Advertorial

Ο Δημήτρης Δημητριάδης προβλέπει το μέλλον μας

«Μέχρι το 2049 θα βιώνουμε μια «έκρηξη νοημοσύνης» που θα μοιάζει σαν να έχει βγει από σελίδες μυθιστορήματος». Συζήτηση με έναν Digital Futurist.

woman_guest.jpg
Έφη Αλεξίου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
OΟ Δημήτρης Δημητριάδης, digital futurist, μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη
© Δημήτρης Δημητριάδης

Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι Digital Futurist και εξηγεί πώς θα είναι το μέλλον μας μέσα από τη σύγκλιση των αναδυόμενων τεχνολογιών.

Το μέλλον είναι εδώ και μας εκπλήσσει με τις συναρπαστικές δυνατότητες και τα προνόμια που προσφέρει σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Η εξέλιξη και η πρόοδος δεν σταματούν και όσα μας περιμένουν τις επόμενες δεκαετίες μοιάζουν να βγαίνουν από τις σελίδες κάποιου μυθιστορήματος. Κι όμως είναι οι αλήθειες της τεχνολογικής προόδου.

Για το πώς θα είναι η ζωή, η καθημερινότητα, οι ανθρώπινες σχέσεις στο μέλλον μέσα από την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών μας μιλά ο Δημήτρης Δημητριάδης, digital futurist. O Δημήτρης, εξερευνά το μέλλον και εντοπίζει τις τάσεις και τις νέες τεχνολογίες που διαμορφώνουν τον κόσμο. Αποστολή του, όπως μας λέει, είναι να μας  βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς θα λειτουργούν η κοινωνία, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι επιχειρήσεις στο μέλλον.

Στις ομιλίες του επικοινωνεί μια θετική, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστική πλευρά του μέλλοντος και του τρόπου που οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας. Σε διάφορες ομιλίες του μέχρι σήμερα, απαντά σε ερωτήματα που ορίζουν την ανθρωπότητα  σχετικά με την Τεχνητή νοημοσύνη, το Βlockchain και το 3D printing, τη σχέση ανθρώπου-μηχανών αλλά και πώς αλλάζουν οι τομείς της εκπαίδευσης, των κατασκευών, της ιατρικής και άλλοι. 

- Ο τίτλος του digital futurist αποτελεί μια πραγματική πρόκληση να μάθουμε για όσα μας επιφυλάσσει το μέλλον. Σε ποιους τομείς, πιστεύετε, ότι θα μας εντυπωσιάσει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση;

Σήμερα ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα στιγμή της ιστορίας. Έχουμε στη διάθεσή μας τεχνολογία και γνώση όπως ποτέ άλλοτε. Δεν ζούμε 100 χρόνια προόδου στον 21ο αιώνα, αλλά αυτό που βιώνουμε μοιάζει περισσότερο με 20.000 χρόνια συμπιεσμένα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι συνθήκες που μας οδήγησαν εδώ έχουν ωριμάσει, όπως και οι τεχνολογικές συγκλίσεις σε όλους τους τομείς που μας δίνουν απεριόριστες δυνατότητες. Για παράδειγμα, το ότι έχουμε γρηγορότερη και φθηνότερη υπολογιστική δύναμη μας φέρνει σε ένα μοναδικό σημείο όπου όλα συγκλίνουν και τεχνολογίες όπως το AR / VR / ΑΙ / Robotics και πολλά άλλα σύνθετα ακρωνύμια παίρνουν τεράστια διάσταση .
Ένας βιολόγος σε ένα εργαστήριο μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα των πειραμάτων του, να κάνει άπειρες δοκιμές και προσομοιώσεις χωρίς μεγάλο κόστος δοκιμών, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και στα big data. Ένας αρχιτέκτονας μέσα από τις τεχνικές απεικόνισης σε virtual reality στο Facebook Horizon αξιοποιεί τις σπουδές του σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας. Ενώ ακόμη και ένας οδηγός λεωφορείου μπορεί με ένα αυτόνομο όχημα με σύνδεση 5G να “οδηγεί” από το σπίτι.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι Digital Futurist και εξηγεί πώς θα είναι το μέλλον μας μέσα από τη σύγκλιση των αναδυόμενων τεχνολογιών
© Δημήτρης Δημητριάδης

-Με ποια ταχύτητα «τρέχουν» οι τεχνολογικές εξελίξεις; Πόσοι από εμάς μπορούμε να ακολουθήσουμε τις αλλαγές που προκαλούν;

Στο παρελθόν, η τεχνολογία εξελισσόταν με αργό, γραμμικό ρυθμό και η ανθρώπινη κοινωνία δεν άλλαξε δραστικά κατά τη διάρκεια λίγων γενεών. Όμως η ψηφιακή τεχνολογία που προέκυψε τον 20ο αιώνα ήταν διαφορετική. Η εξέλιξή της είναι εκθετική. Οι νέες τεχνολογίες θα μεταμορφώσουν ριζικά κάθε τομέα της ζωής μας. Η διαρκώς αυξανόμενη σύγκλιση και η συνακόλουθη επιτάχυνση της αλλαγής θα μεταμορφώσει κάθε τομέα της κοινωνίας.
Ο κόσμος του λιανικού εμπορίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων αυτής της μεταμόρφωσης. Το Διαδίκτυο αναμόρφωσε θεμελιωδώς τον τομέα του λιανικού εμπορίου. Από το 2006, τα καθιερωμένα φυσικά καταστήματα έχουν σχεδόν χάσει την αξία τους. Την ίδια περίοδο, η Amazon σημείωσε αύξηση της αξίας της κατά 5.103%. Η αλλαγή που συζητάμε εδώ θα επιταχυνθεί δραματικά, καθώς πιο πολύπλοκες τεχνολογίες συγκλίνουν στον τομέα και δισεκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Τα επόμενα χρόνια πάνω από 3 δισεκατομμύρια νέοι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στην συγκεντρωμένη γνώση όλης της ανθρωπότητας. Φαντάζεστε τι σημαίνει αυτό; 7 δισεκατομμύρια μυαλά με πρόσβαση στο Internet, στις γνώσεις και την τεχνολογία που υπάρχει εκεί έξω, με τεράστια δυνατότητα συνεργασίας και εξέλιξης.

