1821 Digital Gallery
Στον πεζόδρομο της Πανεπιστημίου
ΤΕΥΧΟΣ 315

Στον πεζόδρομο της Πανεπιστημίου

Η πόλη τραβάει χειρόφρενο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης

Το να πρασινίσει η Πανεπιστημίου και να γίνει ένα πάρκο-πεζόδρομος είναι ένα όνειρο για πολλούς Αθηναίους που, προς το παρόν, μπορούν να το δοκιμάσουν σαν εφαρμογή, αλλάζοντας τον τρόπο που μετακινούνται στην πόλη έστω και για μία (πανευρωπαϊκή) εβδομάδα: 16 με 22 Σεπτεμβρίου.

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, φορείς, σύλλογοι, οργανώσεις, ο δήμος και ιδιώτες, με την υποστήριξη της ATHENS VOICE, οργανώνουν ένα «πανηγύρι» με δράσεις και σύνθημα «Μετακινούμαστε έξυπνα. Ζούμε καλύτερα». Ειδικά το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, το Σύνταγμα και η Πανεπιστημίου θα γίνουν ένας χώρος μόνο για πεζούς και ποδηλάτες.

Για εκείνη τη μέρα θα έχουμε πυκνότερα δρομολόγια συγκοινωνιών και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ η προτροπή θα είναι να συντονιστούν όλοι στην ίδια ιδέα: βόλτα στο κέντρο της πόλης, με τα πιτσιρίκια τους, έστω και για λίγες ώρες.

Στην Πανεπιστημίου, η μπάντα του Δήμου Αθηναίων θα παιανίζει γιορταστικές μουσικές, τα καφέ θα γίνουν «τραπεζάκια έξω», πρόσκοποι και ειδικοί της οδικής ασφάλειας θα προσκαλούν τους μικρούς σε δημιουργικά παιχνίδια.

Σχετικα
Athens Jazz 2022: Women in Jazz στην Τεχνόπολη
Athens Jazz 2022: Women in Jazz στην Τεχνόπολη

Στο Σύνταγμα, από τις 10 το πρωί, ο Οργανισμός Οδικής Ασφάλειαςτου Δήμου Αθηναίων θα έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με εξομοιωτές οδήγησης, ανατροπές αυτοκινήτου, μαθήματα οδήγησης και βέβαια δεν θα λείψουν ξυλοπόδαροι, μουσικές, εκπλήξεις και δωράκια.

Για τους φίλους του ποδηλάτου, η Τραμ ΑΕ, ο Δήμος Ερυθραίας και το ΜBIKE ετοιμάζουν shows με ποδήλατα, παιχνίδια δεξιοτεχνίας, ενώ θα υπάρχουν και πολλά-πολλά ποδήλατα  προς ενοικίαση.

Απέναντι από τη Βουλή, στα δύο τροχοφόρα περίπτερα του ΟΑΣΑ, θα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα δρομολόγια και τις υπηρεσίες των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας και να λάβετε μέρος στην κλήρωση για δωρεάν μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Σχετικα
Δήμος Αθηναίων: Αυθημερόν & αυτόματα η έκδοση της βεβαίωσης ΤΑΠ
Δήμος Αθηναίων: Αυθημερόν & αυτόματα η έκδοση της βεβαίωσης ΤΑΠ

Στον Πειραιά, παλιοί εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ (του δεύτερου παλαιότερου μετρό της Ευρώπης), θα ξεναγούν τους επισκέπτες που αγαπούν την ιστορία και τα τρένα στο Μουσείο που βρίσκεται μέσα στο σταθμό.

Το Σάββατο 18/9 θα υπάρχει ένα εισιτήριο που θα ισχύει για όλη τη μέρα με € 1, ενώ για τους μικρούς θα είναι € 0,50.

Και μην ξεχνάτε, πάρτε το ποδήλατό σας. Όλη την ημέρα θα επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων με το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ.

Κι ακόμα, στη διάρκεια όλης της εβδομάδας:

* Έκθεση “Ecomobility” στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με έργα παιδιών.

* Το απόγευμα της Τετάρτης 22/9, στις 5 μ.μ., στη Μαρίνα του Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο, οι ποδηλάτες του ΤΡΑΜ θα σας νοικιάζουν ποδήλατα.

* “Bike Festival στην Τεχνόπολη Παρασκευή 17 & Κυριακή 19/9.

Στις δράσεις και τις εκδηλώσεις συμμετέχουν το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με τον Όμιλο ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ), ο Δήμος Αθηναίων, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων  Αθήνας, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, η ΜΚΟ Επιβάτης, το Ecocity, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5