Ταξιδια

Ένας άλλος Πλανήτης

Γκρεμοί, φιόρδ, μυστικοί καταρράκτες, περάσματα, σπηλιές, ξωτικά, χαμένοι κήποι.

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2005_into_the_blue_019.jpg

Γκρεμοί, φιόρδ, μυστικοί καταρράκτες, περάσματα, σπηλιές, ξωτικά, χαμένοι κήποι.

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Θες στ’ αλήθεια να βρεθείς εκεί; Μπράβο σου. Είσαι άνθρωπος με πίστη (in general). Φόρεσε λοιπόν τα άνετα παπούτσια σου, φόρεσε και ένα καπέλο μεγάλο σαν δορυφορικό πιάτο και ξεκίνα να ανεβαίνεις (και να ανεβαίνεις, και να ανεβαίνεις….) το μονοπάτι που αρχίζει από τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής στην Ανάφη. Το –ερειπωμένο σήμερα– μοναστήρι της Παναγιάς Καλαμιώτισσας χρονολογείται από το 1715 και είναι σκαρφαλωμένο στα 460 μ., στη μύτη του μονόλιθου «Κάλαμος» – ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Μεσόγειο μετά το Γιβραλτάρ. Από τον πάλλευκο ναό (με τρούλο και τέμπλο του 18ου αι.) θα κερδίσεις μια σούπερ πανοραμική  θέα στο πέλαγος. -Δ.Τ.

ΚΡΕΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΨΗΛΑ

Ένα από τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία στον κόσμο βρίσκεται στο Μασούρι της Καλύμνου. Οι αναρριχητές το τιμούν όλο το χρόνο, εσύ τους χαζεύεις να κρέμονται και να «ασφαλίζονται» κάνοντας μπάνιο στην ομώνυμη παραλία κάτω από τα βράχια και μετά πηγαίνετε όλοι για φαγητό στον «Κοκκινίδη». -Π.Μ.

Ο ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ

Ο «Τοίχος του Ινδιάνου» είναι ένας βράχος στο παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Χιλιαδούς στην Εύβοια, που τον λατρεύουν οι αναρριχητές. Στο φως του φεγγαριού γίνεται απόκοσμος και μοιάζει με Ινδιάνο με φτερό στο κεφάλι. -Ζ.Π.

ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ

Πρόκειται για το Σκιάδι, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τον τεράστιο βράχο που μοιάζει με μανιτάρι και βρίσκεται στο ύψωμα Σκλάβος, στο κέντρο της Κιμώλου. Αποτελείται από πολλά και διαφορετικά (70) είδη πετρωμάτων, ενώ οι ειδικοί λένε πως οφείλει το σχήμα του στους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή. -Ζ.Π. 

ΤΑ ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΠΟΥΛΙΑ

Στη Λευκάδα, στην παραλία των Μύλων, ο ουρανός είναι γεμάτος χρωματιστά πτηνά. Είναι kite surfers κι έρχονται με καλό σκοπό. Το μόνο που θέλει ο αναβάτης είναι να οδηγήσει ένα μικρό σκάφος στη θάλασσα, ενώ παράλληλα κρατάει τη μάτσα (μακριά σκοινιά που τον συνδέουν με έναν αετό). Αυτό τον βοηθάει στο να πραγματοποιεί πιο εντυπωσιακούς ελιγμούς και άλματα. Δοκίμασέ το κι εσύ. Η παρέα σου θα βγάλει τις καλύτερες φωτογραφίες των διακοπών, με τις οποίες θα σε απειλούν όλο τον επόμενο χειμώνα. -Ζ.Π.

ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ

Είσαστε εσείς στη Ζάκυνθο. Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι το ακρωτήριο Σκινάρι, βρίσκονται οι Γαλάζιες Σπηλιές. Τρελές αντανακλάσεις νερών μέσα σε γεωλογικούς σχηματισμούς, σπηλιές και «πόρτες». Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε ως βάση την ακτή κάτω από το μύλο (στο δρόμο προς Σκινάρι). Βουτώντας, αρχίστε να περνάτε κάτω από τους «θαλάμους» που οδηγούν στη Μεγάλη και τη Μικρή Σπηλιά. Οι τεμπέληδες μπορείτε να περάσετε κάτω από τις «πόρτες», με τα καραβάκια που κάνουν το γύρο του νησιού από το λιμάνι της πόλης. -Δ.Τ.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ «ΧΡΥΣΟΥ ΚΗΠΟΥ»

Δεν σου γεμίζει το μάτι απ’ έξω γιατί δεν ξέρεις τι είναι μέσα. Το Golden Garden είναι ένας τεράστιος, με πυκνή βλάστηση, κρυμμένος κήπος, στη Χρυσή Ακτή στην Πάρο. Προστατευμένος από τον έξω κόσμο. Μέσα όλα είναι πιθανά.  -Σ.Ο.Κ.

