Visual Browsing
Γιατί να μάθει κανείς Γερμανικά;

Γιατί να μάθει κανείς Γερμανικά;

Τα Γερμανικά τείνουν να γίνουν η βασική ξένη γλώσσα, μετά φυσικά από τα Αγγλικά, καθώς οι ευκαιρίες για εργασία τόσο στη Γερμανία, όσο και στις γερμανόφωνες χώρες, πολλαπλασιάζονται. Μάλιστα, τα Γερμανικά αν και  απαιτητική δεν είναι μια δύσκολη γλώσσα - ένας ενήλικας φτάνει στη βασική βαθμίδα σε 8 μήνες. Για όλα αυτά και για τα πλεονεκτήματα του να γνωρίζει κανείς Γερμανικά μας μιλά ο υπεύθυνος της Σχολής Γερμανικής Γλώσσας "Γερμανικά Κουκίδη", Βαγγέλης Κουκίδης.

Μετά τα Αγγλικά, τα Γερμανικά τείνουν πλέον να γίνουν η δεύτερη ξένη γλώσσα για όλους μας. Όμως, γιατί να μάθει κανείς Γερμανικά;

Τα Αγγλικά αποτελούν εδώ και χρόνια αυτονόητη κατάκτηση για όλους, οπότε μπορούμε να πούμε ότι τα Γερμανικά είναι σήμερα στην Ελλάδα η πρώτη, δημοφιλέστερη ξένη γλώσσα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους ενήλικες, τα Γερμανικά αντιμετωπίζονται ως εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι οποιουδήποτε βιογραφικού μια και είτε μιλάμε για εταιρείες γερμανόφωνων συμφερόντων στην Ελλάδα, είτε για εταιρείες σε γερμανόφωνες χώρες, είτε για εταιρείες στην Ελλάδα που έχουν πάρε-δώσε με γερμανόφωνες εταιρείες του εξωτερικού, τα Γερμανικά είναι πολύτιμα για την ένταξη ή και την εξέλιξη κάθε εργαζομένου/στελέχους. Για τα παιδιά και τους έφηβους τα Γερμανικά οδηγούν τόσο σε ένα πιο πλήρες βιογραφικό, όσο και στη δυνατότητα σπουδών σε γερμανόφωνη χώρα, όπου τα πανεπιστήμια είναι υψηλότατου επιπέδου και δεν κοστίζουν τίποτα (μηδενικά δίδακτρα, χρεώνονται μόνο κάποιες υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών κ.τ.λ., πράγματα με πραγματικά χαμηλό κόστος). Για τον πλούσιο, παγκοσμίου εμβέλειας γερμανόφωνο πολιτισμό, καθώς και τη σημασία των Γερμανικών για τις τέχνες και τα γράμματα, την πολιτική και την οικονομία, την επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και τις βαθιές ρίζες στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών ας μην πούμε κάτι, είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα.

Είναι δύσκολη γλώσσα; Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, γενικά, όμως, πόσο καιρό χρειάζεται κανείς για να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο;

Είναι μία γλώσσα απαιτητική μεν, αλλά όχι δύσκολη. Έχει αρχή, μέση και τέλος, είναι σαφέστατη ως προς τους κανόνες και ιδιαίτερα εύκολη ως προς την προφορά και τη γραφή (ό,τι ακούς γράφεις και ό,τι διαβάζεις εκφωνείς). Είναι μια μαθηματική γλώσσα, τα πάντα βγάζουν νόημα αν μπορεί κανείς να σκεφτεί λογικά. Η γνώση Αγγλικών βοηθά πολύ (πολύ απλοποιημένο παρακλάδι των Γερμανικών είναι, άλλωστε, τα Αγγλικά), η δομή της γλώσσας και το συντακτικό έχουν δανειστεί πολλά στοιχεία από τα Αρχαία Ελληνικά. Για να φτάσει κανείς από το απόλυτο μηδέν σε ένα αρχικά ικανοποιητικό επίπεδο (Β1), απαιτούνται από μία έως το πολύ δύο ακαδημαϊκές χρονιές (Οκτώβριος-Ιούνιος). Οι περισσότεροι μαθητές μας επιλέγουν το σύντομο και όχι δύσκολο δρόμο του 8μηνου.

