Visual Browsing
Το πρόγραμμα Acqua for life για το 2015

Το πρόγραμμα Acqua for life για το 2015

Περισσότερη ευαισθητοποίηση και περισσότερο καθαρό νερό

Ο Giorgio Armani και ο ΜΚΟ Green Cross International με χαρά ανακοινώνουν την συνεργασία τους για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με σκοπό να υποστηρίξουν κοινωνίες που αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού. Το 2015 το πρόγραμμα θα υποστηρίξει νέες πρωτοβουλίες στη Γκάνα, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Σενεγάλη, στη Κίνα, στη Βολιβία και στο Μεξικό – και για πρώτη φορά – στην Αργεντινή. Οι κοινωνίες από αυτές τις χώρες θα ενωθούν με τις περίπου 80 κοινωνίες παγκοσμίως που επωφελούνται από τις ενέργειες του προγράμματος Acqua for Life το οποίο προσφέρει πρόσβαση σε καθαρό νερό.

ACQUA FOR LIFE 2015

Η πρώτη δράση του Acqua for Life στην Αργεντινή θα επικεντρωθεί στην επαρχία Chubut της Παταγονίας, μια περιοχή όπου μαστίζουν η φτώχεια και τα άγρια καιρικά φαινόμενα. Μια γεώτρηση βάθους 300 μέτρων θα κατασκευαστεί κοντά στο χωριό Gastre για να εξασφαλίσει καθαρό νερό στους κατοίκους και επιπλέον ένα αρδευτικό σύστημα για το τοπικό θερμοκήπιο που παράγει φρούτα και λαχανικά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η έλλειψη προσιτών οικονομικά φρούτων και λαχανικών είναι η βασική αιτία για τις διατροφικές διαταραχές που παρατηρούνται στους κατοίκους της περιοχής. Αυτή η επένδυση που θα μεταμορφώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την υποστήριξη της καμπάνιας Acqua for Life.

Το 2015 ο οργανισμός Green Cross θα χρησιμοποιήσει την συνεισφορά του προγράμματος Acqua for Life για να υποστηρίξει την κατασκευή υποδομών στην Αφρική (Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, και Σενεγάλη), στην Κίνα, και αλλού στη Λατινική Αμερική (Βολιβία και Μεξικό). Η καμπάνια έχει εξαπλωθεί σε 3 νέες ηπείρους από το 2011 ως σήμερα (Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Σενεγάλη, Κίνα, Σρι Λάνκα, Βολιβία και Μεξικό)

Ο Green Cross και ο Giorgio Armani θα συνεχίσουν και το 2015 την προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την έλλειψη νερού στις αναπτυγμένες και πλούσιες σε νερό περιοχές ενώ παράλληλα θα κατασκευάσουν τις κατάλληλες υποδομές σε αναπτυσσόμενες κοινωνίες ώστε να εξασφαλίσουν συνεχή ροή καθαρού και ασφαλές νερό για τους κατοίκους. Ο οργανισμός Green Cross προσφέρει εκατομμύρια λίτρα καθαρό νερό κάθε χρόνο μέσω γεωτρήσεων, συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού, πηγαδιών και αντλιών νερού.

Ο Giorgio Armani είναι πεπεισμένος ότι η πρόσβαση στο καθαρό νερό είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η έλλειψη νερού όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων, αλλά μειώνει δραματικά την πρόσβαση στην παιδεία και την ανάπτυξη. Ο Giorgio Armani έχει δεσμεύσει τη δύναμη του οίκου του καθώς και των δύο αρωμάτων του που έχουν άμεση σχέση με το νερό, το Acqua di Gio και το Acqua di Gioia, ώστε να διαδώσει το μήνυμα για την ανάγκη να παρθούν μέτρα παγκοσμίως ώστε να βρεθούν λύσεις γι’ αυτό το πρόβλημα. Η πρωτοβουλία Acqua for Life ευαισθητοποιεί το κοινό για την αξία του νερού και την ανάγκη να δοθεί βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

ΑΦΡΙΚΗ

Η πρωτοβουλία Acqua for Life εξαπλώθηκε το 2014 και στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η Γκάνα έχει ωφεληθεί περισσότερο από αυτή την πρωτοβουλία μέχρι στιγμής, με 90 διαφορετικά συστήματα παροχής νερού να έχουν εγκατασταθεί σε πάνω από 30 κοινότητες από το 2011. Αλλά πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν σε αυτή τη χώρα της Δυτικής Αφρικής καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός της αγροτικής Γκάνα δεν έχει πρόσβαση σε νερό.

Το 2015, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε κοινωνίες που εκτείνονται στα σύνορα μεταξύ Γκάνας και Ακτής Ελεφαντοστού. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα συστήματα που θα εξασφαλίσουν καθαρό, πόσιμο νερό θα διατεθούν στους ανθρώπους. Αλλά το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των ψαράδων και των εργατών στα μικρά ορυχεία δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση για τις διαδεδομένες κακές συνήθειες που βάζουν σε κίνδυνο το οικοσύστημα και την ασφάλεια του νερού για όλο τον πληθυσμό που βασίζεται στον Μεγάλο Ποταμό.

Η πρωτοβουλία Acqua for Life και ο Green Cross θα υποστηρίξουν, ξανά το 2015, τις Σενεγαλέζικες κοινότητες. Αυτή τη χρονιά, τέσσερα σχολεία και περίπου 4.000 μαθητές που ζουν σε αγροτικές περιοχές της πόλης Thiès θα δουν το σχολικό τους περιβάλλον να βελτιώνεται σημαντικά αφού θα έχουν εξασφαλισμένη ασφαλή πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ταυτόχρονα θα κατασκευαστούν αποχωρητήρια για άνδρες και γυναίκες. Ο Green Cross και ο Giorgio Armani ελπίζουν με αυτό τον τρόπο να μεταμορφώσουν δραστικά την καθημερινότητα των παιδιών και την υγεία τους, δίνοντας σαφή έμφαση στις ανάγκες των κοριτσιών.

