Αρχειο

Μη σωπαίνεις απέναντι στο bullying (video)

Το BeatBullyingGreece δίνει βήμα στους νέους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού

32823-103920.jpg
Κωνσταντίνος Τζήκας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
63757-128214.jpg

Bullying. Ο όρος έχει καθιερωθεί στο διεθνές λεξικό, αμείλικτα, βίαια (αλλά όχι αφνίδια), με την ίδια ταχύτητα και ορμή με την οποία έχει επικρατήσει και στις ζώες των αποδεκτών του. Εγνωσμένη πραγματικότητα μόλις τα τελευταία χρόνια φυσικά – γιατί υφίστατο ως πρακτική πολλά χρόνια προτού γίνει λόγος, άρα και συνειδητό βίωμα.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να αναδύεται, μέσα από τις τρίλιες του Διαδικτύου, το εξίσου άσχημο ψηφιακό αδελφάκι του, το cyberbullying. Γιατί ο εκφοβισμός μπορεί να συντελείται σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες. Όπου υπάρχει η υπερδομή που τον συγκαλύπτει και τον ενθαρρύνει, τότε ο εκφοβισμός θα ανθίσει. Παράξενο να αρμόζουν τέτοιες λουλουδάτες παρομοιώσεις για κάτι τόσο απωθητικό.

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει σε διάφορες χώρες (π.χ. στη Βρετανία), ως αντίβαρο στην πραγματικότητα του bullying, να αναπτύσσεται μια άμυνα, ένας σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισής του. Και κυρίως να δίνεται ένα βήμα για τους αποδέκτες αυτής της μορφής βίας, να μιλήσουν και να μοιραστούν την εμπειρία τους. Ωστόσο, στην Ελλάδα μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται ως αυτό που είναι, μια απτή πραγματικότητα στα σχολεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 25% των νέων ανθρώπων στη χώρα μας δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ολοένα μεγαλύτερος αριθμός αντιμετωπίζει επιθέσεις και απειλές μέσω διαδικτύου ή άλλων τεχνολογιών.

Το BeatBullying Greece είναι ένα νέο πρόγραμμα που πραγματοποιείται από τη μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού - ΚΜΟΠ σε συνεργασία με τη βρετανική οργάνωση BeatBullying, μια από τις πιο διακεκριμένες διεθνείς οργανώσεις στην καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού αναλαμβάνουν κοινή δράση κατά του εκφοβισμού (bullying) και ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyberbullying).

Το παρακάτω βίντεο που ευαισθητοποιεί σχετικά με το bullying αλλά τη σιωπή γύρω από αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στη Βρετανία και απαγορεύθηκε:

Η παρουσίαση του προγράμματος BeatBullying Greece, γίνεται την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 και ώρα 18:00, στο χώρο εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ στην Αθήνα (Σταδίου 24). Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι: Ιωάννα Κιοσσέ - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Βασιλική Σωτηρίου - Διευθύντρια Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά, Αύγουστος Κορτώ - συγγραφέας, MC Yinka - μουσικός, Γιώργος Κορμάς - Υπεύθυνος Γραμμής Βοηθείας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ, Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ο ιστότοπος του BeatBullying Greece, ένα πραγματικά πρωτοποριακό εργαλείο που αξιοποιεί την εξοικείωση των νέων ανθρώπων με το διαδίκτυο και που στόχο έχει να μετατρέψει τον κυβερνοχώρο σε τόπο υποστήριξης και αλληλοβοήθειας. Την γνωριμία των εφήβων της χώρας με το ΒeatΒullying Greece έχουν αναλάβει ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες του ΚΜΟΠ, οι οποίοι θα επισκέπτονται σχολεία της χώρας και θα μεταδίδουν στα παιδιά και στους νέους γνώσεις και πληροφορίες για το πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους από περιστατικά εκφοβισμού. Μέσω του προγράμματος αυτού, οι εκπαιδευτές θα υποστηρίξουν μαθητές και μαθήτριες να γίνουν Διαδικτυακοί Μέντορες που θα αναλάβουν δράση μέσα από τη χρήση της ιστοσελίδας, παρέχοντας υποστήριξη στους συμμαθητές τους.

Δες στο παρακάτω βίντεο βρετανική καμπάνια κατά του cyberbullying:

Η κοινωνικοοικονομική συγκυρία διευκολύνει την διέξοδο προς τη βία και συμβάλλει στην όξυνση πολλών ζητημάτων, μεταξύ αυτών και της ενδοσχολικής βίας. Αλλά – ας μη γελιόμαστε – το τελετουργικό της βίαιης πορείας προς την ενηλικίωση, το θέσφατο «ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό», ευνοούν τέτοιους είδους συμπεριφορές εις βάρος των παιδιών που για τον ένα ή τον άλλο λόγο θα στοχοποιηθούν από συμμαθητές τους.image

Η πρόταση του BeatBullying Greece στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού, προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και απαντά ταυτόχρονα στο λόγο για τον οποίο πολλές φορές τα παιδιά διστάζουν να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια. Συχνά οι έφηβοι θεωρούν ότι η παρέμβαση των ενηλίκων και αρμοδίων προσώπων (γονέων, δασκάλων, καθηγητών και άλλων) θα επιβαρύνει περισσότερο τη θέση τους, καθώς θα εξαγριώσει ακόμα περισσότερο τον δράστη του εκφοβισμού. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τα παιδιά μαθαίνουν να στηρίζουν, να συμβουλεύουν και να βοηθούν το ένα το άλλο. Σε σοβαρές περιπτώσεις εκφοβισμού, η ιστοσελίδα παρέχει τη δυνατότητα άμεσης υποστήριξης από ειδικό ψυχολόγο.

image

Μέσω του προγράμματος BeatBullying Greece παρέχεται σε κάθε παιδί ένας ασφαλής χώρο στο διαδίκτυο όπου να μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για την κατάσταση που βιώνει, με συνομηλίκους του αλλά και επαγγελματίες. Η ιστοσελίδα BeatBullying Greece απευθύνεται μόνο σε παιδιά και νέους έως 18 χρονών και είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Απόλυτη προτεραιότητα για την λειτουργία της ιστοσελίδας είναι η ασφάλεια των παιδιών και νέων μέσω ενός πρωτοποριακού προγράμματος (NetModerator), που επιτρέπει στους χειριστές της ιστοσελίδας να ελέγχουν ότι όλα τα μηνύματα και οι συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών μηνυμάτων, δεν περιέχουν ανάρμοστο περιεχόμενο και δεν εκθέτουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών.


Info Παρουσίαση του BeatBullyingGreece, στις 20:00 στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24). Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα στο BeatBullying.org

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