Visual Browsing
ΤΕΥΧΟΣ 713

Easy Education: Πρωτοπόρος στη δια βίου μάθηση

Νικόλαος Μουρτζίλας, Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Easy Education
Ο κ. Νικόλαος Μουρτζίλας
Ο Νικόλαος Μουρτζίλας, Υπεύθυνος Σπουδών και Ιδιοκτήτης των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Easy Education, μιλάει για τον ξεχωριστό αυτόν εκπαιδευτικό φορέα που κατέχει υψηλή θέση προτίμησης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση πανελλαδικά
  • A-
  • A+
0
Ο Υπεύθυνος Σπουδών και Ιδιοκτήτης των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Easy Education Νικόλαος Μουρτζίλας μιλάει στην ATHENS VOICE.

Ποια είναι η ιστορία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Easy Education;
Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Easy Education, αδειοδοτημένο από τον ΕΟΠΠΕΠ, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο Ν. Ημαθίας το 2008 και συγκεκριμένα στην πόλη της Βέροιας, που είναι και πρωτεύουσα του νομού. Σκοπός της λειτουργίας μας από την πρώτη ημέρα είναι η ποιοτική παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, οδηγώντας στην απόκτηση δεξιοτήτων, με απώτερο στόχο την υποστήριξη της παραγωγικότητας των εκπαιδευομένων μας. Το 2011 μετεγκατασταθήκαμε στο κεντρικότερο σημείο της Βέροιας και αναπτύξαμε επιπλέον πιστοποιημένα προγράμματα εξειδικευμένων σπουδών. Από το 2014 διενεργούμε με απόλυτη συνέπεια και συνέχεια κάθε εβδομάδα επίσημες εξετάσεις πιστοποίησης. Τότε, δημιουργήσαμε και το τμήμα ΚΕΚ της Easy Education αναλαμβάνοντας και προγράμματα Voucher ανέργων όλων των ηλικιών. Εκτός από πλήθος αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σπουδών που έχουν υλοποιήσει οι σπουδαστές μας, υλοποιούμε και πλήθος συγχρηματοδοτούμενων έργων με αντίστοιχους φορείς. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει συνεργασίες και με δημόσιους φορείς συν-υλοποιώντας προγράμματα σπουδών υψηλής αναγνώρισης και δια βίου αξιοποίησης αυτών.

Με περισσότερους από 30 συνεργάτες πλέον, δέκα χρόνια τώρα, δουλεύουμε προσηλωμένα ώστε να παρέχουμε ολοκληρωμένες και συνολικές λύσεις εκπαίδευσης με περισσότερα από 70 προγράμματα σπουδών προς επιλογή και αξιοποίηση. Από το 2008 έως σήμερα, έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 8.000 πολίτες κάτοικοι της Ημαθίας και από το 2014 περισσότεροι από 6.000 εκπαιδευόμενοι πανελλαδικά παρακολουθώντας προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning).

Σήμερα, φέρουμε δύο δομές εκπαίδευσης 140 τ.μ. και 130 τ.μ. αντίστοιχα, στο κέντρο της Βέροιας, με προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, με όλο τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και πληρούμε χωροταξικά ό,τι θέτουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και ο ΕΟΠΠΕΠ για τη δια βίου μάθηση. Πλέον, η Easy Education διατηρεί σύστημα διαχείρισης ποιότητας τηρώντας τις απαιτήσεις των προτύπων ISO 9001 και ISO/IEC 27001 που αφορούν τη διαπίστευση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και της διασφάλισης των πληροφοριακών δεδομένων (προσωπικά δεδομένα). Με κάθε τρόπο, αναβαθμίζουμε την ασφάλεια και την αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών μας προσδίδοντας παράλληλα αισθητή διαφοροποίηση των εκπαιδευομένων μας καθολικά και διαχρονικά. Σημαντικό μέρος της ιστορίας της Easy Education δεν θα μπορούσε να μη θεωρηθεί και η πρωτοβουλία μας για προγραμματισμένες δράσεις που επιστρέφουν ένα μέρος των εσόδων στην κοινωνία. Μάλιστα, η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευομένων μας για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς και γι’ αυτό τους εμπλέκουμε συχνά σε φιλανθρωπικές δράσεις, στο πλαίσιο πράξεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιούμε σε ετήσια βάση.

