1821 Digital Gallery
Με καπνό ή χωρίς;
ΤΕΥΧΟΣ 308

Με καπνό ή χωρίς;

Η Λένα Χουρμούζη για την Μεγάλη Απαγόρευση της 1ης Σεπτεμβρίου και τα μικρά καφέ...

«Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο» ήταν το σύνθημα του Yπουργείου Υγείας τον Ιούλιο του 2009, ενόψει της εφαρμογής του νόμου κατά του καπνίσματος. «Έναρξη τον Σεπτέμβριο» λέμε τώρα, μετά την εξαγγελία-δέσμευση της υπουργού Υγείας για ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των καφέ και των μπαρ δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχτούν το μέτρο. Είναι, όπως υπογραμμίζουν, ζήτημα επαγγελματικής επιβίωσης. Για την καλύτερη οργάνωση του κλάδου τους έστησαν στο ίντερνετ τη σελίδα www.scafebar.gr. «Οργανώσαμε το συντονιστικό των καφέ-μπαρ για να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο» εξηγεί ο Άκης Δημητρόπουλος, ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της Αθήνας, και συμπληρώνει «είμαστε ένας κλάδος που δεν συσπειρώνεται εύκολα, για παράδειγμα λόγω τοπικών δυσκολιών. Δεν μπορώ εγώ εδώ από την Αθήνα να μάθω τι προβληματίζει έναν ιδιοκτήτη μπαρ στα Τρίκαλα ή στη Θεσσαλονίκη. Και για αυτό στήθηκε η σελίδα αυτή στο ίντερνετ». 

Ζητούν να ισχύσει στην Ελλάδα ό,τι ισχύει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. «Ζητάμε να έχει ο κάθε επαγγελματίας το δικαίωμα της επιλογής. Να επιλέγει μόνος του αν θα μετατρέψει το μαγαζί σε χώρο καπνιζόντων ή μη. Η βασική μας διαφωνία είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια με την υποστήριξη κάποιων μέσων ενημέρωσης, η οποία εμφανίζει την απαγόρευση του καπνίσματος να ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Αυτό δεν ισχύει. Για παράδειγμα, είμαι σίγουρος ότι στη Γερμανία καπνίζουν, στην Αυστρία καπνίζουν, στην Ισπανία υπάρχει ελευθερία επιλογής, ακόμα και στις Βρυξέλλες, έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καπνίζουν κανονικά. Η μοναδική μεσογειακή χώρα που το αντικαπνιστικό μέτρο εφαρμόστηκε είναι η Ιταλία. Ωστόσο, εκεί η κουλτούρα του καφέ είναι εντελώς διαφορετική: πίνεις ένα εσπρεσάκι σε τρία λεπτά και φεύγεις. Στην Ελλάδα ο πελάτης κάθεται ώρες πίνοντας καφέ».

Η ΠΟΕΣΕ –το συνδικαλιστικό όργανο εστιατόρων και ιδιοκτητών μπαρ– έχει καταρχήν συμφωνήσει με τα αντικαπνιστικά μέτρα. «Δεν έχουμε όλοι το ίδιο πρόβλημα. Πράγματι κι εγώ σε ένα εστιατόριο θεωρώ λογική την απαγόρευση του καπνίσματος. Αλλά για το μπαρ και το καφέ δεν το καταλαβαίνω. Με μια πρόχειρη μέτρηση που έχουμε κάνει μεταξύ μας τα μαγαζιά, το ποσοστό των καπνιζόντων υπερβαίνει το 80%, ειδικά τις βραδινές ώρες. Αν θέλει το υπουργείο μπορεί να πραγματοποιήσει αυστηρούς ελέγχους για τα συστήματα εξαερισμού. Να επιβληθούν πρόστιμα, αλλά όχι απαγόρευση. Ούτως ή άλλως η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου ο τζίρος έπεσε γύρω στο 38%».

Το συντονιστικό των επαγγελματιών αναφέρει ότι αν το αίτημά τους δεν εισακουστεί θα αντιδράσουν μην καταβάλλοντας ΦΠΑ για ένα τρίμηνο. «Ούτως ή άλλως έτσι όπως πάει η κατάσταση ή θα τα κλείσουμε από μόνοι μας ή θα μας φέρει σε αυτή την κατάσταση αυτό το μέτρο. Είμαστε ένα βήμα προς τον γκρεμό και ακόμα παραπέρα» καταλήγει ο Άκης Δημητρόπουλος. Το www.scafebar.gr έχει θέσει το θέμα της επιλογής σε δημόσια διαβούλευση και μαζεύει υπογραφές με επιδιωκόμενο στόχο τη συνάντηση με την υπουργό.

Σχετικα
Έρευνα: Η έγκυρη ενημέρωση των καπνιστών, όπλο κατά του τσιγάρου
Έρευνα: Η έγκυρη ενημέρωση των καπνιστών, όπλο κατά του τσιγάρου

Τα έξι μέτρα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 

Ορίζει μεταβατική περίοδο οκτώ μηνών για τους χώρους των καζίνων και των νυκτερινών κέντρων άνω των 300 τ.μ. με ζωντανή μουσική, ενώ παράλληλα εντείνεται ο έλεγχος για τη μη πώληση καπνικών προϊόντων, για την πλήρη διασφάλιση των χωροταξικών εσωτερικών ρυθμίσεων, το σωστό εξαερισμό και την πλήρη απαγόρευση εισόδου, και για τον καπνό, το αλκοόλ και την κατανάλωσή του στους ανήλικους. 

Απαγόρευση κάθε είδους διαφήμισης και προώθησης προϊόντων καπνού. 

Σχετικα
Εναλλακτικές μορφές καπνίσματος: Νέα επιστημονικά δεδομένα
Εναλλακτικές μορφές καπνίσματος: Νέα επιστημονικά δεδομένα

Έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης μέσα στο καλοκαίρι αναφορικά με τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση του καπνού για την προαγωγή της υγείας, για την πρόληψη. 

Ενεργοποιείται ο ρόλος της δημοτικής αστυνομίας για τον έλεγχο και την αποτελεσματική εποπτεία της απαγόρευσης. 

Υποστηρίζεται η λειτουργία των ειδικών ιατρείων του ΕΣΥ για όσους επιθυμούν να απεξαρτηθούν από τη συνήθεια του καπνίσματος. 

Προαγωγή της πρόληψης της δημόσιας υγείας και της αγωγής υγείας, με ιδιαίτερη επικέντρωση στα θέματα των νέων ανθρώπων, των μαθητών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5