Visual Browsing
Νέο Ψυχικό
ΤΕΥΧΟΣ 519

Νέο Ψυχικό

Μια βόλτα στη γειτονιά που δεν έχει μόνο ησυχία

Σ' αρέσουν οι στενοί δρόμοι που τα αμάξια είναι παρκαρισμένα κολλητά, οι γκρι από το καυσαέριο τοίχοι των πολυκατοικιών, τα παραθυρόφυλλα που είναι πάντα κλειστά για να μην μπαίνει ο θόρυβος, τα πολυσυλλεκτικά τρόλεϊ. Όμως, ακόμα και το πιο ορκισμένο παιδί του κέντρου να είσαι, θα μπορούσες να το εγκαταλείψεις για μια γειτονιά σαν το Νέο Ψυχικό.

Aίσθηση της κηπούπολης, με τα υπέροχα σπίτια, τους πεζόδρομους και τα καλαίσθητα στέκια. Τόσο κοντά στο κέντρο κι όμως τόσο μακριά από τη φιλοσοφία του. Εδώ οι άνθρωποι είναι ήρεμοι, σέβονται το πράσινο και τρέχουν, συνήθως, μόνο από χόμπι και όχι για να προλάβουν κάτι. Σε ένα παρκάκι πέντε έξι άνθρωποι παίζουν με τα σκυλιά τους και μια κοπέλα τους ενημερώνει για τη Γουέντι, τον Ράστα και τη Λευκή, που βρέθηκαν μόνα στο δρόμο και υιοθετήθηκαν από τη Φιλοζωική Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού (facebook: zofipsy) και τώρα αναζητούν σπίτι. Για τη Γουέντι ειδικά λέει ότι της λείπει «από άγνωστο λόγο» η αριστερή πατούσα, αλλιώς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον τέλειο σκύλο. Κάνω τη βόλτα μου και μου δημιουργείται η αίσθηση ότι κινούμαι σε πολιτισμένο περιβάλλον, με πολιτισμένους ανθρώπους, από αυτούς που έχουν τρόπους, όχι κάτι εξεζητημένο και τάχα μου, ευγενικούς ανθρώπους που δεν τσιγκουνεύονται την καλημέρα και δυο λόγια παραπάνω.

Ένας απ’ αυτούς είναι ο κυρ-Κώστας. Κάθεται στο παγκάκι του πάρκου και δεν έχει αντίρρηση να κάτσω να συζητήσουμε. Γέννημα θρέμμα της περιοχής, λέει. Παλαιότερα ήταν ακόμα πιο ήσυχα αλλά και πού δεν ήταν έτσι. Πρόοδος. Μιλάει για τα παλιά καφενεία και τα μεζεδοπωλεία της γειτονιάς, που δεν θέλει να τα πει με το όνομά τους για να μην ξεχάσει και αδικήσει κάποιο, αλλά και για τα καινούργια. «Σε ορισμένα σημεία έχουν μαζευτεί πολλά, κάπου παράγινε κιόλας, αλλά και οι νέοι μάλλον κάπου θα πρέπει να πάνε». Κρατάει στα χέρια ένα ιστορικό βιβλίο για την Ελλάδα του 19ου αιώνα, που το δανείστηκε από τη δημοτική βιβλιοθήκη (Στρ. Καλλάρη 13) και μου λέει πως τα παλιά τα χρόνια η περιοχή της Αγίας Σοφίας προς την Κηφισίας λεγόταν Ανθόκηπος επειδή καλλιεργούσαν πολλά άνθη, από το σημερινό Πεντάγωνο μέχρι το Χαλάνδρι υπήρχαν παντού αμπέλια, πως η άλλη περιοχή ονομαζόταν Πεύκα – φαντάζεστε γιατί.

