Visual Browsing
Omega

Speedmaster Apollo 11

Περιορισμένη έκδοση για την 50ή επέτειο
Η OMEGA γιορτάζει αυτή τη χρυσή επέτειο με ένα ολοκαίνουριο Speedmaster που έχει μια πολύ ιδιαίτερη σύνδεση με τους αστροναύτες και την κληρονομιά της αποστολής Apollo 11.

Έχουν περάσει πλέον 50 χρόνια από τότε που η ανθρωπότητα έκανε τα πρώτα τολμηρά της βήματα στο φεγγάρι – μια στιγμή που άλλαξε για πάντα την ιστορία (και τα όρια των δυνατοτήτων). Η OMEGA γιορτάζει αυτή τη χρυσή επέτειο με ένα ολοκαίνουριο Speedmaster που έχει μια πολύ ιδιαίτερη σύνδεση με τους αστροναύτες και την κληρονομιά της αποστολής Apollo 11.

Πώς η OMEGA έφτασε στο φεγγάρι
Ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που περπάτησαν στη σελήνη στις 02:56 ώρα UTC την 21η Ιουλίου 1969. Ο περίπατός τους στο φεγγάρι διήρκεσε μόλις δυόμιση ώρες, αλλά τα επιτεύγματά τους άφησαν ένα καθοριστικό αποτύπωμα στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος. 

Περασμένο στους καρπούς των αστροναυτών, αυτή ακριβώς την εμβληματική στιγμή, το OMEGA Speedmaster Professional έγινε το πρώτο ρολόι που φορέθηκε στο φεγγάρι.

Η αποστολή Apollo 11 είναι σίγουρα η πιο διάσημη στιγμή στη σημαντική διαστημική κληρονομιά της OMEGA. Ωστόσο, το ταξίδι προς αυτό το σημείο ξεκίνησε πάνω από 10 χρόνια νωρίτερα, το 1957, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο OMEGA Speedmaster.

Χάρη στον στιβαρό, αξιόπιστο και ευανάγνωστο σχεδιασμό του, το Speedmaster έγινε γνωστό ως «το ρολόι που επιλέγουν οι πιλότοι» και υιοθετήθηκε από τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Πολλοί από αυτούς έγιναν αστροναύτες στο πρώτο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα της NASA με την ονομασία Mercury και το 1962, ένας από αυτούς, ο Ουόλτερ Σίρρα, πήρε το δικό του Speedmaster CK2998 στην αποστολή Mercury-Atlas 8. Αφού περιστράφηκε έξι φορές γύρω από τη Γη, το ιδιόκτητο ρολόι του έγινε το πρώτο ρολόι OMEGA που φορέθηκε στο διάστημα.

Το διαστημικό πρόγραμμα της NASA επιταχυνόταν με γοργούς ρυθμούς έως το 1964 και η Υπηρεσία αναζητούσε επισήμως ένα ρολόι στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί για όλες τις επανδρωμένες αποστολές της.  Ο Διευθυντής Επιχειρήσεων Πληρώματος Πτήσεων, Ντέκε Σλέιτον, απεύθυνε πρόσκληση για χρονογράφους χειρός σε διάφορους κατασκευαστές ρολογιών ανά τον κόσμο. Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της OMEGA, υπέβαλαν τα ρολόγια τους σε εξαντλητικές δοκιμές – όπως εξετάσεις θερμικής καταπόνησης, κραδασμών, δονήσεων και κενού, μεταξύ άλλων. Μόνο το Speedmaster της OMEGA επέζησε αυτών των δοκιμών και, ως αποτέλεσμα, ανακηρύχθηκε «Κατάλληλο για όλες τις πτήσεις επανδρωμένων αποστολών» την 1η Μαρτίου 1965.

Από εκείνη τη στιγμή, η OMEGA ήταν ο αποκλειστικός προμηθευτής ρολογιών για το Πρόγραμμα Επανδρωμένων Διαστημικών Πτήσεων της NASA. Έχαιρε εμπιστοσύνης καθ’ όλη τη διάρκεια των αποστολών Mercury, του προγράμματος Gemini και, φυσικά, του προγράμματος Apollo, το οποίο είχε στρέψει το βλέμμα του στο φεγγάρι.

