1821 Digital Gallery
Ραφίκα Σαουίς © Ανδρέας Σιμόπουλος

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ: Αυτό είναι το πρόγραμμα για τη σεζόν 2019-2020

Συνολικά πάνω από 150 παραστάσεις σε έναν μαραθώνιο καλλιτεχνικής δημιουργίας
Ραφίκα Σαουίς © Ανδρέας Σιμόπουλος
Το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για την καλλιτεχνική περίοδο 2019/20 έχει πάνω από 150 παραστάσεις που το καθιστούν ιδιαίτερα πολυσυλλεκτικό.

H Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ολοκληρώνει, με την καλλιτεχνική περίοδο 2019/20, τον πρώτο κύκλο λειτουργίας της, αφήνοντας το στίγμα της ως ένας σημαντικός πυρήνας δημιουργίας στον χώρο του σύγχρονου μουσικού θεάτρου. Το νέο πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου με την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή Αλέξανδρου Ευκλείδη στοχεύει στην εμβάθυνση του τριετούς προγραμματισμού και εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο με δημιουργίες νέων έργων μουσικού θεάτρου, συμπράξεις και συμπαραγωγές. 

Αλέξανδρος Ευκλείδης © Ανδρέας Σιμόπουλος
Αλέξανδρος Ευκλείδης © Ανδρέας Σιμόπουλος

Αναθέσεις νέων έργων, πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις, μουσικό θέατρο και όπερα για παιδιά και νέους, συμπαραγωγές με ομάδες μουσικού θεάτρου, συμπράξεις με φορείς μουσικού θεάτρου του εξωτερικού, παραφράσεις κλασικών έργων, μιούζικαλ, φεστιβάλ, σύγχρονος χορός και συναυλίες, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Συνολικά πάνω από 150 παραστάσεις με τη συμμετοχή δεκάδων νέων, αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών, σε 25 παραγωγές θα παρουσιαστούν στην Εναλλακτική Σκηνή την περίοδο 2019/20, σε έναν μαραθώνιο καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ 2019/20

Σχετικα
Με Λάνθιμο και Αμπράμοβιτς το νέο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Με Λάνθιμο και Αμπράμοβιτς το νέο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μουσικό θέατρο

Europeana
Πρώτη παρουσίαση / Συμπαραγωγή με τα Ibsen Awards και τη Lineculture
26, 27, 28 Σεπτεμβρίου 2019. Ώρα έναρξης: 20.30. Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €8

Σχετικα
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος το έχει «σκάσει» από Φεστιβάλ στην Μπογκοτά
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος το έχει «σκάσει» από Φεστιβάλ στην Μπογκοτά

Σύλληψη, ιστορία, σκηνοθεσία: Ραφίκα Σαουίς. Χορογραφία: Δάφνη Αντωνιάδου .Κείμενο: Αλεξάνδρα Ζέλμαν-Ντόρινγκ . Ερμηνεύουν: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Δάφνη Αντωνιάδου, Ραφίκα Σαουίς. Συμμετέχουν: η Χορωδία Con Anima, έφηβοι από το φυτώριο της ΚΣΟΤ, της ΜΚΟ Άρσις, καθώς και νέοι που πήραν μέρος στα εργαστήρια υλοποίησης του έργου

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ 2019-2020 / Europeana © Ανδρέας Σιμόπουλος
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Πρόκειται για μια παράσταση που αποκαλύπτει την ομορφιά και την τρυφερότητα της εφηβείας με τη συμμετοχή 60 νέων από διαφορετικές κοινότητες και χώρες. Σε μια παιδική χαρά στο κέντρο μιας τυπικής πόλης του δυτικού κόσμου συναντιούνται ενήλικες και έφηβοι από διαφορετικές κοινότητες με έναν σούπερ-ήρωα. Από αυτό το σουρεαλιστικό συναπάντημα δημιουργείται το περίγραμμα ενός σκοτεινού παραδείσου, στον οποίο οι έφηβοι είναι ελεύθεροι να χαρτογραφήσουν μια νέα εποχή. Με συνεκτικό ιστό το θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν Ο μικρός Έγιολφ, το Europeana περιγράφει τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων να εξερευνήσουν μια «αχαρτογράφητη Εδέμ». Είναι ένα πρωτότυπο έργο αφιερωμένο στη νέα γενιά.

Ραφίκα Σαουίς © Ανδρέας Σιμόπουλος
Ραφίκα Σαουίς © Ανδρέας Σιμόπουλος

Συναυλία

Ρεσιτάλ με έργα του Μάνου Χατζιδάκι
Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις/ Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Χατζιδάκις

4, 5 Οκτωβρίου 2019. Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00). Σολίστ: Διονύσης Σούρμπης. Πιάνο: Θοδωρής Τζοβανάκης
22, 23 Μαΐου 2020. Σολίστ: Δήμητρα Σελεμίδου, Πάρις Κιμιωνής. Πιάνο: Λευτέρης Μιχαλόπουλος
Τιμές εισιτηρίων (4,5.10 & 22, 23.5): €15, €20 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

Ο Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις συνεχίζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ με δύο προγράμματα για φωνή και πιάνο με εμβληματικά έργα του συνθέτη. Η έναρξη γίνεται με το περίφημο Ρεσιτάλ, το πρόγραμμα που είχε διαμορφώσει ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις και το οποίο παρουσίαζε με τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά. Το σπουδαίο αυτό πρόγραμμα για πιάνο και φωνή παρουσιάζουν ο βαρύτονος της ΕΛΣ Διονύσης Σούρμπης και ο πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο), ερμηνεύοντας τραγούδια από τα έργα Ο Κύκλος του C.N.S., Ο κύκλος με την κιμωλία, Καπετάν Μιχάλης, Ο Μεγάλος Ερωτικός κ.ά. Ακολουθεί το ρεσιτάλ με τη Δήμητρα Σελεμίδου και τον Πάρι Κιμιωνή να ερμηνεύουν τα έργα Παραμύθι χωρίς όνομα, Χωρίον ο πόθος κ.ά. Στο πιάνο ο Λευτέρης Μιχαλόπουλος.

