1821 Digital Gallery
75 χρόνια Marvel Comics

75 χρόνια Marvel Comics

Τα στριπάκια που έμειναν στην ιστορία

Είναι η χαρά του κομιξόφιλου. Η δωράκλα που αξίζει να γκρινιάξουν οι μικροί στους μεγάλους. Η καταναλωτική ατασθαλία στην οποία οι μεγάλοι θα ενδώσουν για να ξανανιώσουν μικροί. Είναι η ιστορία της Marvel Comics, όπως αξίζει να την έχεις στη βιβλιοθήκη σου. Αν έχεις χουχουλιάσει κάτω από το πάπλωμα παρέα με ένα κόμικ, καταλαβαίνεις. 

n

Ταχύρρυθμα μαθήματα Marvel. Ιδρύθηκε το έτος 1939 από τον εκδότη Μάρτιν Γκούντμαν με την επωνυμία «Timely Comics». Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους κυκλοφορεί το πρώτο της κόμικ με τίτλο «Marvel Comics». Στη δεκαετία του '50 θα αλλάξει το όνομά της σε «Atlas Comics» και τελικά, στις αρχές της δεκαετίας του '60, θα υιοθετήσει το σημερινό της όνομα, προς τιμήν του πρώτου της περιοδικού που είχε εκδώσει το 1939. Τίποτα πλέον, δε θα είναι το ίδιο.

n

© Marvel / Courtesy Taschen, Caption:MARVEL TALES Vol. 1, No. 6. Cover; art, J.W. Scott; December 1939.

Στο περιπετειώδες σύμπαν της, μεγάλωσαν γενιές και γενιές ανθρώπων. Ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκαν στο κοινό ρεαλιστικοί υπερήρωες με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και προβλήματα με τους οποίους μπορούσε να ταυτιστεί και να έρθει κοντά ο αναγνώστης. Άνθρωπένιοι άνθρωποι με αδυναμίες, προβλήματα και ζόρια που ξαφνικά στο επόμενο καρέ, μπορούσαν να σώσουν τον κόσμο από το απόλυτο κακό ή να κάνουν του αλατιού μερικούς κακομαθημένους νταήδες της γειτονιάς. Η απόδραση από τις νόρμες, ήταν ανέκαθεν ένα απωθημένο των ανθρώπων.

n

Courtesy Wendy Everett / Courtesy Taschen, Caption: Bill Everett. Photograph, 1939.

Spider-Man, Captain America, Iron Man, The Incredible Hulk, Fantastic Four, X-Men, Thor, X-Men, The Avengers είναι μερικοί από τους πασίγνωστους πρωταγωνιστές που ξεπήδησαν από τις χάρτινες σελίδες στην καθημερινότητα της, χάρη στην αστείρευτη έμπνευση των Σταν Λι, Τζακ Κίρμπι, Στιβ Ντίτκο, Τζον Ρομίτα, Τζον Μπουσέμα και αμέτρητων άλλων δημιουργών που έθεσαν εαυτόν στο Marvel Universe.

n

Τιμώντας τα 75 χρόνια φαντασίας της, μια πολυτελής έκδοση της Taschen επιχειρεί να συνοψίσει το φαινόμενο που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την ποπ κουλτούρα. Από τα ασπρόμαυρα πρώτα βήματα στις πολύχρωμες εντυπωσιακές ιλουστρασιόν αποδόσεις.

