1821 Digital Gallery
World Class Bartender of the Year 2015

World Class Bartender of the Year 2015

Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος κορυφαίος Έλληνας bartender

Ήταν ο συναρπαστικότερος έως σήμερα ελληνικός τελικός του World Class, του παγκοσμίου φήμης διαγωνισμού mixology που αναδεικνύει κάθε χρόνο τον καλύτερο bartender στον κόσμο. Οι 12 φιναλίστ εντυπωσίασαν κοινό και κριτική επιτροπή με τις ικανότητές τους, όμως πάντοτε ο νικητής είναι ένας. Αυτός ήταν ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος από το Theory Bar & More, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στο Κέιπ Τάουν.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουνίου στο καυτό new entry της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το Ark. Κριτές ήταν τρία από τα σπουδαιότερα ονόματα του χώρου παγκοσμίως. Ο Spike Marchant, Global Βrand Ambassador του World Class, ο Charles Joly, παγκόσμιος νικητής του World Class για το 2014 και ο Marian Beke, αναγνωρισμένος bartender διεθνώς με αρκετά επιτυχημένα projects στο πλούσιο βιογραφικό του, όπως το Nightjar στο Λονδίνο, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα bar του κόσμου.

image

Οι δοκιμασίες

Με τα shaker να είναι έτοιμα από καιρό, οι 12 φιναλίστ στάθηκαν πίσω από τις μπάρες από το πρωί της Δευτέρας που ξεκίνησε ο διαγωνισμός. Η πρώτη δοκιμασία αφορούσε στο Speed & Balance, όπου οι διαγωνιζόμενοι αναμετρήθηκαν με το χρόνο για να δημιουργήσουν κλασικά cocktail, ενώ η δεύτερη δοκιμασία, ονόματι Sips & Bites, είχε σκοπό να αναδείξει τη δημιουργικότητα, τη γνώση και τη φαντασία τους όσον αφορά στη σχέση cocktail και φαγητού. Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν δύο cocktail, τα οποία έπρεπε να ταιριάζουν αρμονικά με αντιστοίχως δύο πιάτα, το ένα γνωστό εκ των προτέρων.

image

Η ώρα του τελικού

Οι δύο πρώτες δοκιμασίες επρόκειτο να αναδείξουν την τριάδα που θα συμμετείχε στην τελική δοκιμασία του τελικού, κι εδώ ήταν που αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά το πόσο υψηλό είναι το επίπεδο των φιναλίστ, καθώς οι κριτές κατέληξαν σε ισοβαθμία για την τρίτη και τέταρτη θέση κι έτσι στον τελικό συμμετείχαν τέσσερις bartenders: η Δήμητρα Αντωνακοπούλου (360 Cocktail bar, Αθήνα), ο Νίκος Αρσλάνογλου (Shark bar, Θεσσαλονίκη), ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος (Theory bar, Αθήνα) και ο Νίκος Μπάκουλης (The Clumsies bar, Αθήνα). Η αγωνία πλέον είχε φτάσει στο κατακόρυφο, το κοινό είχε συγκεντρωθεί στην κεντρική αίθουσα και οι διαγωνιζόμενοι είχαν μπροστά τους το τελευταίο εμπόδιο. Τη δοκιμασία “The Time Traveller” που τους έφερε πραγματικά… στο μέλλον.

Επιστρατεύοντας μελλοντικές τάσεις, επιστημονική φαντασία και ό,τι άλλο μπορούσαν να σκεφτούν, οι φιναλίστ κλήθηκαν να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή από το martini του μέλλοντος, χρησιμοποιώντας ως βάση το premium gin, Tanqueray No. TEN. Στην τελική αυτή δοκιμασία, το “Spiral Martini” ήταν η φουτουριστική εκδοχή του The Time Traveller μαρτίνι, όπως αυτό ετοιμάστηκε από το Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, ο οποίος ήταν αυτός που και στις 3 συνολικά δοκιμασίες του ελληνικού τελικού συγκέντρωσε την υψηλότερη αθροιστικά βαθμολογία, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του κορυφαίου Έλληνα Bartender για το 2015.

image

«Είναι μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου, η διάκριση αυτή αποτελεί την πιο ξεχωριστή στιγμή για τη μέχρι τώρα πορεία μου στο χώρο του bartending» δήλωσε ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του World Class με στόχο να φέρει το μεγάλο βραβείο πίσω στο σπίτι! Εκεί, στο μακρινό Κέιπ Τάουν ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος θα αντιμετωπίσει τους 50 και πλέον κορυφαίους bartenders του πλανήτη, σε μια συνάντηση που μέσα από μια σειρά απαιτητικών δοκιμασιών διάρκειας μιας εβδομάδας θα αναδειχθεί ο καλύτερος, ο World Class Bartender of the Year για το 2015!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις προσπάθειες του Μανώλη στον παγκόσμιο τελικό, καθώς και όλες τις εξελίξεις για την ανάδειξη του κορυφαίου bartender στον κόσμο για το 2015, μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο Facebook: www.facebook.com/

worldclassgreece αλλά και από τo hashtag #worldclassgreece.

image

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5