Μουσικό θέατρο

Δήμητρα Τρυπάνη. Αμίλητη – Ένα σύγχρονο χορικό
11, 12, 13 Οκτωβρίου 2019. Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00). Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €8

Σύλληψη, σύνθεση: Δήμητρα Τρυπάνη. Ποιητικό κείμενο: Παντελής Μπουκάλας. Ερμηνεύουν: Σοφία Κετεντζιάν, Γεωργιάνα Φιλιππάκη, Αντώνης Βασιλειάδης, Αλέξανδρος Ψυχράμης, Γιώργος Κασαβέτης, Ραφαήλ Κριτούλης, Νίκος Ζιάζιαρης, Γιώργος Νικόπουλος, Βασίλης Πελαντάκης, Γωγώ Ξαγαρά

Η παράσταση Αμίλητη της Δήμητρας Τρυπάνη βασίζεται σε ένα αληθινό γεγονός που συνέβη σε ένα φτωχό ορεινό χωριό της Ελλάδας γύρω στα 1850. Μια νεαρή γυναίκα, η Μηλιά, δολοφονείται από τον πατέρα και τα αδέλφια της για να «ξεπλυθεί η ντροπή» της οικογένειας, αφού την πρώτη νύχτα του γάμου της βρέθηκε «χαλασμένη» από τον γαμπρό.

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ 2019-2020 / Αμίλητη © Πέτρος Ζερβός
© Πέτρος Ζερβός

Η ιστορία αυτή μεταφέρεται στο έργο σε άχρονο περιβάλλον, σε ένα δαντικό limbo, έναν τόπο λησμονημένων ψυχών. Εκεί τα πρόσωπα συνυπάρχουν χωρίς όμως να συναντιόνται, και αναμετριούνται με τη μνήμη, την οργή, την ενοχή, την αγάπη και τη θλίψη τους. Μέσα από την αποδοχή της ευθύνης για την αποτρόπαιη πράξη τους οδηγούνται στη μετάνοια και την αυτοσυγχώρηση. Το έργο είναι ένα εναλλακτικό ρέκβιεμ, σαν αρχαίο χορικό. Οι ήρωες της ιστορίας μοιρολογούν κι αυτομοιρολογούνται οδηγούμενοι στη συγχώρεση και τη λύτρωση.

Το ποιητικό κείμενο του Παντελή Μπουκάλα, το οποίο γράφτηκε ειδικά για το έργο αυτό, δίνει την ευκαιρία στη Δήμητρα Τρυπάνη να τελειοποιήσει το βασικό συνθετικό της εργαλείο, το οποίο ερευνά και εξελίσσει εδώ και δώδεκα χρόνια στα έργα της, αποτελεί δε το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της αισθητικής τους: πρόκειται για τη σχεδόν πλήρη κατάργηση των «ραφών» ανάμεσα στο κείμενο και τη μουσική, η οποία επιτυγχάνεται με την αυστηρή και ενορχηστρωτική ενσωμάτωση του κειμένου στη μουσική παρτιτούρα.

 Όπερα

Τόμας Άντες, Powder her face
25, 27, 31 Οκτωβρίου 2019. 2, 7, 9 Νοεμβρίου 2019. Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00) Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό: €10
Λιμπρέτο: Φίλιπ Χένσερ. Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης. Ερμηνεύουν: Τζαστίν Βιάνι, Χρύσα Μαλιαμάνη, Χρήστος Κεχρής, Γιάννης Γιαννίσης. Με το Ergon
Ensemble

Η όπερα-σκάνδαλο Powder her face (1995) του τρομερού παιδιού της βρετανικής μουσικής Τόμας Άντες, ο οποίος έχει βραβευτεί με Γκράμμυ και Λώρενς Ολίβιε, παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Το έργο βασίζεται στη σκανδαλώδη ζωή της δούκισσας Μάργκαρετ Κάμπελ του Αρτζάιλ, που το 1963 σόκαρε το κοινό της Αγγλίας με τις σεξουαλικές της ακρότητες. Η αληθινή, τολμηρή ιστορία της δούκισσας, οι έρωτες, τα πάθη, τα διαζύγια και ο θλιβερός θάνατός της περνούν με έξοχο τρόπο μέσα από τη συναρπαστική μουσική του χαρισματικού συνθέτη Τόμας Άντες –ο οποίος θεωρείται από πολλούς ο διάδοχος του Μπέντζαμιν Μπρίττεν– και το λιμπρέτο του Φίλιπ Χένσερ με την ιδιαίτερη γλώσσα και τις γαργαλιστικές ερωτικές σκηνές.

Στη μουσική του ο Τόμας Άντες συνδυάζει περίτεχνα ετερόκλητες επιρροές, από τον Ίγκορ Στραβίνσκι, τον Άλμπαν Μπεργκ και τον Μπέντζαμιν Μπρίττεν μέχρι τα καμπαρέ του Κουρτ Βάιλ και τα ταγκό του Άστορ Πιατσόλα, δημιουργώντας μια όπερα που σήμερα θεωρείται modern classic και παρουσιάζεται στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου.

Μουσικό θέατρο για παιδιά και νέους

Patari project. Τέσσερις εποχές
3, 5, 6, 7, 10, 22, 24, 26, 27, 28, 30 Νοεμβρίου 2019. 1, 3, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 15, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 27, 28, 29, 31 Δεκεμβρίου 2019. Ώρα έναρξης: 11.00. Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: €10. Απογευματινές & Σαββατοκύριακα: €12, €15 • Φοιτητικό: €10

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου. Ερμηνεύουν: Αλέξης Βιδαλάκης, Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Στέφη Πουλοπούλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αποστόλης Ψυχράμης, Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν)

Η παράσταση Τέσσερις εποχές, βασισμένη στο διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι, θα παρουσιαστεί ως η κεντρική παραγωγή μουσικού θεάτρου για παιδιά και νέους της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Ένα έργο τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας που υμνεί τη φύση, οι Τέσσερις εποχές στη σκηνή ζωντανεύουν με μοναδικό τρόπο, παιγνιώδη και ψυχαγωγικό, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική συνείδηση των παιδιών, αλλά και την καλλιτεχνική τους παιδεία.