Πολλοί συμπατριώτες μας μαθαίνουν Γερμανικά για να βρουν δουλειά στη Γερμανία. Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί κλάδοι που αυτή την περίοδο έχουν το μεγαλύτερο «ενδιαφέρον»;

Στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία μπορεί αυτή τη στιγμή ο καθένας να βρει μια δουλειά πάνω ή κοντά στο αντικείμενό του. Οι ανάγκες για προσωπικό χαμηλής, μέσης και υψηλής ειδίκευσης ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες για κάθε κλάδο. Χαρακτηριστικές ομάδες που αυτή την περίοδο φεύγουν μαζικά για τις γερμανόφωνες χώρες είναι οι ιατροί (αν και μειώνονται μια και οι περισσότεροι έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια), οι νοσηλευτές, οι μηχανικοί (όλων των ειδικοτήτων), οι νηπιαγωγοί, οι οδηγοί λεωφορείων. Η αγορά εργασίας στις χώρες αυτές διψάει για προσωπικό και αυτή είναι μια τάση που δε φαίνεται να ηρεμεί. Γι’ αυτό και βλέπουμε πολύ κόσμο που δε γνωρίζει λέξη Γερμανικά να τα ξεκινάει με πολλή όρεξη, και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να επικοινωνούν όλοι αυτοί οι μαθητές μας μετά από ένα ή δύο χρόνια μαθημάτων μαζί μας από το εξωτερικό όπου βρήκαν μια καλή δουλειά, για να πουν ένα ευχαριστώ.  

Τα «Γερμανικά Κουκίδης» απευθύνονται μόνο σε ενήλικες. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές στη διαδικασία εκμάθησης της γλώσσας μεταξύ ενός παιδιού κι ενός ενήλικα;

Η βασικότερη διαφορά αφορά τον ρυθμό εκμάθησης. Ο ενήλικας θέλει πολύ λιγότερο χρόνο για να μάθει τη γλώσσα, όπως είπαμε σε 8 μήνες καλύπτει τη βασική βαθμίδα και μπορεί να φτάσει να τελειώσει τη γλώσσα σε 3 χρόνια (μιλάμε για τελειωμένο επίπεδο C2). Το μάθημα γίνεται πολύ στοχοπροσηλωμένα, μια και κανείς δεν έχει χρόνο για χάσιμο, και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά όσο και αν πιέζονται οι ενήλικοι μαθητές με δουλειές, οικογένειες, υποχρεώσεις. Γιατί; Επειδή είναι επιλογή τους, δεν τους υποχρεώνει κανείς να έρθουν στο μάθημα. Το κάνουν επειδή τους αρέσει ή επειδή το χρειάζονται. Τα παιδιά είναι άλλη υπόθεση εντελώς, εκεί το μάθημα απλώνει πάρα πολύ, εμείς έχουμε επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στους ενήλικες με βασική στόχευση να μαθαίνεται σωστά η γλώσσα και να γίνεται χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του μαθητή, να μη μένει ως ένα πιστοποιητικό γνώσεων κρεμασμένο στον τοίχο.  

Γερμανικά μπορεί κανείς να μάθει σε ιδιαίτερο μάθημα ή σε αμέτρητα, πλέον, φροντιστήρια. Γιατί να επιλέξει εσάς;

Μάθημα Γερμανικών μπορεί κανείς όντως να «αγοράσει» οπουδήποτε. Το αν θα μάθει τη γλώσσα όμως είναι εντελώς άλλη κουβέντα, και το πόσο καλά θα τη μάθει ακόμα πιο σύνθετη υπόθεση. Εμείς έχουμε επιλέξει από το 1979 να ασχοληθούμε μόνο με τα Γερμανικά, και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο. Οι καθηγητές μας είναι διαλεγμένοι με πολύ αυστηρά κριτήρια εμπειρίας, ταλέντου, γνώσεων και καταλληλότητας για τα τμήματά μας και εκτός του ότι αξιολογούνται συνεχώς, φροντίζουμε να επιμορφώνονται και σταθερά. Τα μαθήματά μας είναι προγραμματισμένα σαν καλοκουρδισμένα ρολόγια, η κατανομή της ύλης είναι με μεγάλη ακρίβεια προσδιορισμένη από την αρχή της χρονιάς και ξέρουμε ανά πάσα στιγμή ποιο τμήμα βρίσκεται σε ποιο σημείο. Δεν «πουλάμε» κάποια μαγική συνταγή, δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο μυστικό σύστημα διδασκαλίας. Έχουμε ακρίβεια στη δουλειά μας, κορυφαίους καθηγητές, επιμονή στην τήρηση του προγράμματος, βαθιά γνώση της αγοράς και είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά τα διδακτικά μέσα. Η πολύ επιτυχημένη εκδοτική μας δραστηριότητα, που πλέον εξάγεται σε όλο τον κόσμο, στηρίζεται στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στα τμήματά μας, μια και μέσα στην τάξη προκύπτει η κάθε νέα γνώση και η εμπειρία μας για το αντικείμενο της διδασκαλίας των Γερμανικών. Αποτέλεσμα όλων αυτών; Πάνω από το 60% των μαθητών μας έρχονται σε εμάς από απευθείας σύσταση από φίλο, γνωστό ή οικογένεια, 30% το αποφασίζει κατά την έρευνα αγοράς και λιγότερο από 10% έρχεται λόγω διαφήμισης.

Info: Ακαδημίας 52, 210 3603029, www.germanika-koukidis.gr, info@germanika-koukidis.gr

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5