Αρχειο

Μια επίσκεψη στο Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας

Ένας χώρος που ακούει τα παιδιά και μιλάει στους ενήλικες

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
73891-149144.jpg

Μπαίνοντας στο χώρο-ένα όμορφο, ήσυχο διαμέρισμα πίσω από την αμερικανική πρεσβεία- ένιωσα ότι βρισκόμουν κάπου πολύ οικεία. Και στη συνέχεια, μετά τις πρώτες συστάσεις, συνειδητοποίησα ότι ήμουν ανάμεσα σε ανθρώπους «ζεστούς» και φιλόξενους και το κυριότερο: που ξέρουν καλά το γνωστικό τους αντικείμενο.

Το Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής ηλικίας είναι ένας χώρος που απευθύνεται σε ενήλικες είτε σε γονείς, είτε σε όσους δουλεύουν ή πρόκειται να δουλέψουν με τα παιδιά (νηπιαγωγούς, δασκάλους, ψυχολόγους, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, νομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς). Ιδρύθηκε το 2012 από τρεις φίλους που είχαν γίνει πρόσφατα γονείς.

n 

«Η αγωνία του γονιού δε σταματάει ποτέ» μου είπαν χαρακτηριστικά. Αλλά, πρέπει οι γονείς να καταλάβουν ότι τα παιδιά δεν είναι μόνο αντικείμενα προστασίας, αλλά και δρώντα υποκείμενα και για να μπορέσουν να συνδιαλλαγούν με τα παιδιά τους και να έχουν μία ισότιμη σχέση πρέπει να προετοιμαστούν. Οι γονείς ενοχοποιούνται πολλές φορές. Το περιβάλλον όμως στο οποίο καλούνται να «μεγαλώσουν» ένα παιδί δεν είναι καθόλου εύκολο. Αντιθέτως, αποτελεί μία συνεχή πρόκληση.

Οι άνθρωποι του Εργαστηρίου δεν υπόσχονται μαγικές και άμεσες λύσεις του τύπου: «5 βήματα για να καταλάβετε το παιδί σας». Από διαφορετικούς χώρους ο καθένας και χρησιμοποιώντας διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις οργανώνουν βιωματικά σεμινάρια και ομάδες εργασίας για όλα τα θέματα που αφορούν την παιδική ηλικία.

n

Από τη 12η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα

«Η σχέση σας με τα παιδιά σας, σας ικανοποιεί»;

n

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θα αντέτεινε η κ. Άννα Μερτζάνη στον γονιό που θα τη ρωτούσε γιατί να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο. Η κ. Μερτζάνη είναι μία από τους ανθρώπους του εργαστηρίου, εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Μας μίλησε για τα τρία δίπολα που αφορούν τα παιδιά και τα οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να διερευνήσουν κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου: «Δικαίωμα- Υποχρέωση», «Ταυτότητα-Διαφορετικότητα», «Όρια-Παράβαση». Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;» είναι βασισμένο στη σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα των παιδιών και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Απόπειρα.

n

Το Εργαστήρι ως μία «εστία ανθρωπιάς»

Η κ. Βίβιαν Σταγάκη είναι ψυχολόγος-εγκληματολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Ασχολείται με τη συμβουλευτική για εφήβους, ενήλικες και οικογένειες και διοργανώνει σεμινάρια ενηλίκων και γονέων. Βλέπει το εργαστήρι ως μία εστία προσέλκυσης των ανθρώπων, όπου θα μιλήσουν, θα γνωριστούν μεταξύ τους και θα εκφράσουν ο καθένας τις ανησυχίες του. Σύμφωνα με την κ. Σταγάκη «Το Εργαστήρι ήταν και δική μας ανάγκη και πρόκειται για ένα χώρο που διαμορφώνεται και αναδιαμορφώνεται συνεχώς. Ο καθένας μας προσεγγίζει από τη δική του σκοπιά ένα θέμα, έχοντας όμως, πάντα στο νου τον κοινό σκοπό: το παιδί και όσα το αφορούν».

«Με το ένα χέρι αγκαλιάζεις το φόβο και με το άλλο ανοίγεις δρόμο»

n

«Το να σταματήσεις την επαφή με οτιδήποτε δημιουργικό, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για να αποπροσανατολιστείς και να κλειστείς στον εαυτό σου». Στο Εργαστήρι Μελέτης μπορείς να νιώσεις μέλος μίας ομάδας, να σπάσεις τη μοναχικότητα του σπιτιού σου και το κυριότερο να έρθεις αντιμέτωπος με τους φόβους σου. Η κ. Εμμανουέλλα Κατρινάκη μία από τους τρεις «πρωτεργάτες» μας ενημέρωσε για τα νέα προγράμματα που θα ξεκινήσουν από Σεπτέμβρη τα οποία θα περιλαμβάνουν από Μοντεσοριανά εργαστήρια και βιωματικά σεμινάρια μέχρι ομάδα θεάτρου για μαμάδες και παραστάσεις βασισμένες σε λαϊκά παραμύθια και μύθους.

Το Εργαστήρι είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Το κόστος για την παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι πολύ χαμηλό, δίνοντας την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν άνθρωποι που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για το Εργαστήρι Μελέτης Παιδικής Ηλικίας και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους: http://www.childhood.gr/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