Visual Browsing
Τα «όχι» του salesman

Τα «όχι» του salesman

Τα μυστικά των πωλήσεων

Του Γιάννη Κοσμίδη

Είσαι άνθρωπος της μάχης και έχεις βιώσει στο πετσί σου την αξιολόγηση και τη συνεχή πίεση για αποτελέσματα, περισσότερα αποτελέσματα. Έχεις πάμπολλες φορές ανεχθεί προσβολές και κόμπλεξ, ανωτέρων και πελατών σου. Τώρα με την κρίση δουλεύεις σαν τον σκύλο και μετά απλώς πέφτεις ξερός για ύπνο. Έχεις αλλάξει εργοδότες και έχεις προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες πολλές φορές. Μόλα ταύτα, πολλές φορές ξεφεύγεις και παραφέρεσαι. Εδώ λοιπόν εντοπίζονται τα βασικά σημεία όπου ένας άνθρωπος των πωλήσεων (κάθε είδους) συνήθως λοξοδρομεί. Διάβασε και πάρε τα μέτρα σου.

Για να συνεχίσεις, πρέπει πρώτα να τσεκάρεις αν έξυπνο/η, ικανό/η και όμορφο/η, σε θεωρεί και κάποιος άλλος εκτός της μαμάς σου. Εφόσον ξεπεραστεί θετικά αυτός ο σκόπελος, μπορείς να συνεχίσεις την ανάγνωση. Φίλτατε άνθρωπε της αγοράς!

- Επειδή η δουλειά σού παρέχει αυτοκίνητο, κινητό, απαιτεί κυριλέ ντύσιμο και ενίοτε κοστούμι, δεν είσαι βαθύπλουτος ούτε παντογνώστης. Γι’ αυτό, αγαπητέ, χαμήλωσε ταχύτητα και κόψε εγώ.

- Μην επαίρεσαι και κομπορρημονείς για τις διακοπές σου και τα ταξίδια σου. Διακοπές πας για εσένα ή για να τις λες σε άλλους;

- Άλλο μοδάτο, άλλο business ντύσιμο. Δηλαδή(ς), μεγάλε, μη σηκώνεις το γιακά του polo όταν είσαι για δουλειά και βάλ’το μέσα στο παντελόνι. Όχι, όχι, ούτε το ροζ σακάκι με τα λουστρίν παπούτσια κάνει.

- Ντυνόμαστε ακριβά αν θέλουμε, αλλά πάντα διακριτικά. Το να βλέπει ο καθένας πως το ντύσιμο μας κοστίζει όσο ένας μισθός, είναι πολύ αντιεπαγγελματικό και βαθιά κομπλεξικό. Εν ολίγοις, προσπαθούμε να διαλέγουμε ρούχα με τα brands όσο λιγότερο διακριτά.

- Όταν φοράς κάτι και κάποιος/α σου λέει πως του αρέσει, μη λες πρώτα πόσο κάνει (πάντα ακριβό). Η όλη παρουσία σου (συνήθως) φωνάζει την ανάγκη σου να ξεχωρίσεις, μη το δείχνεις κιόλας τόσο πολύ.

- Μανικετόκουμπα φοράνε στις δεξιώσεις και στις επίσημες εξόδους, στη δουλειά όχι, εκτός κι αν είσαι γκρουπιέρης σε καζίνο ή τραγουδιστής σε λαϊκοπόπ μπουζουκλερί.

- Τα γυαλιά ηλίου τα φορούσε στο κεφάλι ο Tom Cruise αλλά έκανε τον πιλότο, εσύ τι παριστάνεις;

- Όταν φοράς κολόνια, φρόντισε η ποσότητα να μη είναι τόση, ώστε να σε μετατρέπει σε αποσμητικό χώρου.

- Όταν παραθέτεις γεύμα εργασίας βάζεις το μεγαλείο σου στην άκρη. Δεν ενδιαφέρει κανέναν πλην του καθρέφτη σου(αν και υπάρχουν αμφιβολίες και γι’ αυτόν).

- Δεν κάνεις «καριέρα» εκτός κι αν είσαι διευθύνων σύμβουλος ή μέλος του Δ.Σ. Αν όχι, καλό θα είναι να μη λες «στην καριέρα μου» αλλά «στην επαγγελματική μου πορεία». Αν κάνεις καριέρα εσύ, ο Jack Nicolson τι κάνει; Καλά, μη θυμώνεις, λέγε «σταδιοδρομία» να ικανοποιείς την κρίση μεγαλείου σου.

- Δεν φωνάζεις στο κινητό για επαγγελματικά θέματα. Δεν χρειάζεται να ακούσει το σύμπαν τα επαγγελματικά μυστικά σου. Πρέπει να γνωριστείς με τη διακριτικότητα.

- Πάνω και πρώτα απ ’όλα να θυμάσαι το γνωμικό του Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5