Πώς έχει διαμορφωθεί την εποχή της καραντίνας η σχέση ανθρώπου-μηχανής και τι μας φέρνει το μέλλον;

Η τεχνολογία έπαιξε έναν καταλυτικό ρόλο στη ζωή μας μέσα στην πανδημία. Βιώσαμε κάτι το εξαιρετικό μέσα από την τεχνολογία. Σε μια περίοδο όπου η φυσική παρουσία έπρεπε να πάρει απόσταση λόγω πανδημίας, η τεχνολογία γεφύρωσε αυτή την απόσταση και έφερε την συναισθηματική μας σύνδεση στις οθόνες των υπολογιστών και τα κινητά τηλέφωνα. Ζήσαμε γενέθλια, έρωτες, γάμους, γεννήσεις αλλά και απώλειες δικών μας ανθρώπων, και όλα μέσα από μια οθόνη. 
Πώς θα βιώναμε την πανδημία αν ζούσαμε στο 1991; Σίγουρα όχι κάνοντας stories με hashtag “μένουμε σπίτι”.

The world by 2049 and how to predict the future | Dimitris Dimitriadis | TEDxAUEB

- Ποιες, πιστεύετε, θα είναι οι εξελίξεις στον εργασιακό τομέα με τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο;

Ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών θα συμμετάσχει στις εξελίξεις στον εργασιακό τομέα. Η τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα, θα γίνει μέρος της εργασιακής μας καθημερινότητας. Έχουμε δει τεράστιες αλλαγές στην εργασιακή μας ζωή τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας και αυτό θα συνεχίσει να είναι μαζί μας και θα καθορίσει τον εργασιακό μας βίο το 2022 και τα επόμενα 3 με 5 χρόνια, ενώ θα δούμε και νέα πρότυπα. Αυτό θα συμβεί επειδή η τεχνολογία ανοίγει ευκαιρίες για νέους τρόπους εργασίας και συνεχίζει να επαναπροσδιορίζει τη σχέση ανάμεσα σε εμάς και τους χώρους εργασίας μας.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι Digital Futurist και μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη
© Δημήτρης Δημητριάδης

Πάρτε για παράδειγμα την «υβριδική εργασία»: μια έρευνα της KPMG διαπίστωσε ότι το 69% των μεγάλων εταιρειών αναμένει συνολική μείωση του χώρου γραφείων που θα έχουν στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου τρία κύρια μοντέλα εργασίας, με τους κεντρικούς χώρους εργασίας όπου όλοι πηγαίνουν για δουλειά σε ένα κτίριο, έχουμε αποκεντρωμένους-απομακρυσμένους οργανισμούς όπου όλοι εργάζονται από απόσταση και μετά έχουμε το υβριδικό μοντέλο ή το καλύτερο και των δύο κόσμων. Το 2022 θα δούμε ανθρώπους να έχουν πολύ περισσότερες επιλογές - μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι το 90 τοις εκατό των εργαζομένων που ερωτήθηκαν είναι πιο χαρούμενοι με την αυξημένη ελευθερία και βλέπουμε επίσης ότι αυτό θα έχει τώρα αντίκτυπο σε αυτό που ονομάζουμε «παγκόσμιο ανταγωνισμό για το διαθέσιμο ταλέντο» όπου οι άνθρωποι ανταγωνίζονται για θέσεις εργασίας από οπουδήποτε στον κόσμο.

- «Ο κόσμος μέχρι το 2049 και πώς θα μπορούσαμε να προβλέψουμε το μέλλον» είναι ο τίτλος της ομιλίας σας στο Leading Minds, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Ηγεσίας στην Ελλάδα. Δώστε μας μια γεύση από τη ζωή μας την πρώτη πεντηκονταετία του 21ου αιώνα

Σήμερα ακόμα διαφωνούμε για το αν η εξάλειψη της φτώχειας είναι οικονομικό ή πολιτικό ζήτημα. Μέχρι το 2049 θα βιώνουμε μια έκρηξη νοημοσύνης που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στην εξάλειψη της φτώχειας ενώ θα υπάρχουν θεραπείες για τις περισσότερες ασθένειες. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στην ανθρώπινη ιστορία, όπου με βάση τις συνθήκες και τις διαθέσιμες τεχνολογίες και κυρίως με σύμμαχο την σύγκλισή τους, μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον.
Η έννοια του μέλλοντος, όμως. είναι μια ανθρώπινη επινόηση. Ένας μηχανισμός για να κρατάμε τον εαυτό μας ενθουσιασμένο για αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως αύριο. Αν το μέλλον είναι όντως μια ανθρώπινη επινόηση, τότε μπορούμε να το προβλέψουμε. Kαι αφού μπορούμε να το προβλέψουμε τότε μπορούμε σίγουρα και να το διαμορφώσουμε όλοι μαζί.

Παρακολουθήστε διαδικτυακά την ομιλία του Δημήτρη Δημητριάδη στις 20 Φεβρουαρίου 2022 στο Leading Minds Festival με δυνατότητα ζωντανής συμμετοχής. 
Εγγραφείτε δωρεάν εδώ 

Leading Minds Festival 20 Φεβρουαρίου 2022
© Leading Minds Festival

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