1821 Digital Gallery
Ή φεύγουν τώρα ή βάζουμε σε υποθήκη τις ζωές μας

Ή φεύγουν τώρα ή βάζουμε σε υποθήκη τις ζωές μας

Η Αλεξάνδρα Χριστακάκη, υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στην Α.V.

Ποια εικόνα σας άφησε το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Το πιο ηχηρό πολιτικό μήνυμα του πρώτου γύρου είναι το αποτέλεσμα της Αθήνας και της Αττικής. Στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, παραδοσιακό κάστρο της Δεξιάς, η Αριστερά, για πρώτη φορά μετά το ’74, αποκτά σοβαρά πολιτικά ερείσματα. Για πρώτη φορά κανένας υποψήφιος της ΝΔ δεν περνά στον δεύτερο γύρο. Και αυτό εμπεριέχει σοβαρό πολιτικό μήνυμα. Επίσης το κίνημα των πολιτών ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική έβαλε την σφραγίδα του, στέλνοντας τον Πάχτα στο σπίτι του και επιβεβαιώνοντας τον αμεσο- δημοκρατικό τρόπο ανάδειξής του ως υποψηφίου. Οι εκβιασμοί, η τρομοκρατία, η παραπληροφόρηση και τα ψέματα των μνημονιακών που φόρεσαν την προβιά των ανεξάρτητων, την ερχόμενη Κυριακή δεν πρέπει να περάσουν. Ο υπαρκτός κίνδυνος του νεοφασισμού να μην αποτελέσει φόβητρο και άλλοθι για την επέκταση της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι προβάδισμα στις ευρωεκλογές έστω και με μία ψήφο θα είναι νίκη. Αυτός είναι ο στόχος; Προβάδισμα έστω και με μία ψήφο;

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές θα σημαίνει ιστορική νίκη της Αριστεράς. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Να σταματήσει η καταστροφή και η ταπείνωσή μας και να ανάψει η σπίθα μπας και αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για μια Ευρώπη που θα ξαναθυμηθεί τις αξίες του Γαλλικού Διαφωτισμού και θα ξαναγίνει δημοκρατική. Η συγκυρία είναι ιστορική. Ή φεύγουν τώρα ή βάζουμε σε υποθήκη τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας για τις επόμενες δεκαετίες. Συνυπολογίζοντας λοιπόν όλα αυτά τα δεδομένα, το να βάλει κάποιος «μέτρο» και «στάθμη» σε αυτή τη νίκη θα αδικεί την ίδια την ιστορία που θα γραφτεί το βράδυ της 25ης Μαΐου.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτέλεσε βασικό θέμα προεκλογικού σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς ήσασταν εργαζόμενη για πολλά χρόνια στην ΕΡΤ και πέρα από την αναγκαιότητα του να υπάρχει δημόσια τηλεόραση, γίνονταν όλα σωστά; Όλες οι προσλήψεις γίνονταν με διαφάνεια και αξιοκρατία; Δεν υπήρχαν αργομισθίες και σπατάλες; Και πολλές φορές η ΕΡΤ δεν χρησιμοποιήθηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να εκφράζει κατά κύριο λόγο τις θέσεις τους;

Η Ελληνική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση για δεκαετίες ήταν μια «κρατική» ραδιοτηλεόραση. Χειραγωγημένη από την εκάστοτε κυβέρνηση, «ιμάντας» του Μεγάρου Μαξίμου, «διαθέσιμη» στην εκάστοτε επιχειρηματική διαπλοκή, βάζοντας «φίλτρα» στη φωνή της κοινωνίας και «φιμώνοντας» τα κοινωνικά κινήματα. Όμως, σας διαβεβαιώνω, γιατί έχω εργαστεί και στην ιδιωτική τηλεόραση, ότι η χειρότερη ΕΡΤ ήταν πολύ καλύτερη από αυτό που εκπέμπουν στη μνημονιακή εποχή οι Πρετεντέρηδες και οι Μπάμπηδες.

Η ΕΡΤ ήταν μια όαση πολιτισμού στην ανυδρία των ιδιωτικών media. Υπήρχαν εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που αντιστέκονταν στη λογοκρισία και στην αυτολογοκρισία και πριν την 11η Ιουνίου. Υπερασπιστήκαμε, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στη συνέχεια κληθήκαμε να υπερασπιστούμε την ΕΡΤ από την απαξίωση, από τον ευτελισμό, από τα golden boys, τη σπατάλη των απευθείας αναθέσεων και για όλα τα στραβά τα οποία αναδείξαμε με συνέντευξη τύπου τον Απρίλιο του 2013. Μόνο που τότε ούτε ο κ. Σαμαράς ούτε ο Κεδίκογλου άκουγαν τις καταγγελίες, προφανώς γιατί η διαφθορά είχε ονοματεπώνυμο και μάλιστα δεξιό και πασοκικό πρόσημο.

Κάποιες εβδομάδες μετά κληθήκαμε να υπερασπιστούμε την ίδια τη Δημοκρατία και 11 μήνες μετά ήμαστε στο ίδιο μετερίζι του ανυποχώρητου αγώνα. Τόσο η ΕΡΤ πριν την 11η του Ιούνη όσο και τα μορφώματα που προσπάθησαν να την αντικαταστήσουν πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Το δρόμο το δείχνει το κεκτημένο των 11 μηνών της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης που εξασφάλισε για πρώτη φορά την ανεξαρτησία και τον πραγματικό δημόσια χαρακτήρα της ΕΡΤ.

Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Εάν γίνει κυβέρνηση, θα επαναλειτουργήσει την ΕΡΤ και θα επαναπροσλάβει όλους τους εργαζόμενους;

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Επαναφορά του δείκτη στην 11η του Ιούνη, πριν το «μαύρο». Επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία όμως δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά του κυβερνητισμού και της διαπλοκής. Το πλάνο είναι σαφές: στον πυρήνα της ενημέρωσης η διασύνδεση με την κοινωνία και η διατήρηση του ισχυρού δεσμού που έχει δημιουργηθεί τους 11 αυτούς μήνες, μέσω της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ. Με θεσμική ενίσχυση της ανεξαρτησίας της, με ισχυροποίηση της πλουραλιστικής ενημέρωσης. Όσοι σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα διαπλοκής, στην ΕΡΤ της επόμενης ημέρας θα είναι παρόντες. Φυσικά όλα αυτά θα προκύψουν ύστερα από αξιολόγηση δομών και προσωπικού με διαφανείς διαδικασίες, ύστερα από διάλογο και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εργαζόμενους και φυσικά τους πολίτες.

Εάν εκλεγείτε, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Η προτεραιότητά μου θα είναι η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ενημέρωσης και του πολιτισμού. Η αυστηροποίηση του πλαισίου κατά των μονοπωλίων στα ΜΜΕ που οδηγούν σε σοβαρές στρεβλώσεις και φτάνουν μέχρι και να απειλούν την ίδια τη δημοκρατία. Θα είναι η περαιτέρω διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων στην επικοινωνία στα ηλεκτρονικά μέσα και η ουσιαστική προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τέλος, θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να συμβάλω κι εγώ στην προώθηση ενός πλαισίου το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες με εύκολο, γρήγορο και βιώσιμο τρόπο να μπορούν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους στη βάση της αυτοοργάνωσης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της αυτοδιαχείρισης.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5