1821 Digital Gallery
Κλέαρχος Περγαντάς
ΤΕΥΧΟΣ 321

Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί!

Ο Κλέαρχος Περγαντάς, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας μιλάει στην A.V.
Κλέαρχος Περγαντάς

Ο Κλέαρχος Περγαντάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λειβαδιά. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της Αθήνας και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Το 2002, σε ηλικία 42 ετών, εκλέγεται για πρώτη φορά νομάρχης Βοιωτίας και το 2006 επανεκλέγεται από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 54%. Με την ιδιότητά του ως υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας μιλάει στην A.V.

Όσοι σας γνωρίζουν, σας παρουσιάζουν μποέμ τύπο. Είναι έτσι ή είναι μια «πολιτική» εικόνα; Είμαι ανοιχτός άνθρωπος, με την έννοια ότι δεν βγάζω δυστροπία και μιζέρια. Χαίρομαι την οικογένειά μου, τη συντροφιά με τους φίλους μου, τη δουλειά μου, χαίρομαι με τον κόσμο που συναντώ. Βλέπω τον άνθρωπο από τη θετική του πλευρά. Από τον εαυτό μου έχω απαιτήσεις, αναζητώ να «βγάλει» το καλύτερο που μπορεί, του ανεβάζω το βαθμό δυσκολίας. Πάντως, κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει με το χρόνο και τις καταστάσεις. Όπως με γνώριζαν οι φίλοι μου από το Γυμνάσιο, έτσι με ξέρουν και τώρα στην πολιτική.

Πρέπει να ονειρευτείς κάτι για να το πραγματοποιήσεις. Πώς έχετε ονειρευτεί τη Στερεά Ελλάδα; Οικεία, φιλική. Να είναι ένας τόπος ελκυστικός, να θέλει κάποιος να ζει εκεί, να κατοικεί και να εργάζεται. Ακριβώς αυτό γράφουμε και στο πρόγραμμά μας. Ξέρετε, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τον τόπο που απωθεί τον κάτοικο, που του φέρεται εχθρικά. Καταλαβαίνεται τι εννοώ: να δυσκολεύει την καθημερινότητά του, από την καθαριότητα και την κακή κατάσταση των δρόμων ως την ελλιπή λειτουργία νοσοκομείων και την ανεργία. Εμείς βάζουμε πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο, τον Στερεοελλαδίτη.

Στον κόσμο υπάρχει φόβος και ανασφάλεια για το «αύριο». Σενάρια τύπου «η Ελλάδα είναι ένα πειραματόζωο σε ένα παγκόσμιο πείραμα που συντελείται» ή «ότι σε κάποια χρόνια δεν θα υφίσταται το ελληνικό κράτος όπως το γνωρίζουμε σήμερα» κυκλοφορούν όχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά και στον Τύπο. Τι σας τρομάζει ως πολίτη αυτής της χώρας που πιθανόν γνωρίζει το παρασκήνιο;  Το μόνο που με τρομάζει είναι η έλλειψη συλλογικότητας στην κοινωνία. Είναι μια κοινωνία που απαρτίζεται από αναρίθμητα «εγώ» κι έχει βάλει στην άκρη το «εμείς». Όταν περάσουμε από το ατομικό στο συλλογικό, κι αυτό γίνει δομικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας, τότε θα λειτουργήσουμε με άλλους όρους. Θα καταλάβουμε ότι το κράτος είναι προέκτασή μας κι όχι κάτι έξω από εμάς. Η συμπόρευση κι όχι ο ανταγωνισμός είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε να πάει μπροστά ο τόπο ς και η κοινωνία.

Σχετικα
Ολοταχώς για 206,4% στις εκλογές πάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ολοταχώς για 206,4% στις εκλογές πάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Καλλικράτης είναι όντως η τελευταία ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της χώρας. Κι αν δεν πετύχει, μετά τι; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν ο Καλλικράτης είναι η τελευταία ευκαιρία. Προσωπικά, τον θεωρώ μια μεγάλη ευκαιρία. Η Αυτοδιοίκηση παίρνει επιτέλους το ρόλο, την πραγματικά θεσμική, διοικητική, οικονομική και πάνω απ’ όλα κοινωνική της υπόσταση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, κοντά στον πολίτη. Να διαχειριστεί κονδύλια για έργα και ευκαιρίες απασχόλησης, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες.

Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να αποδώσει ή την πρώτη Ιανουαρίου θα βρεθούμε μπροστά στο απόλυτο χάος; Πρώτα απ’ όλα να θυμίσουμε πως τη μεταρρύθμιση με τον Καλλικράτη την επιζητούσε όλη η Αυτοδιοίκηση για χρόνια. Ήδη το βασικό θεσμικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί και διαρκώς εξειδικεύεται και εμπλουτίζεται για να είμαστε έτοιμοι από την 1η Ιανουαρίου, και πιστεύω πως θα είμαστε. Ειδικά για την Περιφέρεια, η πρώτη τετραετία του θεσμού θα είναι δύσκολη και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση. Θα είναι μια περίοδος δημιουργική, με απαιτήσεις και σκληρή προσπάθεια. Αυτό για μένα, ως υποψήφιο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, είναι ένα καινούργιο στοίχημα.

