Βιβλιο

Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι

Επιστημονική φαντασία: Runner’s High, του Γιώργου Θεμελή

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
134996-308158.jpg

Ενδιαφέρουσα είσοδος στη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας και του cyberpunk από τον πρωτοεμφανιζόμενο Γιώργο Θεμελή, ο οποίος με το βιβλίο του Runner’s High έρχεται να μας θυμίσει ότι το φανταστικό με την πραγματικότητα καμιά φορά (μπορεί και να) χωρίζονται από μία λεπτή μόνο γραμμή.

Στην ιστορία, το 2032 οι Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από κατακλυσμιαίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, έχουν χωριστεί σε τρία Πολιτειακά Μπλοκ από τις παντοδύναμες Μονοπωλιακές Εταιρείες, που θέλουν με αυτό τον τρόπο να μετατρέψουν σε Ιδιωτική Αγορά το κάθε ένα από αυτά για να εξυπηρετούν όσο πιο αποτελεσματικά μπορούν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Στο Δυτικο-Πολιτειακό Μπλοκ μια από αυτές τις Εταιρείες, η φαρμακευτική Reseltico (η οποία ειδικεύεται στο brain doping), πραγματοποιεί ένα Πιλοτικό Πρόγραμμα για την παρασκευή μιας νέας ουσίας που θα φέρει την ονομασία Runners High. To «Runner’s High» έχει ως αρχικό στόχο να αντικαταστήσει όλες τις διεγερτικές ουσίες (uppers) που κυκλοφορούν νόμιμα ή παράνομα στο Δυτικο-Πολιτειακό Μπλοκ που δραστηριοποιείται η Εταιρεία, κάτι που σημαίνει ότι πιθανή επιτυχία του Προγράμματος και μαζική του κυκλοφορία, σε «δεύτερο χρόνο», στην Παγκόσμια Αγορά, θα δημιουργήσει συγκρούσεις τεράστιων συμφερόντων με τα καρτέλ της Υπο-Αμερικής που εμπορεύονται ουσίες τις οποίες το Runners High φιλοδοξεί να αντικαταστήσει.

Και δύο μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο.

«Ντένις, δεν χρειάζεται πια να φοβόμαστε να λέμε την αλήθεια μεταξύ μας. Όλοι ξέρουμε ότι κάποια στιγμή η χώρα μας θα κουραζόταν να δημιουργεί εξωτερικούς εχθρούς και απειλές για να παραμυθιάζεται. Για αυτό το μόνο που της απέμενε ήταν να δημιουργήσει ένα εσωτερικό εχθρό. Να κάνει τον ίδιο της τον εαυτό εχθρό της! Μιλάμε για την απόλυτη αμερικανική παράνοια...»

Ο λόγος του Κέμπες ήταν σταθερός και κατηγορηματικός. «Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς ότι ένα απλό σκεύασμα στη μορφή χαπιού θα σου προσφέρει ό,τι θα ζητούσαν τα πιο τρελά σου όνειρα».

Ο Φέις μάλλον έκανε το βλάκα. «Δε θυμάμαι να έχουμε συζητήσει ποτέ τα πιο τρελά μας όνειρα».

«...Δεν καταλαβαίνω Φέις», διέκοψε τώρα απότομα ο Κέμπες. «Θες να πεις δηλαδή ότι δεν θα σου άρεσε να νιώθεις συνεχώς γεμάτος ενέργεια, διαύγεια και ευφορία χωρίς να χρειάζεται να παίρνεις όλα αυτά τα σκατά;».

Τα μάτια του Φέις αμέσως γούρλωσαν. «Runner's High...» έκανε σχεδόν υπνωτισμένος ο ίδιος. «Ναι! Αυτό είναι το Runner's High!» επιβεβαίωσε ο Κέμπες. «Η όμορφη πλευρά των ναρκωτικών μέσα σε ένα αντι-ναρκωτικό».

Το cyberpunk μυθιστόρημα του Γιώργου Θεμελή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

image

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