image

Για την ιστορία, σε αυτό που λέμε σήμερα Νέο ±Ψυχικό, δεξιά όπως ανεβαίνει κανείς την Κηφισίας και περίπου μέχρι τη Μεσογείων, τη μία από τις τρεις μεγάλες συνοικίες του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, μέχρι και το 1920 οι κάτοικοι ήταν ελάχιστοι. Όσοι ζούσαν τότε ήταν γεωργοί ή κτηνοτρόφοι. Λίγο πριν το ’30 χτίστηκαν οι περίπου 50 πρώτες κατοικίες που θα στέγαζαν τους πρώτους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και το 1960 φτιάχτηκε το σημερινό 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Συνεχίζω τη βόλτα μου αυτή τη φορά με μια φίλη, τη Στέλλα, που κι αυτή είναι γέννημα θρέμμα αλλά άλλης γενιάς, τώρα έκλεισε τα 30. «Όταν σπούδαζα στην Πάντειο πέρναγα έτσι κι αλλιώς από τo κέντρο σχεδόν κάθε μέρα και μετά για κάποια χρόνια μού έμεινε να κατεβαίνω και για ψώνια και για βόλτα. Τώρα κάθομαι και στη γειτονιά μου. Έχει εμπορικό κέντρο και απ’ όλα για διασκέδαση, ειδικά τις καθημερινές δεν υπάρχει λόγος να πάω κέντρο, όχι ότι είναι μακριά, αλλά άμα έχεις τα βασικά δίπλα σου και ξυπνάς νωρίς την άλλη μέρα καλό είναι να το γλιτώνεις το πολύ τράβηγμα». Μια ξενάγηση, λοιπόν, στο Νέο Ψυχικό από τη Στέλλα στα πεταχτά, για να έχετε μια ιδέα όταν έρθετε από εδώ: Στο Gaspar το πάρτι δεν τελειώνει ποτέ. Στο αγαπημένο Redd για εσπρεσάκι. Στις Πόρτες για το παραδοσιακό πια live του Σαββάτου - το πίσω μέρος έχει γίνει Lulu’s bar και ροκάρει ανελέητα. Στην Αλέα για double mousse. Στο Street 310 για Clandestino cocktail. Στο Bluefield για burger. Στα πιο καινούργια Mucca, τη γνωστή gelateria της Ν. Ερυθραίας που άνοιξε κι εδώ, τον Μπάρμπα Μπούνη, που ανοίγεις την πόρτα και βρίσκεσαι σε νησί, στο Charlot για μικρομπουκιές, στα σουσάδικα, το Iki sushi lounge, το Sushi bar και το Kiku. Και κάτι να πάρεις για τη μαμά: από το Μανάβικο του Ψυχικού, τον γνωστό Κυριάκο, που φημίζεται για τα εξωτικά του φρούτα, τα όσπρια και τους καλύτερους ξηρούς καρπούς (δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που εδώ παίρνει delivery τις σαλάτες του όλο το Π. Ψυχικό).


image

Γιατί Ψυχικό;

›› Κατά μια λαϊκή παράδοση, η ονομασία του Ψυχικού οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτό το σημείο στάθηκε να ανασάνει, «να πάρει αναψυχή», ο μαραθωνομάχος που ανήγγειλε στους Αθηναίους μονολεκτικά τη νίκη της μάχης του Μαραθώνα.

›› Μια άλλη παράδοση λέει ότι η ονομασία προέρχεται από το πηγάδι που άνοιξε εκεί η Αγία Φιλοθέη κατά τον 16ο αιώνα, για να ξεδιψούν οι διαβάτες και οι γύρω αγρότες. Το άνοιγμα του πηγαδιού στάθηκε αληθινό ψυχικό της αγίας προς αυτούς και τους απόγονούς τους.

›› Μια τρίτη παράδοση αναφέρει ότι η τοπωνυμία Ψυχικό βγήκε από κάποιο πηγάδι που άνοιξαν στη νότια πλευρά του Γηροκομείου οι ιδιοκτήτες του, πιθανώς επί του κεντρικού αγωγού του Ανδριανείου Υδραγωγείου, το οποίο και καταργήθηκε μετά τα μέσα του 19ου αιώνα κατά τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του αγωγού αυτού.


