Αρχειο

Εδώ η Αθήνα κάνει κέφι

Τα καλύτερα ρακάδικα - τσιπουράδικα - μεζεδοπωλεία της πόλης 

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 476
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64723-143858.jpg

Ήμασταν τέσσερα άτομα στο τραπέζι, με μεζέδες και διάφορα τσίπουρα, ούζα και ρακές, και ένας φίλος άρχισε να λέει μια ιστορία: Ήτανε, λέει, κάπου διακοπές και αρρώστησε, σήκωσε πυρετό, και πήγε στο γιατρό. Του ’γραψε δυο αντιπυρετικά και ο φίλος ρώτησε αν μπορεί να πιει κάτι το βράδυ, στην κατάστασή του. «Πιες κάνα ρακόμελο» απάντησε ο γιατρός.

Στην υγειά του συγκεκριμένου γιατρού εμπλουτίσαμε το τραπέζι μας και με ένα τέταρτο ρακόμελο επιπλέον και, χωρίς να είναι κανείς μας άρρωστος, νιώσαμε καλύτερα. Έπαιξαν, μάλλον, το ρόλο τους και τα μεζεδάκια. Από απάκι, κεφτεδάκια, διάφορες πίτες, συκωτάκια, που ηρέμησαν το στομάχι μας, τα ποτά, κάτι κρητικές ρακές να ξεχνάς το όνομά σου, που γλύκαναν το μυαλό μας, και οι μουσικές. Ρεμπέτικα και λαϊκά. Που μας έκαναν να ταξιδεύουμε.

Δεν είναι ακριβώς μόδα γιατί υπάρχουν εδώ και χρόνια. Θα τα ακούσεις ως τσιπουράδικα, ρακομελάδικα, ρακάδικα, μεζεδοπωλεία. Είναι τα στέκια που φέρανε τις παρέες γύρω από ένα τραπέζι, τη διασκέδαση με λίγο απ’ όλα. Δεν είναι τα κλασικά εστιατόρια που πας, τρως και έφυγες. Αν σε βαστάνε τα πόδια κάθεσαι μέχρι κλείσιμο. Μέχρι την τελευταία νότα και το τελευταίο ποτηράκι. Μέχρι το επανιδείν. Τη ζεστή χειραψία με το μαγαζάτορα, που συνήθως είναι νέος άνθρωπος, έξω, στην πόρτα.

Επισκεπτόμαστε ένα παρόμοιο κατάστημα μια φορά τη βδομάδα. Τη μία θα διαλέξουμε ένα που να θυμίζει κουτούκι, μικρό και παραδοσιακό. Την άλλη, κάτι πιο σύγχρονο, με πιάτα που κάνουν το μεζέ… γκουρμέ. Την παράλλη, κάτι με ζωντανή μουσική. Τώρα που ανοίγει ο καιρός, κάτι με τραπεζάκια έξω, σε πεζοδρόμιο ή σε πλατεία, να φυσάει λίγο το αεράκι, να περνάνε και περαστικοί, να πιάνουμε κουβέντα με τους διπλανούς και να ξεχνιόμαστε. Μπορεί να συναντηθούμε. Να είμαστε σε διπλανά τραπέζια. Θα σου σηκώσω το ποτήρι για να με καταλάβεις. Γεια μας.

Πίνω και μαθαίνω

«…Οι Άραβες είναι αυτοί που πρώτοι πειραματίστηκαν πάνω στην απόσταξη και προχωρούν με τη σειρά τους στην παρασκευή του δικού τους μοναδικού “νερού της ζωής”. Παράγουν ένα “καθαρόαιμο” απόσταγμα, άγλυκο, προϊόν της ζύμωσης σταφυλιών και ενίοτε σακχαροκάλαμου, των σύκων και των χουρμάδων. Πρόκειται για το arak, που στα αραβικά σημαίνει χυμός. Το arak είναι μέχρι και σήμερα εθνικό ποτό της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας. Πιθανολογείται, μάλιστα, πως η ονομασία του ρακιού από τους Τούρκους έχει ευθεία αναφορά στο arak.

