Visual Browsing

Marquese «Nonstop» Scott & Poppin John: Από τους δρόμους των μεγαλουπόλεων στην Καλαμάτα

Το ντουέτο των εκπληκτικών αμερικανών χορευτών dubstep έρχεται για δυο μοναδικές ζωντανές εμφανίσεις στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Δύο από τους σημαντικότερους χορευτές animation και poppin στον κόσμο, ο Marquese Scott (Μαρκίζ Σκοτ) και ο Poppin John (Πόππιν Τζον) έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για μία εμφάνιση στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού και μία παράσταση δρόμου. Αυτοδίδακτοι, πρωτοπόροι και διαρκώς εξελισσόμενοι, θεωρούνται οι μάγοι του σύγχρονου χορού δρόμου λόγω των εξωπραγματικών χορευτικών κινήσεων τους. Τα βίντεο τους στο ΥouΤube έχουν εκατομμύρια προβολές. O Μarquese Scott, 37, αρχικά ασχολήθηκε με το poppin dance. Η πρώτη του επαφή με το χορό έγινε σε ένα διαγωνισμό σε τοπικό κέντρο της πόλης του για roller skating στην Ινδιανάπολη. Το 2003, μετακόμισε στην Ατλάντα, γνώρισε κι άλλους χορευτές και έμαθε την τεχνική του animation, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να ανεβάζει βίντεο στο YouTube με τον ίδιο να χορεύει σε δημόσιους χώρους. Το 2011, το βίντεο όπου χορεύει ένα ρεμίξ του Butch Clancy με το όνομα Foster the People’s Pumped Up Kicks, έγινε viral με 1,5 εκατ. προβολές σε τέσσερις μέρες. Σήμερα έχει ξεπεράσει τις 133 εκατ. προβολές.

PUMPED UP KICKS|DUBSTEP

Caption:
Marquese Scott: PUMPED UP KICKS|DUBSTEP

Ο Poppin John, 32, ήταν έντεκα χρονών όταν χόρεψε πρώτη φορά. Στην εφηβεία δημιούργησε μια χορευτική ομάδα με φίλους του και από τότε, μετά από εκατοντάδες «μάχες» στους δρόμους και άπειρες ώρες προπόνησης, έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους διασημότερους χορευτές animation, poppin και dubstep στον κόσμο. Πριν από μερικά χρόνια δημιούργησε την προσωπική ιστοσελίδα learn2boost και πλέον είναι δάσκαλος χιλιάδων μαθητών μέσω του διαδικτύου.

POPPIN JOHN PRESSURE | NOIXES

Caption:
Poppin John: PRESSURE | NOIXES
Σχετικα
Ξεκίνησε η προπώληση του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Ξεκίνησε η προπώληση του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Θεωρείστε δύο από τους σημαντικότερους χορευτές animation και dubstep στον κόσμο και αυτοδίδακτοι. Είστε αυτοδίδακτοι; Πως μάθατε να χορεύετε έτσι;
Marquese «Nonstop» Scott: Πράγματι, θεωρώ τον εαυτό μου αυτοδίδακτο αλλά και το γεγονός πως βρισκόμουν πάντα περιστοιχισμένος από άλλους χορευτές, αυτό επίσης έπαιξε μεγάλο ρόλο στην «διαμόρφωση» των χορευτικών μου ικανοτήτων.

Poppin John: Είμαι αυτοδίδακτος, ναι, χόρευα με τους φίλους μου όταν ακόμη ήμουν σχολείο, το 1998. Για να μάθω αυτό τον χορό χρειάστηκαν χρόνια και χρόνια εξάσκησης και αίματος και ιδρώτα και δακρύων.


Από πού αντλείτε έμπνευση ώστε να «κινείστε» με τον τρόπο που κινείστε;
Σχετικα
Ο ψηφιακός κόσμος υποδέχεται την Art Athina 2020
Ο ψηφιακός κόσμος υποδέχεται την Art Athina 2020

Scott: Η μουσική είναι αυτή που με εμπνέει και με κάνει να κινούμαι με τον τρόπο που κινούμαι, αφού όταν χορεύω γίνομαι ο ίδιος «μουσική».

Poppin John: Στην αρχή το μοναδικό μου κίνητρο ήταν να ξεπεράσω τους άλλους χορευτές στην πόλη μου, μετά να ξεπεράσω τους χορευτές της πολιτείας στην οποία ζούσα, μετά της χώρας και τέλος του κόσμου. Κάποια στιγμή «έκοψα ταχύτητα», άφησα πίσω μου εμμονικά κίνητρα και το μοναδικό που με ενδιέφερε ήταν να δημιουργώ τα καλύτερα χορευτικά βίντεο και να προβάλω τις καλύτερες χορευτικές κινήσεις.