Η ιδέα της ανακύκλωσης βρίσκεται στον πυρήνα της δραματουργίας της παράστασης, η οποία δημιουργείται από τους ηθοποιούς κατά τη διάρκεια των προβών.

Το πρωτότυπο υλικό του Βιβάλντι θα αποτελέσει για τον συνθέτη της παράστασης Νίκο Γαλενιανό, με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μια αφορμή για τη δημιουργία νέων ηχητικών τοπίων, τα οποία θα κινούνται από τον πρωτότυπο ήχο του Βιβάλντι μέχρι μουσική φτιαγμένη από υλικά ανακύκλωσης ή από ηλεκτρονική επεξεργασία φυσικών ήχων.

Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2019

Ρομαντισμός

Ρεσιτάλ
5, 6, 26, 27 Νοεμβρίου 2019, 4 Δεκεμβρίου 2019. Ώρα έναρξης: 20.30. Ρεσιτάλ • Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €8. Συναυλία • Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Δημήτρης Τουφεξής (5.11), Τίτος Γουβέλης (6.11), Λίλια Μπογιατζίεβα (26.11), Νεφέλη Μούσουρα (27.11), Θοδωρής Τζοβανάκης (4.12)

Εισαγωγικές ομιλίες: Κώστας Χάρδας

Μεγάλα κοντσέρτα του ρομαντισμού
14 Νοεμβρίου 2019. Ώρα έναρξης: 20.00
Πιάνο: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Στέφανος Θωμόπουλος, Κάρολος Ζουγανέλης Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ. Μουσική διεύθυνση: Ντάνιελ Σμιθ. Καλλιτεχνική επιμέλεια Φεστιβάλ: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2019, μια μεγάλη γιορτή για τον «βασιλιά των οργάνων», επιστρέφει δριμύτερο για τρίτη χρονιά με ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην καρδιά του ρεπερτορίου του οργάνου: τον ρομαντισμό. Οι μελωδικοί ήχοι του πιάνου θα πλημμυρίσουν τις δύο σκηνές της ΕΛΣ (Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και Εναλλακτική Σκηνή). To Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.

Στα πέντε ρεσιτάλ αναγνωρισμένων πιανιστών με διεθνή σταδιοδρομία που θα παρουσιαστούν στην Εναλλακτική Σκηνή θα ακουστούν ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου του ρομαντισμού, ενώ στην κεντρική συναυλία του Φεστιβάλ, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, θα παρουσιαστούν, σε έναν πραγματικό πιανιστικό μαραθώνιο, τρία από τα δημοφιλέστερα κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα του ρομαντισμού (1ο Τσαϊκόφσκι, 2ο Ραχμάνινοφ, 1ο Μπραμς).

Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν ένα τριήμερο masterclass, δύο απογευματινές συναυλίες ανερχόμενων σολίστ, συναυλία βραβευθέντων του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης και δύο συναυλίες νέων καλλιτεχνών που επιλέχτηκαν κατόπιν ακρόασης.

Μιούζικαλ

Άλαν Τζέυ Λέρνερ & Φρέντερικ Λόου, Ωραία μου κυρία
21, 22, 23, 24, 28, 29, 30 Νοεμβρίου 2019. 1, 5, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 15, 19, 20, 21, 22, 24, 26, 27, 28, 29, 31 Δεκεμβρίου 2019. Ώρα έναρξης: 20.00 (Κυριακές & 24, 26, 27/12 στις 19.00 , 31/12 στις 18.30). Τιμές εισιτηρίων: €18, €25 • Φοιτητικό, παιδικό: €15

Σκηνοθεσία, μετάφραση πρόζας: Γιάννος Περλέγκας. Χορογραφία: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου. Ερμηνεύουν: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Βάσια Ζαχαροπούλου, Γιάννος Περλέγκας, Μιχάλης Τιτόπουλος, Νικόλας Μαραζιώτης, Βασίλης Δημακόπουλος, Ιωάννης Κοντέλλης, Αντώνης Αντωνιάδης, Νίκος Ζιάζιαρης, Νικόλας Ντούρος, Έλλη Δαδήρα, Ιωάννα Φόρτη, Μαρία Αλεξάνδρου, Μαρία Γράμψα, Αθηνά Δημητρακοπούλου

Χριστίνα Ασημακοπούλου, Γιάννος Περλέγκας, Βάσια Ζαχαροπούλου © Α. Σιμόπουλος
Χριστίνα Ασημακοπούλου, Γιάννος Περλέγκας, Βάσια Ζαχαροπούλου © Α. Σιμόπουλος

Το «τέλειο μιούζικαλ», η Ωραία μου κυρία των Άλαν Τζέυ Λέρνερ και Φρέντερικ Λόου, ένα από τα πιο επιτυχημένα και πολυαγαπημένα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ολοκληρωμένη μουσική μορφή του από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Η ρομαντική ιστορία ενός καθηγητή γλωσσολογίας στο Λονδίνο των αρχών του 20ού αιώνα, ο οποίος προσπαθεί να μεταμορφώσει μια ανθοπώλισσα σε κυρία της υψηλής κοινωνίας, ζωντανεύει σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, σκηνοθεσία, μετάφραση πρόζας Γιάννου Περλέγκα (ο οποίος κρατάει και τον ρόλο του καθηγητή Χίγκινς) και μετάφραση στίχων Δημήτρη Δημόπουλου, με τη συμμετοχή ενός εξαιρετικού καστ μονωδών της ΕΛΣ.

