Πολεις

Θεσσαloveνικη #2

  06 Πέτρος Καραμπουρνιώτης, Σωκράτης Γιοσμάς: Design for life (Φωτογραφία: Σάκης Γιούμπασης)

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 279
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6596-15175.jpg

  06 Πέτρος Καραμπουρνιώτης, Σωκράτης Γιοσμάς: Design for life (Φωτογραφία: Σάκης Γιούμπασης)

Ο Πέτρος: ιδιοκτήτης των «Διατηρητέο» («Μικρό» και «Μεγάλο»), ερασιτέχνης ταξιδευτής με έφεση στους διακτινισμούς σε Βερολίνο και Βραζιλία, αμετανόητος λάτρης της ευρωπαϊκής κουλτούρας των μπαρ που συνδυάζουν τέχνη και καλή ζωή, αεικίνητη φιγούρα του downtown. Ο Σωκράτης: πασίγνωστος διακοσμητής με έφεση στην pop art αλλά και την «ακαδημαϊκή» τέχνη, τις μετουσιώνει σε πρότζεκτ χώρων. Τα τελευταία χρόνια δημιουργούν μαζί ό,τι αφορά την εικόνα των «Διατηρητέο», κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η δουλειά τους να ξεφεύγει από τα όρια «τραπέζι-καρέκλα-ποτό-φατσούλες» και να έχει όλα τα στοιχεία της εικαστικής έκπληξης.

  07 DJ Wicked: Το μαυρότερο λευκό (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

Το έλλειμμα της θεσσαλονικιώτικης νύχτας σε αληταμπούρικο χιπ χοπ και αλανιάρα νεο-σόουλ καταγράφεται σε όλους τους δείκτες εδώ και 10 μέρες. Λογικό, γιατί ο DJ Wicked κατατάχτηκε στον ελληνικό στρατό και βουβά και άδεια στέκουν τα πικάπ μας. Το πιο «μαύρο» αγόρι του βορρά έφυγε και δεν πρόδωσε ούτε τα μυστικά που του εξομολογήθηκε ο Kudi ούτε τα κόλπα που έμαθε από τα πολύχρονα κολλητιλίκια του με όλους τους ήρωες της βρετανικής Tru Thoughts. Όταν με το καλό απολυθεί, θα είμαστε σίγουροι πως το φανκ θα ξαναστράψει τριζάτο στην πόλη. Άλις Ράσελ, μην κλαις, το αγόρι σου θα επιστρέψει.

  08 Χάρης Καπετανάκης:Sax machine (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

Ο καλύτερος session πνευστός της πόλης, έχει μαρκάρει με την υπογραφή και το σαξόφωνό του τους σημαντικότερους δίσκους αλλά και τα live των ωραιότερων συγκροτημάτων. Είτε με μπάντα είτε φυσώντας δίπλα σε djs, ο ήχος του Καπετανάκη γίνεται από μίλια αντιληπτός. Μουσικός ύψιστης παιδείας και δεξιοτέχνης, που όταν από τη θεωρία περάσει στο σανίδι μπορεί να φυσάει ντούρος όλη νύχτα.

  09 Ράδιο Αρβύλα: Η συμμορία των τεσσάρων  (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

Μπορεί να διαφωνείς με το εφηβικό χιούμορ, την ασύστολη χρήση των βίντεο του YouTube, μια αίσθηση ξερολιάς, διδακτισμού και κλισέ ώρες-ώρες χαβαλέ, όμως δεν μπορείς να αρνηθείς ότι εξανάγκασαν ένα ολόκληρο κανάλι να συνδέεται με link για να τους έχει «ζωντανά». Αυτοί οι τύποι διαθέτουν πολλές αρετές. Σχεδόν κάθε μέρα καλούν στο στούντιο μια μπάντα και την αφήνουν να παίξει το τραγούδι της. Στην καλή του μέρα ο Σερβετάς μπορεί να κάνει τον Λένι Μπρους να ζηλέψει και να αναστηθεί. Παρά τη διακριτική παρουσία του, ο Στάθης Παναγιωτόπουλος παραμένει ο πιο ψυχωμένος metal banger της Θεσσαλονίκης. Και παρόλο που ο Κανάκης κάνει κατάχρηση της έκφρασης «κυρίες και κύριοι», συνεχίζει να διαθέτει το απαραίτητο knack ώστε το look και τις ατάκες του να τα κοπιάρουν εκατοντάδες πιτσιρικάδες. Ο δε Χρήστος Κιούσης διαθέτει οξύνοια και σκωπτική παρατήρηση. Πόρισμα: Μπορεί έτσι, μπορεί αλλιώς, όμως στην τελική το «Ράδιο Αρβύλα» είναι super ΟΚ!

  10 Mary’s Flower Superhead: Post rock entrance (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

Ετοιμάζουν το δίσκο τους για την Archangel, παίζουν τακτικά στην Αθήνα και για την κατηγορία Ελληνικό Post Rock κερδίζουν με το τραγούδι “Tokyo” βραβείο ερμηνείας. Μια θεσσαλονικιώτικη μπάντα από παικταράδες, που ενορχηστρώνουν τα τραγούδια για να ξερνάνε το γνήσιο μητροπολιτικό πανικό του χάους αλλά και την ομορφιά του, τον ήχο της τουρμπίνας της σκουπιδιάρας, που, όμως, όσο και να βοά, δεν μπορεί να κρύψει ούτε το γέλιο των παιδιών της πόλης ούτε το θόρυβο των φιλιών. Τρελά γκάζια, Ηλία μου!

{ Επιμέλεια: Νίκος Καρδαράς, Στέφανος Τσιτσόπουλος, Βάγια Ματζάρογλου. Συνεργάστηκαν: Γιώργος Μπάκας, Δημήτρης Καραθάνος, Δημήτρης Αθανασιάδης }

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