Visual Browsing
Πέ­μυ Ζούνη
ΤΕΥΧΟΣ 309

Eco Festival: Ραντεβού στην Αρχαία Ολυμπία

H πρέσβειρα του νέου οικολογικού φεστιβάλ  "Earth Wind and Music Festival", Πέμυ Ζούνη, μιλάει στην A.V. 
Πέ­μυ Ζούνη

«Η δική μου σκέψη για αυτό το φεστιβάλ είναι πως οτι­δήποτε βοηθάει αυτή τη δε­δομένη χρονική στιγμή στην υγεία του σώματος και της ψυχής μας είναι ένα δώρο. Βασικός στόχος του συγκεκρι­μένου φεστιβάλ είναι να αφυπνίσει και την περιβαλλοντική μας συνείδηση» λέει η Πέ­μυ Ζούνη, πρέσβειρα του πρώτου Earth Wind and Music Festival, συνοψίζο­ντας την ταυτότητα του νέου θεσμού που θα «εμφανίζεται» κάθε καλοκαίρι και σε ένα διαφορετικό σημείο της ελληνικής περιφέρειας. 

Από την Τετάρτη 14 μέχρι και την Κυρια­κή 18 Ιουλίου το φεστιβάλ θα «συστήνε­ται» στον κόσμο από το χωριό της Αρχαί­ας Ολυμπίας, «ένα αδιαμφισβήτητο κέντρο πολιτισμού και προσφοράς στον παγκόσμιο πολιτισμό» όπως υπενθυμίζει η Πέμυ Ζούνη – υπογραμμίζοντας τη σημασία επιλογής αυτού του χώρου 3 χρόνια μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή που συνέβη το «μαύρο» Αύγουστο του 2007, ως μια καλή αφορμή να στρέψου­με το βλέμμα μας, με θετική αυτή τη φο­ρά διάθεση, στην Αρχαία Ολυμπία, που για μια εβδομάδα θα μεταμορφωθεί σε ένα διαδραστικό πολυχώρο. 

Και ποια είναι η οικολογική ταυτότητα του φεστιβάλ; Η πρέσβειρά του εξηγεί: «Σε κάθε μας βήμα σκεφτόμασταν πώς μπο­ρούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας και υλικών. Η ενέργεια που θα χρειαστεί για τις συναυλίες θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως π.χ. φωτοβολταϊκά. Τα εισιτήρια θα είναι από πολύ λεπτό χαρτί, σχεδόν το μισό από των συνηθισμένων, ενώ και οι αφίσες για τις εκ­δηλώσεις είναι σχεδόν ελάχιστες. Γενικώς για κάθε πρακτικό ζήτημα αφαιρέσαμε κάθε ίχνος σπατάλης». 

Μεγάλη βαρύτητα όμως έχει δοθεί και στη συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού. «Η δραστηριοποίηση της αγοράς είναι με­γάλη» εξηγεί. «Στο κεντρικό προαύλιο, πλατεία Δημαρχείου, τοπικοί παραγωγοί βι­ολογικών προϊόντων θα κερνούν τους επι­σκέπτες τα προϊόντα που παράγουν (κρασί, λιαστή ντομάτα, τυρί κτλ.), ενώ πολλές το­πικές εταιρείες θα προβάλλουν τα προϊόντα τους». 

Σχετικα
6 επιλογές πολιτισμού: Τι θα δούμε την εβδομάδα 14-20 Οκτωβρίου
6 επιλογές πολιτισμού: Τι θα δούμε την εβδομάδα 14-20 Οκτωβρίου

Στις υπόλοιπες εκδηλώσεις μια έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Μουσική - Πε­ριβάλλον» και συμμετέχοντες 25 παιδιά της περιοχής που βραβεύτηκαν σε δια­γωνισμό τον οποίο διοργάνωσε η δευ­τεροβάθμια εκπαίδευση του νομού. Tο Σάββατο 17/7 ο διεθνούς φήμης καθη­γητής Αειφόρου Ανάπτυξης στο Illinois Institute of Technology (IIT) Dr. George P. Nassos θα μιλήσει στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στο τέλος αυ­τής της εκδήλωσης η Πέμυ Ζούνη –συμ­μετέχει αφιλοκερδώς– θα συμπράξει με τον Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο-φωνή) σε μια «μικρή μουσική στιγμή», όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια, στην οποία θα ακου­στούν μουσικές των Χατζηδάκι, Θεοδω­ράκη και άλλα «κλασικά-αγαπημένα» τραγούδια Ελλήνων συνθετών. 

Και συναυλίες 

H κορύφωση του προγράμματος είναι οι τρεις μεγάλες συναυλίες στο Θέατρο Ο­λύμπια (το σύγχρονο θέατρο της Αρχαί­ας Ολυμπίας), ένας πραγματικά καθηλω­τικός χώρος στην περιοχή του Φλόκα με υπέροχη θέα στον κάμπο, χωρητικότη­τας 3.700 θέσεων. Αρχή στις 15/7 με μια συναυλία-αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο με ερμηνεύτρια την Έλλη Πασπαλά και διευθυντή ορχήστρας τον Σταύρο Ξαρ­χάκο. Την Παρασκευή 16 Ιουλίου σειρά θα πάρουν οι Χάρης & Πάνος Κατσιμί­χας των οποίων η φετινή «Best Of Tour - 10 χρόνια μετά» έχει αποδειχτεί το πιο αγαπημένο και πολυαναμενόμενο come back του ελληνικού κοινού ενώ, τέλος, στη λήξη του φεστιβάλ την Κυριακή 18/7 η Έλενα Παπαρίζου θα δώσει μια συ­ναυλία με τους ΟΝΙRΑΜΑ

Σχετικα
Σοφία Καραγιάννη, γιατί να δούμε την «Πανούκλα»;
Σοφία Καραγιάννη, γιατί να δούμε την «Πανούκλα»;

«Άλλο ένα γεγονός που έχει σημασία εκτός από το μήνυμα της έμπρακτης περιβαλλο­ντικής αφύπνισης είναι και η λογική είσο­δος για κάθε συναυλία με εισιτήριο € 20 η μία και € 40 για το πακέτο των τριών» λέει η πρέσβειρα του Earth Wind and Music Festival κι εμείς με τη σειρά μας… επιση­μαίνουμε: η ευλογημένη περιοχή με το γόνιμο έδαφος στους πρόποδες του Κρο­νίου Λόφου, ανάμεσα στους ποταμούς Αλφειό και Κλαδέο και δίπλα στον αρ­χαιολογικό χώρο, με ένα από τα πλουσι­ότερα μουσεία στην Ελλάδα, θα εκπλήξει πολύ ευχάριστα όσους δεν έχουν βρεθεί πρόσφατα εκεί με τη γρήγορη ανάκτηση μεγάλου μέρους του πρασίνου που χά­θηκε στις πυρκαγιές του 2007. 

Info: Την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία Showhat με την υποστήριξη του οργανισμού Kέντρου Αειφορίας (CSE), που ασχολείται με θέματα πρακτικών λύσεων για την κλι­ματική αλλαγή στην Ελλάδα. Χορηγός ε­πικοινωνίας η AthensVoice. Πληρ. www.earthwindmusic.gr, εισιτήρια www. tickethour.com, 210 8108.228. Αρχαία Ο­λυμπία: ΚΕΠ. Πύργος: Μουσικός Οίκος «Παυλίδης - Φίλιππος Νάκας». Αμαλιάδα: Βιβλιοπωλείο «Υδρόγειος» & Βιβλιοπανό­ραμα. Πάτρα: Φωκάς - Musical κ.ά. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5