ΚΙΝΑ

Το Acqua for Life θα δραστηροποιηθεί και φέτος στην επαρχία Yunnan της Κίνας, βοηθώντας το χωριό Taihe κοντά στα σύνορα με το Βιετνάμ. Μόνο το 30% των 2.200 κατοίκων του χωριού μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο ύδρευσης πριν αυτό καταστραφεί και σταματήσει να λειτουργεί. Το ένα τρίτο των χωρικών ζούνε σήμερα κάτω από τα όρια της φτώχειας, μερικοί στα όρια της απόλυτης ένδειας. Το πρόγραμμα Acqua for Life θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του υδρευτικού συστήματος και της επέκτασής του σε όλα τα σπίτια που έχουν ανάγκη πρόσβασης σε καθαρό νερό. Παράλληλα θα στηρίξει την ιδιοκτησία, καθώς και τη βιωσιμότητα της νέας εγκατάστασης, ιδρύοντας μια Τοπική Επιτροπή Διαχείρισης του Νερού.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Το πρόγραμμα Acqua for Life ξεκίνησε στην επαρχεία Cordillera στα νοτιοδυτικά της Βολιβίας το 2012 και έχει ήδη βοηθήσει πάνω από 30 κοινωνίες με πάνω από 50 συστήματα παροχής νερού. Το 2015, οι δεσμεύσεις του Acqua for Life στρέφονται και πάλι στους κατοίκους της Charagua (μια κοινότητα που περιλαμβάνει αρκετά απομονωμένα χωριά). Εκεί, σε εννέα επιπλέον χωριά, θα κατασκευαστούν αντλίες νερού και συστήματα συλλογής βρόχινου νερού ώστε να παρέχουν νερό σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η πρωτοβουλία Acqua for Life θα εφαρμοστεί στο Μεξικό. Τα προηγούμενα προγράμματα περιελάμβαναν ενέργειες για την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του νερού σε δέκα σχολεία σε υποανάπτυκτες κοινωνίες στην πολιτεία Morelos. Παιδιά και γονείς προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, όπου έμαθαν για τη μόλυνση του νερού, πώς να αποφεύγουν ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού και πώς να καθαρίζουν το νερό στο σπίτι.

Το 2015, τέσσερα σχολεία σε δύο χωριά της πολιτείας Morelos θα επωφεληθούν από παρόμοιες ενέργειες που στόχο έχουν να δώσουν λύση στην έλλειψη νερού που αντιμετωπίζει η κοινωνία και να αλλάξουν το γεγονός ότι οι αναπτυσσόμενες κοινωνίες πληρώνουν ακριβότερα για το νερό απ’ ότι άλλες.

Ευαισθητοποίηση μέσω της πρόκλησης #1DayOn10Liters

Για να διαδοθεί η ανάγκη για περισσότερο καθαρό, ασφαλές νερό, το πρόγραμμα Acqua for Life προσκαλεί το 2015 bloggers, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από διαφορετικές χώρες – με επιρροή στον κόσμο της ομορφιάς, της μόδας και όχι μόνο- να προσπαθήσουν να ζήσουν με 10 μόνο λίτρα νερό για μια ολόκληρη μέρα.

Στις περισσότερες χώρες, οι άνθρωποι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 100 λίτρα νερό κάθε μέρα – αλλά σε άλλες περιοχές του κόσμου 10 λίτρα είναι πολυτέλεια. Αυτή η πρόκληση θα δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους με επιρροή να καταγράψουν την εμπειρία τους και να επιμορφώσουν τους followers τους στον ψηφιακό κόσμο για την έλλειψη νερού και την σημασία που έχει η ασφαλής πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Η πρόκληση #1DayOn10Liters θα ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Την εμπειρία όσων συμμετέχουν στην πρόκληση μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω των hashtags #1DayOn10liters #Helpgivewater #Acquaforlife και το επίσημο website www.acquaforlife.org.


Σχετικά με τον οργανισμό Green Cross International

Ο GCI είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1993 από τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Η δράση του στρέφεται γύρω από τις διασυνδεδεμένες παγκόσμιες προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια, την φτώχεια και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος μέσω παγκόσμιων εκστρατειών και τοπικών δράσεων. Ο GCI έχει την έδρα του στη Γενεύη της Ελβετίας και διαθέτει ένα δίκτυο τοπικών οργανισμών σε 27 χώρες.

Σχετικά με το πρόγραμμα Water for Life and Peace

Το πρόγραμμα Water for Life and Peace του οργανισμού GCI έχει ως στόχο να βελτιώσει την παγκόσμια διαχείριση υδάτων και να προωθήσει μια δίκαιη προσέγγιση για τη βιώσιμη χρήση των υδάτινων πόρων. Ο GCI μέσω εκστρατειών ενημέρωσης, εκπαίδευση αλλά και πρακτικών δράσεων, σε όλο τον κόσμο, προσπαθεί να βελτιώσει την πρόσβαση των ανθρώπων στο καθαρό νερό και την υγιεινή. Το πρόγραμμα Smart Water for Green Schools (SWGS), που υποστηρίζει η πρωτοβουλία Acqua for Life, είναι η ναυαρχίδα του GCI όσον αφορά τις επιτόπιες δράσεις. Προσφέρει βιώσιμη πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.

image

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το www.gcint.org

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5