Η Μαρία Μαυρικάκη για το «Εξαρτάται. Μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση» στον Ευριπίδη στη Στοά

«Εξαρτάται - Μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση» της Μαρίας Μαυρικάκη

Τα Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν συνάντηση με τη Μαρία Μαυρικάκη στον χώρο του βιβλιοπωλείου Ευριπίδης στη Στοά με αφορμή το βιβλίο της «Εξαρτάται - Μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση»

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους: 

  • Κώστα Γιαννακίδη, δημοσιογράφο, ραδιοφωνικό παραγωγό
  • Μάκη Τσέλιο, σχεδιαστή μόδας

Τραγούδι και ανάγνωση από τη μουσικό Τζένη Ντούρου. 

«Εξαρτάται» της Μαρίας Μαυρικάκη - Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το νέο βιβλίο της Μαρίας Μαυρικάκη «ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ, μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση», που κυκλοφορεί στις 15 Δεκεμβρίου 2021 από τις Εκδόσεις Πατάκη, είναι ένα πολυφωνικό έργο-μαρτυρία για το αβάσταχτο βάρος της (συν)εξάρτησης, που φέρεται από πάρα πολλούς ανθρώπους γύρω μας, χωρίς να είναι πάντα εμφανές. «Υπάρχει μια διάχυτη δυσανεξία στο ζήτημα της εξάρτησης, καθώς όσοι το βιώνουν στο πετσί τους αποφεύγουν κάθε αναφορά, οι δε οικογένειές τους προτιμούν, αντί να το σκαλίζουν, να το σπρώχνουν κάτω από το χαλί. Ούτε διάθεση, ούτε κουράγιο τούς απομένει για λογοτεχνικές αναζητήσεις. Για τους λοιπούς αναγνώστες, τους τυχερούς, που δεν τους έπεσε το λαχείο, κανένας λόγος να φορτωθούν ξένες σκοτούρες. Αρκετές δικές τους υπομένουν…» σημειώνεται με λεπτή ειρωνεία στον επίλογο. Είναι όμως έτσι; Ή μήπως ο κάθε είδους εθισμός κατακτά την ανθρώπινη ψυχή με το ίδιο ακριβώς μοτίβο και δημιουργεί καταστάσεις παρόμοιες, ανεξαρτήτως αν είναι νόμιμος ή απαγορευμένος, αποδεκτός ή μη; «[…] τις αγνοούμε ή τις παλεύουμε, με πράξεις ή με λόγια, παχιά ή αδύναμα, μα εκείνες δηλώνουν παρούσες. Μπορεί εμείς, οι πιο “πειθαρχημένοι” να καταφεύγουμε σε έννοιες όπως τιθασεύω, υποτάσσω, ρυθμίζω, δαμάζω, ξεπερνώ, όμως συχνά επικρατεί το ρήμα “υποκύπτω” και οι εξαρτήσεις, μικρές ή μεγάλες, ξεπροβάλλουν ξανά μπροστά μας, αλώβητες».

Βιογραφικό Μαρίας Μαυρικάκη 

Η Μαρία Μαυρικάκη γεννήθηκε το 1964 στο Περιστέρι. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά, με εξειδίκευση στην Αγροτική Οικονομία. Έχει εργαστεί στον τομέα προστασίας περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, στα χρηματοοικονομικά και στη διοίκηση μονάδων υγείας. Μέρος της δράσης της αφορά προγράμματα κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης που προάγουν την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Χρονογραφήματα και επιφυλλίδες της δημοσιεύονται στο λογοτεχνικό περιοδικό «δεΙκατα», στις ηλεκτρονικές εφημερίδες Athens Voice, Book Press, Atlantea.news, και στο προσωπικό της ιστολόγιο exartatai.blogspot.com. Το 2019 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Περαστικά» (εκδόσεις Αίολος). Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο που έγραψε σε συνεργασία με τον Γιάννη Μπουτάρη«Εξήντα χρόνια τρύγος» (2020), καθώς και το «Εξαρτάται, μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση» (2021) Ηλεκτρονική διεύθυνση: mmavrikaki@gmail.com