1821 Digital Gallery

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και το Αθλητικό-Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς «αλλάζουν σελίδα»

“ΑλλάΖΩ Σελίδα”: νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Εθνική Βιβλιοθήκη
Άραγε, μπορούμε να «Αλλάξουμε Σελίδα... από τη βιβλιοθήκη στο σπίτι»;
  • A-
  • A+
0
Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και το Αθλητικό-Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς «αλλάζουν σελίδα» με το Δίκτυο Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

«Ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς. Τα πάντα αλλάζουν για όλους. Οι προκλήσεις είναι πιεστικές: η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική μετάβαση, η μετανάστευση, η ανισότητα, και η πίεση στα δημόσια οικονομικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οικολογικό χρέος που επηρεάζει τα πάντα. Εμείς θα είμαστε θύματα αυτής της αλλαγής ή... θα αποφασίσουμε να Αλλάξουμε Σελίδα;»

Αυτή ήταν η αφορμή, η πρώτη σκέψη που οδήγησε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στον σχεδιασμό του νέου της εκπαιδευτικού προγράμματος “ΑλλάΖΩ Σελίδα” το οποίο πραγματεύεται δράσεις βασισμένες στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όμως, αποδείχθηκε πως ο κόσμος μεταβάλλεται ταχύτερα από αυτό που νομίζουμε και ο άγνωστος, μέχρι τώρα, κορωνοϊός «επισκέφθηκε» τη χώρα, προτού καν οι βιβλιοθήκες -Mέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών προλάβουν να «μελετήσουν» την 1η Σελίδα αυτού του βιβλίου.

Φαίνεται πως οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης βρέθηκαν στο προσκήνιο με τρόπο που κανείς δεν τον περίμενε και αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη μάχεται για το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών κρίνεται απαραίτητη. Τα αποτελέσματα αυτών αποδεικνύονται άμεσα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της υγείας των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζονται παράπλευρα οφέλη που λειτουργούν ευεργετικά για τον πλανήτη.

Έτσι, όλοι #menoumespiti, μικροί και μεγάλοι, στις πόλεις και στα χωριά και εκμεταλλευόμαστε τις προσωπικές και οικογενειακές συλλογές-βιβλιοθήκες. Ο χρόνος διαστέλλεται… η καθημερινότητα αλλάζει… η μοναξιά επιδεινώνεται… οι σκέψεις και τα συναισθήματα πολλαπλασιάζονται… Άραγε, μπορούμε να «Αλλάξουμε Σελίδα... από τη βιβλιοθήκη στο σπίτι»;

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE) παραμένει και επιμένει στον στόχο της, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους να Αλλάξουν Σελίδα σε θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, το κλίμα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη ακόμα και αν εκείνοι παραμένουν στο σπίτι.

Η σχέση μεταξύ βιβλιοθήκης και σπιτιού είναι αμφίδρομη καθώς αναφερόμαστε σε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στη βιβλιοθήκη, όμως, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα αυτές τις μέρες «μεταφέρεται» προσωρινά στο σπίτι. Η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων της βιβλιοθήκης και των μελών της δεν σταματά ποτέ, αντιθέτως ενισχύεται και δυναμώνει με τέτοιες δράσεις.

Πρόκειται για δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, με επίκεντρο πάντα το βιβλίο, τις οποίες οι μικροί φίλοι (και όχι μόνο) θα μπορούν να τις υλοποιούν στο σπίτι. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, οι όμορφες δημιουργίες τους θα μπορούν να αποστέλλονται στη βιβλιοθήκη του σχολείου και από εκεί να «ταξιδέψουν» σε ολόκληρη τη χώρα με την πολύτιμη βοήθεια των social media της ΕΒΕ, των Εκπαιδευτηρίων Δούκα και του Αθλητικού -Πολιτιστικού Δαΐς.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5