστορίες. Η μόνιμη έκθεση ««Ιχνηλατώντας την ανθρώπινη παρουσία και ζωή» δημιουργήθηκε για να αποκαλύψει πολλές από αυτές χρησιμοποιώντας υλικό από αρχεία («Εργοληπτική Α.Ε.», Συλλογή Γιάννη Λάμπρου) και αφηγήσεις.

Είσοδος ελεύθερη

2006-2016 | Timeline της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ με φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου

19 έως 28 Φεβρουαρίου, 09:30-20:00

Πύργος Βιβλίων, ΕΒΕ

Οι συναρπαστικές φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου καταγράφουν στιγμές-σταθμούς μέσα στον χρόνο από τις εργασίες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια κατασκευής του ΚΠΙΣΝ (2006-2016) και μας παρουσιάζουν την προσπάθεια προκειμένου να γίνει το όραμα του Ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano πραγματικότητα.

Είσοδος ελεύθερη

Τάκις, Μαγνητικό ανάγλυφο
Τάκις, Μαγνητικό ανάγλυφο

Takis, Télésculpture - Μαγνητικό Ανάγλυφο

19-28 Φεβρουαρίου, 06.00-24.00

Υποδοχή ΚΠΙΣΝ

Δύο έργα του διάσημου γλύπτη Takis έρχονται για λίγες μόνο μέρες στην Υποδοχή του ΚΠΙΣΝ. Τα Télésculptures είναι τα πρώτα έργα στα οποία ο γλύπτης Takis εισάγει το στοιχείο του μαγνητισμού και των μαγνητικών πεδίων στην τέχνη του. Ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη γλυπτική, εφεξής εξερευνά, πειραματίζεται και καθιστά ορατές όλες τις αόρατες δυνάμεις της φύσης με επίκεντρο τη μαγνητική δύναμη.

Ο Takis ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘50 δημιουργεί έργα χρησιμοποιώντας υλικά που μέχρι τότε χαρακτηρίζονταν από δύο μόνον διαστάσεις. Έτσι, και στο Μαγνητικό

Ανάγλυφο το δισδιάστατο αυτό ξύλινο ταμπλό παρατηρούμε να αποκτά μια τρίτη διάσταση, ενώ παράλληλα τα μεταλλικά γεωμετρικά αντικείμενα αιωρούνται στον χώρο καθώς έλκονται από τους μαγνήτες που είναι τοποθετημένοι στο ταμπλό «αψηφώντας» ταυτόχρονα την βαρύτητα.

Είσοδος ελεύθερη


INFO
Για τις εκδηλώσεις που έχουν εισιτήριο η προπώληση θα γίνει ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της Ticket Services ή τηλεφωνικά στο 210 7234567.
Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο snfcc.org/5Years και στις σελίδες του ΚΠΙΣΝ στα social media @SNFCC.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