Αρχειο

Δικαίωμα στο θάνατο

Η ιστορία της Μπρίτανι έχει κάνει τον γύρο του κόσμου

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
78407-158224.jpg

*Της Έφης Πάλλη

Η Μπρίτανι είναι 29 ετών και πάσχει από τρομερούς πονοκεφάλους, οπότε αποφασίζει να προχωρήσει σε εξετάσεις για να διαγνωστεί από πού προέρχονται. Από την πιο επιθετική μορφή καρκίνου προέρχονται και όπως πληροφορείται από τους γιατρούς δεν της απομένουν περισσότεροι από έξι μήνες ζωής. Όπως δηλώνει η μητέρα της, Ντέμπι, σε σχετικό βίντεο: «Στην αρχή ελπίζεις. Λες, κάποιο λάθος θα έχει γίνει στις εξετάσεις», αλλά μετά η ελπίδα χάνεται και τι μένει; Το δικαίωμα στο αξιοπρεπή θάνατο, απαντά η Μπρίτανι.

Η φαρμακευτική αγωγή που της πρότειναν για να κρατηθεί στη ζωή είναι εξαιρετικά επίπονη ώσπου, όπως περιγράφεται, αργά και βασανιστικά ο ασθενής να καταλήξει.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «Δίκαιο του Θανάτου» και με τη στήριξη του Οργανισμού «Συμπόνια και Επιλογές» (Compassion & Choices Organization) η Μπρίτανι με το σύζυγο και την οικογένειά της μετακομίζουν στην πολιτεία Όρεγκον όπου ο νόμος επιτρέπει στον πάσχοντα πολίτη να προχωρήσει σε ευθανασία.

Αψηφώντας τις παρενέργειες του όγκου στον εγκέφαλο, η νεαρή Αμερικανή τους τελευταίους μήνες ταξίδεψε με τους αγαπημένους της σε διάφορα μέρη προσπαθώντας να «Αδράξει τη Μέρα», όπως συμβουλεύει και τους θεατές του βίντεο, συμπληρώνοντας: «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη γη, το μόνο που μετράει είναι οι άνθρωποι που αγαπάτε και σας αγαπούν. Εκτιμήστε τους και μη χάνετε στιγμή». Στη συνέχεια, έχει προγραμματίσει να γιορτάσει τα γενέθλια του συζύγου της στις 30 Οκτωβρίου και ύστερα, την 1η Νοεμβρίου, έχει επιλέξει παρουσία των πιο στενών της ανθρώπων να της χορηγηθεί το φάρμακο με το οποίο θα φύγει «ήσυχα» από τη ζωή.

n

O σύζυγος της Μπρίτανι

Άρα, λοιπόν, η Μπρίτανι προτιμά το θάνατο από τον πόνο; Στο ευρύτερο πλαίσιο του «Τέλος-στη-Ζωή» όπου συμμετέχουν δεκάδες ειδικοί και εθελοντές συμβουλεύοντας και στηρίζοντας όσους αποφασίζουν να πεθάνουν με αξιοπρέπεια, καταρρίπτεται το δικαίωμα στην ελπίδα, το δικαίωμα στο θαύμα; Διότι δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όσων πάλεψαν και τα κατάφεραν να ζήσουν αξιοπρεπώς (καταρρίπτοντας κάθε ιατρική γνωμάτευση) παρά να επιλέξουν να εγκαταλείψουν αξιοπρεπώς.

Η άτυχη 29χρονη που πήρε την –αδιαμφισβήτητα γενναία απόφαση να δώσει ένα όσο το δυνατόν πιο «φυγόπονο» τέλος, μέχρι πού θεωρεί ότι φτάνει η αγάπη, όταν ο πόνος που η ίδια αποφεύγει θα μοιραστεί, αφού πρώτα πολλαπλασιαστεί, στους αγαπημένους της; Ποια μάνα αντέχει να δει ανθρώπινο χέρι να χορηγεί το θανατηφόρο φάρμακο στο άρρωστο παιδί της, όταν ίσως άλλες θα έδιναν την ίδια τους τη ζωή για λίγα λεπτά ζωής του παιδιού τους; Ποιος αγαπημένος σύζυγος μπορεί να γιορτάσει τα γενέθλιά του με τη γυναίκα του να έχει προγραμματίσει το θάνατό της 48 ώρες μετά;

Σε τελική ανάλυση, από πότε υπερεκτιμήσαμε οι θνητοί το θάνατο τόσο;

n

Κάρτα υποστήριξης της Μπρίτανι (και οξύμωρη ευχή “να πάνε όλα καλά”)


Κεντρική Φωτό: Η Μπρίτανι την ημέρα του γάμου της, περίπου 2 χρόνια πριν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