Ο Τζέιμς Ράγκαν, ο μηχανικός της NASA που αξιολόγησε το Speedmaster το 1965 έχει δηλώσει για τη σημασία της OMEGA: «Το ρολόι ήταν ένα εφεδρικό σχέδιο. Εάν οι αστροναύτες έχαναν τη δυνατότητα να μιλούν στο έδαφος ή τις δυνατότητες που προσέφεραν τα ψηφιακά χρονόμετρά τους στην επιφάνεια της σελήνης, το μόνο στο οποίο μπορούσαν να βασιστούν ήταν το ρολόι OMEGA που φορούσαν στο χέρι τους. Θα έπρεπε να είναι εκεί για αυτούς, αν αντιμετώπιζαν πρόβλημα.»

Με τα μάτια του κόσμου πάνω στο Apollo 11 το 1969, κάθε τεχνολογικό προϊόν και εξάρτημα έπρεπε να είναι σωστό. Δεν υπήρχε περιθώριο λάθους. Για αυτόν τον λόγο είναι τόσο μεγάλη τιμή για την OMEGA να κοιτάζει πίσω και να ξέρει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι εμπιστεύονταν ανεπιφύλακτα τα ρολόγια της. 50 χρόνια μετά, εξακολουθούμε να είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που χρονομετρήσαμε τη σπουδαιότερη ώρα της ανθρωπότητας.

Φόρος τιμής στους ήρωες
Το αρχικό Speedmaster BA145.022
Η επιτυχία του Apollo 11 εορτάστηκε ένθερμα σε όλον τον κόσμο το 1969. Στις 25 Νοεμβρίου εκείνου του έτους, πραγματοποιήθηκε ένα ειδικό «Δείπνο Ευγνωμοσύνης προς τους Αστροναύτες» στο Χιούστον του Τέξας, ως φόρος τιμής στους ήρωες που προσεδαφίστηκαν στη σελήνη.

Ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη στιγμή στο δείπνο ήταν η παρουσίαση ενός συγκεκριμένου OMEGA Speedmaster στους αστροναύτες του διαστημικού προγράμματος της NASA. Το ρολόι αυτό, το Speedmaster BA145.022, κατασκευάστηκε από κίτρινο χρυσό 18 καρατίων και περιελάμβανε μια σπάνια μπορντό στεφάνη, καθώς και μια επιγραφή στην πλάκα της πίσω όψης που έγραφε «to mark man’s conquest of space with time, through time, on time» (να σηματοδοτεί την κατάκτηση του διαστήματος από τον άνθρωπο με την πάροδο του χρόνου, διαχρονικά, έγκαιρα).

Αυτό το χρυσό Speedmaster διέθετε τον μηχανισμό 861 και ήταν η πρώτη αναμνηστική αριθμημένη έκδοση της OMEGA, με την παραγωγή μόλις 1.014 ρολογιών από το 1969 έως το 1973. Το πρώτο από αυτά δημιουργήθηκε για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, ενώ το δεύτερο δόθηκε στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Σπύρο Άγκνιου. Ωστόσο, αυτά τα ρολόγια επιστράφηκαν αργότερα στην OMEGA λόγω του αυστηρού πρωτοκόλλου σχετικά με τα δώρα που εφάρμοζε η αμερικανική κυβέρνηση.

Τα μοντέλα αριθ. 3 έως 28 δόθηκαν στους αστροναύτες της NASA, συμπεριλαμβανομένων 19 εξ αυτών που ήταν παρόντα στο επίσημο δείπνο στο Χιούστον.  Σε αυτά περιλαμβάνονταν επίσης τρία μοντέλα που απονεμήθηκαν μετά θάνατον στα τρία μέλη του πληρώματος που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 1, Βίρτζιλ Γκρίσομ, Εντ Χουάιτ και Ρότζερ Σάφι.

Τα ρολόγια αριθ. 29 έως 32 προσφέρθηκαν σε επικεφαλής της ελβετικής εταιρείας ωρολογοποιίας και σε πολιτικούς, χωρίς να φέρουν χαραγμένη αρίθμηση.