SOCIAL MEDIA

● «Τι θυμήθηκα! Πιτσιρικάς εκεί γύρω στα 16, να είμαι στο κρατητήριο του τμήματος Νέου Ψυχικού, για κάτι φασαρίες που είχαμε κάνει με μία άλλη γειτονιά, στον “Ελληνισμό” αν θυμάμαι καλά. Και ξαφνικά φτύνω αίμα στα κάγκελα και λέω στον αστυνομικό που ήταν έξω: “Ας δίνω λίγο χρώμα, για να κάνει αντίθεση με την κατάμαυρη εξουσία σας”. Αυτός ήμουν από μικρός και αυτό έμεινα τελικά. Ένας άνθρωπος που σέβεται τη δύναμη και όχι την εξουσία». - Βαγγέλης Ευαγγελίου (Twitter)

● «Ρε παιδιά, ένας μάγκας/υδραυλικός/κάτι να πάει να βοηθήσει την @elektron_just ελληνορωσων/νέο ψυχικό να βγάλει ένα γατάκι από μία υδροροή;» (@Anastasialadiab)

● «Συνελήφθη ο τσαντάκιας του Νέου Ψυχικού». (@skaigr)

● Οροφοδιαμέρισμα 85 τ.μ. στο Νέο Ψυχικό με 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, μπαλκόνια μπροστά και πίσω, φυσικό αέριο, χωρίς κοινόχρηστα, ενοικιάζεται αποκλειστικά σε φιλόζωους.

● «Στις 11 Φεβρουαρίου Tετάρτη θα δώσω ομάδα αυτογνωσίας αρχαγγελικός κύκλος, 6_9 Nέο Ψυχικό, Γρηγ. Ξενοπουλου 10 συν 20 ευρώ. Είναι ανεβασμένο στις εκδηλώσεις διαισθητική συμβουλευτική διαλογισμός και ασκήσεις αλχημείας». (New Dawn Reiki)

● «Celebrity Houses! Μάκης Πουνέντης: Μας ξεναγεί στο σπίτι του στο Νέο Ψυχικό». (@fthisgr)

● «Η μητέρα ενός στρατεύσιμου έστειλε επιστολή στο iefimerida.gr υποστηρίζοντας πως το παιδί της, που υπηρετεί στην Πολεμική Αεροπορία, κινδυνεύει επειδή κάνει σκοπιές στην οδό Μακρυγιάννη στο Νέο Ψυχικό». (iefimerida.gr)


ΧΡΗΣΙΜΑ

Δημαρχείο Φιλοθέης Ψυχικού Μαραθωνοδρόμου 95, 213 2014700

Α.Τ. Νέου Ψυχικού Περικλέους 8, 210 6720103

Δημοτική Αστυνομία, 213 2014728

Δημοτικά Ιατρεία Ν. Ψυχικού Τερτσέτη 51, 210 6744122

ΚΕΠ Ν. Ψυχικού Τερτσέτη 41, 213 2055900

Δημοτική Βιβλιοθήκη 25ης Μαρτίου 19, 210 6725690

Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα Κοκκώνη 15, 210 6717097

Αθλητικό Κέντρο Ν. Ψυχικού Ρ. Φεραίου & Μπουμπουλίνας, 210 6728043

Ανοιχτό Γήπεδο Ψυχικού, 210 6719720

Κλειστό Γήπεδο Ψυχικού 210 6714694

Γήπεδο Ποδοσφαίρου Ψυχικού 210 6718229

Τένις Ψυχικού 210 6749893

Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού Ρ. Φεραίου 38, 697 7220309

