- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν στη χώρα μας τα περιστατικά ρατσιστικής βίας: τους 11 πρώτους μήνες του 2012 καταγράφηκαν 154 τέτοια περιστατικά, εκ των οποίων τα 67 τους τρεις τελευταίους μήνες της έρευνας, η οποία έγινε με τη μορφή συνεντεύξεων από το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας (συμμετέχουν περίπου 30 ΜΚΟ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες και σύμφωνα με αυτά από τα 154 κρούσματα ρατσιστικής βίας τα 151 αφορούσαν πρόσφυγες ή μετανάστες εκτός Ε.Ε., ενώ στα υπόλοιπα τρία θύματα ήταν ένας Έλληνας, ένας Ρουμάνος και ένας Βούλγαρος. Επίσης, από τα 154 άτομα που ήρθαν σε επαφή με το Δίκτυο για να κάνουν καταγγελία οι 149 ήταν άνδρες, ενώ τα περισσότερα περιστατικά έγιναν στην Αθήνα, και ειδικότερα στον Άγιο Παντελεήμονα, στην πλατεία Αμερικής και στην Ομόνοια. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις που αφορούσαν κέντρα κράτησης μεταναστών χωρίς χαρτιά και αστυνομικά τμήματα (25 συνολικά).
Σύμφωνα με τα μέλη του Δικτύου, τα στοιχεία αυτά δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. «Το φαινόμενο που συζητάμε έχει όνομα και λέγεται δολοφονική ρατσιστική βία. Έχουμε κλιμάκωση της έντασης είτε με τον τρόπο που γίνονται οι επιθέσεις είτε με τα όπλα που χρησιμοποιούνται – αλυσίδες, ρόπαλα, σιδηρογροθιές, μαχαίρια, σπασμένα μπουκάλια. Από τα αποτελέσματα της έκθεσης βλέπουμε πως κριτήριο για την επιλογή των θυμάτων είναι η καταγωγή αλλά όχι μόνο αυτή», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου (τα ίδια τα θύματα δήλωσαν ότι
δέχθηκαν επιθέσεις επειδή είναι αλλοδαποί και στοχοποιήθηκαν λόγω χρώματος, εθνικότητας ή θρησκείας).
Επίσης, τα στοιχεία του Δικτύου έδειξαν ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν άνδρες, στη συντριπτική τους πλειονότητα Έλληνες, ηλικίας περίπου 27 ετών, ενώ σε 91 περιπτώσεις τα θύματα είπαν ότι συνδέονταν με εξτρεμιστικές ομάδες.
«Πρόσφατα, στην πλατεία Αττικής, κυνήγησαν τρεις οικογένειες αλλοδαπών, που μόλις είχαν φτάσει στη χώρα και έψαχναν κάπου να μείνουν. Χτύπησαν τους δύο και οι άλλοι κατάφεραν να φύγουν», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενωμένων Αφγανών, Ρεζά Γκολαμί. Πρόσθεσε ότι συχνά οι αλλοδαποί πέφτουν δύο φορές θύματα: Η πρώτη από τους δράστες ή τις εξτρεμιστικές ομάδες και η δεύτερη από την αστυνομία που συχνά δείχνει απρόθυμη να βοηθήσει τα θύματα.
ΤΣ