Στο κοινό δόθηκε η δυνατότητα να αγοράσει τα μοντέλα αριθ. 33 έως 1000. Παρόλο που αυτά τα μοντέλα έφεραν διαφορετική επιγραφή στην πίσω όψη η οποία έγραφε “OMEGA SPEEDMASTER”, “APOLLO XI 1969” και “Ω THE FIRST WATCH WORN ON THE MOON”, παρέμειναν ιδιαιτέρως περιζήτητα λόγω της σπανιότητας και της σύνδεσής τους με το διάστημα. Επίσης, διατίθεντο σε μια αποκλειστική θήκη σε σχήμα σεληνιακού κρατήρα, η οποία αποτελεί και η ίδια πολύτιμο συλλεκτικό κομμάτι σήμερα.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα μοντέλα αριθ. 1001 έως 1008 παρουσιάστηκαν αργότερα στους αστροναύτες των αποστολών Apollo 14 και 17, ενώ τα μοντέλα 1009 έως 1014 προορίζονταν για άλλες προσωπικότητες.

Για τους πραγματικούς λάτρεις του Speedmaster, το μοντέλο BA145.022 είναι ένα από τα σπουδαία ορόσημα στην εμβληματική ιστορία του χρονογράφου. Δεν είναι μόνο ένα πανέμορφο ρολόι, με το συνδυασμό χρυσού και μπορντό χρώματος, αλλά αποτίει και μέγιστο φόρο τιμής στους αστροναύτες της NASA που έφεραν την ανθρωπότητα στο φεγγάρι.

Speedmaster Apollo 11
Περιορισμένη έκδοση για την 50ή επέτειο

Για να σηματοδοτήσει τη χρυσή επέτειο της πρώτης προσεδάφισης στη σελήνη, η OMEGA παρήγαγε μια νέα περιορισμένη έκδοση 1.014 τεμαχίων του μοντέλου Speedmaster, τα οποία διατίθενται με πενταετή εγγύηση.

Ακολουθώντας το διάσημο σχέδιο του Speedmaster BA145.022, αυτός ο νέος χρονογράφος έχει κατασκευαστεί από ένα αποκλειστικό νέο κράμα χρυσού 18 καρατίων και διαθέτει έναν ολοκαίνουριο μηχανισμό χειροκίνητης περιέλιξης Master Chronometer 3861.

Omega
Χρυσό Moonshine™ 18 καρατίων
Η κάσα, το μπρασελέ, το καντράν, οι ενδείξεις της ώρας, οι ωροδείκτες και οι λεπτοδείκτες έχουν κατασκευαστεί από χρυσό Moonshine™ 18 καρατίων - ένα μοναδικό νέο κράμα με χρώμα εμπνευσμένο από το λαμπερό φως του φεγγαριού στον σκούρο μπλε ουρανό. Με μια απαλότερη απόχρωση από το παραδοσιακό χρυσό 18 καρατίων, το χρυσό Moonshine™ διαθέτει υψηλή αντοχή στην απώλεια του χρώματος και της λάμψης με την πάροδο του χρόνου.

Κάσα και μπρασελέ
Η γυαλισμένη και βουρτσισμένη κάσα 42 mm αυτού του ρολογιού διαθέτει την ασύμμετρη στεφάνη του Speedmaster 4ης γενιάς. Γύρω από τον καρπό, το σχέδιο του βουρτσισμένου-γυαλισμένου μπρασελέ περιλαμβάνει πέντε καμπυλωτούς συνδέσμους ανά σειρά και ένα αυλακωτό κούμπωμα με μια vintage επιγραφή του λογοτύπου Ω.

Omega
Μπορντό κεραμικό [ZrO2] στεφάνι
Παραμένοντας πιστή στο ιστορικό ρολόι του 1969, η OMEGA έχει συμπεριλάβει έναν μπορντό δακτύλιο στο στεφάνι της κάσας - αυτή τη φορά από κεραμικό υλικό [ZrO2], σύμφωνα με μια ειδική διαδικασία που αναμένεται να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, με την κλίμακα του ταχυμέτρου σε Ceragold™. Σύμφωνα με την πρώτη γενιά της κλίμακας ταχυμέτρου του Speedmaster, η οποία διαβαθμιζόταν σε 500 μονάδες ανά ώρα, αυτό το νέο μοντέλο διαθέτει κουκίδα ένδειξης μετά τις 90 μονάδες (γνωστή και ως «Dot Over 90» ή «DON»).