»…Η επικρατέστερη εικασία για την ονομασία του ούζου, την οποία όπως φαίνεται ασπάζονται (με πολλές επιμέρους παραλλαγές) οι περισσότεροι, είναι η παρακάτω: Μια εταιρεία (που αναφέρεται πως δρούσε στην περιοχή της Θεσσαλίας) εξήγαγε το μεταβρασμένο απόσταγμα στη Μασσαλία και στα κιβώτια της εξαγώγιμης παρτίδας ανέγραφε τη φράση “uso marsiglia”, δηλαδή “προς χρήση στη Μασσαλία”. Καθώς τα προϊόντα που εξάγονταν στη Μασσαλία χαρακτηρίζονταν για την υψηλή ποιότητά τους, η φράση αυτή έγινε συνώνυμη της εκλεκτής ποικιλίας του αλκοολούχου αποστάγματος. Στη συνέχεια και σε βάθος χρόνου έφυγε η λέξη Μασσαλία και έμεινε το πρώτο συνθετικό της φράσης, δηλαδή uso=ούζο, το οποίο και χαρακτήρισε πλέον το ποτό. Μια άλλη εικασία είναι αυτή που λέει πως η λέξη ούζο προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “όζω” (οσμή), δηλαδή οσφραίνομαι.

»…Σύμφωνα όμως με επιστημονικά τεκμηριωμένες πηγές η λέξη ούζο προέρχεται από το τουρκικό üzüm, που σημαίνει “τσαμπί σταφύλι” και “αφέψημα από σταφίδες”. Η άποψη αυτή έχει και τους επίκριτές της, αυτούς που ισχυρίζονται πως το ούζο δεν αποτελεί απόσταγμα σταφυλιού. Όμως αυτός είναι ένας ισχυρισμός που αφορά στην παρασκευή του ούζου από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν και άρχισε να χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη η αιθυλική αλκοόλη. Μέχρι τη στιγμή όμως εκείνη και μάλιστα σε κάπoιες περιοχές έως και τα πρώτα χρόνια του μεσοπολέμου, το ούζο δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μεταβρασμένο ρακί. Γι’ αυτό η παραπάνω ετυμολογία δείχνει απολύτως έγκυρη…»

Από το βιβλίο «Από το ρακί στο ούζο, μεθυστικό ταξίδι γευσιγνωσίας και ουζοποσίας» του Κώστα Πασχάλη Μπέη (εκδ. ποτοποιία Μπέη)

Καλό φαγητό, ποτό της παρέας, ωραία μουσική, λογαριασμός σε λογικά πλαίσια. Τα ρακάδικα - τσιπουράδικα - μεζεδοπωλεία της Αθήνας σε περιμένουν να σε μυήσουν σε ένα διαφορετικό, πιο παρεΐστικο τρόπο διασκέδασης και η ATHENS VOICE σου προτείνει κάποια από τα καλύτερα. 

Μπαλκονάτο Καφενείο

n

Αγαπημένο ρακάδικο, με αγαπημένες γεύσεις και μουσικές επιλογές. Στον ίδιο χώρο από το 2007, ανοίγει καθημερινά από τις 11 το πρωί σερβίροντας καφέ και «κρατάει» μέχρι τις 3 τα μεσάνυχτα, προτείνοντάς σας αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Η κουζίνα του αποτελεί μια μίξη του παραδοσιακού και του νέου, με λαχταριστά πιάτα όπως απάκι, καβουρμά, παστό χοιρινό, διάφορους μεζέδες, αλλά και πολλά μαγειρευτά, με πολλές από τις πρώτες ύλες να έρχονται κατευθείαν από μικρούς παραγωγούς της χώρας μας. Θα συνοδεύσετε με ρακές, τσίπουρα και (μόνο) βαρελίσιες μπίρες, στον καλαίσθητο εσωτερικό του χώρο ή στη δροσερή του αυλή, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, άλλοτε ροκ, άλλοτε έντεχνης, κρητικής ή ρεμπέτικης (για τα live του ενημερωθείτε από τη σελίδα του στο Facebook). Γεωργίου Παπανδρέου 58, Ζωγράφου, 210 7489321, fb: Μπαλκονάτο Καφενείο


Ρακαδημία

n

Η ιδέα 5 φίλων το 2007 έφερε το πρώτο μεζεδοπωλείο στον πεζόδρομο του Αιγάλεω, τη Ρακαδημία, που μεγάλωσε, ομόρφυνε και ωρίμασε. Ακολουθώντας το σλόγκαν ÇSave water, drink rakiÈ, διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του, τα οποία συμπυκνώνονται στο εξής τρίπτυχο: Καλό φαγητό, καλές τιμές, καλή διάθεση. Στη Ρακαδημία θα δοκιμάσετε απίθανες γεύσεις, όπως κοντοσούβλι χοιρινό, πανσέτα, κεμπαπάκια με γιαούρτι, κεμπαπάκια κοτόπουλο, λουκουμάδες με ποικιλία τυριών, ποικιλίες κρεατικών και θαλασσινών και άλλα τέτοια ωραία, τα οποία θα συνοδεύσετε με ρακές, τσίπουρο, ούζο και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σας. Ειδικά το απάκι τους και η ρακή, ως γνήσια κρητικά, είναι εκπληκτικά. Ανοιχτά κάθε μέρα από τις 6 το απόγευμα, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από το πρωί. Αγίας Λαύρας 9 & Αγ. Κωνσταντίνου 4, Αιγάλεω, 210 5909809 / Αγίας Λαύρας 10 & Αγ. Κωνσταντίνου, Αιγάλεω, 210 5909807, www.rakadimia.gr