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Easy Education
Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Easy Education

Σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματα σπουδών που υλοποιείτε;
Σε όλους. Υλοποιούμε προγράμματα σπουδών που καταρτίζουν το άτομο στις βασικές δεξιότητες: την Πληροφορική και τις ξένες γλώσσες μέχρι και την επαγγελματική του καταξίωση, ανέλιξη και διαφοροποίηση. Διαθέτουμε τμήματα κατάρτισης προσαρμοσμένα στις ανάγκες όλων των κοινωνικών ομάδων, είτε γνωρίζουν τις νέες τεχνολογίες είτε δεν είναι καθόλου εξοικειωμένοι με αυτές. Παρέχουμε μία πλειάδα εξειδικευμένων λύσεων για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, εργαζόμενους και επαγγελματίες όπως σχεδιαστικά προγράμματα, υποχρεωτικές πιστοποιήσεις και προγράμματα εργασίας σε άνεργους, διασυνδέοντάς τους με την αγορά εργασίας, αφού έχουν ήδη αξιοποιήσει οι ίδιοι την επιμόρφωσή τους σε συνεργασία με εμάς. Επίσης, μεγάλο μας κοινό σε όλη την Ελλάδα απαντάται από εκπαιδευτικούς και εν δυνάμει εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, που επιθυμούν την πρόσληψή τους και παρακολουθούν επιμορφώσεις που τους παρέχουν αναγνωρισμένη μοριοδότηση. Διατηρούμε συνεργασία με Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα, ώστε να παρέχουμε τα μέγιστα στους υποψήφιους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε εξ αποστάσεως περισσότερες από 50 επιμορφώσεις που μοριοδοτούν τους εκπαιδευτές οι οποίοι διδάσκουν σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων. Είναι συχνό φαινόμενο όλο και περισσότεροι πτυχιούχοι να διαφοροποιούν την κατεύθυνση της σταδιοδρομία τους ή να επιλέγουν μία παράλληλη σταδιοδρομία κατά την επαγγελματική τους ζωή. Η εκπαίδευση ενηλίκων είναι μία από τις πρώτες επιλογές τους και εμείς φροντίζουμε να τους δείξουμε τον δρόμο, την περαιτέρω επιμόρφωσή τους αλλά και την επιπλέον μοριοδότησή τους. Μέσω των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, οφέλη μοριοδότησης σε προκηρύξεις προσλήψεων εξασφαλίζει γενικά το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, όπως διευθυντές-υποδιευθυντές, σχολικοί σύμβουλοι κ.ά.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχουμε είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να μπορούν όλοι να τα παρακολουθήσουν. Για παράδειγμα, αναφορικά με τα προγράμματα που απευθύνονται σε εργαζόμενους (επαγγελματίες ή εκπαιδευτικούς) αυτά στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην ασύγχρονη ηλεκτρονική μάθηση ώστε να μη δεσμεύονται χρονικά οι εκπαιδευόμενοι. Επίσης, προσπαθούμε να στεκόμαστε πάντα δίπλα στον εκπαιδευόμενο, εξασφαλίζοντας δωρεάν δίδακτρα σε αρκετές κοινωνικές κατηγορίες αλλά και συνδυαστικές προτάσεις με χαμηλά δίδακτρα σε όλους.

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Easy Education
Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Easy Education