Το θρυλικό μιούζικαλ αποτελεί μεταφορά του θεατρικού έργου του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω Πυγμαλίων και έκανε πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το 1956 με πρωταγωνιστές την Τζούλι Άντριους στον ρόλο της Ελάιζα Ντούλιτλ και τον Ρεξ Χάρρισον στον ρόλο του Δρα Χίγκινς. Αμέσως γνώρισε τεράστια επιτυχία κατακτώντας τον τίτλο του μακροβιότερου μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ εκείνη την εποχή. Αντάξια της θεατρικής του φήμης και επιτυχίας υπήρξε και η κινηματογραφική του μεταφορά το 1964 σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Κιούκορ με την Ώντρεϋ Χέπμπορν στον ρόλο της Ελάιζα Ντούλιτλ, μια κλασική ταινία που τιμήθηκε με οκτώ βραβεία Όσκαρ.

Όπερα

Γιώργος Κουρουπός, Λεπορέλλα ή Πίσω απ’ τον τοίχο
11, 12, 17, 18, 25, 26 Ιανουαρίου 2020. Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00). Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

Λιμπρέτο: Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Πάρις Μέξης. Ερμηνεύουν: Ειρήνη Καράγιαννη, Άρτεμις Μπόγρη, Τάσος Αποστόλου, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Νίκη Χαζιράκη, Εβίτα Χιώτη, Βάσια Ζαχαροπούλου. Συμμετέχει ενδεκαμελές ενόργανο σύνολο

Η νέα όπερα Λεπορέλλα ή Πίσω απ’ τον τοίχο του Γιώργου Κουρουπού, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, είναι ένα εγχείρημα που κορυφώνει την ενασχόληση του συνθέτη με το μουσικό θέατρο, το οποίο αποτελεί κύριο άξονα του συνθετικού του έργου. Το ποιητικό κείμενο υπογράφει η διακεκριμένη ποιήτρια και λογοτέχνης Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Γιώργος Κουρουπός © Α. Σιμόπουλος
Γιώργος Κουρουπός © Α. Σιμόπουλος

Η Λεπορέλλα, μια αδρή γυναίκα από το Τιρόλο, φτάνει στη Βιέννη για να εργαστεί σ’ ένα σπίτι βαρόνων. Ο στρυφνός χαρακτήρας της βαρόνης, η ελαφρότητα του βαρόνου, η ταραχώδης σχέση του ζεύγους διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Λεπορέλλα θα παίξει έναν καταλυτικό ρόλο. Στην αρχή αρκείται στα καθήκοντά της, όταν όμως η βαρόνη πρόσκαιρα απομακρυνθεί από το σπίτι, εκείνη θα αφοσιωθεί δουλικά στον βαρόνο διευκολύνοντας τις ερωτικές του δραστηριότητες. Η αφύπνιση του δικού της ερωτισμού, που γίνεται ολοένα και πιο ανεξέλεγκτος, την οδηγεί στη σχεδιασμένη «αυτοκτονία» της βαρόνης, γεγονός που θα επιφέρει αργότερα και το δικό της τραγικό τέλος.

Το έργο ακολουθεί την ψυχαναλυτική εξέλιξη της φαινομενικά αντιηρωίδας, που μέσα από υποσυνείδητες μεταθέσεις και προβολές ονειρεύεται και ζει μόνη πίσω απ’ τον τοίχο, ενώ παράλληλα φωτίζει το δίκιο και το άδικο των δύο άλλων προσώπων.

Η μουσική αναδεικνύει και εντείνει τα πολύπλοκα και συχνά αντιφατικά συναισθήματα των ηρώων, φθάνοντας έως την αποκάλυψη της βαθύτερης αλήθειας, αυτής που ούτε ο λόγος ούτε ο νους τολμούν ν’ αγγίξουν.

Συναυλία

Γιάννης Ρίτσος / Κωνσταντίνος Βήτα, Ο κόσμος είναι ένας
30, 31 Ιανουαρίου 2020 - 1, 2 Φεβρουαρίου 2020. Ώρα έναρξης: 20.30. Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό, παιδικό: €10
Σύνθεση, απαγγελία: Κωνσταντίνος Βήτα. Δημιουργία βίντεο: Νίκος Πατρελάκης

Μια προσέγγιση στο ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου μέσα από το ηλεκτρονικό σύμπαν του Κωνσταντίνου Βήτα, ένα ταξίδι στο εσωτερικό οδοιπορικό του ποιητή.

Κωνσταντίνος Βήτα, Νίκος Πατρελάκης © Α. Σιμόπουλος
Κωνσταντίνος Βήτα, Νίκος Πατρελάκης © Α. Σιμόπουλος

Η παράσταση Ο κόσμος είναι ένας αποτελεί ζωντανή εγκατάσταση με πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα και βίντεο του Νίκου Πατρελάκη, που αποδίδουν το ταξίδι στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Στη ροή του έργου παρουσιάζονται ποιήματα από όλο το φάσμα του μεγάλου μας ποιητή με απαγγελία από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Βήτα και τη συνοδεία τριμελούς μουσικού συνόλου.

Μιούζικαλ

Στήβεν Σόντχαϊμ, Into the woods
8, 9, 12, 13, 14, 15, 16 Φεβρουαρίου 2020, 13, 14, 15, 16, 17 Μαΐου 2020. Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00). Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

Λιμπρέτο: Τζέιμς Λαπίν. Σκηνοθεσία, απόδοση: Δημήτρης Μπογδάνος. Πρωταγωνιστεί η Νάντια Κοντογεώργη

Το κλασικό και πολυβραβευμένο μιούζικαλ Into the woods (1986) του κορυφαίου συνθέτη και στιχουργού Στήβεν Σόντχαϊμ, ενός αντισυμβατικού δημιουργού που έχει τιμηθεί με Όσκαρ, Tόνυ, Γκράμμυ, Πούλιτζερ και Λώρενς Ολίβιε, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.

