Visual Browsing
Το Ασκαρδαμυκτί δεν είναι απλά ένα εργαστήρι

Το Ασκαρδαμυκτί δεν είναι απλά ένα εργαστήρι

Το μέρος όπου θα μάθεις όλες τις τέχνες που ξεχάστηκαν μαζί και τη δημιουργική πλευρά του εαυτού σου

Νομίζω ήταν πέρυσι όταν σε μια βιτρίνα βρήκα το φόρεμα τον ονείρων μου. Μακρύ, λουλουδάτο, στο κόψιμο που μου πήγαινε και σε καταπληκτική τιμή. Το φόρεσα την ίδια μέρα που το αγόρασα και βγήκα για καφέ με αγαπημένη φίλη. Ενθουσιασμός για το φόρεμα, της έδειξα με χαρά τα μανίκια σε ¾ και εκείνη μου ζήτησε να κάνω μια στροφή. Πάνω στη στροφή ήταν που άνοιξε η πόρτα και μπήκε μια κοπέλα με το ίδιο ακριβώς φόρεμα κι ένα χαμόγελο που χάθηκε.

Αυτή η αίσθηση της μοναδικότητας βουλιάζει ολοένα και περισσότερο. Δεν είναι μόνο τα ρούχα μας ίδια, είναι και τα έπιπλά μας, τα κοσμήματά μας, τα σπίτια, οι ζωές μας. Στον κόσμο της μαζικής παραγωγής φαινόμαστε όλοι ίδιοι. Αυτός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που οδήγησε τον Γιώργο Μπασιά, τη Δέσποινα Μαλλή και τον Γιώργο Μαλλή να ανοίξουν το εργαστήρι ελευθέρων σπουδών «Ασκαρδαμυκτί». Πρωταρχικός τους στόχος ήταν να αναβιώσουν τις τέχνες που χάνονται και να προκαλέσουν τους ανθρώπους να βρουν ξανά τη δημιουργικότητά τους. Να ξεδιπλώσουν όλη τη γνώση που έχει περάσει μέσα από γενιές και γενιές και που στο σήμερα κοντεύει να χαθεί.

Από εκείνη τη μέρα του 2014 που το μικρό εργαστήρι άνοιξε τις πόρτες του στον κόσμο, έχουν αλλάξει πολλά. Η αρχική ομάδα έχει μεγαλώσει και έχει γίνει μια μεγάλη οικογένεια. Η Βασιλική Μαλλή, ο Θοδωρής Μιχόπουλος, ο Νικόλας Λημνιώτης, ο Φώτης Πατεράκης, η Ελένη Τσετσέκου, η Ελισάβετ Ροδοπούλου, ο Μάνος Συμεωνάκης, η Φωτεινή Τσάκαλη, η Ιωάννα Δαλιάνη, ο Ηλίας Κόντας, ο Αντώνης Αποστόλου, η Elisabeta Agjaku και οι μαθητές του Ασκαρδαμυκτί είναι οι άνθρωποι που συνθέτουν αυτή την άκρως δημιουργική οικογένεια.

Σήμερα, σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του 1923 μπορείς να μάθεις τα πάντα για την οργανοποιία, την υφαντική, τη μεταξοτυπία, το σχέδιο, την κατασκευή υποδημάτων και δερμάτινων αξεσουάρ, το πατρόν και τη ραπτική, την ξυλουργική, την ξυλογλυπτική, τη βιβλιοδεσία ή την κατασκευή θεατρικής κούκλας. Κάθε δωμάτιο του νεοκλασικού είναι αφιερωμένο (και πλήρως εξοπλισμένο) και σε ένα διαφορετικό σεμινάριο. Δηλαδή, δεν πρόκειται ακριβώς για σεμινάρια. Εδώ, όχι μόνο θα μάθεις  τα πάντα για την κάθε τέχνη, όχι μόνο θα πάρεις μαζί σου φεύγοντας ό,τι έφτιαξες (είτε αυτό είναι παπούτσι είτε κιθάρα), αλλά κυρίως θα ανοίξεις μια πόρτα που μπορεί να σου προσφέρει μια νέα επαγγελματική αρχή. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι οι σπουδαστές που έχουν ήδη δημιουργήσει το δικό τους brand υποδημάτων ή τσάντας.

Οι εγγραφές για τα τμήματα σπουδών έχουν ήδη αρχίσει, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη. Δοκίμασέ το. Ο δημιουργικός σου εαυτός σε περιμένει κάπου εκεί, σε έναν μοναδικά χειροποίητο κόσμο. Και κάτι τελευταίο: «Ασκαρδαμυκτί» σημαίνει «κοιτάζω κάτι ατενώς χωρίς να βλεφαρίζω». Έτσι θα κοιτάς τους ανθρώπους που θα σου μάθουν όλα αυτά τα καινούργια, καταπληκτικά πράγματα.

Δεληγιάννη 6, Εξάρχεια, 210 8819784, www.askardamykti.com, Fb: @askardamykti 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5