Πολιτισμος

Επιστολή του Όσκαρ Ουάιλντ παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε έκθεση

Όπως επίσης και το κλειδί του κελιού όπου πέρασε δύο χρόνια ο σπουδαίος βρετανός συγγραφέας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
344792-716466.jpg

Το κλειδί του κελιού στη φυλακή Ρέντινγκ στο Μπερκσάιρ, όπου πέρασε δύο χρόνια ο σπουδαίος Βρετανός συγγραφέας, ποιητής, διανοητής και δραματουργός Όσκαρ Ουάιλντ και η επιστολή που απέστειλε στην εφημερίδα «Pall Mall Gazette» για πρώτη φορά παρουσιάζονται σε έκθεση στη Μάλτα.

Τα αντικείμενα θα εκτεθούν μαζί με άλλα αναμνηστικά του Ουάιλντ στην πόλη Ατάρντ, από το Ίδρυμα Storm Petrel, μη κυβερνητικό εθελοντικό οργανισμό. Το κλειδί, το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's άνοιγε την πόρτα του κελιού με αριθμό 3, στην πτέρυγα C της φυλακής στην οποία ο Ουάιλντ εξέτισε ποινή φυλάκισης. Ο Όσκαρ Ουάιλντ καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, που ήταν ποινικό αδίκημα εκείνη την εποχή.

Την επιστολή στην «Pall Mall Gazette» έγραψε ο Ουάιλντ στις 2 Οκτωβρίου 1894 για να διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου «Το Πράσινο γαρύφαλλο» που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά ανώνυμα. Οι κύριοι χαρακτήρες του μυθιστορήματος είναι εμπνευσμένοι από τον Ουάιλντ και τον εραστή του, Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας - τον δεύτερο γνώριζε προσωπικά ο πραγματικός συγγραφέας, Ρόμπερτ Χίτσενς. Το βιβλίο, το οποίο προκάλεσε σκάνδαλο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αποτέλεσε μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του Ουάιλντ κατά τη διάρκεια της δίωξής του για απρέπεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση στη Μάλτα, που θα διαρκέσει έως τον Μάιο, παρουσιάζεται και μία πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος «Το Πράσινο Γαρύφαλλο».

Υπενθυμίζεται πως ο Ουάιλντ καταδικάστηκε για προσβολή δημόσιας αιδούς και οδηγήθηκε στη φυλακή. Στην επιστολή του προς την εφημερίδα το 1894 ο ίδιος αρνείται ότι είναι ο ανώνυμος συγγραφέας του αμφιλεγόμενου βιβλίου "Πράσινο Γαρύφαλλο", σύμφωνα με το BBC. Ο κάτοχος του κλειδιού και της επιστολής, Φράνσις Σπίτερι Πάρις, ιδρυτής της εταιρείας ακινήτων στη Μάλτα, συλλέγει με πάθος αντικείμενα που ανήκαν στον Όσκαρ Ουάιλντ ή με οποιοδήποτε τρόπο έχουν σχέση με τον συγγραφέα. «Έπαθα εμμονή με τον Όσκαρ Ουάιλντ το 1996, όταν ήμουν σε επαγγελματικό ταξίδι στη Βρετανία και παρακολούθησα το θεατρικό έργο "Ένας ιδανικός σύζυγος"» ανέφερε ο κ. Πάρις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