1821 Digital Gallery
Ακρόπολη

«Ελλάς Εκβλαστάνουσα» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

6 συναντήσεις στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των ανθρώπων του πνεύματος στην πορεία του έθνους
© Constantinos Kollias / Unsplash
Ελλάς Εκβλαστάνουσα: Εκδηλώσεις από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την Ελληνοαμερικανική Ένωση - Η περιγραφή της 1ης συνάντησης & το πρόγρμμα των επόμενων.

Τον Ιούλιο του 1954, ο Κώστας Αξελός έγραψε ένα δοκίμιο για την Ελλάδα, το οποίο αργότερα κυκλοφόρησε ως βιβλίο με τον τίτλο «Η Μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας». Εκεί γράφει: «…Η σύγχρονη Ελλάδα τρέφεται με την δυτική σκέψη∙ “τρέφεται” σημαίνει: δέχεται τους καρπούς που καλλιεργούνται αλλού. Αυτό που της λείπει είναι το σύνολο: οι ρίζες, ο κορμός και τα κλαδιά του δέντρου».

Και καθώς λείπουν στην πραγματικότητα οι ρίζες, δεν μπορεί να υπάρξει ο κορμός που είναι η γνώση και τα κλαδιά που είναι οι επιστήμες, με έναν τρόπο οργανωμένο και άρα καθοριστικό. Υπάρχουν σκόρπια ως θάμνοι.

Όμως, φαίνεται ότι στην επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιστορική συγκυρία όπου μπορεί να συνδεθεί ουσιαστικά με τις ρίζες της και αποκτώντας γνώση να γίνει Νεωτερική, δηλαδή: Ισχυρή, Συνειδητή, Οργανωτική.

Αυτές οι σκέψεις μού ήρθαν στο μυαλό όταν διάβασα τον τίτλο «Ελλάς Εκβλαστάνουσα», στην σειρά των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Πολύ περισσότερο όταν διάβασα τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν αλλά και την θεματολογία…

Σχετικα
«Αθήνα 200 χρόνια 200 κτίρια» για τα εμβληματικά κτίρια της πόλης
«Αθήνα 200 χρόνια 200 κτίρια» για τα εμβληματικά κτίρια της πόλης

Η Ελλάδα καθώς εκβλαστάνει, πρέπει να έχει τα μάτια και τα αυτιά της ανοιχτά, με μια καινούργια πρόσεξη*, σε οτιδήποτε μπορεί να προσθέσει κάτι σε αυτή την άνθηση.

*Πρόσεξις (κατά τον Πλάτωνα): η προσπάθεια τής ψυχής να μάθει


Ελλάς Εκβλαστάνουσα - 1η συνάντηση «Λογοτεχνία-Ποίηση: Το Μυθιστόρημα: Άσκηση εθνικής αυτογνωσίας»

Η πρώτη συνάντηση του κύκλου πραγματοποιείται την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, 19:00-21:30, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Ο συγγραφέας-μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος συνομιλεί με τον Περικλή Σ. Βαλλιάνο, Οµότιµο Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σχετικα
Η αλληλογραφία Κοραή με Τζέφερσον στα ελληνικά για πρώτη φορά
Η αλληλογραφία Κοραή με Τζέφερσον στα ελληνικά για πρώτη φορά

Η Ελλάδα δεν σταμάτησε να δημιουργεί ποίηση σε όλους τους αιώνες της ύπαρξής της. Το μυθιστόρημα όμως, η τέχνη της Ευρώπης όπως την αποκαλεί ο Κούντερα, είναι παιδί της ανεξαρτησίας. Για τους πεζογράφους μας δεν υπήρξε ποτέ γλωσσικό ζήτημα. Ο Ραγκαβής, ο Παπαδιαμάντης, ο Ροΐδης, ο Βιζυηνός γράφουν σε μια καθαρεύουσα που αναδεικνύει όλη την εκφραστικότητα και την πλαστικότητα των ελληνικών διαψεύδοντας όσους την θεωρούν «τεχνητή». Κατέθεσαν στην εθνική μας αυτογνωσία την πλάγια ματιά της ειρωνίας που διακρίνει τον μυθιστορηματικό λόγο. Στον εικοστό αιώνα, από την γενιά του '30 ως τον Καζαντζάκη οργανώνουν την δική τους ιδιαίτερη αντίληψη για τον ελληνισμό δίνοντας τον τόνο και στις υπόλοιπες τέχνες, αλλά και στην κοινωνική ευαισθησία. Δεν υπήρξε ποτέ είδος λαϊκής κατανάλωσης. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν πρωτοπόρο στην δημιουργία αστικής παιδείας επεξεργαζόμενο τους δύο πυλώνες της νεοελληνικής συνείδησης. Την αναζήτηση της ρίζας του ελληνισμού και τον δρόμο ένταξής του στον σύγχρονο κόσμο, στην Ευρώπη.