Αγαπημένα παραμύθια του Σαρλ Περρώ και των αδελφών Γκριμ συναντιούνται με τις μοναδικές συνθέσεις του Στήβεν Σόντχαϊμ σε ένα ανατρεπτικό μιούζικαλ υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, που θριάμβευσε στο Μπρόντγουεϊ και εξακολουθεί να μαγεύει και να συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα, ο Τζακ και η φασολιά του, η Ραπουνζέλ μπλέκονται σε μια σκοτεινή́, σπονδυλωτή́ ιστορία που ανατρέπει τις γνωστές διαδρομές τους και εξελίσσεται απρόβλεπτα, ακριβώς όπως και η ζωή́.

Δημήτρης Μπογδάνος © Α. Σιμόπουλος
Δημήτρης Μπογδάνος © Α. Σιμόπουλος

Το Into the woods προσγειώνει ανώμαλα τους ήρωες αυτών των διαχρονικών παραμυθιών αφήνοντάς τους να χαθούν στο δάσος μαζί με τις προσδοκίες και τις ευχές τους για ένα happy ever after. Τελικά, όμως, το αμερικανικό όνειρο καταβαραθρώνεται και, τόσο με απροκάλυπτη ειλικρίνεια όσο και με αφοπλιστικό χιούμορ, οι αντιήρωες αυτού του σύγχρονου παραμυθιού θα βγουν από την περιπέτειά τους ωμά ενηλικιωμένοι.

Με όχημα το αριστοτεχνικό λιμπρέτο του Τζέιμς Λαπίν και την αξεπέραστη μουσική του Στήβεν Σόντχαϊμ ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος με ιδιαίτερη ματιά και ευαισθησία επιχειρεί ένα εναλλακτικό ανέβασμα του Into the woods. Χρησιμοποιώντας τη σκηνική δύναμη του μιούζικαλ, μας συστήνει ένα αριστούργημα του είδους, θέτοντας παράλληλα το εξής ερώτημα: Γιατί καταναλώνουμε αλόγιστη ενέργεια σε επιθυμίες που δεν είναι δικές μας;

Όπερα

Περικλής Λιακάκης, Χοντορκόφσκι
27, 28, 29 Φεβρουαρίου 2020. Ώρα έναρξης: 20.30. Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

Κείμενο, σκηνοθεσία: Κριστίνε Τόρνκβιστ. Ερμηνεύουν: Κλέμενς Καιλμπλ, Αλεξάντερ Μάυρ, Ίνγκριντ Χάμπερμαν, Σεμπαστιάν Σουλές, Λίζα Ρόμπαχ. Συμμετέχει δεκατριμελές μουσικό σύνολο

Η όπερα Χοντορκόφσκι του διακεκριμένου συνθέτη και καθηγητή του Μουσικού Πανεπιστημίου Βιέννης Περικλή Λιακάκη, η οποία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ανεξάρτητης Παραγωγής Όπερας 2017 των Αυστριακών Βραβείων Μουσικού Θεάτρου, παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη. Η όπερα αναφέρεται στην άνοδο και την πτώση του Ρώσου ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος στάθηκε στο αντίπαλο στρατόπεδο του Βλάντιμιρ Πούτιν τη δεκαετία του ’90.

«Είναι μια πολιτική όπερα όπου οι πρωταγωνιστές είναι υπαρκτά πρόσωπα και φυσικά ήταν αυτό που με τράβηξε αρχικά να ξεκινήσω να γράφω την όπερα. Αυτό όμως που με έκανε να δώσω ό,τι καλύτερο μπορούσα σε αυτό το εγχείρημα ήταν η συνειδητοποίηση του πόσο παρόμοιες ήταν οι ιστορίες και οι μοίρες των απλών ανθρώπων, που είναι οι μακρινοί παρατηρητές του αέναου κυνηγιού για την εξουσία, τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ελλάδα της κρίσης και της κατάρρευσης», σημειώνει ο Περικλής Λιακάκης. «Η όπερα δεν προσπαθεί να πάρει το μέρος κανενός. Πιστεύω πως στη μοντέρνα όπερα δεν πρέπει να υπάρχουν καλοί ή κακοί, αλλά μόνο γεγονότα και αντιδράσεις σε αυτά. Καθαγιασμοί ή δαιμονοποιήσεις προσώπων αποφεύχθηκαν, όσο αυτό ήταν δραματουργικά δυνατό, και το κύριο μέλημά μου ήταν η όπερα αυτή να μπορεί να μιλήσει το ίδιο σε έναν Ρώσο όσο και σε έναν Αυστριακό ή έναν Έλληνα».

Μουσικό θέατρο

Τζων Κέιτζ, Europeras 1 & 2
5, 6, 7 Μαρτίου 2020. Ώρα έναρξης: 20.30

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου. Σκηνοθεσία: Ζωή Χατζηαντωνίου. Συμμετέχει η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ). Με τη συνεργασία των «Νέων της Όπερας»

Με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΛΣ, η Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει την εμβληματική μετα-όπερα του πάπα της αβανγκάρντ Τζων Κέιτζ Europeras 1 & 2. Γραμμένο την περίοδο 1985-1987, μετά από παραγγελία της όπερας της Φρανκφούρτης, το έργο συνιστά μια δοξαστική όσο και βιτριολική ματιά στο ρεπερτόριο της όπερας του 18ου και 19ου αιώνα. Όπως δηκτικά δήλωσε ο συνθέτης: «Για διακόσια χρόνια οι Ευρωπαίοι μάς έστελναν τις όπερές τους. Τώρα τους τις στέλνω πίσω».

Ζωή Χατζηαντωνίου © Α. Σιμόπουλος
Ζωή Χατζηαντωνίου © Α. Σιμόπουλος

Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής, που συνυπογράφουν η σκηνοθέτρια και χορογράφος Ζωή Χατζηαντωνίου και ο εικαστικός Πέτρος Τουλούδης, τα υλικά που χρησιμοποιεί αποσπασματικά και με τυχαία σειρά ο συνθέτης ανασύρονται από το ιστορικό απόθεμα των ογδόντα χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: κοστούμια, αντικείμενα, πρόσωπα, ήχοι και εικόνες συντίθενται σε ένα καταιγιστικό παιχνίδι μνήμης.