Ούζομπαρ

n

Αν είσαι λάτρης του ούζου και των «ουζοκαταστάσεων», αλλά έχεις βαρεθεί τις (κλασικές) διαθέσιμες επιλογές, αυτό το μαγαζί φτιάχτηκε για σένα. Εποχιακά προϊόντα και ψαγμένες πρώτες ύλες φτιάχνουν έναν κατάλογο από τον οποίο δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Θαλασσινά (κακαβιά, γιουβέτσι σκορπίνας, κριθαρότο με κυδώνια, υπέροχα μύδια, καπνιστό χέλι), αλλά και κρεατικά (συκώτι μοσχαρίσιο, αυγά με στάκα και σουτζούκι πολίτικο) θα προσγειωθούν πάνω στο τραπέζι σου – στρωμένο με χαρτί ιχθυοπώλη. Η μεγάλη ποικιλία σε αποστάγματα περιλαμβάνει επιλογές από Έβρο μέχρι Κυκλάδες, Κρήτη και Ήπειρο.

Αγ. Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 210 6300026, fb: Ούζομπαρ


Πέρα Café

n

Εδώ θα δοκιμάσετε αυθεντικές πολίτικες γεύσεις, όπως σκεπαστές πιτούλες και νόστιμες πίτσες, σαλάτες και σάντουιτς, αλλά και το ξεχωριστό πολίτικο χειροποίητο λαχματζούν. Φτιάχνεται όσο καυτερό το θέλεις με χειροποίητο ζυμάρι με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά (μπορείς να το ζητήσεις και στη σπέσιαλ veggie εκδοχή του με ψιλοκομμένα μανιτάρια αντί του κιμά), ψήνεται μπροστά σου στο φούρνο (η κουζίνα είναι ανοιχτή), γεμίζεται με λαχανικά και μυρωδικά και σερβίρεται τυλιχτό επιτόπου μαζί με αϊράνι, ένα σπιτικό ρόφημα γιαουρτιού που δροσίζει τον ουρανίσκο. Μη λησμονήσεις να δοκιμάσεις και το φημισμένο τους σπιτικό προφιτερόλ (delivery: 210 3232368). Αιόλου 57 & Βύσσης, 210 3232008, fb:Πέρα Café 


Ρακοθεωρίες

n

Καλαίσθητο μεζεδοπωλείο με πολύ ωραία κουζίνα, η οποία θα σας προτείνει περισσότερους από 60 μεζέδες, παγωμένες κρητικές ρακές, οινόμελα, μαστίχα και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη, με τιμές που εύκολα τις λες φιλικές. Με ζωντανή μουσική κάθε Τρίτη από τους Ρεμπετανάστες και τραπεζάκια έξω για τώρα που ο καιρός άρχισε να μας θυμίζει το καλοκαίρι. Ανοιχτό κάθε μέρα, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2 τη νύχτα. Πεζόδρομος Αγίας Λαύρας 9, Αιγάλεω, 210 5902290, www.rakotheories.gr


Εστία

n

Μεζεδοπωλείο - ρακάδικο, με τραπεζάκια στον πεζόδρομο, δίπλα στις γραμμές του τρένου, και πολύ νόστιμους μεζέδες, πιάτα, σαλάτες και ποικιλίες από φρέσκα υλικά. Σημείωσε πως η ρακή είναι δικής τους παραγωγής, όπως και η κριθαροκουλούρα για τον ντάκο, η οποία είναι χειροποίητη σε ξυλόφουρνο. Η Εστία αγαπά τα live και κάθε Παρασκευή έχει νησιώτικο παραδοσιακό, Κυριακές μεσημέρι λαϊκό ρεμπέτικο και Δευτέρα έντεχνο ροκ, ενώ είναι ανοιχτά κάθε μέρα από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 4 το πρωί. Κηφισίας 1, Νέο Ηράκλειο, 210 2843440