Τάκης Θεοδωρόπουλος
Εισηγητής: Τάκης Θεοδωρόπουλος
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι συγγραφέας. Έχει είκοσι τίτλους μυθιστορημάτων και δοκιμίων στο ενεργητικό του. Και μερικές χιλιάδες άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα τελευταία εννέα χρόνια διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα «Καθημερινή», μετά από δεκατέσσερα περίπου χρόνια θητείας στα «Νέα». Υπήρξε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Το Τέταρτο που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις και διετέλεσε πρόεδρος του αειμνήστου Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ευτυχώς μπορεί και γράφει ακόμη.

Περικλής Σ. Βαλλιάνος
Συνομιλητής: Περικλής Σ. Βαλλιάνος
Ο Περικλής Σ. Βαλλιάνος κατάγεται από την Κεφαλονιά. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε κοινωνιολογία και ιστορία των ιδεών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διδακτορική του διατριβή ήταν πάνω στην κοινωνική σκέψη του Χέγκελ και τη σχέση της με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Δίδαξε ιστορία των πολιτικών ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του ιδρύματος αυτού. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων σε θέματα της ειδικότητάς του. Ενδεικτικά αναφέρονται: Σκεπτέον: έρευνες για την κοινωνική διάσταση της γνώσης, Συνείδηση, γλώσσα και ιστορική ζωή, Ελληνισμός, επιστήμη κριτική: εννοιολογικά θεμέλια της νεωτερικότητας, Η ασπίδα του Αχιλλέα: όψεις της αρχαίας πολιτικής εμπειρίας, Hegel and Greek Philosophy: The Claims of Historical Reason.

«Ελλάς Εκβλαστάνουσα»: Πρόγραμμα Συναντήσεων

Δευτέρα 29/11/21

Διανόηση
Εισηγητής: Περικλής Σ. Βαλλιάνος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Συνοµιλητής: ΤάκηςΘεοδωρόπουλος, Συγγραφέας-Μυθιστοριογράφος και Δημοσιογράφος

Τετάρτη 8/12/21

Μουσική
Εισηγητής: Γιάννης Τσελίκας, Μουσικός, Μουσικολόγος, Καθηγητής στο Μουσικό Τμήμα του Hellenic American University
Συνομιλητές: Παναγιώτης Βλαγκόπουλος, Μουσικολόγος, Καθηγητής στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μυρτώ Οικονομίδου, Μουσικολόγος Γιάννης Σαµπροβαλάκης, Μουσικός και Μουσικολόγος

Δευτέρα 13/12/21

Θέατρο
Εισηγητής: Βασίλης Παπαβασιλείου, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας
Συνοµιλητής: Πλάτων Μαυροµούστακος, Καθηγητής Θεατρολογίας, Τµήµα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τετάρτη 15/12/21

Εικαστικές Τέχνες
Εισηγητής: Θοδωρής Κουτσογιάννης, Δρ Ιστορίας της τέχνης, Έφορος της Συλλογής ‘Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων
Συνοµιλητής: Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος, εφημερίδα «Καθημερινή» και Συγγραφέας

Δευτέρα 20/12/21

Καταληκτική συνάντηση µε την συµµετοχή όλων των εισηγητών


Info
Διεύθυνση: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)
Είσοδος: Eλεύθερη µε απαραίτητη προκράτηση και επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασµού ή νόσησης
Πληροφορίες: Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: 2103680052, www.hau.gr

Για όσους δεν μπορούν να παραβρεθούν, οι συζητήσεις θα μεταδίδονται και µέσω livestream από την σελίδα της Ελληνοαµερικανικής Ένωσης (www.hau.gr) και από το κανάλι της στο YouTube (Hellenic American Union Athens - YouTube)

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5