Πόσα χρόνια χορεύετε;
Scott: Χορεύω τα τελευταία 25 χρόνια. Ξεκίνησα στα 12, στην πόλη μου την Ιντιανάπολη της Ιντιάνα.

Poppin John: Αυτή τη χρονιά κλείνω 20 χρόνια.

Πότε αποφασίσατε ότι αυτό που ξεκινήσατε για το κέφι σας θα το κάνετε επάγγελμα;
Scot: Όταν άρχισα να αποκτώ το online κοινό μου, όταν άρχισα να διαβάζω τα θετικά σχόλιά τους που με ωθούσαν σε ακόμη περισσότερο χορό, τότε κατάλαβα πως ο χορός ήταν κάτι που – εκτός από πάθος - μπορούσα να ακολουθήσω και βιοποριστικά.

Poppin John: Μόλις τελείωσα το σχολείο είχα δυο επιλογές: είτε θα έψαχνα σε ποιο κολέγιο θα συνεχίσω τις σπουδές μου ή θα ακολουθούσα το πάθος μου και θα γινόμουν χορευτής. Στην αρχή δεν είχα καν ιδέα τι σήμαινε να είναι κάποιος χορευτής στο επάγγελμα, απλά ήξερα πως ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα να κάνω στη ζωή μου, αυτή ήταν η κλίση μου, κάτι που έκανε και ευκολότερη την απόφασή μου τότε.

Ήταν δύσκολο να ξεχωρίσετε στην παγκόσμια χορευτική σκηνή;
Scott: Ναι, ήταν δύσκολο στην αρχή να «εδραιώσω» το δικό μου στυλ στην υπάρχουσα παγκόσμια χορευτική σκηνή. Όμως δύσκολα κάνεις τα στραβά μάτια σε 135 εκατομμύρια προβολές.

Έχετε όρια ή σπρώχνετε συνεχώς τον εαυτό σας στα άκρα;
Scott: Όχι, δεν θα έλεγα πως σπρώχνω τον εαυτό μου στα άκρα, απλά χορεύω στα όρια που έχω δημιουργήσει για μένα, χορεύω όσο καλύτερα μπορώ εγώ και αυτό μου βγαίνει φυσικά, έτσι το απολαμβάνω.

Poppin John: Συνεχώς πιέζω το εαυτό μου με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τελευταία προσπαθώ να σκέφτομαι έξω από τα συνηθισμένα, να ξεφεύγω από αυτά που έχουν ήδη γίνει και να τροφοδοτήσω αυτό το στυλ με νέες ιδέες.

Κατά τη γνώμη σας ο χορός του δρόμου μπορεί να χαρακτηριστεί τέχνη;
Scott: Ναι, είναι τέχνη ο χορός του δρόμου.

Poppin John: Είναι τέχνη 100%. Πιστεύω πως ο χορός του δρόμου είναι μια από τις πιο αγνές και πιο αυθεντικές μορφές τέχνης της κίνησης, η οποία ωστόσο δεν έχει γίνει πλήρως αποδεκτή από τον κόσμο της τέχνης. Όσοι μας βλέπουν απλά ως «χορευτές», κατά την ταπεινή μου άποψη κάνουν λάθος. Χρησιμοποιούμε το σώμα μας όπως ο ζωγράφος χρησιμοποιεί τον καμβά του. Η μουσική είναι οι τέμπερές μας.

Marquese «Nonstop» Scott, για τι σε αποκαλούν «Nonstop» και γιατί το στιλ σου αποκαλείται «animation»;
Scott: Με φωνάζουν «nonstop», γιατί όντως δεν σταματώ να χορεύω. Στο μυαλό μου είναι πάντα η κίνηση, ο χορός, νέες ιδέες, νέες κινήσεις και το στυλ μου, το «animation», είναι απλά μια εκδοχή, ένα παρακλάδι του popping στο οποίο βασίστηκα.

Έχεις φτιάξει περισσότερα από 200 videos και τώρα έχεις περίπου 2 εκατομμύρια εγγραφές στο YouTube και περισσότερες από 350 εκατομμύρια προβολές. Πως ξεκίνησε και πως απογειώθηκε όλο αυτό;
Scott: Αρχικά το YouTube ήταν απλά ένας τρόπος να μπορώ εγώ να παρακολουθώ την εξέλιξή μου. Για να μην τα πολυλογώ, 10 χρόνια μετά το κανάλι μου μετράει 2 εκατομμύρια εγγραφές. Αυτό είναι και το καύσιμο που με οδηγεί να δημιουργώ ολοένα και καλύτερη «ύλη» για το κοινό μου.

