«Καρχαρίες και κοριοί» της Σώτης Τριανταφύλλου: Παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό

«Καρχαρίες και κοριοί» της Σώτης Τριανταφύλλου: Παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό

Ο Ιανός και οι Eκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου με τίτλο «Καρχαρίες και κοριοί. Σημειώσεις για την Τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα».

Με την συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Δημήτρης Αχλιόπτας, καθηγητής Θεωρητικής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Καρχαρίες και κοριοί» της Σώτης Τριανταφύλλου: Λίγα λόγια για το βιβλίο

Σε αυτή τη συλλογή πολιτικών άρθρων η Σώτη Τριανταφύλλου προσπαθεί να εµβαθύνει στις διεθνείς σχέσεις µε ιδιαίτερη έµφαση στην αµερικανική πολιτική που αποτελεί το επιστηµονικό της πεδίο. Αναλύει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τα µικρά και µεγάλα πολιτικά δράµατα της Ελλάδας και ορισµένα γεγονότα που σηµειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια — το πιο συνταρακτικό από τα οποία ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γίνεται λόγος για τον Ψυχρό Πόλεµο, για τις ιδεολογικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές συγκρούσεις, για τη χριστιανική ακροδεξιά και τα woke κινήµατα —ένα φαινόµενο κατόπτρων—, καθώς και για τις κοινωνικές νευρώσεις και τις πολιτιστικές µόδες που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής στον σηµερινό κόσµο. Έχουν προηγηθεί οι συλλογές άρθρων Η φοβερή τροπή των πραγµάτων (2012), Η ενδεκάτη ώρα (2014), Οι δυσκολίες των πεδιάδων (2016), Ασκήσεις αταραξίας (2017), Σύντοµη δεκαετία (2018) και Πόλιτιξ (2020) που εκδόθηκαν από την Athens Voice Books. Εδώ, αν και περιλαµβάνονται πολλά κείµενα που δηµοσιεύτηκαν στην Athens Voice και στα ΝΕΑ, το βιβλίο έχει περισσότερο δοκιµιακή µορφή· ο σκοπός του υπερβαίνει τα όρια της αρθρογραφίας.

Σώτη Τριανταφύλλου: Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα (Φωκίωνος Νέγρη) το 1957. Είναι ιστορικός και συγγραφέας. Αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική του ΕΚΠΑ το 1979 και στη συνέχεια σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Nice και της Αθήνας. Έκανε διδακτορικές σπουδές στην Αμερικανική Ιστορία (στο Παρίσι (ΕΗΕSS)) και στην Ιστορία της Αμερικανικής Πόλης (στη Νέα Υόρκη (NYU)), μεταδιδακτορικές στην ιστορία των μαθηματικών, στη ρωσική ιστορία και στις διεθνείς σχέσεις. Ειδικεύτηκε στην ιστορία του Ψυχρού Πολέμου. Το τελευταίο της δοκίμιο είναι «Μόνοι στον κόσμο: Ευρωπαίοι συγγραφείς, αντιαμερικανισμός και η αμερικανική μοναξιά». Το τελευταίο της μυθιστόρημα έχει τίτλο «Άκου το λιοντάρι».