Όπερα σε παράφραση

ΦΥΤΑ, ORFEAS 2020
14, 15, 21, 22, 28, 29 Μαρτίου 2020. Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00). Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό: €10

Σκηνοθεσία: Φιλ Ιερόπουλος. Στον ρόλο της Λογικής το ολόγραμμα της Έλενας Ακρίτα

To εννοιολογικό ντουέτο ΦΥΤΑ διασκευάζει την όπερα Ορφέας του Κλάουντιο Μοντεβέρντι για την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Η διασκευή ακολουθεί δοµικά αφηγηµατικά στοιχεία του αυθεντικού κειµένου, αλλά τοποθετεί τη δράση στο κοντινό µέλλον µιας χώρας σαν την Ελλάδα, ανοίγοντας θέµατα όπως οι ριζοσπαστικές πολιτικές και η έννοια της «επανάστασης» στον ύστερο καπιταλισμό, η σχέση «ανατολής» και «δύσης», οι µύθοι του ελληνισμού, καθώς και οι τρόποι που νεοσυντηρητικές πολιτικές μπορούν να οικειοποιηθούν δικαιωματικούς λόγους των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων.

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ 2019-2020 / FYTA © Πηνελόπη Γερασίμου
© Πηνελόπη Γερασίμου

Ο Ορφέας αποτελεί µια από τις πρώτες όπερες στην ιστορία και αυτό τον καθιστά ένα έργο εξαιρετικά ευέλικτο στις διασκευές, καθώς γράφτηκε πριν παγιωθούν οι σκηνοθετικές συµβάσεις του οπερατικού είδους. Από αυτή την άποψη, είναι ένα έργο κατάλληλο να «κουηροποιηθεί» από τις αισθητικές και τους επικοινωνιακούς κώδικες µιας άλλης εποχής. Στην ανακατασκευή του έργου ORFEAS 2020 από τα ΦΥΤΑ, ο µπαρόκ ήχος ενώνεται µε ρετρο-φουτουριστικά συνθεσάιζερ των ’80s, η οπερατική εκφορά του λόγου µε την αυτοαναφορική και µεταδραµατική προσέγγιση της περφόρµανς αρτ, ο ζωντανός θεατρικός χώρος µε ένα ποστ-ίντερνετ πολυµεσικό ψηφιακό πλέγµα και οι πληθωρικές οπτασίες των θεϊκών χαρακτήρων του µύθου µε τις σύγχρονες θεότητες της κουήρ DIY πανκ µόδας.

Θέατρο

Europa
19, 20 Μαρτίου 2020. Ώρα έναρξης: 20.30. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωστόπουλος. Ερμηνεύουν: Τόμας Φράνκε, Φλόριαν Γκήρλιχς, Νίκος Γουδανάκης, Στέφαν Κλάινερτ, Λίζα Ζοφί Κους, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Μπόντο Πρίμους

Η αριστουργηματική ταινία Europa (1991) του εκκεντρικού Δανού σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ ζωντανεύει στη σκηνή μέσα από τη ματιά του Κώστα Παπακωστόπουλου, διακεκριμένου σκηνοθέτη, ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνογερμανικού Θεάτρου, το οποίο γιορτάζει 30 χρόνια ζωής.

Κώστας Παπακωστόπουλος © Α. Σιμόπουλος
Κώστας Παπακωστόπουλος © Α. Σιμόπουλος

Τοποθετημένη χρονικά στα ερείπια της κατεστραμμένης Γερμανίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη λεγόμενη Stunde Null, η ταινία παρουσιάζει μέσα από ένα αλληγορικό ταξίδι τις επίπονες προσπάθειες για την ανοικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης πάνω στις στάχτες που άφησε το βίαιο παρελθόν της.

Στη θεατρική μεταφορά της ταινίας ένας σημερινός πολίτης κάνοντας το ίδιο ταξίδι φτάνει στη μεταπολεμική Γερμανία εκείνης της εποχής. Απροσδόκητες συναντήσεις τον γοητεύουν, επώδυνες μνήμες τον τυραννούν, που στο τέλος θα θέσουν σε δοκιμασία και τελικά σε απόρριψη τις αξίες του.

Η μουσική του Χέρμπερτ Μίτσκε και τα ασπρόμαυρα βίντεο του Τζων Σάιντλερ υποβάλλουν την καφκική ατμόσφαιρα σε αυτό το ταξίδι-εφιάλτη στην ιστορία της Ευρώπης. Σε μια εποχή ολοένα αυξανόμενων διαφωνιών, αντιπαραθέσεων αλλά και αμφισβητήσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σκηνοθέτης δανείζεται τα μοτίβα του Λαρς φον Τρίερ για να αναδείξει μέσα από το βίαιο παρελθόν της Ευρώπης τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το μέλλον της.

Όπερα για παιδιά και νέους

Σοφία Καμαγιάννη, Το ερωτευμένο σύννεφο
27 Μαρτίου 2020, 5 Απριλίου 2020, 10 Μαΐου 2020. Ώρα έναρξης: 19.00 / 28, 29 Μαρτίου 2020, 5, 12, 26 Απριλίου 2020 , 3, 10 Μαΐου 2020. Ώρα έναρξης: 11.00. Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

Σύλληψη, μουσική σύνθεση: Σοφία Καμαγιάννη. Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου. Συμμετέχει η Χορωδία Rosarte και επταμελές ενόργανο μουσικό σύνολο

Η πρώτη σκηνική παρουσίαση του έργου Το ερωτευμένο σύννεφο του σπουδαίου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Το μουσικό έργο θα παρουσιαστεί σε μουσική σύνθεση της Σοφίας Καμαγιάννη, λιμπρέτο Ελένης Ζαφειρίου και με τη συμμετοχή της Χορωδίας Rosarte σε καλλιτεχνική διεύθυνση Ρόζης Μαστροσάββα. Τη σκηνοθεσία υπογράφη η Ελένη Ευθυμίου, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες σκηνοθέτιδες της νέας γενιάς.

