Αρχειο

METAXA Honey

Τρεις ταλαντούχοι bartenders δημιουργούν με βάση το αγαπημένο METAXA με αυθεντικό ελληνικό μέλι

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 514
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88528-198679.jpg

Μια εξαιρετική «πρώτη ύλη» και ένας ευφάνταστος δημιουργός. Ό,τι χρειάζεται για ένα μικρό θαύμα μέσα σε ένα ποτήρι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η «πρώτη ύλη» ήταν το εκπληκτικό METAXA Honey, με αυθεντικό ελληνικό μέλι και τα μικρά θαύματα έγιναν τρία, όσοι και οι νικητές του διαγωνισμού Bartenders Do the Buzz, που διοργάνωσε το METAXA Honey στο πλαίσιο του Athens Bar Show 2014.

Oι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν από τους πρώτους το νέο προϊόν με ΜΕΤΑΧΑ με μέλι, σε μια παρουσίαση που οργανώθηκε μόνο για αυτούς. Στη συνέχεια και στο πλαίσιο του διαγωνισμό, είχαν 10 μέρες στη διάθεσή τους για να ανεβάσουν τις ιδέες τους στην Facebook σελίδα του The Leading Bartenders Society.

image

Τελικά πρώτη αναδείχτηκε, απο τους ίδιους τους παρευρισκόμενους στην παρουσίαση bartenders, η Αθηνά Θεοδούλου με τη δημιουργία Bittersweet Symphony και στη δεύτερη και τρίτη θέση οι Νέαρχος Γκίκας και Ανδρέας Κοφινάκης με τα Buzzler και Buzzz Shot, αντίστοιχα. Τώρα, και οι τρεις θα πάνε με το ΜΕΤΑΧΑ στο Λονδίνο με σκοπό να ανακαλύψουν τα τελευταία trends του bartending αφού θα επισκεφτούν τα καλύτερα bars. Η ATHENS VOICE σας παρουσιάζει τους τρεις νικητές και τα μυστικά τους.

Η ATHENS VOICE σας παρουσιάζει τους 3 νικητές του διαγωνισμού Bartenders Do the Buzz

image

Αθηνά Θεοδούλου

Πρώτη νικήτρια

Είναι 33 χρονών και κατάγεται από την Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και κατά τη διάρκεια των σπουδών της έχει εργαστεί περιστασιακά ως σερβιτόρα. Τον Μάιο του 2013 παρακολούθησε το πρώτο σεμινάριο bartending στην Bar Academy και συνέχισε με άλλα σεμινάρια bartending και barista. Έχει εργαστεί ως bartender και barista στην Αίγλη Ζαππείου και στο ξενοδοχείο Πεντελικόν και το τελευταίο διάστημα εργάζεται ως barista στο Terra Carpo στην Ακρόπολη.

Πώς εμπνεύστηκες το Bittersweet Symmetry;

«Από τη συμμετρία η οποία αποτελεί τον κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των ανθών των φυτών με τις μέλισσες που μας δίνουν το μέλι για το METAXA Honey. Όσο πιο υγιές είναι ένα φυτό τόσο πιο συμμετρικά είναι τα άνθη του, τα οποία στο οπτικό σύστημα της μέλισσας γίνονται αισθητά όσο γίνεται αισθητό το κόκκινο χρώμα στο μαυρόασπρο φόντο για το ανθρώπινο μάτι».

Τι υλικά χρησιμοποίησες και ποια ήταν η διαδικασία που ακολούθησες;

«Τα υλικά για το Βittersweet Symmetry είναι 60ml METAXA Honey, 30ml Rosso Antico, 10ml Cointreau και 1 dash Coriander Bitters. Το σερβίρω σε Rolling Old Fashiοned ποτήρι με μία σφαίρα πάγου, αφού πρώτα έχω καπνίσει το ποτήρι με ένα ποτ πουρί από αποξηραμένα βότανα και αρωματικά άνθη από αυτά που συνθέτουν το aroma advisor του METAXA Honey. Στο διαγωνισμό αυτό έγινε με τη χρήση καπνιστηριού μελισσοκόμου, στο bar γίνεται με τη χρήση smoking gun. Πριν το σερβίρω, πιέζω πάνω από την επιφάνεια του κοκτέιλ τα έλαια μιας φλούδας πορτοκαλιού καραμελώνοντάς τα με τη βοήθεια ενός σπίρτου. Γαρνίρω με ένα στρογγυλό κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού, που το φτιάχνω χρησιμοποιώντας το καπάκι του METAXA Honey σαν κουπάτ, στο κέντρο του οποίου έχω καρφώσει ένα γαρίφαλο».

image

Τι γεύση έχει το Bittersweet Symmetry;

«Είναι ένα πολυδιάστατο κοκτέιλ που ισορροπεί μεταξύ της γλυκιάς και της πικρής διάστασης της γεύσης, ιδιαίτερο και ευκολόπιωτο. Έχει ζεστό κόκκινο χρώμα και συμμετρικότητα τόσο στο ποτήρι όσο στον πάγο και στη γαρνιτούρα».