Αγροτικόν

n

Ανεβαίνοντας την οδό Θηβών προς το Περιστέρι, το Αγροτικόν θα το αναγνωρίσεις από μακριά. Σε ατμόσφαιρα που θυμίζει αγροτικό καφενείο, με παραδοσιακά τραπέζια και κρεμασμένα σκόρδα, θα το δεις πάντα γεμάτο από νεανικό κόσμο. Χαρούμενη διάθεση, παρεΐστικο κλίμα και άψογη εξυπηρέτηση. Θα βρεις νοστιμότατους και ποιοτικούς μεζέδες, δοκίμασε μπουκιές κοτόπουλου με γλυκόξινη σάλτσα, πατάτες βουτύρου και φάβα με σύγκλινο και καραμελωμένο κρεμμύδι, κρητική ρακή, τσίπουρο Τυρνάβου και πολύ καλό χύμα κρασί, όλα σε τιμές πάρα πολύ χαμηλές. Μουσική έντεχνη και λαϊκή, συχνά οργανώνουν και παραδοσιακά γλέντια, ρώτα να σου πουν πότε είναι το επόμενο. Καρπενησίου 52, Περιστέρι, 210 5729629, fb: Agrotikon


Χαρτί και Καλαμάρι

n

Εδεσματοπωλείο που φέρνει κόσμο από την άλλη άκρη της Αθήνας, για τα πολύ νόστιμα παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα πιάτα του, τόσο σε κρέας όσο και σε ψάρι. Θα δοκιμάσετε φρέσκα καβούρια, αχινούς, συμιακό γαριδάκι και άλλα τέτοια ωραία, αλλά και κρέατα ψητά ή σε άλλες, πιο ιδιαίτερες προτάσεις, όπως το μιλφέιγ μπιφτεκιού με σάλτσα γιαουρτιού και ντομάτας και τις καρδιές μπρισζολάκια με χειροποίητη σος μπάρμπεκιου. Σε μεγάλες, χορταστικές μερίδες, με πολύ φιλικές τιμές, στα τραπεζάκια της πλατείας απέναντι. Ανοιχτά κάθε μέρα, πρωί και βράδυ. Λ. Ειρήνης 33, Πέραμα, 210 4023306, 210 4023307, fb: Χαρτί και Καλαμάρι


Αυλή

n

Πίσω από ένα από τα πιο χαρούμενα και όμορφα καταστήματα της περιοχής βρίσκονται τρεις φίλοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Κουκάκι. Η Αυλή με τις πολύχρωμες καρέκλες της είναι αυτό ακριβώς που έχεις στο μυαλό σου όταν σκέφτεσαι πως έρχεται η άνοιξη και μαζί της η όρεξη για μεζέδες και ποτό. Οι επιλογές σου εδώ είναι πολλές: ρακή, ρακόμελο, οινόμελο, ψημένη ρακή από δικό τους παραγωγό –θα νιώσεις με την πρώτη γουλιά πως είσαι διακοπές–, μπίρες (τρεις από τις οποίες βαρελίσιες) και κοκτέιλ, όλα σε τιμές κάτι παραπάνω από προσιτές. Για να καταλάβεις, δύο από τα νοστιμότερα πιάτα του μαγαζιού, η τηγανιά με κοτόπουλο και το μπεκρή μεζέ, κοστίζουν μόλις €4,40 (μαγειρεμένα από την κυρα-Μαριάνθη, μαμά ενός εκ των τριών), ενώ η μεγάλη ποικιλία μόλις €9 – φτάνει άνετα για 3-4 άτομα. Όλα τα φαγητά συνοδεύονται από γλυκό ημέρας, κάθε μέρα διαφορετικό. Tip: στην Αυλή δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια, τίποτα απολύτως δεν είναι τυποποιημένο. Γ. Ολυμπίου 4, Κουκάκι, 211 4051412, fb: Καφενείο η αυλή


Ρακουμέλ

n

Αυθεντικό κρητικό ρακάδικο, με συνταγές που ταξίδεψαν από γιαγιά σε γιαγιά, σπιτικά υλικά και αγνές πρώτες ύλες. Ρακή από Ζάκρο Σητείας, ρακόμελο με την αυθεντική κρητική συνταγή, οινόμελο και η τελευταία άφιξη: ρακή με βότανα κατευθείαν από την Κρήτη. Γνήσια κρητικά πιάτα όπως χοχλιοί μπουμπουριστοί, γαμοπίλαφο με γίδα βραστή, απάκι κι άλλα πολλά, με παρεΐστικη και πολύ φιλόξενη ατμόσφαιρα. Εμ. Μπενάκη 71, Εξάρχεια, 210 3800506, fb: Ρακουμέλ


