Εμφάνιση φίλτρων

OpenWalk Athens #12: Ομόνοια, ένας κόσμος, όλη η πόλη

OpenWalk Athens #12: Ομόνοια Κυριακή 19/3

Το atenistas OpenWalkAthens (OWA) είναι ένας ανοιχτός περίπατος που καλεί τους Αθηναίους να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της πόλης και των ανθρώπων της. Ο 12ος κατά σειρά ανοιχτός περίπατος αφορά την Ομόνοια, την ιστορική και ανανεωμένη καρδιά της πόλης που αγκαλιάζει την παράδοση και το σύγχρονο, και προσφέρει στην πόλη έναν ξεχωριστό αθηναϊκό χρώμα.

Ομόνοια, ένας κόσμος, όλη η πόλη

Πολύβουη, ιδιαίτερη, έντονη, δημιουργική, νοσταλγική, μοντέρνα, λαμπερή και σκοτεινή, το απόλυτο κέντρο της πόλης, η Ομόνοια. Ένας κόσμος σε μετάβαση, ψήγματα του παρελθόντος δίπλα στο καινούργιο που ξεπηδά ορμητικά, αντιφατικές εικόνες ίσως της πιο ενδιαφέρουσας περιοχής της Αθήνας. Σε αυτό το Open Walk 17 σημεία της περιοχής ανοίγουν τα έσω τους και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία γνωρίσουν τα κτίρια που προσπερνούμε καθημερινά και δεν φανταζόμαστε χώρους, ατμόσφαιρες, ιστορίες, που μπορεί να κρύβουν, απ’ τα υπόγεια ως τις ταράτσες τους.

Παλιά κλειστά ξενοδοχεία, με περίτεχνες σκάλες, ένας κρυμμένος Μέγας Αλέξανδρος σε προτομή να δίνει το όνομά του, μια ανάγλυφη τοιχογραφία του Πικιώνη και ένα μπαρ των αθηναικών 60ς, δείγματα βιοτεχνικής αρχιτεκτονικής του ‘30, το τελευταίο ενεργό τυπογραφείο της περίφημης εκδοτικής πιάτσας, γεύσεις λικέρ, οι τοιχογραφίες του Κόντογλου και Γουναρόπουλου στο Δημαρχιακό Μέγαρο, η αίθουσα χορού ενός μεσοπολεμικού ξενοδοχείου, ένα μικρό στούντιο κυανοτυπίας στην Βαρβάκειο, το Ωδείο που έδωσε την πρώτη της παράσταση το 1939 η Μαρία Κάλλας, μια γιγάντια τοιχογραφία του Μόραλη σε ένα 80ς κτίριο, το παλιότερο καφεκοπτείο της Αθήνας, ο πιο ετεροκλητος αρχιτεκτονικά ναός της Αθήνας, ο υπόγειος κόσμος των στοών των αθηναϊκών μεγάρων, οι περίκλειστοι κόσμοι των μικρών ακαλύπτων, και ακόμα πιο ψηλά στις ταράτσες, θέαση όλου του λεκανοπεδίου, από θάλασσα μέχρι Πάρνηθα.

Πώς γίνεται

Παίρνεις τον χάρτη από το σημείο εκκίνησης (Ιστορικό ξενοδοχειο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) και περιηγείσαι ελεύθερα, χωρίς ουρές, από τις 11.00 ως τις 15.00 με την παρέα σου στα επιλεγμένα σημεία που θα είναι ανοιχτά ειδικά για τον περίπατο, μιλάς με τους κατά σημείο υπεύθυνους, ξεναγείσαι, μαθαίνεις την ιστορία τους.