n

Marvel / Courtesy Taschen, Captain America No. 114

Ένα magnum οpus 712 σελίδων διατρέχει τις τέσσερις εποχές της κόμικ ιστορίας. Τη χρυσή εποχή που καλύπτει τη δεκαετίες 1930-1940, κατά την οποία δημιουργήθηκε και καθορίστηκε το αρχέτυπο των υπερηρώων. Την ασημένια εποχή που εκτείνεται από το 1950 έως το 1970, την περίοδο που η Marvel έκανε το μεγάλο μπαμ μέσα από ένα πρωτόγνωρο κύμα σχεδιαστικής εξέλιξης και διαφημιστικής προώθησης. Τη χάλκινη εποχή που ξεκίνησε τον κύκλο της στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, φέρνοντας στο σεναριακό τραπέζι τροφή για σκέψη με πιο σκοτεινές θεματικές. Τη σύγχρονη εποχή που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και βρίσκεται σε εξέλιξη, κατά την οποία οι υπερήρωες άρχισαν να εμφανίζονται με ένα πιο σύνθετο ψυχισμό ακολουθώντας τα μείζονα προβλήματα των καιρών. Οι Ρόι Τόμας και Τζος Μπέικερ, επιμελητές αυτού του κόμικ θησαυρού, έβαλαν τα δυνατά τους και τα κατάφεραν.

n

1941 Photo courtesy Jason Goodman / Courtesy Taschen, Caption: Martin Goodman

Με περισσότερες από 2.000 φωτογραφίες στις σελίδες της, η έκδοση «75 Years of Marvel Comics. From the Golden Age to the Silver Screen», ακτινογραφεί τις συναρπαστικές αφηγήσεις του επιδραστικού εκδοτικού οίκου. Οι εκπληκτικές εικονογραφήσεις μέσα από τις διάσημες υπογραφές των δημιουργών, κείμενα και πληροφορίες από κομιξολόγους ολκής, η δράση, το ηρωικό πνεύμα και το χιούμορ ενός κόσμου που παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής κερδίζοντας διαρκώς νέους φίλους.

n

© Marvel /Courtesy Taschen, Caption: The Incredible Hulk No. 5. Cover; pencils, Jack Kirby; inks, Dick Ayers; January 1963.

n

© Marvel / Courtesy Taschen, Nick Fury AGENT OF S.H.I.E.L.D. No. 4. Cover pencils and inks, Jim Steranko; September 1968

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τα ατελιέ, τις εργατοώρες των σχεδιαστών και τα κομιξάδικα των ΗΠΑ, πρωτότυπα σχέδια, αδημοσίευτα στριπάκια, τα ντεσού για περισσότερους από 300 καλλιτέχνες, συγγραφείς και διάσημους φίλους που άφησαν το αποτύπωμά τους. Α, και πολλά άλλα κερασάκια για να πέσεις με τα μούτρα στην τούρτα. Χρόνια πολλά, Marvel. Να τα χιλιάσεις.

n

© Marvel / Courtesy Taschen, Amazing Fantasy No. 15. Original art, Steve Ditko, 1962.

n

© Marvel / Courtesy Taschen, The Avengers No. 58. Interior, “Even an Android Can Cry!”; script, Roy Thomas; pencils, John Buscema; inks, George Klein; November 1968.

n

© Marvel / Courtesy Taschen, Tales Of Suspense No. 48. Interior, “The Mysterious Mr. Doll!”; script, Stan Lee; pencils, Steve Ditko; inks, Dick Ayers; December 1963.

 n

© Marvel / Courtesy Taschen, Daredevil No. 232. Interior, “God and Country”; script, Frank Miller; pencils and inks, David Mazzucchelli; July 1986.

n

© Marvel / Courtesy Taschen, The Incredible Hulk No. 1. Cover detail; pencils, Jack Kirby; inks, attributed Jack Kirby. September 1962.

n

© Marvel / Courtesy Taschen, Strange Tales No. 128. Interior; pencils and inks, Steve Ditko; January 1965.

n

© Marvel / Courtesy Taschen, Venus No. 11. (Opposite) Cover; art, unknown; November 1950.

n

© Marvel / Courtesy Taschen, Mystic No. 3. Cover detail; pencils, Mike Sekowsky and Carl Burgos; inks, unknown; July 1951.

n

© Marvel / Courtesy Taschen, Tales Of Suspense No. 94. Interior, “If This Be MODOK!”; script, Stan Lee; pencils, Jack Kirby; inks, Joe Sinnott; October 1967.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5