1821 Digital Gallery
«Κανένας μόνος του στην κρίση»

«Κανένας μόνος του στην κρίση»

Ο Παντελής Νταβανέλος, υποψήφιος με το συνδυασμό «Λιμάνι της Αγωνίας» του Θ. Δρίτσα, μιλάει στην A.V.

Ο Παντελής Νταβανέλος είναι υποψήφιος με την παράταξη Λιμάνι της αγωνίας - Πειραιάς, η πόλη μας, με επικεφαλής τον Θοδωρή Δρίτσα, παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Πειραιά;

Η πόλη μας βυθίζεται όλο και πιο βαθειά σε μια οικονομική, πολιτιστική οικολογική και κοινωνική παρακμή. Ανεργία, φτώχεια, κλειστά μαγαζιά, άνθρωποι που επαιτούν στις γωνιές ή αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια. Κι όσοι αντέχουν κάτω από ισχυρές πιέσεις και χωρίς ελπίδα. Καταθλιπτικό και άδικο, γιατί η πόλη και οι άνθρωποι του Πειραιά έχουν μεγάλες δυνατότητες, αρκεί να ξεφύγουν από την τανάλια της κρίσης, των μνημονίων και των πολιτικών του πειθήνια μεταφέρουν στον Πειραιά ο σημερινός δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο «καινούργιος» διεκδικητής του δήμου Πέτρος Μώραλης.

Σε τι θα διαφέρει μια αριστερή διοίκηση στον Πειραιά; Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει και σε τι θα διαφοροποιείται από τις προηγούμενες διοικήσεις;

Η αριστερή πλειοψηφία θα διοικήσει το δήμο δημοκρατικά, θα είναι ουσιαστικά διαφορετική σε όλα τα επίπεδα. Θα καθιερώσει τον έλεγχο των αποφάσεών της από τον δήμο και τους δημότες. Θα καταχωρήσει και θα αναβαθμίσει όλα τα δικαιώματα της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο.

Η δημοκρατική διοίκηση, ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, η διαφάνεια και η λογοδοσία, η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις θα είναι η βάση. Κι έπειτα ξεκινάμε να κάνουμε τα αυτονόητα: Διεκδίκηση των πόρων που στέρησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στήριξη πάνω απ' όλα των κοινωνικών υποδομών μέχρι να περάσει η κρίση. Κανείς χωρίς τροφή, χωρίς περίθαλψη, χωρίς στέγη, χωρίς ρεύμα και νερό. Κανένανς μόνος του στην κρίση.

Κι αμέσως μετά η ανασυγκρότηση. Πρώτα όμως οι άνθρωποι. Να σταθούν όρθιοι, να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους. Πόλεις μοντέλο με τον λαό εξαθλιωμένο δεν γίνονται.

Γιατί ο Πειραιάς αποτελεί μια από τις πόλεις όπου η Χρυσή Αυγή έχει ανεβασμένα ποσοστά;

Ο φασισμός ψαρεύει στα θολά νερά της κρίσης. Εκμεταλλεύεται την απελπισία. Τρέφεται από τη δυστυχία των άλλων. Πρέπει να του στερήσαμε αυτή τη δυνατότητα, να προσφέρουμε διέξοδο διαφορετική από τη βαρβαρότητα. Το χρωστάμε στην πλούσια αντιφασιστική παράδοση του Πειραιά. Το χρωστάμε στους χιλιάδες αντιφασίστες της πόλης που θυσιάστηκαν. Το χρωστάμε στον Παύλο Φύσσα.

Στο Πέραμα η τοπική συνέλευση διεκδικεί τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ποια είναι η γνώμη σου; Υπάρχει αντίστοιχο αίτημα για τον Πειραιά;

Υπάρχει αντίστοιχο αίτημα για όλη την Ελλάδα, άνεργοι και μαθητές δωρεάν. Στα λεωφορεία της αξιοπρέπειας, στη γνωστοποίηση αυτής της αξίωσης ήμασταν μαζί με τους κατοίκους του Περάματος. Το αίτημα είναι δίκαιο και οι νέες δημοτικές αρχές οφείλουν να το ενισχύσουν. Εμείς οι πολίτες οφείλουμε να το επιβάλλουμε.

Ο συνδυασμός του Θοδωρή Δρίτσα τάσσεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Γιατί είναι τόσο σημαντικό να μην ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι;

Λιμάνι δημόσιο με συμμετοχή του δήμου. Εργαλείο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης. Όχι στα χέρια κερδοσκόπων αλλά στα χέρια και προς όφελος της κοινωνίας. Συνθηματικό; Μπορούμε να το πούμε και πιο σύντομα. Κάτω τα χέρια από το λιμάνι μας.


Ο Παντελής Νταβανέλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1974 και από το 1994 είναι ενεργός στα κινήματα για τα λιπάσματα, για τη μαρίνα Ζέας, για τις παραλίες Βοτσαλάκια και Φρεατύδα. Από το 1994 είναι μέλος του Συνασπισμού και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2013 απαντάει στα τηλεφωνήματα των ακροατών του ραδιοφωνικού σταθμού 105,5 Στο Κόκκινο.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5