1821 Digital Gallery

Κρήτη: Αρχαία πόλη κρύβει ο βυθός στην Ελούντα (εικόνες)

Ολούντα, η αρχαία πόλη στον βυθό της Ελούντας στην Κρήτη
Ολούντα, η αρχαία πόλη στον βυθό της Ελούντας στην Κρήτη © EUROKINISSI/ Γ.Τ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Υποβρύχια γεωαρχαιολογική έρευνα στην Ολούντα - Τι ενέργειες έγιναν
  • A-
  • A+
0
Η Ολούντα, η αρχαία πόλη που είναι βυθισμένη στον κόλπο της Ελούντας, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων - Εντυπωσιακές υποβρύχιες εικόνες.

Η Ολούντα, είναι αρχαία πόλη στον Κόλπο της Ελούντας στην Κρήτη. Είναι βυθισμένη και έχει πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Όπως ενημερώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, και φέτος συνεχίστηκε η υποβρύχια γεωαρχαιολογική έρευνα, διερευνώντας και αποτυπώνοντας τεκμήρια της βυθισμένης πόλης.

«Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και φέτος, κυρίως στην περιοχή του Πόρου. Συγκεκριμένα, συνεχίστηκε ο επιφανειακός καθαρισμός από άμμο και βλάστηση στη συνέχεια μεγάλης επιμήκους κατασκευής που ανήκει πιθανότατα στο τείχος της αρχαίας πόλης, αν και δεν αποκλείεται η ερμηνεία του ως λιμενοβραχίονα. Το γεγονός ότι είναι ορατή στην επιφάνεια του βυθού μόνο η άνω όψη των λιθοπλίνθων και αυτό όχι σε όλη την έκταση, καθιστά απαραίτητη την αποκάλυψη της συνολικής επιφάνειας της κατασκευής και τη διενέργεια δοκιμαστικών ανασκαφικών τομών για τον προσδιορισμό της μορφής και συνεπώς της χρήσης της» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

«Παράλληλα, συνεχίστηκε η αποτύπωση υποβρυχίως και από αέρος βυθισμένων αρχαίων δομών που ανήκουν είτε σε κτίρια, είτε σε άλλες κατασκευές και βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφιακή επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν για την εκπόνηση σχεδίων και τρισδιάστατων απεικονίσεων, τα οποία θα τροφοδοτηθούν στη συνέχεια στη ψηφιακή βάση γεωχωρικών δεδομένων (GIS) ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι μεταξύ τους σχέσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νέες έρευνες στην αρχαία πόλη Ολούντα που είναι βυθισμένη στον Κόλπο της Ελούντας - Τι διαπιστώθηκε

Σχετικα
Η ερωτική ζωή στην Πομπηία - Η έκθεση με ερωτικές σκηνές από τη ρωμαϊκή πόλη
Η ερωτική ζωή στην Πομπηία - Η έκθεση με ερωτικές σκηνές από τη ρωμαϊκή πόλη

«Στην ίδια περιοχή βόρεια και νότια του ισθμού του Πόρου συνεχίστηκε, από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, η γεωφυσική διασκόπηση του υποστρώματος του βυθού, με την εφαρμογή ηλεκτρικής και μαγνητικής τομογραφίας.

» Με τη μέθοδο αυτή τεκμηριώνεται η ύπαρξη αρχαίων δομών στον υποπυθμένα, οι οποίες φτάνουν σε βάθος μέχρι 1,5 μ. Η εφαρμογή της μεθόδου σε συγκεκριμένους χώρους βοηθάει επίσης στην ερμηνεία δομών, τμήματα των οποίων είναι ορατά στην επιφάνεια» τονίζει ακόμη το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή του. Επιπλέον, πληροφορεί για την υποβρύχια έρευνα στον όρμο του Κριού, στα ανατολικά της χερσονήσου της Κολοκύθας, «όπου εντοπίστηκε διάσπαρτη κεραμική, μάρτυρας της χρήσης του όρμου ως αγκυροβολίου».

Ολούντα, η βυθισμένη αρχαία πόλη στον Κόλπο Ελούντας στην Κρήτη
Ολούντα, η βυθισμένη αρχαία πόλη στον Κόλπο Ελούντας στην Κρήτη © EUROKINISSI/ Γ.Τ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Σχετικα
Θάνατος Έφης Τσιχλάκη: Απαντήσεις ζητά η οικογένεια της 47χρονης έξι χρόνια μετά
Θάνατος Έφης Τσιχλάκη: Απαντήσεις ζητά η οικογένεια της 47χρονης έξι χρόνια μετά

«Διερευνήθηκε επίσης το τμήμα από το ακρωτήριο, απέναντι από τη νησίδα Σπιναλόγκα, μέχρι τον όρμο Βαθύ, στη δυτική πλευρά της Κολοκύθας, με παρόμοια αποτελέσματα. Στον όρμο Βαθύ, έγινε τα προηγούμενα χρόνια αποτύπωση και τεκμηρίωση βυθισμένου κτιριακού συγκροτήματος, ενώ στην παραλία εντοπίστηκε διαμορφωμένη πηγή υφάλμυρου πλέον νερού και μινωική κεραμική, ανάμικτη με πλήθος οστρέων πορφύρας» συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τέλος, αναφέρει: «Στην απέναντι πλευρά του κόλπου, στην περιοχή Τσιφλίκι εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν από αέρος βυθισμένα κατάλοιπα κτιρίων και επιμήκης κατασκευή, γνωστή στους ντόπιους, ως δρόμος. Θυμίζει, όντως, τα παραδοσιακά μονοπάτια στην Κολοκύθα, με ξερολιθιές στις δύο πλευρές, τα οποία αντιστοιχούν, πιθανότατα, στους αρχαίους δρόμους που οδηγούσαν στους όρμους με τα βυθισμένα σήμερα κτιριακά συγκροτήματα».

Κρήτη: Υποθαλάσσιος καθαρισμός στην Ολούντα, την αρχαία πόλη που είναι βυθισμένη στον Κόλπο της Ελούντας
Κρήτη: Υποθαλάσσιος καθαρισμός στην Ολούντα, την αρχαία πόλη που είναι βυθισμένη στον Κόλπο της Ελούντας © EUROKINISSI/Γ.Τ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Όπως εξηγεί το ΥΠΠΟΑ, «η σύνθεση των δεδομένων με αυτά των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με τη μελέτη των πηγών και των αποτελεσμάτων προηγούμενων σωστικών ή συστηματικών αρχαιολογικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή, αποσαφηνίζει σταδιακά την εικόνα της αρχαίας πόλεως και της επικράτειάς της». Την έρευνα συνέχισαν για τέταρτη χρονιά αρχαιολογική ομάδα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ομάδα γεωφυσικών από το Εργαστήριο Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ), καθώς και εθελοντές δύτες και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5