1821 Digital Gallery
Το 3D printing στο χέρι σου

Το 3D printing στο χέρι σου

Ο εφευρέτης του μαγικού στυλό μιλάει στην A.V.

Άν θεωρήσαμε το 3D Printing μία απ’ τις σοβαρές καινοτομίες του 21ου αιώνα, φανταστείτε τι έχει να γίνει τώρα που παίρνουμε την τρισδιάστατη εκτύπωση κυριολεκτικά στα χέρια μας. Ο λόγος για το 3D Doodler, το πρώτο στυλό που ζωγραφίζει στον αέρα. Είναι αλήθεια. Ο Faraz Warsi, ένας ταλαντούχος Ινδός που σπούδασε βιοχημεία αλλά του άρεσε να σχεδιάζει, γνώρισε έναν τύπο μέσα από το airbnb. Και οι δύο δούλευαν σε εταιρίες σχεδιασμού και μια μέρα είπαν «παράτα τη δουλειά σου, θα παρατήσω κι εγώ τη δική μου, θα φτιάξουμε ένα 3D στυλό». Και το έκαναν. Μέχρι τότε έφτιαχναν παιχνίδια με τρισδιάστατους εκτυπωτές. Ήταν πολύ εύκολο κι έτσι είπαν: «γιατί δεν το κάνουμε μικρότερο και πιο λεπτό; Γιατί να μην χωράει στην παλάμη μας; Ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής στο χέρι σου, χωρίς λογισμικό. Όλοι έχουν αίσθηση πως μπορούν να ζωγραφίσουν τρισδιάστατα. Δεν χρειάζεται να σκεφτείς, απλά κάνεις πραγματικότητα ό,τι έχεις στο μυαλό σου».

image

image

Ένα μικρό εργαλείο για μεγάλα πράγματα. Μπορείς να φτιάξεις κοσμήματα, στολίδια και έργα τέχνης, αλλά και να λύσεις μικρά, ηλίθια προβλήματα της ζωής. Χάνεις τα κλειδιά σου; Ζωγραφίζεις ένα άγκιστρο στον τοίχο. Σπάει το τηλεκοντρόλ και πέφτουν οι μπαταρίες; Το φτιάχνεις εκείνη τη στιγμή. Θες θήκη για το κινητό σου; Τη ζωγραφίζεις. Χωράει στην τσέπη και μπορεί να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι πλαστικό και βγαίνει σε πολλά χρώματα και δύο τύπους. Το πλαστικό abs στεγνώνει γρήγορα και είναι ιδανικό για να «ντουντλάρεις» στον αέρα, ενώ το pla είναι sticky και το χρησιμοποιείς για να ζωγραφίσεις πάνω σε επιφάνειες. Απλά βάζεις τη μικρή πλαστική ράβδο στο στυλό, εκείνη λιώνει και μόλις πατήσεις το κουμπί για να ζωγραφίσεις, με τη βοήθεια του ενσωματωμένου ανεμιστήρα, κρυώνει και σταθεροποιείται αμέσως στον αέρα. Σχεδόν μαγικό!

image

Η τεχνολογία των 3D εκτυπωτών που ξεκίνησε για να υπηρετεί τις περισσότερες επιστήμες, όπως αυτή της ιατρικής, της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής κ.ά., τώρα προχωράει ακόμα ένα βήμα: γίνεται τέχνη. Διευρύνοντας τα όρια της κατασκευής σε όλους τους τομείς, η «τέχνη του μέλλοντος» έρχεται και στην Ελλάδα. Μια ιδέα μας δίνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην ομώνυμη έκθεση μέχρι τις 31/1, με περισσότερα από 100 απροσδόκητα εκτυπωμένα αντικείμενα, ευφυή μηχανήματα, βίντεο και εργαστήρια.

image

Ο Faraz Warsi γεννήθηκε στην Ινδία και αυτή τη στιγμή ζει στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο πριν λίγο καιρό βρέθηκε στην Αθήνα για να μιλήσει για το 3D Doodling στο τελευταίο TEDxAthens με θέμα «Συμπεράσματα». Ποιο είναι το δικό του συμπέρασμα; «Οι άνθρωποι είναι εθισμένοι στην οθόνη. Μια οθόνη λάπτοπ, κινητού, τάμπλετ. Ήθελα να φέρω την δημιουργικότητα ξανά πίσω στα χέρια μας».

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Coca-Cola χορηγού του TEDxAthens 2014. Με τον Faraz Warsi μιλήσαμε στο "Let's Eat Together" Corner της Coca-Cola, τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της μάρκας στον 4ο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Δημιουργίες με 3D Doodler μπορείς να δεις εδώ, ενώ για παραγγελίες μπες εδώ

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5