Market

H Μαλαγουζιά του κτήματος Γεροβασιλείου διακρίθηκε ως ένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο για το 2018

Υψηλή ποιότητα, διαχρονική συνέπεια

115151-718269.jpg
Market News
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gerov14-0009.jpg

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου δραστηριοποιείται στον χώρο του αμπελιού και του κρασιού από το 1981. Στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, σε ένα ιδανικό οικοσύστημα, καλλιεργούνται κυρίως ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Ο ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος. Η γνώση και η παρακολούθηση της εξέλιξης της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία σε συνδυασμό με τη χρήση πιο παραδοσιακών και κλασικών μεθόδων, οδηγεί στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών- από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος- με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (terroir) της περιοχής. Η υψηλή τους ποιότητα και η διαχρονική τους συνέπεια επιβραβεύονται κάθε χρόνο με σημαντικές πανευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες διακρίσεις.

Μία τέτοια σημαντική διάκριση ήρθε και φέτος από την Αμερική. Δυο διάσημα αμερικάνικα περιοδικά κρασιού, το Wine&Spirits και το Wine Spectator, συμπεριέλαβαν τη Μαλαγουζιά του Κτήματος στις λίστες τους με τα 100 καλύτερα κρασιά στον κόσμο για το 2018. Συγκεκριμένα, στο Wine&Spirits η Μαλαγουζιά έλαβε την υψηλή βαθμολογία των 94 βαθμών, ενώ στο Wine Spectator κατέλαβε την 49η θέση. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι για τις τελικές επιλογές δοκιμάστηκαν συνολικά από το κάθε περιοδικό περισσότερα από 15.000 κρασιά.

Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά
Wine & Spirits Top 100 wines of 2018 (94pts)
Wine Spectator Top 100 wines of 2018 (#49)


Λίγα λόγια για τη Μαλαγουζιά: Η ιστορία της Μαλαγουζιάς ξεκινάει στο Πόρτο Καρράς, τη δεκαετία του ’70, όπου πρωτο-οινοποιήθηκε και διασώθηκε από την εξαφάνιση από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και την ομάδα του Κτήματος Πόρτο Καρράς. Είναι μία ελληνική αρωματική ποικιλία, που καλλιεργείται σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, λόγω της μεγάλης προσαρμοστικότητάς της. Στο Κτήμα Γεροβασιλείου καλλιεργείται από το 1981, όπου σήμερα η έκταση της φτάνει τα 280 στρέμματα.
Ανάλογα με την καλλιέργεια και τη μέθοδο οινοποίησης μπορεί να δώσει από απλά κρασιά με αρώματα μοσχάτου και λεμονιού μέχρι πιο πολύπλοκα κρασιά με σώμα και αρώματα εσπεριδοειδών (κίτρο, λεμόνι), ώριμων φρούτων, βοτάνων και άσπρου πιπεριού.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται συστηματικές προσπάθειες, από το Κτήμα Γεροβασιλείου σε συνεργασία με ιδιωτικά ιδρύματα, για την ταυτοποίηση των κλώνων και την ανάλυση του αρωματικό της προφίλ, ώστε να αποδειχθεί η δυναμική της ποικιλίας και η μοναδικότητα του DNA της. Ήδη οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι το DNA της Μαλαγουζιάς δεν ταυτίζεται με καμιά άλλη γνωστή ποικιλία, που σημαίνει ότι είναι μια ξεχωριστή και μοναδική

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