Visual Browsing

H Eπιστήμη στη σκηνή. Η Επιστήμη αλλιώς.

H Eπιστήμη στη σκηνή. Η Επιστήμη αλλιώς.
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, 20:30
  • A-
  • A+
0
Οι Science Reactors στη 2η διαδικτυακή τους on-line Stand up Science παράσταση στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Βραδιά του Ερευνητή 2020».

Οι επιστήμονες διαθέτουν χιούμορ;
Μπορούμε να κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα με χαμόγελο; 
Πώς θα συμβάλλουμε στην εξωστρέφεια της επιστήμης; 

Η ομάδα των Science Reactors δίνει τις δικές της απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά προσεγγίζοντας την επιστήμη επί σκηνής, στις 27 Νοεμβρίου.

Η ιδέα ανήκει στην Ελένη Γραμματικοπούλου, 30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης. Από το πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ και μεγάλες διοργανώσεις δίνει το δικό της παρών με μοναδικό στόχο το άνοιγμα της γνώσης στο ευρύ κοινό με έναν τελείως αντισυμβατικό τρόπο.

Στο Αthens Science Festival18 της απονεμήθηκε το βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης – ΕΠΙ2, το οποίο θεσμοθέτησε η SciCo.

Το 2014 θέλησε να αναδείξει ένα άλλο πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι χαρισματικοί επιστήμονες, μέσα από  παραστάσεις Stand up Science (στα χνάρια του Stand up comedy) και Science on Stage (επιστημονικό θέατρο), παντρεύουν το χιούμορ με την επιστήμη και την τέχνη. ‘Έκτοτε η  ομάδα συμμετέχει σε όλα τα επιστημονικά φεστιβάλ, TedX, Βραδιές του Ερευνητή, κ.α. προσελκύοντaς ενθουσιώδη σχόλια αλλά και πολλούς fanατικούς φίλους.

Προικισμένοι με ταλέντο στην Επικοινωνία της Επιστήμης, κυρίως όμως με πάθος για την ίδια  την επιστήμη, οι Science Reactors ανεβαίνουν στη σκηνή μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά θέματα σε κατανοητές καθημερινές ιστορίες. Και κυρίως, ιστορίες γεμάτες χιούμορ. Αντίστοιχη ομάδα υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη. Σκηνοθετεί ο Κώστας Βρεττός.

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων της «Βραδιάς του Ερευνητή» που διοργανώνει η Πάτρα, οι Science Reactors (Ερμής Ζαχαρόπουλος-πληροφορικός, Κώστας Περιστέρης-γιατρός/γυναικολόγος, Αντωνία Καραμολέγκου-γλωσσολόγος, Γιάννης Κοντογιάννης-αστροφυσικός και Δημήτρης Παπαγεωργίου-φυσικός) δίνουν τη δεύτερη διαδικτυακή Stand up Science παράσταση. Η πρώτη δεν πήγε και άσχημα, για τον λόγο αυτό και τολμάνε να την επαναλάβουν. «Θα μας λείψει η διάδραση και η ζωντανή επικοινωνία με το κοινό, κύρια στοιχεία του Stand up Science, αλλά κάπως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα». Με εύληπτο και απολαυστικό τρόπο θα παρουσιάσουν διάφορα επίκαιρα επιστημονικά θέματα με μοναδικό εργαλείο το χιούμορ.

...Θα αναδειχθούν ιστορίες καθημερινής τρέλας από τη ματιά ενός πληροφορικάριου, θα «ερμηνευθούν» χωρίς προκαταλήψεις οι διαφορές μεταξύ ανδρικού και γυναικείου εγκεφάλου, θα μιλήσουν για κβαντικούς υπολογιστές (τι είναι, πώς λειτουργούν) και θα αναρωτηθούν μήπως τελικά οι κλασικοί έχουν ημερομηνία λήξης.

Ο ηλιακός φυσικός, κοιτώντας κατάματα το πιο κοντινό αστέρι στη Γη -τον Ήλιο-, θα μας εξηγήσει τι δουλειά κάνει ο ίδιος, τι είναι η ηλιοφυσική και γιατί άραγε μας νοιάζει. Τέλος, όσοι δυσκολεύεστε με το σεξ δεν έχετε παρά να προστρέξετε στη μοναδική ζωή των ζώων. Η λύση είναι εκεί…

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5