Μαύρο χρώμα και όνυχας
Το κατακόρυφα βουρτσισμένο καντράν φέρει την ένδειξη «Au750» λόγω της χρήσης καθαρού χρυσού και γίνεται ακόμα πιο όμορφο με τον μαύρο όνυχα που είναι τοποθετημένος στην επιφάνεια των γυαλισμένων ενδείξεων της ώρας, καθώς και στον ωροδείκτη και τον λεπτοδείκτη που είναι καλυμμένοι με μαύρο βερνίκι, το οποίο υπάρχει επίσης στα δευτερόλεπτα του κεντρικού χρονογράφου και τους δείκτες των εσωτερικών καντράν.

Omega
Η ιδιαίτερη πίσω όψη
Ο εξωτερικός δακτύλιος της πίσω όψης φέρει μηχανικά χαραγμένες επιγραφές: «1969-2019», τον αριθμό της περιορισμένης έκδοσης σε μπορντό χρώμα, καθώς και την επιγραφή «Master Chronometer». 

Ο εσωτερικός διακοσμητικός δακτύλιος, ο οποίος έχει κατασκευαστεί επίσης από χρυσό Moonshine™ 18 καρατίων, έχει υποβληθεί σε δύο χωριστές διαδικασίες εκτομής λέιζερ (laser ablation), καθώς και δύο επεξεργασίες χρώματος σε μπλε και μαύρο με φυσική απόθεση ατμού (PVD). Αυτή η διαδικασία έφερε τα παρακάτω εξαιρετικά αποτελέσματα: έναν μπλε ωκεανό με ματ φινίρισμα που περιβάλλει ένα μέρος του παγκόσμιου χάρτη με την αμερικανική ήπειρο (με γυαλιστερό φινίρισμα), όπου εμφανίζεται φευγαλέα η τοποθεσία εκτόξευσης του πυραύλου στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ (γνωστό και ως Ακρωτήριο Κένεντι την περίοδο 1963-1973) ένα μαύρο φόντο με ματ φινίρισμα που τονίζει ακόμα περισσότερο τις γυαλιστερές επιγραφές «APOLLO 11 – 50th ANNIVERSARY» και «THE FIRST WATCH WORN ON THE MOON». Τέλος, ένα θολωτό ένθεμα σεληνιακού μετεωρίτη που αναπαριστά το φεγγάρι έχει τοποθετηθεί προσεκτικά στην κοιλότητα του δακτυλίου. 
Είναι ενδιαφέρον ότι η Γη και η Σελήνη στον εσωτερικό δακτύλιο έχουν παραχθεί σε πραγματική αναλογία (3,67: 1 σε διάμετρο).

Κίνηση
Το συγκεκριμένο Speedmaster διαθέτει τον μηχανισμό OMEGA Master Chronometer 3861 – μια κίνηση χειροκίνητης περιέλιξης με Co-Axial σύστημα διαφυγής, ελατήριο τυμπάνου από σιλικόνη Si14, κεντρική πλάκα και συνδέσμους επιχρυσωμένους με χρυσό Moonshine™ και μπορντό ενδείξεις.

Vintage λογότυπα
Οι λάτρεις της ιστορίας της OMEGA θα βρουν διάφορα vintage λογότυπα της OMEGA σε ολόκληρο το σχέδιο – μεταξύ άλλων στο καντράν, την κορώνα και το κούμπωμα του μπρασελέ.

Omega
Κασετίνα
Ένα μοναδικό ρολόι σε μια μοναδική θήκη! Εμπνευσμένη από την αρχική συσκευασία του μοντέλου BA145.022 του 1969, η OMEGA έχει δημιουργήσει μια νέα κασετίνα για κάθε ρολόι της περιορισμένης έκδοσης. Οι πλευρές της κασετίνας είναι από γκρι κεραμικό υλικό με τρισδιάστατη εκτύπωση της επιφάνειας της σελήνης. Δεδομένου ότι κάθε πλευρά έχει διαφορετική κατασκευή, καμία κασετίνα δεν θα είναι ίδια με την άλλη. Επιπλέον, στην επάνω πλευρά κάθε κασετίνας είναι εκτυπωμένη η εικόνα της Θάλασσας της Ηρεμίας και η θέση προσεδάφισης του Apollo 11.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5