1821 Digital Gallery
Λεωφορείο στοπ. Το κόμμα έχει εκδήλωση

Λεωφορείο στοπ. Το κόμμα έχει εκδήλωση

Κατεβείτε όλοι και σπίτι με τα πόδια. Ο υποψήφιος μιλάει

«Σταθερά βήματα μπροστά», υπόσχεται το προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό στο γραφείο του να δεσμεύεται ενώπιον λαού. Χθες, Τετάρτη, κατάλαβα τι ακριβώς εννοεί το κυβερνών κόμμα όταν μιλάει για βήματα. Μάλλον εννοεί ότι όπου κι αν πάμε, θα πάμε ποδαράτοι.

Είναι οκτώ η ώρα, απόγευμα. Περιμένω στη στάση της οδού Σόλωνος το λεωφορείο 224 για να γυρίσω σπίτι από τη δουλειά. Ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού έρχεται και παρκάρει μπροστά στη στάση, αρχικά με αναμμένα αλάρμ. Αυτομάτως, η επιβίβαση καθίσταται αδύνατη. Η οδηγός ολοκληρώνει την ομιλία της στο κινητό, σβήνει τα αλάρμ και βγάζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ο κόσμος στη στάση, κυρίως μαθητές από φροντιστήρια, την κοροϊδεύουν. «Το σκυλί άραξε», λένε κρίνοντάς την από το παρουσιαστικό. Το λεωφορείο πλησιάζει κι εγώ αποφασίζω να σκύψω προς το τζάμι της και να της δείξω μια τη στάση, μια το λεωφορείο. Δυσανασχετεί, αλλά υποχωρεί ηττημένη μουρμουρίζοντας ένα «ωχ, μωρέ».

Σκέφτομαι: «Στραβά ξεκίνησε η επιστροφή σπίτι». Αυτό, όμως, που θα ακολουθούσε για το γεμάτο επιβάτες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων λεωφορείο, δεν μπορούσε κανείς μας να το προβλέψει παρά μόνο αν μπαίναμε καθημερινά στον ιστότοπο του υποψήφιου με τη ΝΔ Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, για να μαθαίνουμε πού και πότε κινείται για τον προεκλογικό του αγώνα.

Το λεωφορείο στρίβει από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, δεξιά για τη Μαυρομματαίων. Επί 20 με 30 λεπτά πηγαίνουμε σημειωτόν και κάνουμε μικρά αλλά «βήματα μπροστά». Κανείς δεν διαμαρτύρεται στον οδηγό. Κανείς δεν λέει το κλασικό: «Τι στο διάολο τρέχει κι έχει τέτοια κίνηση;».

Γωνία Μαυρομματαίων και Ευελπίδων ένας γερανός της τροχαίας αποχωρεί και παίρνει μαζί του και την κορδέλα με την οποία είχε κλείσει την άνοδο προς Ευελπίδων. Έντονη παρουσία τροχαίας, αστυνομίας, κεραίες τηλεοπτικών καναλιών. «Ατύχημα;» αναρωτιόμαστε καθώς καταφέρνει το λεωφορείο να στρίψει.

Και ξαφνικά, έξω από την είσοδο του Πανελληνίου, το λεωφορείο σηκώνει χειρόφρενο, ανοίγει τις πόρτες και ενημερώνει το επιβατικό κοινό: «Τέλος ως εδώ». «Γιατί;» διερωτάται ο κόσμος που δεν μπήκε στο site του κ. Κουμουτσάκου για να πληροφορηθεί ότι μόλις είχε τελειώσει: «Κεντρική προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού “180 μοίρες - η Αττική αλλάζει πρόσωπο!” πραγματοποιεί ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σήμερα, Τετάρτη 14 Μαΐου, στις 19.30, στο γήπεδο του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου (Ευελπίδων 2 και Μαυρομματαίων 26, Κυψέλη, Αθήνα). Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς».

