1821 Digital Gallery
Ρουά ματ με τον Γκάρι Κάσπαροφ στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος (εικόνες)

Ρουά ματ με τον Γκάρι Κάσπαροφ στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος (εικόνες)

Και μήνυμα του Ρώσου σκακιστή προς τον Τσίπρα για τον «δικτάτορα» Πούτιν

Ο Γκάρι Κασπάροφ, ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές όλων των εποχών, βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και επαιξε σκάκι σιμουλτανέ με 15 νεαρούς Έλληνες Πρωταθλητές 8-15 χρόνων στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Ο Κασπάροφ συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σκάκι στα σχολεία», το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά στην Ελλάδα το 2013, όταν το Kasparov Chess Foundation Europe σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το υλοποίησε σε 20 δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 500 μαθητών της πρώτης και δευτέρας δημοτικού.

image

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου και βασίζεται στο γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πως η εκμάθηση σκακιού σε μικρή ηλικία βελτιώνει σημαντικά τις γνωστικές και συμπεριφορικές ικανότητες των παιδιών. Συμβάλλει δε στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Σχετικα
Πέθανε ο ηθοποιός και συγγραφέας Λούι Άντερσον
Πέθανε ο ηθοποιός και συγγραφέας Λούι Άντερσον

Τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική φάση το 2013 ήταν πολύ ενθαρρυντικά και έτσι το σχολικό έτος 2014-2015 επεκτάθηκε σε ακόμα 170 δημόσια σχολεία από όλη την Ελλάδα, με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας. Η επιλογή των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έγινε από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης και αφορούσε κατά κύριο λόγο σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπου η εκμάθηση σκακιού αναμενόταν να προσφέρει στους μικρούς μαθητές σημαντικές ευκαιρίες για τη μελλοντική τους ανάπτυξη και πορεία.

image

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε 300 τμήματα 190 σχολείων και το παρακολουθούν 6.500 μαθητές και δάσκαλοι οι οποίοι εκπαιδεύονται. Το σπουδαιότερο όλων: Το καλοκαίρι θα ταξιδέψει σε δεκαοκτώ νησιά της άγονης γραμμής μέσα από το πρόγραμμα «Αθλητικά μονοπάτια» και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 350 άτομα.

Σχετικα
Η Μαργκώ Ενεπεκίδη συνταντά δισκογραφικά τον Νέγρο του Μοριά
Η Μαργκώ Ενεπεκίδη συνταντά δισκογραφικά τον Νέγρο του Μοριά

Μήνυμα Κασπάροφ σε Τσίπρα: «Η ελληνική δημοκρατία δεν έχει σκέχη με τον Πούτιν»

Ο Ρώσος σκακιστής είναι ορκισμένος εχθρός του προοέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο αποκαλεί «δικτάτορα» σε κάθε ευκαιρία. Το ίδιο έπραξε ο Γκάρι Κασπάροφ και στη συνέντευξη Τύπου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος «Σκάκι στα σχολεία».

«Ο Πούτιν, όπως κάθε δικτάτορας χρειάζεται να διαιρέσει τον εχθρό του, να εκμεταλλευτεί τα τρωτά σημεία του, τον αδύναμο κρίκο του. Αυτό προσπαθεί να κάνει τώρα με τις δυσκολίες της Ελλάδας. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα, με Δημοκρατία από την αρχαιότητα, έχει κοινό τόπο με τη δικτατορία του Πούτιν» είπε ο μεγάλος παίκτης της σκακιέρας.

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα ο κ. Κασπάροφ υποστήριξε ότι το συμφέρον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πιστεύω ότι στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να παραμείνει μέλος της Ενωμένης Ευρώπης». Ο παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού αναφερόμενος στη σύσφιγξη σχέσεων Ελλάδος - Ρωσίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είπε: «Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε κάποιου είδους οφέλη, ακολουθώντας τη τακτική σφυρηλάτησης δεσμών με τον Πούτιν, αλλά υπάρχουν αρκετές αρνητικές πτυχές από τη δημιουργία τέτοιων σχέσεων».

image

Τέλος, για τον Κασπάροφ κάθε απόφαση που βλέπουμε να λαμβάνεται σε επίπεδο ατόμου ή κράτους είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: της τακτικής και της στρατηγικής. Αυτό που είναι πολύ θετικό με το σκάκι, όπως λέει, είναι ότι μαθαίνουμε τόσο να κερδίζουμε όσο και να χάνουμε, αλλά, σε κάθε περίπτωση, να συνεχίζουμε να μαχόμαστε τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Έτσι και με την ελληνική κρίση. Η Ελλάδα, είπε ο Ρώσος, περνάει καλές και κακές στιγμές, αυτό αποτελεί μέρος του φυσικού κύκλου, και δήλωσε αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προβλήματά της, όπως συνέβη και στο παρελθόν. 


ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ, EPA/SASHENKA GUTIERREZ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5