Κάθε Μέρα στο Νέο Ψυχικό Δραστήριο Facebook group


image

Ψυχικό καλεί Κρήτη

Χάρη στον «Αθητάκη - Κρητικά Προϊόντα» η απόσταση από το Ψυχικό μέχρι τις Μουρνιές Αποκορώνου γίνεται ένα τσιγάρο δρόμος... άντε μια χούφτα ελιές. Χρόνια στο ίδιο σημείο, προμηθεύει την περιοχή με αγνά, παραδοσιακά προϊόντα η γκάμα των οποίων δεν έχει τελειωμό. Θα βρείτε πολύ νόστιμες αλατσοελιές, γραβιέρα, ανθότυρο, μυζήθρα, μέλι θυμαρίσιο, παρθένο λάδι, μαρουβά και ρακή χύμα εξαιρετικής ποιότητας, καλτσούνια, σφακιανές πίτες και μαραθόπιτες, από ζυμαρικά υπάρχουν χειροποίητα σιουφιχτά, στριφτούδια και χυλοπίτες. Κι ακόμη, ξινόχοντρο και πληγούρι, απάκι και λουκάνικα ξιδάτα, χοχλιούς όταν βρίσκουνε καλούς, βότανα για ωραία βραστάρια, γλυκά κουταλιού, παξιμάδια σε μεγάλη ποικιλία. Κατεχάκη 70, Ν. Ψυχικό (Ελληνορώσων), 210 6777834


4ο Παιδικό Χαριστικό Παζάρι

Φέρτε ό,τι δεν χρειάζεται πια το παιδί σας και πάρτε ό,τι χρειάζεστε εσείς – αρκεί φυσικά να είναι σε καλή κατάσταση. Η δράση αφορά βρεφικά και παιδικά ρούχα και παπούτσια, παιχνίδια, βιβλία, σχολικές τσάντες και σχολικά είδη, μουσικά όργανα, αθλητικό εξοπλισμό. Σάβ. 28/3 (11.00-18.00), στο Ενιαίο Λύκειο, Αγίας Σοφίας 40, Νέο Ψυχικό


Μη χάσεις!

Το Πανηγύρι 2015 της Σχολής Μωραΐτη

Το «Πανηγύρι» είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο γεγονός της Μαθητικής Κοινότητας της Σχολής Μωραΐτη. Διοργανώνεται κάθε χρόνο, εδώ και 37 χρόνια, από ειδική επιτροπή, εκλεγμένη από τους μαθητές του σχολείου, με συγκεκριμένο σκοπό και συγκεκριμένες αρμοδιότητες και τα έσοδά του διατίθενται για τις δράσεις διαφόρων ιδρυμάτων με κοινωφελείς σκοπούς. Μαθητές και καθηγητές συνεργάζονται για ένα πολιτιστικό και ψυχαγωγικό διήμερο που περιλαμβάνει συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, καφενείο, κρεπερί, δραστηριότητες, παιχνίδια και άλλες πολλές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, οργανωμένες αποκλειστικά από τα ίδια τα παιδιά. Οι εκθέσεις, οι αγώνες μεταξύ καθηγητών και μαθητών, η μπουάτ, ο μαθητικός χορός και η περίφημη λοταρία είναι από τις πλέον δημοφιλείς δραστηριότητες του Πανηγυριού. Φέτος θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 4&5 Απριλίου και τα έσοδα θα διατεθούν στα ιδρύματα «Ο Καλός Ποιμήν», «Άσυλο Ανιάτων» και «Kid & Family». H Αthens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας. Περισσότερες πληροφορίες:

www.panigiri.gr


100 χρόνια Βασίλης Τσιτσάνης

«Συννεφιασμένη Κυριακή», «Χωρίσαμε ένα δειλινό», «Απόψε κάνεις μπαμ» και άλλα σπουδαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη στη γιορτή που θα γίνει με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Τη Δευτέρα 30/3 (20.00) στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού, Ρήγα Φεραίου & Μπουμπουλίνας, 210 6728043


Σε ενδιαφέρει

Μέχρι και τις 30 Μαρτίου δημότες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, που είναι άποροι, ΑΜΕΑ και πολύτεκνοι μπορούν να υποβάλουν αίτημα στο δήμο για μείωση ή και απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη (δεν ισχύει για τα καταστήματα). Πληρ.: www.philothei-psychiko.gr


Φωτό: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΤΣΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5