Πολιτισμος

Μανόλης Κορρές: «Ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη»

Ξεκινούν σήμερα διαδικτυακά οι διαλέξεις της Πέμπτης του ΕΜΠ με πρώτο ομιλητή τον Μανόλη Κορρέ και θέμα τα αρχαία μονοπάτια της Ακρόπολης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άποψη της Ακρόπολης από το λόφο της Πνύκας © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο Μανόλης Κορρές, στη διάλεξη της Πέμπτης, θα μοιραστεί μαζί μας 50 χρόνια εμπειρίας στην Ακρόπολη των Αθηνών

Οι διαλέξεις της Πέμπτης είναι ένας θεσμός που διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ εδώ και 30 χρόνια, με το επίσημο όνομα «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, στο ΕΜΠ» (διατυπωμένο από τον ιδρυτή τους Χαράλαμπο Μπούρα). Ένας θεσμός του ΕΜΠ όπου οι ομιλητές παρουσιάζουν μια ευρεία γκάμα αρχιτεκτονικών θεμάτων σε ένα ευρύ κοινό από την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά όχι μόνο. Οι διαλέξεις αυτές, που είχαν διακοπεί λόγω πανδημίας, ξεκινούν σήμερα διαδικτυακά, με πρώτο ομιλητή τον Μανόλη Κορρέ και με θέμα της διάλεξής του «Ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη».

Στην πρώτη αυτή διάλεξη ο κ. Κορρές θα μιλήσει με τον μοναδικό του τρόπο για τα αρχαία μονοπάτια που οδηγούσαν στην Ακρόπολη από τα αρχαϊκά χρόνια. Πώς ήταν ο βράχος πριν από 6 χιλιετίες; Πότε κτίστηκαν τα πρώτα κτίσματα; Πώς προσέγγιζαν το μνημείο οι πρώτοι κάτοικοι; Πότε χτίστηκε ο Ναός της Αθηνάς Νίκης; Πότε φτιάχτηκε η οδός των Παναθηναίων; Ένα πανάρχαιο σύστημα προσπελάσεων που οδηγούσε στην κορυφή του βράχου και με το πέρασμα των αιώνων άλλαζε. «Πολύ σύντομα, αν όχι εξ αρχής, η δυτική πύλη είχε ένα προαύλιο και μια μεγάλη ράμπα. Την Αρχαϊκή εποχή η ράμπα απέκτησε πλάτος 45 ποδών (13,5 μ.) και ένα πρόπυλο αντικατέστησε τη βαριά κυκλώπεια πύλη στην ίδια ακριβώς θέση. Το 490 π.Χ. ένα μαρμάρινο πρόπυλο κτιζόταν εκεί, με τον άξονά του να σημαδεύει την κορυφή του Λυκαβηττού. Το 438-432 π.Χ. κτίσθηκαν τα νυν Προπύλαια με άξονα παράλληλο προς τον Παρθενώνα και μια τεράστια προ αυτών ράμπα πλάτους 75 ποδών (22 μ.)».

Μέσα από τα αρχαία μονοπάτια θα δούμε τη μορφή που πήρε η Ακρόπολη όλους αυτούς τους αιώνες, φτάνοντας στη μεσαιωνική εποχή, όπου η μετατροπή της σε κάστρο υπαγόρευσε τη διαμόρφωση οχυρών διαδρομών και αντίστοιχες οχυρές πύλες, και στο 1834, όταν κατεδαφίσθηκε η προ των Προπυλαίων μεσαιωνική και οθωμανική οχύρωση για να ελευθερωθούν τα ενσωματωμένα μάρμαρα του Ναού της Αθηνάς Νίκης, με τα οποία έγινε δυνατή η πλήρης αναστήλωση του μνημείου (1836).

Η διάλεξη θα δοθεί διαδικτυακά μέσω Webex. Για να την παρακολουθήσετε πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