Πώς μας προτείνεις να το πιούμε;

«Το METAXA Honey με εμπνέει με τις χρυσές του ανταύγειες και μου αρέσει η αίσθηση που μου δίνει όταν το απολαμβάνω σε cocktails, αλλα και σε παγωμένο σφηνάκι».

image

Γκίκας Νέαρχος

Δεύτερος νικητής

Ο Γκίκας Νέαρχος κατάγεται από τη Χίο και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ ασχολείται ενεργά με το bartending τα τελευταία τρία χρόνια. Κακές γλώσσες λένε ότι άφησε τη Γυμναστική Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη γιατί τον κέρδισε η μπάρα, αλλά όπως ο ίδιος λέει ό,τι έγινε άρχισε από ανάγκη και κατέληξε σε αληθινή αγάπη.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

«Μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή στάθηκα σε μια σύμπτωση των αριθμών. Ο David Wondrich στο βιβλίο του με τίτλο “Imbibe” αναφέρει ότι το 1888 το sherry cobbler, ένα από τα πρώτα cocktail της ιστορίας, “αποτελεί τη πιο δημοφιλή σπονδή στην Αμερική”. Ήταν η ίδια χρονιά που το MΕΤΑΧΑ ξεκινούσε τη μετέπειτα παγκόσμια πορεία του. Λάγνος των συμπτώσεων, λοιπόν, αποφάσισα να παραλλάξω μια πρωτοπόρα συνταγή για την εποχή της και να την παντρέψω με τη νέα έκδοση του METAXA».

Τι είναι το Buzzler και τι υλικά χρησιμοποίησες;

«Το Buzzler είναι για μένα τρία πράγματα: vintage, φύση, αναπόληση. Μια γενναία δόση METAXA Honey και μια μικρότερη Madeira Full Rich από την Πορτογαλία. Σπιτικό γλυκό του κουταλιού περγαμόντο και ζάχαρη αρωματισμένη με άνθη γιασεμιού συνθέτουν το σιρόπι, δύο φρέσκα κουμ κουάτ, 1 dash orange bitter και... shake your heart out. Για τη διακόσμηση, τιμώντας τις πρώτες εικονογραφήσεις των πληθωρικών cobbler, χρησιμοποιώ χοντρό τριμμένο πάγο, μεταλλικό καλαμάκι, κορυφές δυόσμου, ρώγες από φρέσκο κόκκινο σταφύλι και γλυκό του κουταλιού περγαμόντο πασπαλισμένο με κανέλα».

image

Πώς θα το χαρακτήριζες όσον αφορά τη γεύση του;

«Ήπια γλυκό, κυριαρχεί το μέλι και ακολουθούν ξανθή σταφίδα, περγαμόντο, ξηροί καρποί, γιασεμί και διακριτική οξύτητα εσπεριδοειδών. Δροσιστικό και ευκολόπιοτο!»

Το METAXA Honey;

«Είναι πολύπλοκο γευστικά, ξαφνιάζει ευχάριστα όταν το πρωτοδοκιμάσεις και με κάθε γουλιά αναγνωρίζεις κάτι καινούργιο. Προσωπικά το προτιμάω neat σε θερμοκρασία δωματίου. Έντονα αρωματικό και εξαιρετικά απαλό, ενώ ο χαμηλός αλκοολικός του βαθμός το καθιστά ιδανικό για early drinking, όλο και πιο δημοφιλές στην Ελλάδα».

image

Ανδρέας Κοφινάκης

Τρίτος νικητής

Ο Ανδρέας Κοφινάκης είναι 32 ετών και ζει στην Αθήνα. Από τα 18 του εργάζεται σε διάφορα πόστα σε μαγαζιά εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης, παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και συγκεκριμένα στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, του οποίου είναι πλέον υποψήφιος διδάκτορας Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Τα τελευταία δύο χρόνια δουλεύει στο καφέ-μπαρ Cusco στα Εξάρχεια και συνεχίζει την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά και είναι κάτοχος του βαθμού του 1ου Dan (μαύρη ζώνη) στο Tae-Kwon-Do.

Πες μας δυο λόγια για το Buzzz Shot.

«Ήταν αποτέλεσμα του παντρέματος του μελιού που περιέχει το METAXA Honey με απλά συστατικά όπως το λεμόνι, το μαύρο πιπέρι, το δεντρολίβανο και το μανταρίνι. Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω ένα απλό, δροσιστικό και φρουτώδες σφηνάκι, εκμεταλλευόμενος τις ιδιαίτερες γευστικές αποχρώσεις του METAXA Honey».

image

Πώς προήλθε η έμπνευσή σου;

«Όσον αφορά το προτεινόμενο ritual, εδράζεται στο προσωπικό συμπέρασμα ότι τα τελευταία χρόνια –εξαιτίας και της υπέρμετρης ανάπτυξης των μπαρ στην Αθήνα– η “μπάρα” των μαγαζιών έχει πάψει να αποτελεί το σημείο επικοινωνίας των ανθρώπων και έχει μετατραπεί σε μία απρόσωπη περιοχή. Με αυτό στο μυαλό προτείνουμε στον πελάτη να έρθει πιο κοντά στον ρόλο του bartender, να πλησιάσει στην μπάρα και να παραγγείλει ένα shaker με σφηνάκια Buzz Shot, το οποίο θα κάνει ο ίδιος shake ως άλλος bartender σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της επικοινωνίας αλλά και διαδραστικού παιχνιδιού. Απαραίτητη προϋπόθεση η διάθεση για επικοινωνία και επιδιωκόμενος στόχος η επαφή των δύο πλευρών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