1821 Digital Gallery
Αγκαλιαστείτε! Κάνει καλό!

Αγκαλιαστείτε! Κάνει καλό!

Μια αγκαλιά την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα!

Η 21η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς και αποτελεί την τέλεια δικαιολογία για να αγκαλιάσεις όσους περισσότερους μπορείς, λαμβάνοντας και μεταδίδοντας θετική ενέργεια.

H Virgina Satir, αυθεντία στην οικογενειακή συμβουλευτική, μετά από έρευνες αποφάνθηκε ότι «ο άνθρωπος χρειάζεται 4 αγκαλιές για να επιβιώσει, 8 αγκαλιές για να συντηρηθεί και 12 αγκαλιές για ανάπτυξη. Την ημέρα.»Η έρευνα αποδεικνύει ότι η συναισθηματική μας ευημερία είναι επηρεάζεται βαθιά από τη φυσική αγάπη που βιώνουμε και το άγγιγμα και το αγκάλιασμα είναι πρωτογενείς εργαλεία στην ανάπτυξη βασικών θετικών συναισθημάτων στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με την Linda Blair , κλινική ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Bath, το άγγιγμα επηρεάζει την παρεγκεφαλίδα του εγκεφαλικού συστήματος. Μια περιοχή του εγκεφάλου απ' όπου πιθανότατα προέρχονται τα βασικά θετικά συναισθήματα όπως η εμπιστοσύνη και η αγάπη.

Μοιάζει απίστευτο, αλλά η επαφή κάποιου άλλου ανθρώπου με το δέρμα μας είναι απαραίτητη για την πνευματική και σωματική μας υγεία. Φαίνεται ότι η αγκαλιά αυξάνει μια ουσία, την αιμογλοβύνη, στο αίμα μας, η οποία δημιουργεί ευεξία και βοηθά στο να ξεπερνάμε τους φόβους μας. Επιπλέον, αυξάνει την ορμόνη οξυτοκίνη μειώνοντας τον κίνδυνο για τις καρδιακές νόσους ενώ ταυτόχρονα μειώνει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη, την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή συχνότητα. Σημειώστε ότι έχει παρατηρηθεί πως η αγκαλιά στους ενήλικες δρα ως παυσίπονο αφού είναι ικανή να μειώσει τα επίπεδα πόνου.

Έχουμε ανάγκη όμως τις έρευνες για να διαπιστώσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες της αγκαλιάς; Αυτή δεν είναι το πρώτο πράγμα που αναζητάμε όλοι όταν δε νιώθουμε καλά; Ενστικτωδώς η πρώτη μας κίνηση όταν θέλουμε να παρηγορήσουμε κάποιον ή να τον κάνουμε να αισθανθεί καλύτερα, δεν είναι να τον αγκαλιάσουμε; Τα μωρά όχι μόνο θέλουν αλλά έχουν και ανάγκη την αγκαλιά. Κάθε φορά που ένα μωρό σταματάει να κλαίει μόλις το πάρουν αγκαλιά ή κοιμάται ήσυχα ενώ το κρατάνε πάνω τους οι γονείς, δείχνει ότι έχει ανάγκη να το αγγίζουν οικεία πρόσωπα για να νιώθει ασφαλές. 

Όσο για τους ενήλικες, όταν αγκαλιάζουμε κάποιον, σταματάμε αυτόματα να σκεφτόμαστε οτιδήποτε άλλο: Η ενέργεια της αγκαλιάς μας κατακλύζει, μας αποσυνδέει από οποιεσδήποτε σκέψεις και μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στα συναισθήματά μας. Παρατηρήστε πως κατά την διάρκεια της αγκαλιάς μπορείτε να ακούσετε τον χτύπο της καρδιάς σας ή να εστιάσετε στην αναπνοή σας.

Θεωρείς τυχαίο ότι οι περισσότερες από τις αγαπημένες σου κινηματογραφικές σκηνές, εκείνες που σε συγκινούν περισσότερο, είναι όσες οι ηθοποιοί αγκαλιάζονται; Ή όταν, βλέποντάς τις, νιώθεις την ανάγκη να το κάνεις κι εσύ με τα αγαπημένα σου πρόσωπα; Ίσως είναι γιατί σου μεταδίδουν μέσω της εικόνας τη θύμηση ενός οικείου και ευχάριστου συναισθήματος.

n

Blue Valentine

n

Another Year

n

Brothers

n

Twilight

n

Sex and the City

n

Titanic

n

The Book Thief

n

The Hunger Games-Catching Fire

n

The Great Gatsby

n

Gone with the wind

n

It's a wonderful life

Μη νομίζεις βέβαια ότι η αγκαλιά είναι μόνο ανθρώπινη ανάγκη ή προνόμιο. Οι ευεργετικές της ιδιότητες «λειτουργούν» σε κάθε ζωντανό οργανισμό...

n

n

n

n

n

n

n

Για να δω τώρα....ποιος θέλει αγκαλιά;;;;

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5