Σοφία Καμαγιάννη, Ελένη Ευθυμίου © Α. Σιμόπουλος
Σοφία Καμαγιάννη, Ελένη Ευθυμίου © Α. Σιμόπουλος

Ανάμεσα στα άλλα έργα του, ο Ναζίμ Χικμέτ έγραψε και μικρές ιστορίες που πηγάζουν από την παράδοση της χώρας του. Αυτές έχουν τη μορφή διδακτικών παραμυθιών που απευθύνονται σε παιδιά κάθε ηλικίας. Το Ερωτευμένο σύννεφο είναι μια απ’ αυτές τις μικρές ιστορίες, που όμως είναι μεστή από μεγάλα διανοήματα, ανθρώπινες αξίες, υψηλές σκέψεις και υψηλά συναισθήματα.

Στην παράσταση η Χορωδία Rosarte θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως συγγραφέας-αφηγητής αλλά και με ενεργό συμμετοχή στη ροή του έργου, η οποία έχει ως εκφραστικό όχημα το ποιητικό και με λεπτές εκφάνσεις λιμπρέτο. Στο μουσικό ύφος ο λυρισμός και η τρυφερότητα εναλλάσσονται με ρυθμικό δυναμισμό και όλα συνδυάζονται με μια σύγχρονη γλώσσα ηχοχρωμάτων.

Όπερα

Χαράλαμπος Γωγιός, Ο θάνατος του Άντονυ
25, 26 Απριλίου 2020, 2, 3, 7, 8 Μαΐου 2020. Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00). Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό: €10

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Ερμηνεύουν: Χρήστος Κεχρής, Μαρισία Παπαλεξίου, Αρκάδιος Ρακόπουλος

Πρωτότυπη, ριζοσπαστική και άκρως ερεθιστική, η νέα όπερα του Χαράλαμπου Γωγιού φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τη γλυκιά ανάμνηση της τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων Κάντυ Κάντυ, τα γραπτά του Σλοβένου φιλοσόφου Σλάβοϊ Ζίζεκ και έναν από τους πλέον ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, τον Δημήτρη Καραντζά. Ο Θάνατος του Άντονυ, ή αλλιώς μια εννοιολογική όπερα δωματίου για όσα παιδιά μεγάλωσαν με VHS, Τσερνόμπιλ και Ελένη Δήμου.

Χαράλαμπος Γωγιός © Α. Σιμόπουλος
Χαράλαμπος Γωγιός © Α. Σιμόπουλος

Στην όπερα Ο θάνατος του Άντονυ, η ιαπωνική τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων Κάντυ Κάντυ συναντιέται με τη σκέψη του Σλοβένου φιλοσόφου Σλάβοϊ Ζίζεκ σε μια καταχθόνια μηχανή ψυχαναλυτικής έμπνευσης με αφετηρία την ανάμνηση της πτώσης που τραυμάτισε μια ολόκληρη γενιά.

Δυο άνδρες, εγκλωβισμένοι σ’ ένα ξέφωτο βγαλμένο από τον Δάντη ή τον Χάιντεγκερ, παραδίνονται στις ηδονές του λόγου κι έρχονται αντιμέτωποι με το τραύμα και την εμμονή, τη φαντασίωση και τον πανταχού παρόντα ναρκισσισμό, με ενδιάμεσους σταθμούς τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, τα γραπτά του Ζακ Λακάν και τα σουξέ της Ελένης Δήμου. Όλα αυτά ως το αναπόφευκτο, αυτοκαταστροφικό φινάλε: «Όλοι μας έχουμε οραματιστεί την κηδεία μας». Ο Χαράλαμπος Γωγιός σημειώνει: «Ο θάνατος του Άντονυ είναι μια όπερα αφιερωμένη σ’ όλα τα αγόρια που ντρέπονταν να πουν πως έκλαιγαν με την Κάντυ Κάντυ».

Μπαλέτο ΕΛΣ

Human behaviour, Τρίπτυχο σύγχρονου χορού
27, 31 Μαΐου 2020, 4, 5, 6, 7 Ιουνίου 2020. Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00). Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

Point of no return
Χορογραφία: Γιάννης Μανταφούνης

Risk
Χορογραφία: Ερμίρα Γκόρο

Θ.Α
Χορογραφία: Γκεντιάν Ντόντα

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην πρώτη του παραγωγή για την Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει ένα τρίπτυχο σύγχρονου χορού με τρεις καταξιωμένους χορογράφους, τον Γιάννη Μανταφούνη, την Ερμίρα Γκόρο και τον Γκεντιάν Ντόντα.

Ένα κουαρτέτο εγχόρδων, με διακεκριμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ερμηνεύει ζωντανά έργα των Γιώργου Κουμεντάκη και Δήμητρας Τρυπάνη.

Οι χορογραφίες μετεωρίζονται μεταξύ κλασικής και σύγχρονης τεχνοτροπίας, δίνοντας την ευκαιρία στους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ να πειραματιστούν σε νέες φόρμες και σε μια μικρότερη κλίμακα.

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος

Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora 2019

Co-OPERAtive
13, 14 Ιουνίου 2020. Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00). Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης. Επιμέλεια κίνησης: Έντγκεν Λέιμ. Υπεύθυνες Εργαστηρίων Μουσικής: Εύη Νάκου, Ανν-Κριστίν Σωφρονίου. Υπεύθυνοι Εργαστηρίων Θεάτρου: Παναγιώτης Εξαρχέας, Ελένη Μολέσκη. Υπεύθυνοι Εργαστηρίων Χορού: Έντγκεν Λέιμ, Κατερίνα Γεβετζή

Το πρόγραμμα Co-OPERAtive: An intercultural and collaborative opera hub for young people των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ, το οποίο τιμήθηκε με το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora 2019, θα ολοκληρωθεί με την τελική παρουσίαση μιας μοναδικής παράστασης, η οποία αναδεικνύει τρία από τα βασικά πεδία της τέχνης της όπερας: τη μουσική, το θέατρο και τον χορό.