ΟΙ ΔΡΑΚΟΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Είναι τεράστια και κανείς δεν γνωρίζει πότε και από ποιους χτίστηκαν… Κάπου στη νοτιοδυτική Εύβοια, μεταξύ Στύρων και Καρύστου, υπάρχουν διάσπαρτα κάποια, άγνωστα στον πολύ κόσμο, μοναδικά μεγαλιθικά κτίσματα, τα λεγόμενα Δρακόσπιτα. Είναι τόσο μεγάλα που θα μπορούσαν να κατοικούνται από δράκους και όχι από ανθρώπους…  -Σ.Ο.Κ.

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ-ΒΑΠΟΡΙΑ

Τα Βαπόρια είναι συνοικία στην Ερμούπολη της Σύρου με αρχοντικά καπετανόσπιτα που νύχτα-μέρα τα γλείφει (για να μη πούμε τα τυλίγει) το κύμα. Ο τρόπος που είναι χτισμένα πάνω σε βράχια τα κάνει να μοιάζουν με καράβια που μόλις έχουν προσαράξει σε λιμάνι. Στο εσωτερικό τους… μακροημερεύουν βαριά έπιπλα, αγάλματα, μαρμάρινα μπαλκόνια και ψηλά ταβάνια «κεντημένα» με τοιχογραφίες. Πήγαινε μέχρι το παράθυρο, διάβασε ένα ποίημα του Καββαδία και το ταξίδι μόλις ξεκίνησε. -Δ.Τ.

ΟΙ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ  ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Κατασκευασμένες από ηφαιστειακά πετρώματα (1ος αιώνας μ.Χ.), βρίσκονται στην αρχαία πόλη σε μια πλαγιά κάπως απότομη, 150 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, στο χωριό Τρυπητή. Καταφύγιο καταδιωγμένων, χώρος απαγορευμένων χριστιανικών τελετών, μυστηριώδης τόπος γεμάτος ενέργεια. Είναι οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα νεκροταφεία της παλαιοχριστιανικής εποχής σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα must. -Ζ.Π.    

TO ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ

Όταν στην Κίμωλο μιλούν για ανατολή ή ηλιοβασίλεμα εννοούν ακριβώς αυτό. Τέρμα ψηλά, πάνω στο λόφο, η τεράστια πλατφόρμα για απογείωση στα αστέρια. Φυσικά υπάρχει και παρακείμενο μπαράκι για τα απαραίτητα.  -Ζ.Π.  

Ο ΦΑΡΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Γράφει στον τοίχο του ο Αρμενιστής: ο άγνωστος φάρος της Μυκόνου. Ξύπνησε πέρυσι με τη διοργάνωση έκθεσης για την ιστορία του. Ακόμα κι αν είναι φέτος κλειστός, αξίζει μια βόλτα για τη θέα. Το ύψος του πύργου είναι στα 19 μέτρα  και το εστιακό στα 184 μέτρα. Ο μηχανισμός του αρχικού φανού του Αρμενιστή είχε κατασκευαστεί στο αρχαιότατο εργοστάσιο φάρων Sautter Lemonier. Έχει πάρει βραβείο από τη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων το 1889 και λειτουργούσε στην κορυφή του φάρου μέχρι το 1983. Ο παλαιός μηχανισμός και ο κλωβός του φάρου εκτίθενται στο προαύλιο του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου. Ο Αρμενιστής λειτουργεί πια με ηλεκτρικό ρεύμα. -Λ.Χ.

ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΑΚΙΔΙΟ;

Την Αμοργό σε ένα Κουτί Παπουτσιών.