Είναι οι πρώτες εκλογές μετά την υπογραφή του μνημονίου και το σύνθημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ότι αν η κυβέρνηση πάρει το πράσινο φως μάς περιμένει νέο κύμα μέτρων. Ως υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ πόσο αυτό δυσκολεύει την εκλογή σας; Οι εκλογές αυτές είναι εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Στις 7 Νοεμβρίου οι πολίτες ψηφίζουν για δήμαρχο και περιφερειάρχη. Βέβαια, σε κάθε εκλογή υπάρχει πάντα η δυνατότητα να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα. Όμως οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης δεν προσφέρονται για κομματικές καταγραφές. Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου το πολιτικό διακύβευμα είναι οι νέες προοπτικές που φέρνει ο Καλλικράτης για τον τόπο και τους πολίτες.

Σχετικα
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ένας μοναχικός θρίαμβος που πουλήθηκε σαν λογαριασμός ρεύματος
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ένας μοναχικός θρίαμβος που πουλήθηκε σαν λογαριασμός ρεύματος

Έχετε να διαχειριστείτε 5 νομούς με εντελώς διαφορετική φυσιογνωμία. Εννοώ πλούσιες και φτωχές περιοχές. Πώς θα μπορέσετε να εξισορροπήσετε τις μεγάλες διαφορές και ανισότητες της Περιφέρειάς σας; Η Στερεά Ελλάδα δεν μου είναι άγνωστη. Συμμετέχω 8 χρόνια στα θεσμικά όργανα για το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας. Κεντρικός μας προγραμματικός στόχος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας. Με έργα για τις μεταφορές, τον αγρότη, την υγεία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον. Με άνοιγμα σε ευκαιρίες απασχόλησης για όλους: γυναίκες, νέους, εργαζόμενους, επαγγελματίες. Θα το πετύχουμε για δύο λόγους: Πρώτον γιατί θα αξιοποιήσουμε άμεσα και στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα κονδύλια που υπάρχουν για τη Στερεά Ελλάδα. Και δεύτερον γιατί θα δουλέψουμε με δικαιοσύνη, ισοπολιτεία και σεβασμό στον πολίτη.

Στην Περιφέρειά σας υπάρχουν από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Ποια είναι η πολιτική σας για το περιβάλλον; Η Στερεά Ελλάδα είναι μια Περιφέρεια περιβαλλοντικά ευαίσθητη, με πολλά ανοιχτά μέτωπα: ο Ασωπός, η Μεσσαπία, ο Σπερχειός, με την επιβάρυνση των νερών, η Γκιώνα με τις μεταλλευτικές/εξορυκτικές δραστηριότητες και άλλα με περισσότερες ή λιγότερες ιδιαιτερότητες. Η πίεση που έχει ασκηθεί στο περιβάλλον εδώ και δεκαετίες, αποτέλεσμα κυρίως της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού αλλά και των καθυστερήσεων σε δράσεις προστασίας, έχει δημιουργήσει καταστάσεις που εξίσου πιεστικά απαιτούν ριζικές λύσεις. Για πρώτη φορά κάποιοι επιτέλους «έπιασαν» τα μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα στα χέρια τους, κι ήμασταν εμείς, στη Νομαρχία Βοιωτίας. Έχουμε δώσει 8 χρόνια διαρκείς και μεγάλους αγώνες για να αναδειχθούν τα προβλήματα του Ασωπού και να αναγνωριστεί ως θέμα εθνικής σημασίας. Σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής πίνουν καθαρό νερό και έχουν δρομολογηθεί οριστικές λύσεις για την ύδρευση. Στην ίδια κατεύθυνση με τις προτάσεις της Νομαρχίας Βοιωτίας, το ΥΠΕΚΑ εφαρμόζει προοδευτικά μέτρα εξυγίανσης της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βελτιωθεί η περιβαλλοντική κατάσταση και δεν θα ξαναδημιουργηθούν άλλοι «Ασωποί».

Βασικές μας προτεραιότητες είναι να επενδύσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος· στην εξυγίανση της βιομηχανικής παρουσίας και στη δημιουργία οργανωμένων χώρων υποδοχής δραστηριοτήτων (ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ)· στην ορθολογική (ποιοτικά και ποσοτικά) διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων· στην κάλυψη της Περιφέρειας σε αναγκαία έργα για την επεξεργασία των λυμάτων και τη διαχείριση των απορριμμάτων· στην προστασία των ορεινών όγκων της Στερεάς Ελλάδας και στην ανάδειξή τους σε ενιαίο περιβαλλοντικό πάρκο· στην προστασία των οικοσυστημάτων, των βιότοπων και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Αν εκλεγείτε, αλλά με μεγάλο ποσοστό αποχής; Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να σηκώσω προσωπικά το θέμα της αποχής. Η αποχή, που διαρκώς διευρύνεται, είναι ένα μήνυμα προς όλους της γενικότερης κρίσης του πολιτικού συστήματος, που όχι μόνο πρέπει να προβληματίσει αλλά και να προκαλέσει την αναθεώρηση της σχέσης ανάμεσα στην πολιτεία και τον πολίτη, που έχει οδηγήσει σ’ αυτή την απόσταση. Πιστεύω πως τελικά οι πολίτες θα αντιληφθούν το διακύβευμα του Καλλικράτη και θα συμμετέχουν στις εκλογές.  

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5