Αρχειο

Βερολίνο - Οι εορτασμοί για την πτώση του Τείχους

 Η A.V. ήταν εκεί

1942-76763.jpg
Μίμης Χρυσομάλλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81141-163745.JPG

Η ανέγερση του τείχους άρχισε το βράδυ μεταξύ της 12ης και της 13ης Αυγούστου 1961 στην καρδιά του Βερολίνου. Η πτώση του έλαβε χώρα στις 9 Νοεμβρίου 1989 ανοίγοντας τον δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας. Κατά την διάρκεια των 28 αυτών χρόνων εκτιμάται ότι περίπου 5.000 άνθρωποι επιχείρησαν να περάσουν από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο, πάνω από το «τείχος της ντροπής». Από αυτούς, γύρω στους 200 έχασαν την ζωή τους.

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, 25 χρόνια από την πτώση του τείχους, το Βερολίνο χωρίστηκε και πάλι στα δύο: αυτήν τη φορά όμως από μια μοναδική εγκατάσταση με 8.000 φωτισμένα μπαλόνια που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος των πρώην συνόρων, ακολουθώντας την πορεία του πάλαι ποτέ τείχους σε ένα τμήμα μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων.

Λίγο μετά τις 7 το βράδυ, το συγκεντρωμένο πλήθος είδε το πρώτο μπαλόνι να απελευθερώνεται συμβολικά στον νυχτερινό ουρανό, ενώ στην Πύλη του Βρανδεμβούργου η ιστορική ορχήστρα Staatskapelle του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Daniel Barenboim έπαιζε ζωντανά την «Ωδή στην Χαρά» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν.

Eίχα την ευκαιρία να βρίσκομαι και εγώ στην Γερμανική πρωτεύουσα για την ιστορική αυτή επέτειο. Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη ενθουσιασμό και αισιοδοξία, ενώ υπήρχε διάχυτη μια εορταστική διάθεσηκαθώς γιγαντοοθόνες έδειχναν διαρκώς σκηνές από την πτώση του τείχους τον Νοέμβριο του 1989.

Βλέποντας τις εικόνες αυτές και συλλογιζόμενος την κοινή πορεία της Γερμανίας από το 1990 εώς σήμερα, ένιωσα πόσο σημαντική είναι πράγματι η επέτειος αυτή. Ειδικά στις μέρες μας φαίνεται να αποκτάει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς το ευρωπαϊκό μέλλον δείχνει ολοένα και πιο αβέβαιο και οι αποσχιστικές τάσεις εντός της Ε.Ε. όλο και πιο έντονες.

Όπως επισήμανε πρόσφατα ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας, χρειάζεται μια μεταβίβαση κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο και λιγότερα τεχνοκρατικά μέσα, καθώς το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην πολιτική ένωση των χωρών. Αυτό το ενωτικό μήνυμα είναι άλλωστε και το ιστορικό δίδαγμα από την 28ετή διχοτόμηση στο Βερολίνο. Ας ελπίσουμε μόνο οι προσπάθειες προς αυτήν την κατέυθυνση να μην βρουν τείχος.

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