Εις το Παυσίλυπον

n

Γωνιακό και φωτεινό μεζεδοπωλείο, νέα πρόταση στην περιοχή του Βοτανικού. Ο Φάνης θα σας ετοιμάσει πολύ νόστιμα σπιτικά πιάτα όπως λουκάνικο Λυσσιμαχίας (Αγρίνιο), καβουροσαλάτα γνήσια βολιώτικη, τυροκαυτερή σπιτική με μπαχάρια και μίγμα τυριών, με τις τιμές να είναι πολύ φιλικές (από 2,50 έως €7 το πιάτο). Με παλιά ρεμπέτικα και λαϊκά, ανοιχτό κάθε μέρα από τις 13.00, εκτός Δευτέρας. Κορυτσάς 19 & Μελενίκου, 211-4094469, Βοτανικός, fb: Εις το Παυσίλυπον


Μελίσματα

n

Ένα σύγχρονο-παραδοσιακό καφενείο φτιαγμένο με πολύ αγάπη και μεράκι. Τσίπουρο, ρακή και ούζο πεντακάθαρα και σε μεγάλη ποικιλία, ρακόμελο και οινόμελο που φτιάχνονται με δική τους συνταγή και για να τα συνοδεύσεις σπιτικοί μεζέδες φτιαγμένοι με αγροτικά προϊόντα (λουκάνικο Καλαμπάκας, αυγά καγιανά με καπνιστό, πεντανόστιμη τηγανιά κοτόπουλο). Με πολύ συχνά δρώμενα, από θέατρο και μουσικές βραδιές μέχρι αφήγηση λαϊκών παραμυθιών και Καραγκιόζη. Σίφνου 8, Αιγάλεω, 210 5910020, fb: Μελίσματα


By Ράκι

n

Ιδιαίτερο μεζεδοπωλείο, προσιτό και ποιοτικό, με ξεχωριστή διακόσμηση στο εσωτερικό του και ένα σωρό μυρωδικά στην αυλή του, φυτεμένα σε λαδοτενεκέδες. Θα δοκιμάσετε σπιτικούς μεζέδες και διαφορετικά πιάτα ημέρας, όλα χειροποίητα, με τα περισσότερα υλικά να έρχονται από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας - η τσικουδιά από την Κρήτη. Η μουσική περνάει από το ρεμπέτικο στο έντεχνο και το λαïκό. Ανοιχτά κάθε μέρα από τις 19.00 έως τις 02.00. Νικ. Τρυπιά 41, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2525259, fb: Byράκι Μεζεδοπωλείο


Λίγο Θάλασσα

n

Άρωμα θάλασσας στο κέντρο της πόλης, από ένα κατάστημα που προτείνει αμιγώς θαλασσινές γεύσεις. Έχουμε και λέμε: γάβρος, αθερίνα, σαρδέλα, όστρακα όπως μύδια, γυαλιστερές, κυδώνια, αλλά και χταπόδι, καλαμαράκι, μπακαλιάρος, όλα σε μεζέδες και σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Θα συνοδεύσετε με, τι άλλο, ούζο και τσίπουρο, με ένα γλυκό αεράκι να σας συντροφεύει στα τραπεζάκια στο πλακόστρωτο της πλατείας. Πλατεία Μεσολογγίου 6, Παγκράτι, 211 2152367, 6974 644944, fb: Λίγο Θάλασσα


Γάνεμα

n

Άνοιξε πριν λίγους μήνες από δύο αρχιτέκτονες, κάτι που φαίνεται στις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Με εξαιρετικά καλή σχέση ποιότητας-τιμής, εδώ θα βρεις μία από τις καλύτερες κουζίνες των Πετραλώνων. Υπέροχο το κότσι, η γαριδομακαρονάδα, καθώς και το γαριδοπίλαφο, το μυδοπίλαφο και τα προσεγμένα ορεκτικά του. Συνοδέψτε με την πολύ καλή χύμα κρητική ρακή ή αν προτιμάτε με (εξίσου καλό) χύμα κρασί και κρατήστε μια θέση στην πανέμορφη μικρή πίσω αυλή του. Αιολέων 40 & Καλλισθένους, Πετράλωνα, 211 4072325

Φωτογραφίες: Στάθης Καλλιγέρης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