Poppin John, γιατί διάλεξες το στιλ popping; Το SBK LXD YouTube channel σου έχει περισσότερες από 430,000 εγγραφές. Τι σημαίνει αυτό για σένα σαν καλλιτέχνη αλλά και σαν άτομο και πόσο σε άλλαξε;
Poppin John: Νομίζω πως το «popping» με διάλεξε, όχι εγώ αυτό. Το κανάλι μου ξεκίνησε το 2005, το YouTube είχε μόλις ξεκινήσει το 2004… άρχισα να ανεβάζω βίντεο απλά για να καταγράφω την πρόοδό μου και να έχω «εικόνα» που θα με παρακινεί να βελτιώνομαι. Ύστερα συνειδητοποίησα πως τα βίντεο Καλλιτεχνικού χορού ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ να φτιάχνω και είδα μάλιστα μια «έκρηξη» ενδιαφέροντος, ανθρώπους που εμπνέονταν από μένα και ξεκινούσαν το χορό. Όσο για τα νούμερα στο κανάλι, νομίζω πως απλά ανταποκρίνονται στη σκληρή δουλειά και στην επιμονή μου. Προσπαθώ να μην συγκρίνω τα δικά μου νούμερα με άλλων καλλιτεχνών, μου αρκεί που νοιώθω περήφανος για αυτό που δημιουργώ και προσφέρω εγώ.

Τι πιστεύετε ότι γοητεύει και εμπνέει τους ανθρώπους στο χορό σας;
Poppin John: Ο λόγος που ο χορός μας γοητεύει τον κόσμο τόσο πολύ είναι η μαγεία τού να βάζεις «εικόνα» στη μουσική. Όταν παρακολουθείς κάποιον να κινείται με τρόπο που δεν φανταζόσουν ποτέ πως είναι εφικτός, αλλάζει τη ζωή σου.

Έχετε κάποια συμβουλή για ένα νέο παιδί που θα ήθελε να ακολουθήσει το δρόμο σας;
Poppin John: Για τις νεότερες γενιές η καλύτερη συμβουλή μου είναι πως, αν θέλεις να είσαι καλός σε κάτι, όπως στο «animation», πρέπει να εμπλακείς με την τέχνη του… απαιτούνται ώρες κοπιαστικής εξάσκησης που αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν θα μπορέσεις να το συνεχίσεις. Να μην αποθαρρύνεσαι και να είσαι επίμονος και σου υπόσχομαι πως θα δεις αποτελέσματα. Να θυμάσαι επίσης πως, δεν υπάρχει γραμμή τερματισμού στην τέχνη, είναι ένα ατελείωτο ταξίδι. Αν όμως ψάχνεις μια δική σου γραμμή τερματισμού, τότε θα είσαι πάντα δυστυχισμένος.

TIME CONTROL | DUBSTEP

Μιλήστε μας για τη χορογραφία που μας έχετε ετοιμάσει για το 24th Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Poppin John: Η παράσταση είναι μια συνεργασία, ένα μείγμα «Popping John» και “Nonstop», αλλά και μια σειρά χορευτικών σόλο που δουλεύουμε τα τελευταία 5 χρόνια, κάποια κλασσικά για μας και κάποια εντελώς καινούργια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανοίγουμε στο κοινό μας ένα παράθυρο στην ιστορία και τη χημεία που κρύβεται πίσω από τη χορευτική μας συνεργασία…

Έρχεστε για πρώτη φορά στη Ελλάδα με την ευκαιρία του Φεστιβάλ Χορού; Πως φαντάζεστε την Ελλάδα;
Poppin John: Ναι, είναι η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα και φαντάζομαι η Ελλάδα θα είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος από αυτόν που έχω συνηθίσει. Είμαι ενθουσιασμένος που θα ταξιδέψω σε μια άλλη χώρα, Αγαπάω τα ταξίδια, θέλω να γνωρίζω νέες κουλτούρες και πολιτισμούς, μαζί με το φαγητό, τη μουσική, τους ανθρώπους, και είμαι χαρούμενος που θα μοιραστώ με τους έλληνες στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα το πάθος αυτό και την αγάπη για τη μουσική και τον χορό. Είμαι ευγνώμων που μου δίνεται αυτή η ευκαιρία.

INFO:

MARQUESE SCOTT & POPPIN JOHN

20/07/2018, 19:00 | Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας 

21/07/2018, 22:00 | Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική σκηνή

Σύλληψη-Χορογραφία: Μarquese Scott & Poppin John

Παραγωγή: Aris Golemi 

Διάρκεια : 50΄ 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5