1821 Digital Gallery
Σκιάθος: Πιο κοντά από ποτέ στην αναστήλωση του Κάστρου (εικόνες)

Σκιάθος: Πιο κοντά από ποτέ στην αναστήλωση του Κάστρου (εικόνες)

Έπειτα από 4 χρόνια αναμονής!
© Skyframe_Greece / Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος»

Έπειτα από τέσσερα χρόνια αναμονής, η αναστήλωση του Κάστρου είναι πιο κοντά από ποτέ χάρη στην γενναιόδωρη χορηγία των Γεώργιου και Παράσχου Αλεξανδρίδη.

Τον Δεκέμβριο του 2014 εκδόθηκε η ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/4330/389/54-31/12/2014 απόφαση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης και στερέωσης βάθρων της γέφυρας, κατασκευής νέας γέφυρας, αποκατάστασης πύλης και ανάπλασης του μονοπατιού πρόσβασης στο Κάστρο Σκιάθου, που εκπονήθηκαν από το Δήμο Σκιάθου. Η έγκριση της παραπάνω απόφασης, προϋπέθετε μια σειρά όρων, που αφορούσαν σε αλλαγές και διορθώσεις των μελετών, χωρίς την εφαρμογή των οποίων δεν θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο.

Έκτοτε δεν υπήρχε καμία εξέλιξη, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου «Η Σκιάθος», ο κ. Γ. Αλεξανδρίδης, ανέλαβε τις αμοιβές των μηχανικών για, την επικαιροποίηση των μελετών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της απόφασης του Υπουργείου, όπως και για τις οικονομοτεχνικές μελέτες και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και αναλυτικού προϋπολογισμού του έργου. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση των μελετών όπως και τα παραπάνω τεύχη, και το έργο μπορεί άμεσα να δημοπρατηθεί.

© Skyframe_Greece / Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος»
Σχετικα
Δίδυμες στη Σκιάθο μετέτρεψαν ολόκληρο το σπίτι τους σε μουσείο
Δίδυμες στη Σκιάθο μετέτρεψαν ολόκληρο το σπίτι τους σε μουσείο

Αξίζει να αναφερθεί πως με πρωτοβουλία του κ. Αλεξανδρίδη, είχε προταθεί η σύνταξη των παραπάνω μελετών, όταν το 2011 προκάλεσε τη συνεργασία του Δήμου Σκιάθου με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ή Σκιάθος’, με τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, κα Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, για την αναστήλωση των καθολικών των Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς, όπως και του Κάστρου, πρόκειται η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, να εντάξει το έργο αποκατάστασης του Κάστρου Σκιάθου στο Πρόγραμμα Δράσης του ΥΠΠΟΑ για το έτος 2019 με την προοπτική είτε να χρηματοδοτηθεί από κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα είτε να εκτελεστεί μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας." σύμφωνα με πρόσφατο σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης προς το  Σύλλογο.

Η υλοποίηση του παραπάνω έργου, θα διασώσει και αναδείξει ένα σημαντικό τμήμα της Καστροπολιτείας, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητά του ως ιστορικός τόπος για τη συλλογική μνήμη της Σκιάθου αλλά και ως σημαντικό τοπόσημο για τους επισκέπτες του νησιού.

Σχετικα
«Έξι φορές» με την Όλια Λαζαρίδου στο Μέγαρο
«Έξι φορές» με την Όλια Λαζαρίδου στο Μέγαρο

© Skyframe_Greece / Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος»

Το Κάστρο της Σκιάθου, «τὸ κτισμένον ἐπὶ θαλασσοπλήκτου βράχου ὑψηλοῦ», όπως το περιγράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, επτά αιώνες περίπου μετά ην ίδρυσή του, επιβάλεται αυθόρμητα στον επισκέπτη με την απόκοσμη γοητεία του, αυτή που υποδηλώνει το ανθρώπινο αποτύπωμα, παρότι έχουν περάσει σχεδόν δύο αιώνες από την εγκατάλειψή του.

Το Κάστρο της Σκιάθου, ή ο Μυστράς του βορρά, οπως το χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Βλαζάκη, σε αυτοψία που διενήργησε με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Συλλογος «Η Σκιάθος», τον Μάιο του 2018, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα λίγα μεσαιωνικά μνημεία της χώρας που συνδυάζουν το φυσικό κάλλος με τον ιστορικό τόπο, χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του Αλ. Παπαδιαμάντη, «ὁ πελώριος βράχος ὁ βορεινός, ὁ θαλασσόπληκτος, ἐπάνω τοῦ ὁποίου ἦτο κτισμένον ποτὲ τὸ παλαιόν, τὸ κατηρειπωμένον σήμερον χωρίον». Τὰ Κρούσματα (1903).

© Skyframe_Greece / Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος»
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5