Visual Browsing
Η ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας
ΤΕΥΧΟΣ 462

Η ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας

Συνέντευξη με δύο πρόσωπα που συμβάλλουν στην καθαριότητα της πόλης μας

Ανδρέας Βαρελάς

n

Ποια είναι η σχέση του Δήμου με την Ανακύκλωση; Στο δήμο μας αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή την ιδέα της ανακύκλωσης και μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητές μας, έχοντας ως στόχο την αποτελεσματική οργάνωση και συνεχή ανάπτυξη της ανακύκλωσης στην πόλη μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε οργανωμένο πρόγραμμα για την ανακύκλωση συσκευασιών το 2006, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), με την τοποθέτηση των πρώτων μπλε κάδων στις γειτονιές της πόλης μας. Έκτοτε, και έχοντας την αμέριστη υποστήριξη και αρωγή της ΕΕΑΑ, ο Δήμος Αθηναίων λαμβάνει συνεχώς νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του προγράμματος ανακύκλωσης συσκευασιών, τόσο σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών, όσο και σε ό,τι αφορά επιμέρους δράσεις για την ανακύκλωση.

Ποια είναι η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την ΕΕΑΑ; Η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την ΕΕΑΑ μετρά ήδη 7 χρόνια επιτυχημένης πορείας, σημαντικής αύξησης των ποσοτήτων των υλικών συσκευασίας που τα νοικοκυριά της Αθήνας στέλνουν προς ανακύκλωση, και σειράς ενημερωτικών δράσεων προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι Αθηναίοι και να συμμετέχουν ενεργότερα και με σωστό τρόπο στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η ΕΕΑΑ έχει έως σήμερα εξοπλίσει τον Δήμο Αθηναίων με 7.212 μπλε κάδους για την εξυπηρέτηση των πολιτών, με 29 ειδικά απορριμματοφόρα και, φυσικά, με την υψηλή τεχνογνωσία και βαθιά εμπειρία που διαθέτει, στηρίζοντας ενεργά τις προσπάθειες του Δήμου για σωστή οργάνωση και αποτελεσματική επέκταση της ανακύκλωσης σε ολόκληρη την Αθήνα.

image

Ποιες είναι οι επιδόσεις του Δήμου Αθηναίων στην ανακύκλωση; Οι Αθηναίοι ανακυκλώνουν; Τα τελευταία χρόνια η ανακύκλωση συσκευασιών στον Δήμο Αθηναίων παρουσιάζει σημαντική δυναμική και αποδεικνύεται ότι οι Αθηναίοι εμφανίζονται ολοένα και πιο ενημερωμένοι για το θέμα της ανακύκλωσης μέσω του δικτύου των μπλε κάδων, συμμετέχοντας πιο ενεργά, πιο συστηματικά και πιο σωστά στη διαδικασία της ανακύκλωσης συσκευασιών. Και επειδή οι αριθμοί είναι απολύτως ενδεικτικοί της πορείας της ανακύκλωσης στον Δήμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΑΑ για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2013, πραγματοποιήθηκαν 7.752 δρομολόγια αποκομιδής από τα ειδικά απορριμματοφόρα της ΕΕΑΑ συλλέγοντας από τους μπλε κάδους 31.379 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών.

Πιστεύετε πως οι επιδόσεις αυτές προδιαγράφουν και μελλοντικά την περαιτέρω ανάπτυξη της ανακύκλωσης στην Αθήνα; Οι συλλεγόμενες ποσότητες καταδεικνύουν αφενός την ευαισθησία και εκπαίδευση των δημοτών και αφετέρου την προσήλωση των δημοτικών αρχών στην επίτευξη ολοένα και καλύτερων επιδόσεων στον τομέα της ανακύκλωσης. Οι ποσότητες αυτές ενθαρρύνουν αφενός τους πολίτες να εντάξουν ακόμα πιο ενεργά την ιδέα της ανακύκλωσης στην καθημερινότητά τους και αφετέρου τον Δήμο Αθηναίων και την ΕΕΑΑ να συνεχίσουν εντατικότερα το έργο τους για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της ανακύκλωσης συσκευασιών στην πόλη μας.

Γιατί ένας κάτοικος της Αθήνας πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία της ανακύκλωσης; Τα οφέλη της ανακύκλωσης συσκευασιών είναι πολύ περισσότερα από το προφανές, που είναι η περιβαλλοντική προστασία, δεδομένου ότι η ανακύκλωση: α) συμβάλλει στη μείωση του όγκου των αστικών στερεών αποβλήτων και στον περιορισμό της περιβαλλοντικής ρύπανσης, β) συνεισφέρει στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, παρέχοντας έτσι οικονομικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία που σε μεγάλο μέρος τα εισάγει, γ) δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, όσον αφορά στην Αθήνα, η ανακύκλωση συσκευασιών συνδράμει στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει μεν ολόκληρη η χώρα ωστόσο η πρωτεύουσα πλήττεται σημαντικά, ενώ συμβάλλει εξαιρετικά στο στόχο μας να κάνουμε την Αθήνα μια πόλη καθαρή, όμορφη και περιβαλλοντικά φιλική.

Γιάννης Ραζής

image

Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕΑΑ και ποια η συνεργασία της με τους συμβεβλημένους δήμους και ειδικά με τον Δήμο Αθηναίων;  Η EEAA αποτελεί το σοβαρότερο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα και ο στόχος της είναι η οργάνωση και η ανάπτυξη της ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλη τη χώρα με στόχο την επίτευξη των εθνικών μας στόχων. Στα χρόνια λειτουργίας της η ΕΕΑΑ έχει ως βασικό σύμμαχό της τους Δήμους όλης της χώρας και αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με 240 Καλλικρατικούς ΟΤΑ, με αποτέλεσμα τα έργα του μπλε κάδου να εξυπηρετούν σχεδόν το 80% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας, δηλαδή περίπου 9 εκατομμύρια κατοίκους.

Μία από τις πιο δυναμικές συνεργασίες της ΕΕΑΑ είναι αυτή με τον Δήμο Αθηναίων. Από το 2006 στηρίζουμε και αναπτύσσουμε από κοινού το δίκτυο των μπλε κάδων, ενημερώνουμε τους δημότες της Αθήνας και επεκτείνουμε τις δράσεις της ΕΕΑΑ με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Θεωρούμε τη συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων επιτυχημένη και σχεδιάζουμε με χαρά τα επόμενα βήματα της ανακύκλωσης συσκευασιών στον Δήμο.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Αθηναίοι για τον μπλε κάδο και την ορθή συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης των συσκευασιών; Οι μπλε κάδοι δέχονται:

● Συσκευασίες από αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.

● Συσκευασίες από λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, τοματοπολτό κ.ά.

● Συσκευασίες από πλαστικό, π.χ. μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, απορρυπαντικά, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, πλαστικές σακούλες κ.ά.

● Συσκευασίες από γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια από χυμούς ή τρόφιμα, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά κ.ά.

● Συσκευασίες από χαρτί,  π.χ. από γάλα, χυμούς, τρόφιμα, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες, χαρτοκιβώτια π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.

Για την αποτελεσματική συμμετοχή μας στην ανακύκλωση στον μπλε κάδο αρκούν 5 απλές κινήσεις:

1. Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.

2. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα.

3. Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.

4. Ρίχνουμε χύμα τα υλικά συσκευασίας στον μπλε κάδο και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.

5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους.

Και φυσικά μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών στους φίλους και γνωστούς μας.


Info Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις του Δήμου Αθηναίων μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση

www.cityofathens.gr/

Πληροφορίες σχετικά με την ΕΕΑΑ μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.herrco.gr

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5