Τρεις φίλοι, ο ένας δήθεν νεκρός, ο δεύτερος μπαφάκιας κι ο τρίτος εξισορροπιστής, βρίσκονται στην Αμοργό για να κλέψουν τους πίνακες ζωγραφικής του Τάκη του Τρελού και να βγάλουν κάνα δυο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ άμα πετύχει η κομπίνα. Αλλά, άμα μπλέκονται ξανθιές και κλαρίνα δεν μπορεί να πάνε όλα κατ’ ευχήν. Ο Λουκάς Μέξης κάνει το συγγραφικό του ντεμπούτο κλείνοντας το κλίμα του κάμπινγκ της Αιγιάλης σε ένα κουτί παπουτσιών. Λέγεται «Shoebox - Μια καλοκαιρινή κομπίνα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τετράγωνο. Φυσικά, θα το διαβάσεις καθισμένος στη θέση του Βούδα στο θρυλικό Que. -Π.Μ.

Το ατομικό σου τασάκι

Ας πούμε ότι σε συγχωρώ που δεν έκοψες ακόμα το κάπνισμα, αλλά δεν θα κάνω το ίδιο αν σε δω και φέτος να σφηνώνεις τη γόπα του τσιγάρου σου στην άμμο ή τα βότσαλα. Τι να κάνεις; Πάρε μέρος στην εκστρατεία της HELMEPA και της JTI. Μάθε πόσο κακό κάνουν τα απορρίμματα τσιγάρων στο περιβάλλον και προμηθεύσου ατομικά σταχτοδοχεία παραλίας από τις ειδικές ομάδες που θα συναντήσεις σε παραλίες και beach bars όλης της χώρας (πληρ. www.helmepa.gr). -Ζ.Π.

Οι καταρράκτες του Δρυμώνα

Στη Λίμνη, της Βόρειας Εύβοιας. Μαγικοί, παγανιστικοί, παραδεισένιοι. -Ζ.Π.

Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΛΙΜΝΗ

Η λίμνη ανακαλύφθηκε το 1951 από το σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο στον Καραβόμυλο κοντά στη Σάμη της Κεφαλονιάς. Ένα μεγάλο μέρος της οροφής της έχει καταρρεύσει, ενώ το εσωτερικό της είναι γεμάτο σταλακτίτες που δημιουργούν αριστοτεχνικά σχέδια. Βαρκάδα στα παγωμένα νερά της, πλιτς-πλιτς με αντήχηση, μυστικές φωνές και απόμακρες (νομίζεις) μουσικές. Αν είσαι μόνος, μαγικό. Αν είσαι με τον άνθρωπό σου, ρομαντικό. -Ζ.Π.    

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΒΥΘΟ

Παραλία Ανάληψη ή Μαλτεζάνα στον ομώνυμο οικισμό, 10 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Πάτμου. Από μακριά είναι μία συνηθισμένη παραλία, αλλά από κοντά κρύβει εκπλήξεις. Στο ένα άκρο της έχει διασωθεί μια αρχαία θαλάσσια γειτονιά. Ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, στα ρηχά, και μπορείς να περπατήσεις σε δωμάτια και αυλές. Θέλει προσοχή, γιατί οι αχινοί είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των αρχαίων σπιτιών. Στον ίδιο οικισμό, στα Λουτρά του Ταλαρά, υπάρχει ένα εξαιρετικό σε τεχνική και χρώματα ψηφιδωτό, με το ζωδιακό κύκλο και την προσωποποίηση του χρόνου, των εποχών και των μηνών, στην κύρια αίθουσα. -Λ.Χ.

Η ΣΑΧΑΡΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Γύρω γύρω πράσινο και στη μέση έρημος με αστιβιές, ασφόδελους και αμμοθίνες με ψιλή κοκκινωπή άμμο. Οι ντόπιοι αποκαλούν αυτή την ξαφνική έρημο Σαχάρα, Παχιές Αμμουδιές. Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια από την παραλία Γομάτι, με κατεύθυνση νοτιοδυτική. Με καλό καιρό από τις ανατολικές ακτές του νησιού φαίνονται καθαρά η Σαμοθράκη, η Ίμβρος και η Τένεδος. -Λ.Χ.

ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΓΜΑΧΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΑΥΛΟ

Μία και μόνο τοιχογραφία, αυτή με τον Ηρακλή, τους δύο πυγμάχους και την ανδρική μορφή που παίζει αυλό, μπορεί να σου δώσει τόση συγκίνηση όση όλες οι ανατολές των διακοπών σου μαζί. Είναι ίσως το ωραιότερο κομμάτι, μίας έτσι κι αλλιώς πανέμορφης συλλογής, που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου. -Δ.Τ.