n

Έξω από το γήπεδο οι φίλοι-ψηφοφόροι και η πανστρατιά στελεχών της ΝΔ θεώρησαν φυσιολογικό να συνεχίσουν τις ζυμώσεις στο πεζοδρόμιο και στο δρόμο. Κλείνουν το ρεύμα της ανόδου και της καθόδου της Ευελπίδων. Οι επιβάτες κατεβαίνουν. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και ο προεκλογικός του αγώνας προηγούνται. Το τέρμα του 224 είναι στο Πολύγωνο. Η διαδρομή είναι ανηφορική. Νέοι, μεσήλικες, ηλικιωμένοι περπατούν βρίζοντας την κακή της τύχη σε μια Ελλάδα που «κάνει βήματα μπροστά» με τα πόδια.

n

Βγάζω το κινητό να βγάλω φωτογραφίες και το χέρι μου τρέμει από τα νεύρα. «Μα ήρθε ο πρωθυπουργός», λένε οι κυρίες, καλοντυμένες και από το κομμωτήριο, που στέκονται στη μέση του δρόμου. Ένας άλλος με κοστούμι με πλησιάζει: «Εσείς, οι αριστεροί, όταν κλείνετε τους δρόμους κάνοντας πορεία είναι καλά;». Επίθεση με τη μία. Ξέρω ότι αν απαντήσω θα χάσω το δίκιο μου. Συνεχίζω να τον αγνοώ και να φωτογραφίζω τον κ. Χατζηδάκη, υπουργό Ανάπτυξης, κι αυτός στη μέση του δρόμου. Και αναρωτιέμαι ο υπουργός κατά τη θητεία του στις Βρυξέλλες είδε ποτέ να βγαίνουν οι εκδηλώσεις εντός του Μπερλεμόντ, έξω, και να κλείσουν την κεντρική λεωφόρο Ντε Λα Λουά;

n

Μια κοπέλα μοιράζει προεκλογικά φυλλάδια του πρώην αρχηγού της Εθνικής Ελλάδος και σήμερα υποψήφιου ευρωβουλευτή, Θοδωρή Ζαγοράκη. «Μα σου φαίνεται λογικό να κλείνει ο δρόμος για μια εκδήλωση;» τη ρωτώ γιατί σε κάποιον έπρεπε να ξεσπάσω κάπου κι εγώ η «αριστερή». «Δίκιο έχεις, αλλά εγώ τι να κάνω;» μου απαντά.

Ο δρόμος και οι κάδοι είναι γεμάτοι προεκλογικά φυλλάδια. Ωστόσο, πάλι ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του κ. Κουμουτσάκου, διαβάζω: Συμβολική πράξη κατά της αφισορύπανσης της Ρ. Δούρου από τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Κατά την επίσκεψή του στην Καλλιθέα πριν από λίγο όπου πήγε συνοδευόμενος από συνεργάτες του, και μπροστά στην εκτεταμένη αφισορύπανση που έχουν προκαλέσει και στην Καλλιθέα οι αφίσες της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ κας Δούρου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατέβασε συμβολικά μία από αυτές»

n

Από τον Πανελλήνιο μέχρι την Παξών μέτρησα δύο κλούβες των ΜΑΤ, πέντε τροχονόμους να συντονίζουν την κυκλοφορία μπροστά από φανάρια που ούτως ή άλλως λειτουργούσαν. Με «σταθερά βήματα μπροστά» επέστρεψα με τα πόδια στο σπίτι.

Βάζω ένα στοίχημα με τον εαυτό μου. Την επομένη να περάσω από το ίδιο σημείο και να δω αν θα έχουν σβηστεί τα ίχνη της εκδήλωσης. Πράγματι το περισσότερο σκουπιδαριό έλειπε, αλλά ακόμα ο καθαριστής του Πανελληνίου καθάριζε.

n

n

n

Και αναρωτιέμαι ποιος ο λόγος να κλείσει μια κεντρική οδός για μια εκδήλωση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχιστεί δίπλα: στο εκείνη την ώρα ανοιχτό και καταπράσινο πάρκο που λέγεται Πεδίον Άρεως. Μία από τις πόρτες του πάρκου είναι δίπλα ακριβώς στο γυμναστήριο του Πανελληνίου.

 n

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5