Αρχειο

H εναλλακτική playlist των Χριστουγέννων

Τέτοιες μέρες το μυαλό μου πάει συχνά στην ταινία Love Actually

1942-76763.jpg
Μίμης Χρυσομάλλης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
57279-114704.jpg

Όταν τέτοιες μέρες ακούω χριστουγεννιάτικα χιτάκια να ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, το μυαλό μου πάει συχνά στην ταινία Love Actually («Αγάπη Είναι», 2003) που περιγράφει με σπαρταριστό τρόπο πως ο έκπτωτος ροκάς Billy Mack (τον ερμηνεύει ο Bill Nighy) διασκευάζει το Love Is All Around των Troggs, που αν και το σιχαίνεται φτάνει τελικά στο νούμερο 1 των βρετανικών τσαρτ.

Το κομμάτι πάντως που έχει γνωρίσει την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία σε αυτόν τον τομέα είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση το White Christmas, γραμμένο από τον Irving Berlin. Σύμφωνα με το Guinness Book of World Records, η ερμηνεία του τραγουδιού από τον Bing Crosby είναι το εμπορικότερο single όλων των εποχών, με εκτιμώμενες πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο (μαζί και με τις υπόλοιπες εκδόσεις του τραγουδιού, οι εκτιμώμενες πωλήσεις ξεπερνάνε τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα).

Παράλληλα με τις διάφορες κυκλοφορίες εποχιακού και καθαρά εμπορικού χαρακτήρα, πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες ηχογράφησαν κατά καιρούς κομμάτια (ή και ολόκληρα άλμπουμ) εμπνευσμένοι από την θεματική των Χριστουγέννων, προσθέτοντας την προσωπική τους σφραγίδα στο τελικό αποτέλεσμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το I’ll Be Home For Christmas ερμηνευμένο από τον Johnny Cash (η πρώτη εκτέλεση ήταν του Bing Crosby).

Χριστουγεννιάτικο δίσκο είχε κυκλοφορήσει και η «πρώτη κυρία» της αμερικανικής τζαζ, Ella Fitzgerald. Το Ella Wishes You a Swinging Christmas ηχογραφήθηκε το καλοκαίρι του 1960 στην Νέα Υόρκημε τον Frank De Vol στην διεύθυνση της ορχήστρας, όπου ανάμεσα στα Jingle Bells και Santa Claus Is Coming to Town μπορεί κανείς να βρει και το Have Yourself A Merry Little Christmas (που είχε επίσης ερμηνεύσει νωρίτερα ο πολύς Frank Sinatra).

Από τον κατάλογο δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι Beatles, οι οποίοι κυκλοφορούσαν κάθε χρόνο ειδικούς χριστουγεννιάτικους δίσκους για τα μέλη των επίσημων φαν κλαμπ τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην διάρκεια της περιόδου 1963-1969. Το πιο επιτυχημένο τραγούδι αυτής της σειράς ήταν το Christmas Time is Here Again του 1967 (που επανακυκλοφόρησε μάλιστα το 1995 μαζί με το Free Αs Α Bird).

Μια πολύ ιδιαίτερη κυκλοφορία αποτελεί και το χριστουγεννιάτικο ποτ πουρί Little Drummer Boy / Silent Night / Auld Lang Syne που ηχογράφησε ζωντανά ο Jimi Hendrix μαζί με τον Billy Cox στο μπάσο και τον Buddy Miles στα ντραμς τα Χριστούγεννα του 1969, που έμελλε να ήταν και τα τελευταία που έζησε ο μεγάλος Αμερικανός συνθέτης και κιθαρίστας.

Μια διαφορετική ερμηνεία του «μικρού τυμπανιστή» μπορούμε να βρούμε και στο άλμπουμ Christmas in the Heart του Bob Dylan που κυκλοφόρησε το 2009 και περιέχει μια συλλογή από διασκευασμένους ύμνους, κάλαντα και άλλα δημοφιλή χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Μία από τις πιο ευρηματικές διασκευές σε χριστουγεννιάτικο τραγούδι είναι σίγουρα και η ηχογράφηση της «Άγιας Νύχτας» από τους Simon and Garfunkel στο εξαιρετικό άλμπουμ τους Parsley, Sage, Rosemary and Thyme, που κυκλοφόρησε ενώ μαινόταν ο πόλεμος στο Βιετνάμ. Το 7 O'Clock News/Silent Night αποτελείται από ένα overdubbing δύο αντικρουόμενων εγγραφών: μία απλή διασκευή της «Άγιας Νύχτας» με το πιάνο να συνοδεύει τα αιθέρια φωνητικά των δύο μουσικών, και ένα δελτίο ειδήσεων με τα γεγονότα της 3ης Αυγούστου 1966 με την ένταση στην φωνή του εκφωνητή σταδιακά να αυξάνεται.

Ποτέ άλλοτε ένας ποπ δίσκος δεν κατάφερε να συνδυάσει με τόσο άμεσο τρόπο το χριστουγεννιάτικο κλίμα με ένα ξεκάθαρα αντιπολεμικό μήνυμα και να το συμπυκνώσει σε δύο μονάχα λεπτά…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