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΙΝΟΙ 

Και ορχίδεες, σπάνια πουλιά, κέδροι… Ένας αυτόνομος παράδεισος στη Λίμνη Κορισσίων στην Κέρκυρα. Υδροβιότοπος 110.000 στρεμμάτων στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο χαλκόκοτες, σταχτοτσικνιάδες, γενικά σπάνια πουλάκια με σουρεαλιστικά ονόματα, θαλασσολούλουδα και θαλασσόδεντρα. Εκεί που οι αμμόλοφοι μετατρέπονται, ξαφνικά σε δάσος και παγώνει ο χρόνος. -Δ.Τ.

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ-ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

Πώς ήταν η αρχιτεκτονική στην Κεφαλονιά πριν τον καταστροφικό σεισμό; Η απάντηση στους παλιούς συνοικισμούς της ενδοχώρας: Φαρσά (8 χλμ. από Αργοστόλι), παλιά Βλαχάτα –σημερινός Καραβόμυλος– και παλιά Βαλσαμάτα, στην κοινότητα Ομαλών. Δέντρα μέσα σε παλιά, μισογκρεμισμένα αρχοντικά, τζιτζίκια που σολάρουν και «ενεργό» παρελθόν. -Δ.Τ.

ΤΟ ΠΛΟΙΟ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ

«Δημήτριος». Εντυπωσιακό ναυάγιο, θαύμα ισορροπίας στην ακροθαλασσιά της παραλίας Σελινίτσα, έξω από το Γύθειο. Σύμφωνα με τους ντόπιους πρόκειται για ένα από τα πολλά παράνομα τσιγαράδικα της εποχής. Βρίσκεται εκεί τουλάχιστον 15 χρόνια. Το αποκαλούν «πλοίο-φάντασμα», γιατί ο ιδιοκτήτης δεν βρέθηκε ποτέ. Υπάρχει άνοιγμα στο πλάι του κουφαριού του πλοίου και μπορείς να το περπατήσεις (θέλει προσοχή) απ’ άκρη σ’ άκρη. Η σκουριασμένη καρίνα δεν γλίτωσε από τους… γραφιάδες της περιοχής. Πάνω της έχουν χαράξει από συνθήματα ομάδων μέχρι ερωτικές αφιερώσεις. -Λ.Χ.

ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΒΑΘΡΕΣ

Στη Σαμοθράκη δεν πας για βουτιές στη θάλασσα, αλλά για βουτιές από τη Γριά βάθρα. Αυτή είναι η πιο γνωστή του νησιού, μαζί με τον Φονιά. Στην άλλη πλευρά του νησιού αξίζει μια βόλτα (είναι και εύκολη) στο φαράγγι του Ξηροποτάμου. Με αυτοκίνητο στο χωριό Ξηροπόταμος μέσω του κεντρικού οδικού άξονα. Στο τέρμα του δρόμου παρκάρεις και ακολουθείς πιστά το αρδευτικό (τσιμεντένιο) καναλάκι με κατεύθυνση βορειοανατολική, βαδίζοντας παράλληλα με τις χωροσταθμικές ή μέσα σε αυτές κάτω από τη σκιά των πλατανιών. Μετά από 25 λεπτά πανεύκολο περπάτημα βρίσκεις μπροστά και καταρράκτη και βάθρα για βουτιές. Έχει ύψος 10μέτρα και η βάθρα δεν είναι πολύ βαθιά. -Λ.Χ. 

ΦΙΟΡΔ Α ΛΑ ΓΚΡΕΚ

Στο Βαθύ Καλύμνου. Μακρόστενος κόλπος που κάνει ζιγκ ζαγκ στη στεριά ή αλλιώς «η θάλασσα μπαίνει στην ξηρά» ή αλλιώς οι τουρίστες φωτογραφίζουν και οι ντόπιοι χαζογελάνε. -Π.Μ.

Κορωνήσια. Ανάμεσα σε Πρέβεζα, Αμφιλοχία και Άρτα. Απέραντο φλατ τοπίο, όπου στενές λωρίδες άμμου συνδέουν την ήσυχη νησίδα με την ξηρά, δημιουργώντας τη λιμνοθάλασσα του Λογαρού. Προτίμησε να πας με βαρκάκι. Μυστηριώδης ατμόσφαιρα στο σούρουπο. Πάρε μαζί φωτογραφική και αουτάν. -Ζ.Π.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