Το Co-OPERAtive αποτελεί ένα φυτώριο όπερας για μια μεικτή ομάδα 60 νέων Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 15-17 ετών από όλη την Αττική. Το πρόγραμμα αντλεί έμπνευση από την όπερα, η οποία αποτελεί κοινή γλώσσα για τη δημιουργία του πρώτου διαπολιτισμικού φυτωρίου όπερας νέων στην Ευρώπη.

Στόχος του προγράμματος είναι να διευρύνει την απήχηση της όπερας και να τη φέρει πιο κοντά στο νεανικό κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολιτισμική ποικιλομορφία και την κοινωνική συνοχή. Προτάσσοντας τη συνεργατική φύση της όπερας, το Co-OPERAtive τοποθετεί τη συνεργασία στην καρδιά του σχεδιασμού και της υλοποίησής του, χτίζοντας ισχυρές συμμαχίες με τρεις οργανώσεις-εταίρους, την ΑΡΣΙΣ, τη The HOME Project και το Melissa Network.

Μουσικό θέατρο

ΗΠΑΡ
15, 16, 17 Ιουλίου 2020. Ώρα έναρξης: 20.30. Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό: €10

Κείμενο: Ευθύμης Φιλίππου. Δημιουργική ομάδα, διανομή: Τομ Πάουελς, Μάικ Σμιντ, Ανγκέλικα Καστελλιό, Ζαν-Μπενουά Υγκέ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής

Το βροχερό και ζεστό βράδυ της 7ης Ιουλίου του 1994, μια γυναίκα 44 ετών είχε ένα τραγικό ατύχημα. Το δίκυκλο στο οποίο επέβαινε έχασε την πορεία του και η γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά καθώς πέφτοντας στο οδόστρωμα ένα αιχμηρό αντικείμενο διαπέρασε το συκώτι της. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο σε κώμα. Όσες μέρες παρέμεινε εκεί, ήταν συνεχώς δίπλα της ο άντρας που αγάπησε όσο τίποτε άλλο στη ζωή της. Ένας άντρας 62 ετών, υγιής και εύσωμος. Κάθε βράδυ αυτός ο άντρας ξάπλωνε δίπλα της στο κρεβάτι του νοσοκομείου και κοιμόταν μαζί της. Αυτές τις λίγες ώρες, μέχρι να ξημερώσει, έμοιαζαν σαν να ήταν και οι δύο σε κώμα ή σαν να κοιμούνται απλώς και οι δύο. Οι νυχτερινές νοσοκόμες δεν τον ξυπνούσαν, μόνο τον σκέπαζαν αν τύχαινε κάποιο πόδι και έβγαινε από την άσπρη κουβέρτα.

Χρήστος Πασσαλής © Α. Σιμόπουλος
Χρήστος Πασσαλής © Α. Σιμόπουλος

Αυτή είναι η τελευταία συζήτηση ανάμεσα στα όργανα των σωμάτων του άντρα και της γυναίκας, όπως καταγράφηκε από τα ιατρικά μηχανήματα λίγο πριν αυτή πεθάνει στις 18 Ιουλίου του 1994 από εσωτερική αιμορραγία. Η απομαγνητοφώνηση της συζήτησης έγινε από τον Ευθύμη Φιλίππου. Τα εσωτερικά όργανα των δυο τραγικών εραστών ερμηνεύονται από τους μουσικούς, περφόρμερ και μέλη του Ensemble ICTUS Τομ Πάουελς και Μάικ Σμιντ, τη μουσικό και sound artist Ανγκέλικα Καστελλιό, τον ηθοποιό Ζαν-Μπενουά Υγκέ και τους ηθοποιούς και σκηνοθέτες Αγγελική Παπούλια και Χρήστο Πασσαλή.

Ο εσωτερικός κόσμος του έργου HΠΑΡ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των μελών του σχήματος και των διαφορετικών καλλιτεχνικών πεδίων από τα οποία προέρχονται.

Φεστιβάλ - Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής 2020

Θρήνος
2, 3, 4, 9, 10, 11, 12, 14 Απριλίου 2020. Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00). Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €8

Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής επανέρχονται για τέταρτη χρονιά με θέμα τον Θρήνο. Η έκφραση του πόνου της απώλειας, η στάση απέναντι στο αναπότρεπτο του θανάτου και η στοχαστική αποδοχή του έχουν αποτελέσει τις αφορμές για να δημιουργηθούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς, ορισμένα από τα οποία θα παρουσιαστούν στον φετινό κύκλο.

Συναυλία

Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη
9 Μαΐου 2020 / Ώρα έναρξης: 20.30. Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €8

Η Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη που επικεντρώνεται στον πρωταγωνιστή πολλών από τα σπουδαιότερα έργα του: τα κρουστά. Ο Αλέξανδρος Γιοβάνος, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους των σόλο κρουστών στον χώρο της σύγχρονης μουσικής, ερμηνεύει, μαζί με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα Ερμή Θεοδωράκη, ορισμένα από τα εμβληματικότερα έργα του συνθέτη, όπως τα Rebonds και Psappha για σόλο κρουστά, την Κασσάνδρα για βαρύτονο και σόλο κρουστά και το Komboï για κρουστά και ενισχυμένο τσέμπαλο.

Συναυλίες

Κυριακάτικα πρωινά
Νοέμβριος 2019 – Μάιος 2020. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Τα «Κυριακάτικα πρωινά» της Εναλλακτικής Σκηνής απευθύνονται στο ετερόκλητο και πολύχρωμο κοινό που κατακλύζει το Πάρκο και τους χώρους του ΚΠΙΣΝ και, κυρίως, στις οικογένειες που αναζητούν εναλλακτικές προτάσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Κύριος στόχος των εκδηλώσεων είναι να φέρουν σε επαφή το κοινό αυτό με τις τέχνες που υπηρετεί η Εθνική Λυρική Σκηνή: την όπερα, την κλασική μουσική και τον χορό, μέσα από μια σειρά πρωτότυπων συναυλιών, εργαστηρίων και δρώμενων.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5