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε όλες τις βαθμίδες;
Μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευόμενοί μας τη γνώση διαθεματικά αλλά και με βιωματικό τρόπο. Επειδή ακριβώς δεν αντιμετωπίζουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ευκαιριακά αλλά με συνέπεια και σοβαρότητα, διενεργούμε τακτικά νέα οργανωμένα τμήματα, κάθε βδομάδα επίσημες εξετάσεις και επενδύουμε εξακολουθητικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών μας. Φροντίζουμε για τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας, ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Επίσης, ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο την έρευνα και την αναζήτηση της γνώσης, προτείνοντας διαχρονικά αναγνώσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία και παροτρύνοντας τους εκπαιδευόμενους να συμμετέχουν σε κοινές συζητήσεις, ώστε να προβληματίζονται, να επιχειρηματολογούν και να προοδεύουν. Αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, με ιδιόκτητες πλατφόρμες τηλεκατάρτισης σχεδιασμένες σύμφωνα με πρότυπα ελληνικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων του εξωτερικού, καταφέρνουμε να κάνουμε την κατάκτηση της γνώσης μια ενδιαφέρουσα, διαδραστική αλλά ταυτόχρονα και μία απλή διαδικασία για όλες τις ηλικίες. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση των μέσων διδασκαλίας μας, χρησιμοποιώντας πάντοτε τις τελευταίες εκδόσεις προγραμμάτων. Οι σπουδαστές μας απολαμβάνουν τα οφέλη της τεχνολογίας έχοντας πρόσβαση σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεκατάρτισης. Με στόχο τη διαρκή εξέλιξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρέχουμε συμμετέχουμε σε εκθέσεις και διοργανώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Πιστεύετε ότι η διαρκής επιμόρφωση του ατόμου, αυτό που ονομάζουμε δια βίου μάθηση, είναι ένας ρεαλιστικός στόχος;
Ναι, απόλυτα ναι, είναι η απάντησή μου. Είναι γενικά παραδεκτό ότι η αξία της εκπαίδευσης με οιονδήποτε τρόπο δεν γίνεται ούτε πρέπει να υποτιμάται. Ένα πρόγραμμα σπουδών, μία επιμόρφωση ή ένα σεμινάριο κατάρτισης κάνει μόνο καλό σε οποιονδήποτε και οποτεδήποτε το επιλέγει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την παιδική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή ο καθένας προσπαθεί να ερευνήσει, να γνωρίσει πολλά πράγματα, να σχηματίσει άποψη και, γενικά, να δημιουργήσει μία πλήρη εικόνα ενός σύνθετου κόσμου που συνέχεια αλλάζει. Υπό αυτό το πρίσμα και μόνο η διαρκής εξέλιξη είναι μία επιτακτική ανάγκη και όχι ένας προσωπικός στόχος. Ο σεβασμός αλλά και η αναγνώριση ενός ατόμου από το κοινωνικό σύνολο συχνά αντικατοπτρίζει το επίπεδο της εκπαίδευσης που αυτό έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, οι απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής διαγράφουν πως η εκπαίδευση αποτελεί τον δεδομένο, πλέον, πυλώνα της ατομικής καταξίωσης και σε αυτό τον αγώνα συμβάλει απόλυτα η δια βίου μάθηση.

Εξηγώ: στην πραγματικότητα, η επιτυχία ενός ενήλικα στον εργασιακό του χώρο έγκειται στην ακέραιη παραγωγικότητά του. Είναι γενικά παραδεκτό πως η παραγωγικότητα καθορίζεται από την ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων και το σύνολο των δεξιοτήτων αποκτάται μέσω της κατάρτισης. Αυτό προσπαθούμε, δέκα χρόνια τώρα, στην Easy Education: να καταρτίζουμε άτομα με τις βασικές δεξιότητες, να τους υποδεικνύουμε τα οφέλη της δια βίου μάθησης και να τους συμβουλεύουμε για την προσωπική τους σταδιοδρομία. Στόχος μας είναι να προσεγγίζουμε πάντα το μέγιστο παραγόμενο μαθησιακό αποτέλεσμα, με εγκυρότητα και με αλήθεια.

Η ποιότητα, η συνέχεια και η συνέπεια χαρακτηρίζουν τόσο τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας όσο και την εξυπηρέτησή μας. Εξάλλου, αυτές οι έννοιες δεν δύναται να διαχωριστούν από την εκπαίδευση. Εξελισσόμαστε ώστε οι εκπαιδευόμενοί μας να απολαμβάνουν τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες εκπαίδευσης, σε τοπικό επίπεδο με βασικά και εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών αλλά και πανελλαδικά, με την παροχή ενός συνόλου εξ αποστάσεως επιμορφώσεων. Η απόδοση λύσεων και η χάραξη ενός προσωποποιημένου «οδικού χάρτη» στον καθένα εκπαιδευόμενο είτε για την ανεύρεση εργασίας, είτε για τη στήριξη μίας υπάρχουσας θέσης, αποτελούν για εμάς καθημερινή πρόκληση. Συχνά λέμε ότι στον κόσμο της Easy Education, η εκπαίδευση... δίνει λύσεις και μάλιστα τις πιο συμφέρουσες λύσεις στην ποιοτική εκπαίδευση.

Γνωρίστε τους συνεργάτες της Easy Education: www.easy-education.gr, Fb: Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Easy education, Insta: @easyeducation.gr

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5