1821 Digital Gallery
Transforming Future Museums: International Museum Academy

Transforming Future Museums: International Museum Academy

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης για τα Μουσεία και τους Οργανισμούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το British Council, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς από την Ελλάδα και την Βρετανία, διοργανώνει το διετές πρόγραμμα Transforming Future Museums: International Museum Academy, το οποίο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, πανελλαδικής εμβέλειας, για τους επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται στον τομέα των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από μια σειρά δράσεων με επίκεντρο τα εντατικά, πενθήμερα μαθήματα της Διεθνούς Ακαδημίας Μουσείων (International Museum Academy) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2016 και 2017.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου με μία εκτενή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το British Council και ανέδειξε τις ελλείψεις και τις ανάγκες για νέες δεξιότητες και τεχνογνωσία στον χώρο των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας διαμόρφωσαν τις διάφορες πτυχές του προγράμματος, ώστε αυτό να είναι απολύτως προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κλάδου.

Εκτός από τα πενθήμερα σεμινάρια επιμόρφωσης, οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018, περιλαμβάνουν:

Δημιουργία μικρότερων πυρήνων επιμόρφωσης σε πέντε πόλεις στην Ελλάδα - εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης- με πλούσια μουσειακή δραστηριότητα (regional hubs).

Συναντήσεις και ταξίδια επαγγελματικής δικτύωσης επιλεγμένων συμμετεχόντων στο εξωτερικό.

Ανταλλαγή θέσεων εργασίας σύντομης διάρκειας στην Ελλάδα και τη Βρετανία.

Δημιουργία ενός νέου δικτύου (network) επαγγελματιών στο χώρο των μουσείων.

Διοργάνωση συμποσίων, συζητήσεων και εκδηλώσεων που θα δίνουν την ευκαιρία για συζήτηση θεμάτων που επηρεάζουν τον κλάδο.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των μουσείων προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του αύριο, να συμβάλουν στη «μεταμόρφωση» των οργανισμών τους σε δυναμικά κύτταρα βιώσιμης πολιτιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης και να αποκτήσουν μία πιο εξωστρεφή προσέγγιση τόσο με το κοινό, όσο και ως προς τις μεταξύ τους συνεργασίες.

Διεθνής Ακαδημία Μουσείων (International Museum Academy)

Η πρώτη Ακαδημία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (12-23 Οκτωβρίου 2016) και στην Θεσσαλονίκη (2-13 Νοεμβρίου 2016) και θα περιλαμβάνει μία σειρά εντατικών, σεμιναρίων σε τέσσερις καίριους για τον κλάδο των μουσείων θεματικούς τομείς: Διοίκηση και Διαχείριση Έργου (Project Management), Επιμέλεια και Σχεδιασμός Εκθέσεων (Developing Exhibitions), Χρηματοδότηση και Ανάπτυξη Οικονομικών Πόρων (Fundraising and Income Generation) και Ανάπτυξη Νέου Κοινού (Audience Development). Μία δεύτερη Ακαδημία θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2017 καλύπτοντας διαφορετικές θεματικές ενότητες, ενώ τα σεμινάρια θα τρέξουν και σε ακόμα πέντε πόλεις στην περιφέρεια κατά την διάρκεια του 2017 και 2018.

Τα σεμινάρια της Ακαδημίας απευθύνονται σε νέους, αλλά και σε πιο έμπειρους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα μουσεία και στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να  μοιραστούν τις ιδέες και την εμπειρία τους, να ενημερωθούν για τις τρέχουσες τάσεις, και να λάβουν τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να ανταποκριθούν στις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μουσειακός και πολιτιστικός τομέας στην Ελλάδα.

Καταξιωμένοι επαγγελματίες και καθηγητές από την Βρετανία, σε συνεργασία με έμπειρους προσκεκλημένους τόσο από τον διεθνή χώρο όσο και από την Ελλάδα, θα δουλέψουν σε εντατικά τμήματα με τους συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα σεμιναρίων που θα περιλαμβάνει εργαστήρια, case-studies, συζητήσεις, one-to-one tutorials και διαδικτυακές συνεδρίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός χώρου ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής καλών πρακτικών. Τα σεμινάρια θα φιλοξενηθούν σε ένα δίκτυο συνεργαζόμενων μουσείων – Μουσείο Μπενάκη, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα.


Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Οκτώβριος-Νοέμβριος 2016

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην Ακαδημία Μουσείων: Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016


Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σε συνεργασία με: Μουσείο Μπενάκη, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5